Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
dyrkning af citrontræer og citroner

Citrontræ – Pasning og beskæring

Citroner er krævende planter, som du skal være indstillet på, at du skal bruge noget tid på at passe og pleje. Har du tålmodighed til det, vil den dog belønne dig med lækre velsmagende citroner og et eksotisk look i din have.


Hvis du ofte bruger citroner i madlavningen, og du gerne vil have styr på, hvilke forhold dine planter har vokset under, er det oplagt, at du selv har nogle citrontræer. Når du skal bruge skrællen i madlavningen, er det for eksempel vigtigt, at den ikke er sprøjtet. Det kan du sikre med dit eget citrontræ.

Derudover er træet med sine flotte gule frugter med til at lede tankerne hen på Middelhavsområdets sol og varme. Hvis du gerne vil have et lidt mere eksotisk look i din have og drømme dig væk til varmere himmelstrøg, er det derfor oplagt for dig, at du har et citrontræ.

Træet stammer netop fra Middelhavsområdet, hvor det er vant til helt andre temperaturer, end dem vi har her i Danmark. Derfor skal du også være tålmodig og have mod på en del arbejde, når du vil dyrke citroner.

Sådan planter du citroner

Det nemmeste er, at du køber et lille citrontræ fra for eksempel en planteskole. Der er de blevet avlet, så du kan være sikker på, at frugterne kommer til at have en høj kvalitet.

Du kan godt så frø fra en citron, du har købt. Det er dog ikke sikkert, at træet kommer til at bære frugt, eller at de kommer til at være lige så gode, som den frugt du oprindeligt købte. Kernerne har nemlig ikke altid de samme evner som modertræet.

Når du planter et citrontræ er det bedst, at du sætter det i en potte. På grund af det omskiftelige vejr her i Danmark vil du nemlig typisk ende med at flytte en del rundt på træet. Det er vigtigt, at det er en krukke med et godt dræn, og at du lægger lecakugler i bunden.

Citrontræer skal vokse i en særlig jord, der hedder citrusjord. Det er en let og porøs jord, der gør det muligt for plantens fine rødder at trænge igennem den. Det nemmeste for dig er selvfølgelig, at du køber jordblandingen færdiglavet, men du kan også selv blande den af spagnum, muldjord og sand.

Plant stiklinger fra dit citrontræ

Hvis du har fået et citrontræ, som du er glad for, og du gerne vil have et, der er magen til, bør du tage stiklinger af det. Det er en langt mere sikker måde til at få et træ, der ligner det oprindelige træ, end hvis du planter en kerne fra frugten fra et af dine nuværende citrontræer.

Du klipper en gren af og planter den i god jord. Efter to til tre år kan du forvente, at der kommer frugter på dit nye citrontræ.

Sådan passer du citrontræer

Det er krævende for dig at passe et citrontræ, fordi det er vant til helt andre former for lys, varme og vandforhold. Derfor er det også en plante, som du skal være opmærksom på, at du kommer til at bruge meget tid på – og at den ikke altid giver dig det resultat, som du havde håbet på.

Har brug for masser af vand

Citrontræer har brug for rigeligt med vand. Jorden i toppen af potten må gerne tørre lidt ud, inden du vander igen, men du må aldrig lade plantens rødder tørre ud. Som udgangspunkt bør du vande en gang om ugen, men det kommer helt an på, hvor varmt det er.

Du skal passe på med ikke at vande for meget, da det får plantens rødder til at rådne, når de står og sopper i vand. Du skal derfor sørge for, at der er et hul i bunden af krukken, hvor overskydende vand kan løbe ud, og at lægge lecakugler i bunden, så overskydende vand kan samle sig der.

Det bedste er, at du bruger kalkfrit vand. Det kan du for eksempel få ved at indsamle regnvand eller bruge vandet fra tørretumbleren. Vandet i tørretumbleren indeholder nemlig heller ikke kalk.

Citrontræer i krukker

Masser af lys og stabil temperatur

For at kunne trives har dine citrontræer brug for en stabil temperatur og masser af lys. Fra september til maj bør de derfor stå i en udestue eller en vinterhave, hvor temperaturen ligger på 5 til 10 grader. Hvis du tager citronen ind i huset om vinteren, får den det for varmt, og den vil derfor smide frugterne.

