dyrkning af citrontræer og citroner

Dyrkning af citroner 6

Citroner er krævende planter, som du skal være indstillet på, at du skal bruge noget tid på at passe og pleje. Har du tålmodighed til det, vil den dog belønne dig med lækre velsmagende citroner og et eksotisk look i din have.


Hvis du ofte bruger citroner i madlavningen, og du gerne vil have styr på, hvilke forhold dine planter har vokset under, er det oplagt, at du selv har nogle citrontræer. Når du skal bruge skrællen i madlavningen, er det for eksempel vigtigt, at den ikke er sprøjtet. Det kan du sikre med dit eget citrontræ.

Derudover er træet med sine flotte gule frugter med til at lede tankerne hen på Middelhavsområdets sol og varme. Hvis du gerne vil have et lidt mere eksotisk look i din have og drømme dig væk til varmere himmelstrøg, er det derfor oplagt for dig, at du har et citrontræ.

Træet stammer netop fra Middelhavsområdet, hvor det er vant til helt andre temperaturer, end dem vi har her i Danmark. Derfor skal du også være tålmodig og have mod på en del arbejde, når du vil dyrke citroner.

Sådan planter du citroner

Det nemmeste er, at du køber et lille citrontræ fra for eksempel en planteskole. Der er de blevet avlet, så du kan være sikker på, at frugterne kommer til at have en høj kvalitet.

Du kan godt så frø fra en citron, du har købt. Det er dog ikke sikkert, at træet kommer til at bære frugt, eller at de kommer til at være lige så gode, som den frugt du oprindeligt købte. Kernerne har nemlig ikke altid de samme evner som modertræet.

Når du planter et citrontræ er det bedst, at du sætter det i en potte. På grund af det omskiftelige vejr her i Danmark vil du nemlig typisk ende med at flytte en del rundt på træet. Det er vigtigt, at det er en krukke med et godt dræn, og at du lægger lecakugler i bunden.

Citrontræer skal vokse i en særlig jord, der hedder citrusjord. Det er en let og porøs jord, der gør det muligt for plantens fine rødder at trænge igennem den. Det nemmeste for dig er selvfølgelig, at du køber jordblandingen færdiglavet, men du kan også selv blande den af spagnum, muldjord og sand.

Plant stiklinger fra dit citrontræ

Hvis du har fået et citrontræ, som du er glad for, og du gerne vil have et, der er magen til, bør du tage stiklinger af det. Det er en langt mere sikker måde til at få et træ, der ligner det oprindelige træ, end hvis du planter en kerne fra frugten fra et af dine nuværende citrontræer.

Du klipper en gren af og planter den i god jord. Efter to til tre år kan du forvente, at der kommer frugter på dit nye citrontræ.

Sådan passer du citrontræer

Det er krævende for dig at passe et citrontræ, fordi det er vant til helt andre former for lys, varme og vandforhold. Derfor er det også en plante, som du skal være opmærksom på, at du kommer til at bruge meget tid på – og at den ikke altid giver dig det resultat, som du havde håbet på.

Har brug for masser af vand

Citrontræer har brug for rigeligt med vand. Jorden i toppen af potten må gerne tørre lidt ud, inden du vander igen, men du må aldrig lade plantens rødder tørre ud. Som udgangspunkt bør du vande en gang om ugen, men det kommer helt an på, hvor varmt det er.

Du skal passe på med ikke at vande for meget, da det får plantens rødder til at rådne, når de står og sopper i vand. Du skal derfor sørge for, at der er et hul i bunden af krukken, hvor overskydende vand kan løbe ud, og at lægge lecakugler i bunden, så overskydende vand kan samle sig der.

Det bedste er, at du bruger kalkfrit vand. Det kan du for eksempel få ved at indsamle regnvand eller bruge vandet fra tørretumbleren. Vandet i tørretumbleren indeholder nemlig heller ikke kalk.

Citrontræer i krukker

Masser af lys og stabil temperatur

For at kunne trives har dine citrontræer brug for en stabil temperatur og masser af lys. Fra september til maj bør de derfor stå i en udestue eller en vinterhave, hvor temperaturen ligger på 2 til 10 grader. Hvis du tager citronen ind i huset om vinteren, får den det for varmt, og den vil derfor smide frugterne.