Træerne har brug for sollys mindst 8 timer om dagen. Det kan være svært at opnå her i Danmark om vinteren. Derfor er det en god ide, at du sørger for at have vækstlys. Det giver planten fornemmelsen af, at solen skinner mere, hvilket kan være med til at få den succesfuldt gennem vinteren.

God luftcirkulation og høj luftfugtighed er vigtig

Citrontræer trives bedst med en god luftcirkulation, derfor vil de også helst stå uden for. På grund af temperaturerne her i Danmark, er det dog desværre ikke muligt en stor del af året. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at åbne vinduerne med jævne mellemrum, så der kan komme frisk luft ind til planten, når den står inden døre.

Derudover er planten også vild med en høj luftfugtighed. Den skal gerne være på i hvert fald 50 %. Det er svært at opnå her i Danmark. Ved at overbruse planten med vand og sætte vandbade, hvor vandet kan fordampe fra, kan du dog skabe en højere luftfugtighed. Det er ikke mindst en mulighed i et drivhus. Du skal dog passe på, da det også tiltrækker utøj.

Gød citrontræet regelmæssigt

Fordi citrontræet står i en potte og det meste af året står indenfor, vil den have brug for at blive gødet regelmæssigt. I starten er der gødning i jorden, når du lige har købt træet, men hurtigt vil den blive drænet for gødning. Du bør derfor tilføre gødning hver sjette uge.

Det anbefales at bruge en gødning som er lavet specielt til citrusplanter.

En af måderne, hvorpå du kan se, at planten mangler gødning, er, at den får gule blade. Det er et sikkert tegn på, at den mangler nitrogen.

Beskæring af citrontræet

Det er ikke nødvendigt for dig at beskære dit citrontræ, men du kan gøre det for at holde formen på kronen. I det tilfælde bør du beskære det i juni og juli.

Du bør fjerne de grene, der vokser indad i kronen, og dem, der er visne eller døde. Planten tåler ikke en særlig hård beskæring, og derfor skal du være forsigtig med, hvor meget du beskærer det hvert år.

Typiske problemer med citrontræer

Citrontræer kan nemt få utøj, sygdomme eller mangle for eksempel lys, vand eller kvælstof. Det er alt sammen noget, som du kan se på planten. Som nævnt ovenfor bliver bladene gule, hvis den mangler kvælstof.

Et andet hyppigt problem er, at planten taber bladene. Det kan der være en række grunde til, for eksempel overvanding og store temperaturforskelle.

I det tilfælde handler det om, at du prøver at finde ud af, hvorfor planten taber bladene. Sørg for at holde en jævn temperatur, sæt den eventuelt på et bord, så der ikke kommer til at være for stor forskel på temperaturen ved rødderne og ved toppen. Derudover bør du selvfølgelig også vande regelmæssigt og gøde, så du kan udelukke det som en årsag.

Undgå spindemider

Spindemider kan være et stort problem på citrontræer, og det er derfor vigtigt, at du sørger for at undgå dem. Det skal du først og fremmest gøre ved at rengøre drivhuset – eller hvor træet nu står – grundigt en gang om året i efteråret.

Derudover kan du også forebygge angreb ved at oversprøjte selve planten med koldt vand.

Hvornår kan jeg høste mine citroner?

Der går ni måneder, fra citrontræet blomstrer, til frugterne er klar til at blive plukket. Derfor er det vigtigt, at du er tålmodig, og at du giver frugterne den tid, som de har brug for.

Frugterne sidder på træet over vinteren. De er små, men begynder at få den gule farve i løbet af vinteren. Du må dog endelige ikke plukke dem der. Om foråret bliver frugterne grønne igen og begynder at vokse.

Generelt bør du ikke være bange for, at du kommer til at plukke dine citroner for sent. Det er først, når de begynder at blive bløde i skrællen, når de hænger på træet, at du skal skynde dig at plukke dem.

Hvis citrontræet har det for varmt, har for lidt vand eller for lidt lys, kan det finde på at smide frugterne. Det sker særligt, hvis den bliver rykket indenfor om vinteren, hvor det ikke kan få de mest optimale forhold.

Sådan kan du bruge citroner i madlavningen

Du kan bruge citroner på en lang række forskellige måder i madlavningen. Det mest almindelige er i desserter som kage, is og fromage. De seneste år er det også blevet mere og mere almindeligt at bruge saltsyltede og fermenterede citroner til for eksempel kødretter og tabouleh.

Saltsyltede citroner er utroligt nemme for dig at fremstille selv. Du skal starte med at vaske citronen godt. Derefter deler du den, så der er cirka en halv centimeter tilbage. Brug kniven til at åben citronen og fyld den med salt.

Derefter lægger du den i et syltetøjsglas og presser citronen godt ned, så der løber saft ud af den. Derefter kommer du peber og kanel i. Hvis citronen ikke er helt dækket af sin egen saft, hælder du kogende vand over, til den er dækket. Sæt låget på syltetøjsglasset og lad det stå i en måned.

Når du bruger citronskallen til pynt eller madlavning, er det vigtigt, at du sørger for, at det er fra citroner, der ikke er sprøjtede. Som regel er du nødt til at vælge økologiske citroner nede i supermarkedet, men når du dyrker dine egne, har du helt styr på, hvordan de er blevet behandlet.

FAQ

Kan et citrontræ tåle frost?

Citrontræer kan godt klare et par graders frost i meget korte perioder, men det er ikke optimalt. De skal gerne indenfor vinteren over og stå i en temperatur på 5-10 grader.

Hvilken gødning er bedst til et citrontræ?

Der er lavet gødning specifikt til citrusplanter. Det er en god ide at gøde hver 6. uge, samt når bladene på træet er begyndt at blive gule. Dette er et tegn på at træet mangler gødning.

Hvor meget vand skal et citrontræ have?

Citrontræer har brug for meget vand. Jorden i toppen af potten må gerne tørre lidt ud, inden du vander igen, men du må aldrig lade plantens rødder tørre ud. Som udgangspunkt bør du vande en gang om ugen, men det kommer helt an på, hvor varmt det er. Samtidig skal du passe på med ikke at vande alt for meget, så rødderne sopper i vand. Brug gerne lecakugler i bunden af dit træ, således at overskydende vand ikke samles og får rødderne til at rådne.

Kan et citrontræ stå indenfor hele året?

Citrontræer har godt af en høj luftfugtighed, på minimum 50%. Det er svært at opnå her i Danmark, så man anbefaler at overbruse planten med vand løbende. De har brug for en stabil temperatur, så fra September til Maj bør de stå i en udestue eller en vinterhave, hvor temperaturen ligger på 5-10 grader.

50 Kommentarer

  1. Hej
    Mit citrontræ har fået utøj, jeg er ikke klar over om det er spindemider eller lus. Planten afgiver en masse klistrede saft, og jeg kan se små grå/lyse dyr.
    Hvordan kommer jeg af med det, planten er ellers rigtig fin.

    1. Det lyder som lus. Skete for mig sidste år, klippede den hårdt med og vakse i koldt vandt, den skød flot op igen 1 måned efter og står endnu bedre i år

  2. Hej Lita,
    Det lyder for mig som om dit citrontræ har fået skjoldlus. Hvis de er lidt runde i formen og bliver mørkere med tiden er det skjoldlus.
    Det virker ikke rigtigt at sprøjte med noget, jeg har prøvet da vores abrikos med voldsomt angrebet for år tilbage.
    Tag i stedet en lille kort håret pensel, med stive hår, og brug til at “skrubbe” bæsterne af med, dæk gerne jorden i potten med lidt avispapir eller andet imens. Så kan de ikke gemme sig i jorden og evt kravle tilbage hvis de overlever. Eller brug en skuresvamp til at “børste” dem af med. Jeg bruger begge dele, afhængigt af hvor tæt på knopper de sidder.
    Hvis det er skjoldlus, elsker de nye skud på grenene og er ofte mest på de grene med knopper, da de suger væske fra træet.
    De er meget svære at få bugt med, så vær forberedt på at skulle holde øje med træet jævnligt, da et angreb nemt blusser op igen.
    Jeg har været stædig og renset vores halvstore espalierede abrikostræ hvert år, de sidste 6 år, og for første gang i år, kan jeg næsten ikke finde nogen, men det var også hårdt angrebet i sin tid (jeg havde slet ikke opdaget der var noget galt, for lusene havde næsten samme farve som barken).
    Og ja, de afgiver en meget klistret substans, som myrer elsker for øvrigt.
    Bare rolig, det skal nok lykkes, hvis du bare er stædig og de er nemmest at fjerne her i foråret inden deres skjold bliver for hårdt og så har de endnu ikke lagt nye æg heller, så du får begrænset nye angreb godt også.
    Held og lykke med det
    Venlig hilsen Anette, den glade ejer af et nyt indkøbt citrontræ (som jeg hellere må holde lidt øje med også)

    Anette Oehlenschlaeger
    1. Hej, Skjoldlus er forholdsvis nemme at håndtere, bare man ikke venter for længe.
      Gå til din planteskole og køb bio bladglans.
      Det er et naturligt olieprodukt, som man blander i lunkent vand efter anvisningen på pakken.
      Derefter sprøjtes dit citrus træ, grundigt på alle blade og grene. Det gøres igen efter var en uges tid. Olien indkapsler skjold lusene så de ikke kan ånde og dør.. jeg er på 4 år med citron træer. Et er plantet på en lun plads i haven. De andre 8, citrus (flest citron) er i potter under halvtag. De står i en gruppe med fersken abrikos figener og kaki og bliver dækket af med fiberdug og gran ved nattefrost. Mvh Bent

      1. Står de ude om vinteren m fiberdug eller kommer de ind?

        Bodil Øland
  3. Hej Martin. Det lyder nemt og lige til at gå til.

    1. Hej.jeg har et citrontræ som jeg selv har lavet med en sten.nu er den ca 1m høj og har også fine blade,men den vil ikke blomstre hverken i sommer hvor den stod ude eller nu hvad skal jeg gøre.

      Jette saischowa
  4. Jeg har plantet 6 citrontræer i priklejord og de skyder fint. Hvor høje skal de være før jeg kan omplante dem til middelhavsjord?

    Hilsen
    Patrick

  5. Hej Martin.
    Kan citrontræet tåle frost? I så fald hvor meget, og skal jeg så tage det ind?
    Jeg har også et flot oliventræ der vokser ret godt, det kommer ind hvis der bliver under – 8gr. Er det ikke korrekt? God dag
    Mvh Dorte

    1. Hej Dorthe
      Citrontræer skal gerne ind om vinteren. De kan godt klare et par graders frost i korte perioder, men det er ikke optimalt.

      Det samme gælder dit oliventræ, så du har helt styr på det. 🙂

      Martin Nissen
  6. Hej Martin.
    Jeg har et baby citrontræ, som jeg fik i 30 års fødselsdag og som jeg passer rigtig godt på. Det er lige nu kun en lille gren på 15 cm med en 10 blade. Det står lige nu i et vindue, hvor det får masser af sol, men jeg ved ikke hvor jeg skal stille det her over vinteren. Jeg har ikke et sted hvor jeg kan sikre de 8 grader og samtidig sollys. Hvilke alternative steder kan jeg stille mit lille citrontræ?

    1. Hej Kristina

      Du skal hele tiden så vidt muligt sørge for de rigtig forhold, som du selv nævner, men det er ikke en større skandale at den ikke står under de helt optimale forhold i et par måneder – Den skal nok klare det fint, selvom den ikke står perfekt vinteren over.

      Martin Nissen
      1. Vi har et stort citrontræ som skal op i en større potte. Er det bedst nu i efteråret eller skal vi vente til foråret ?

        1. Hej Janne,
          Det ved jeg desværre ikke som meget om, men her er hvad jeg kunne finde på nettet omkring det.
          Det bedste tidspunkt at omplante et citrontræ afhænger af flere faktorer, herunder hvor du bor, træets vækstcyklus og generelle forhold. Men generelt set er det bedst at omplante citrontræer enten tidligt på foråret eller sent på efteråret.

          I de fleste tilfælde vil efteråret være et godt tidspunkt, da træet stadig har tid til at etablere rødderne inden den mere intensive vækstsæson begynder i foråret. Det giver træet en mulighed for at slå rødder og være klar til at udnytte forårssæsonens øgede vækst.

          Hvis det er en større potte, kan det være lettere at håndtere omplantningen nu i efteråret, da træet er i en mere hvilende fase og derfor kan opleve mindre stress ved omplantningen.

          Det er vigtigt at vælge en potte, der er stor nok til at rumme træets nuværende rødder og samtidig give plads til vækst. Husk også at bruge god kvalitetsjord og vand træet grundigt efter omplantningen for at hjælpe det med at etablere sig i den nye potte.