Træerne har brug for sollys mindst 8 timer om dagen. Det kan være svært at opnå her i Danmark om vinteren. Derfor er det en god ide, at du sørger for at have vækstlys. Det giver planten fornemmelsen af, at solen skinner mere, hvilket kan være med til at få den succesfuldt gennem vinteren.

God luftcirkulation og høj luftfugtighed er vigtig

Citrontræer trives bedst med en god luftcirkulation, derfor vil de også helst stå uden for. På grund af temperaturerne her i Danmark, er det dog desværre ikke muligt en stor del af året. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at åbne vinduerne med jævne mellemrum, så der kan komme frisk luft ind til planten, når den står inden døre.

Derudover er planten også vild med en høj luftfugtighed. Den skal gerne være på i hvert fald 50 %. Det er svært at opnå her i Danmark. Ved at overbruse planten med vand og sætte vandbade, hvor vandet kan fordampe fra, kan du dog skabe en højere luftfugtighed. Det er ikke mindst en mulighed i et drivhus. Du skal dog passe på, da det også tiltrækker utøj.

Gød citrontræet regelmæssigt

Fordi citrontræet står i en potte og det meste af året står indenfor, vil den have brug for at blive gødet regelmæssigt. I starten er der gødning i jorden, når du lige har købt træet, men hurtigt vil den blive drænet for gødning. Du bør derfor tilføre gødning hver sjette uge.

Det anbefales at bruge en gødning som er lavet specielt til citrusplanter.

En af måderne, hvorpå du kan se, at planten mangler gødning, er, at den får gule blade. Det er et sikkert tegn på, at den mangler nitrogen.

gødning af citrontræ

Beskæring af citrontræet

Det er ikke nødvendigt for dig at beskære dit citrontræ, men du kan gøre det for at holde formen på kronen. I det tilfælde bør du beskære det i juni og juli.

Du bør fjerne de grene, der vokser indad i kronen, og dem, der er visne eller døde. Planten tåler ikke en særlig hård beskæring, og derfor skal du være forsigtig med, hvor meget du beskærer det hvert år.

Typiske problemer med citrontræer

Citrontræer kan nemt få utøj, sygdomme eller mangle for eksempel lys, vand eller kvælstof. Det er alt sammen noget, som du kan se på planten. Som nævnt ovenfor bliver bladene gule, hvis den mangler kvælstof.

Et andet hyppigt problem er, at planten taber bladene. Det kan der være en række grunde til, for eksempel overvanding og store temperaturforskelle.

I det tilfælde handler det om, at du prøver at finde ud af, hvorfor planten taber bladene. Sørg for at holde en jævn temperatur, sæt den eventuelt på et bord, så der ikke kommer til at være for stor forskel på temperaturen ved rødderne og ved toppen. Derudover bør du selvfølgelig også vande regelmæssigt og gøde, så du kan udelukke det som en årsag.

Undgå spindemider

Spindemider kan være et stort problem på citrontræer, og det er derfor vigtigt, at du sørger for at undgå dem. Det skal du først og fremmest gøre ved at rengøre drivhuset – eller hvor træet nu står – grundigt en gang om året i efteråret.

Derudover kan du også forebygge angreb ved at oversprøjte selve planten med koldt vand.

Hvornår kan jeg høste mine citroner?

Der går ni måneder, fra citrontræet blomstrer, til frugterne er klar til at blive plukket. Derfor er det vigtigt, at du er tålmodig, og at du giver frugterne den tid, som de har brug for.

Frugterne sidder på træet over vinteren. De er små, men begynder at få den gule farve i løbet af vinteren. Du må dog endelige ikke plukke dem der. Om foråret bliver frugterne grønne igen og begynder at vokse.

Generelt bør du ikke være bange for, at du kommer til at plukke dine citroner for sent. Det er først, når de begynder at blive bløde i skrællen, når de hænger på træet, at du skal skynde dig at plukke dem.

Hvis citrontræet har det for varmt, har for lidt vand eller for lidt lys, kan det finde på at smide frugterne. Det sker særligt, hvis den bliver rykket indenfor om vinteren, hvor det ikke kan få de mest optimale forhold.

Sådan kan du bruge citroner i madlavningen

Du kan bruge citroner på en lang række forskellige måder i madlavningen. Det mest almindelige er i desserter som kage, is og fromage. De seneste år er det også blevet mere og mere almindeligt at bruge saltsyltede og fermenterede citroner til for eksempel kødretter og tabouleh.