          Hvis du er usikker eller hvis omplantningen kan have specifikke udfordringer, kan det være en god idé at konsultere en lokal gartner eller planteekspert for råd, især hvis der er særlige klimatiske eller jordmæssige forhold i dit område.
          Rigtig god dag til dig
          Med venlig hilsen
          Trine

          Trine Gravesen
  7. Hej Martin

    Jeg har dyrket 3 citrontræer udefra kerner fra en økologisk citron.
    De trives og er nu 25, 30 og 35 cm høje. Og det ser nu ud som om, at de begynder at danne så kroner. Ikke kun et blad ad gangen. Men små skud med flere små blade.
    Skal jeg nippe de nederste blade af? Og kan de små planter klare det?
    De citrontræer man kan købe, er jo opstammede.

    Mange hilsner Henriette

    Henriette Mazanti
    1. Hej Henriette

      Det er altid lidt svært at sige, men umiddelbart vil jeg tro at du sagtens kan gøre det – Jeg ville dog vente til vi er kommet igennem vinteren.

  8. Hej
    Jeg har tre citrontræer i potter som stadig står udendørs på en overdækket terrasse, pga. det milde efterår. Mit spørgsmål er om træerne vil acceptere at blive taget ind i huset nu, til en kunstig “tidlig sommer”, da de trods alt har fået et par måneders køligt vejr. Jeg har nemlig ikke en vinterhave eller drivhus. Planterne står med en hel masse blomsterknopper som endnu ikke er sprunget ud,

    Mvh Signe

    1. Hej Signe

      Ja umiddelbart burde det ikke volde de store problemer, selvom det selvfølgelig ikke er optimalt. Hvis du har et værelse med et solvendt vindue som er lidt koldere end resten af huset, så kunne du med fordel placere citrontræerne her.

  9. Hej, vi har et limetræ stående indenfor vinteren over. Den er nu begyndt at udskille en klistret væske som sidde ovenpå bladene, og det minder lidt om udtørret sukkervand. Den har båret lidt frugt, men har smidt dem igen undtagen 1 lime der ser fin ud. Den har ingen blade smidt…
    Vh
    Daniel

  10. Hej Martin
    Jeg har nu fået mit 2.citrontræ (det første tabte bladene og tørrede helt ud, desværre) og prøver nu igen! Mit nye træ er nu begyndt at tabe sine blade og forstår ikke hvad jeg gør galt; den står i en potte med mulighed for afløb, får gødning, afkalket vand og forsøger at sætte den ved vinduet så den får mest muligt sol. Men, den begynder så små at smide bladene, men tilgengæld spirer den en lille smule samtidigt. Kan du hjælpe mig og evt.give mig nye tricks som man ikke kan læse sig frem til herinde? Og er der mulighed for, at mit gamle træ at få en opblomstring igen til foråret selvom det er tørret helt ud?

    Håber du kan hjælpe
    Dbh
    Julie Hannah Hughes

    Julie Hannah Hughes
    1. Hej Julie

      Du nævner ikke hvor dit citrontræ står, det kan være at den har det for varmt? Står den fx i vinduet i på et varmt værelse, så kan det være årsagen.

      Mvh Martin

      Martin Nissen
  11. Hej Martin

    Jeg har et opstammet citrontræ, som jeg skar helt ind i foråret. Det kom flot med mange nye blade og grene, og har nu en flot kuppel. Det har været udendørs i sommer, men er taget ind inden der kom frost. Desværre er bladene bleggrønne og gulspættede. Desuden er der en form for småt spindelvæv i det, men ingen klistrede blade. Hvad kan der være galt ?

    Mvh Karin

    Karin Jørgensen
    1. Hej Karin

      Det er svært at komme med et præcis svar, det kan skyldes en kombination af flere årsager, men et godt bud kunne være manglende gødning kombineret med den hårde beskæring i foråret.

      Der er også en chance for at temperaturforskellen har været for voldsom for citrontræet.

      Martin Nissen
  12. Hej fik mit citron træ i sommers men viste ik alt det her eller noget af det men nu er alle frugterne faldet af og det er bladene os men kan den godt stå i et skur det er det eneste sted frugterne ik bliver taget af dyr og der var kun en citon der blev stører alle andre var som de var i starten men tak for alt viden jeg vil se om jeg kan rede min plante

  13. Hej. Jeg har 3 citrontræer. Det ene har jeg haft ca. 15 år. Det er ikke smukt, ranglet og vildtgroende, men har i de sidste 4-5 år båret ml. 25 – 35 meget velsmagende, tyndskallede citroner om året. Vi er meget glade for det! Har beskåret det løbende, men er i tvivl om, hvor meget jeg kan beskære og hvornår. Det fylder ret meget i bredden, hvilket gør det besværligt at flytte ind og ud af vinterhaven, forår og efterår. Der er ranglede, lange grene med masser af citroner, både gule og små grønne. Det gør det svært at klippe grene af! Nu har jeg så valgt at skære de længste grene af (desværre med mange små citroner). Nok den forkerte årstid, men går det? De afskårne stilke har jeg stillet i vand. Er der mon basis for at de kan slå rod? Vi har en vinterhave, hvor træerne kommer ind i oktober. Om sommeren er de ude i vores gårdhave. Jeg vander sporadisk med citrusgødning og supplerer jorden i potterne ca hvert andet år, bl.a. med kokusjord. Det synes at fungere. Kunne jeg gøre noget bedre?

    Marianne Trenkner
    1. Hej Marianne

      Fantastisk at du har holdt liv i et citrontræ så længe – Man når næsten at knytte et bånd til planten, når man har passet og plejet den i 15 år. 🙂

      Det lyder umiddelbart til at du gjort de fleste ting helt efter bogen med undtagelse af beskæringen af citrontræet her i vinterhalvåret. Juni/juli i typisk et godt tidspunkt at give citrontræet en nænsom beskæring. Udover det skal du bare fortsætte som hidtil, da du jo tydeligvis har haft god succes med dine citrontræer.

  14. Hej Martin

    Vi har et citrontræ, som stod så flot i sommers. Vi rykkede det ind i vores skur i efteråret og det fik en ‘halmkappe’ på. Vi vandede det hver 14 dag i skuret.
    Da det bliver hård frost i januar, rykkede vi det ned i kælderen, da træet fik frost i skuret. Nu ser det helt indtørret ud og bladene er faldet af (nok pga for lidt lys). Vi vil kunne sætte det ud nu, hvis vi stiller det i en lækrog og pakker det ind i ‘halmkappen’ igen, så det kan få lidt mere lys og fugt – elller skal vi vente med det?

    1. Hej Camilla

      Som vejrudsigten ser ud lige nu med gode plusgrader i sigte, så tror jeg at det ville være rigtig godt til jeres citrontræ at komme ud og få noget lys igen. 🙂

      1. Tusind tak for dit svar, Martin – jeg skynder mig af sætte det ud. Skal jeg give det lidt citrus gødning?
        God weekend. Hilsen Camilla

        1. Ja den kunne formentlig godt trænge til en gang gødning – God weekend. 🙂

  15. Hej.
    Mit elskede citrontræ har nu i en lang periode frigivet virkelig meget klister – det lægger sig på gulvet og i vindueskarmen (står ved vinduet). Det ligner det er et skjoldlusse angreb – hvad tror du? Der er en masse små brune runde dimser på bladene og citronerne. Det er trist 🙁 Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre 🙁 Der er ligesom også en masse små hvide prikker på grenene. Det smider også ofte bladene. derudover skyder det dog og får flere frugter.
    Håber i kan hjælpe..

    Johanne Liebmann
    1. Jeg har kogt appelsiner i tern i vand så det dækker. Most dem med et kartoffelmosjern, sigtet det og sat det på køl. Derefter har jeg fortyndet det med vand 1:3 og sprøjtet mit citrontræ med det. Det er det eneste der har virket for mig. Har prøvet kolde afvaskninger, sæbe, sæbe og sprit og gift. Lige nu står det ude for på altanen, hvilket gør det nemmere at sprøjte med appelsinvand og skrubbe bladene og stammen med en curaprox tandbørste.
      Træet ser ud til at have fået det godt igen

      1. Hej Nanna: Hvor har du den spændende opskrift fra ? (kogt appelsin vand mod skjoldlus i citrontræ) og ved du om det er den blanding der virker eller det at du skrubber blade m.v. ? Hvis det er blandingen har du så en mere udførlig opskrift f.eks. koger du skallen med ?

  16. Hej,
    