Saltsyltede citroner er utroligt nemme for dig at fremstille selv. Du skal starte med at vaske citronen godt. Derefter deler du den, så der er cirka en halv centimeter tilbage. Brug kniven til at åben citronen og fyld den med salt.

Derefter lægger du den i et syltetøjsglas og presser citronen godt ned, så der løber saft ud af den. Derefter kommer du peber og kanel i. Hvis citronen ikke er helt dækket af sin egen saft, hælder du kogende vand over, til den er dækket. Sæt låget på syltetøjsglasset og lad det stå i en måned.

Når du bruger citronskallen til pynt eller madlavning, er det vigtigt, at du sørger for, at det er fra citroner, der ikke er sprøjtede. Som regel er du nødt til at vælge økologiske citroner nede i supermarkedet, men når du dyrker dine egne, har du helt styr på, hvordan de er blevet behandlet.

6 Kommentarer

 1. Hej
  Mit citrontræ har fået utøj, jeg er ikke klar over om det er spindemider eller lus. Planten afgiver en masse klistrede saft, og jeg kan se små grå/lyse dyr.
  Hvordan kommer jeg af med det, planten er ellers rigtig fin.

  1. Det lyder som lus. Skete for mig sidste år, klippede den hårdt med og vakse i koldt vandt, den skød flot op igen 1 måned efter og står endnu bedre i år

 2. Hej Lita,
  Det lyder for mig som om dit citrontræ har fået skjoldlus. Hvis de er lidt runde i formen og bliver mørkere med tiden er det skjoldlus.
  Det virker ikke rigtigt at sprøjte med noget, jeg har prøvet da vores abrikos med voldsomt angrebet for år tilbage.
  Tag i stedet en lille kort håret pensel, med stive hår, og brug til at “skrubbe” bæsterne af med, dæk gerne jorden i potten med lidt avispapir eller andet imens. Så kan de ikke gemme sig i jorden og evt kravle tilbage hvis de overlever. Eller brug en skuresvamp til at “børste” dem af med. Jeg bruger begge dele, afhængigt af hvor tæt på knopper de sidder.
  Hvis det er skjoldlus, elsker de nye skud på grenene og er ofte mest på de grene med knopper, da de suger væske fra træet.
  De er meget svære at få bugt med, så vær forberedt på at skulle holde øje med træet jævnligt, da et angreb nemt blusser op igen.
  Jeg har været stædig og renset vores halvstore espalierede abrikostræ hvert år, de sidste 6 år, og for første gang i år, kan jeg næsten ikke finde nogen, men det var også hårdt angrebet i sin tid (jeg havde slet ikke opdaget der var noget galt, for lusene havde næsten samme farve som barken).
  Og ja, de afgiver en meget klistret substans, som myrer elsker for øvrigt.
  Bare rolig, det skal nok lykkes, hvis du bare er stædig og de er nemmest at fjerne her i foråret inden deres skjold bliver for hårdt og så har de endnu ikke lagt nye æg heller, så du får begrænset nye angreb godt også.
  Held og lykke med det
  Venlig hilsen Anette, den glade ejer af et nyt indkøbt citrontræ (som jeg hellere må holde lidt øje med også)

  Anette Oehlenschlaeger
  1. Hej, Skjoldlus er forholdsvis nemme at håndtere, bare man ikke venter for længe.
   Gå til din planteskole og køb bio bladglans.
   Det er et naturligt olieprodukt, som man blander i lunkent vand efter anvisningen på pakken.
   Derefter sprøjtes dit citrus træ, grundigt på alle blade og grene. Det gøres igen efter var en uges tid. Olien indkapsler skjold lusene så de ikke kan ånde og dør.. jeg er på 4 år med citron træer. Et er plantet på en lun plads i haven. De andre 8, citrus (flest citron) er i potter under halvtag. De står i en gruppe med fersken abrikos figener og kaki og bliver dækket af med fiberdug og gran ved nattefrost. Mvh Bent

 3. Hej Martin. Det lyder nemt og lige til at gå til.

 4. Jeg har plantet 6 citrontræer i priklejord og de skyder fint. Hvor høje skal de være før jeg kan omplante dem til middelhavsjord?

  Hilsen
  Patrick

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *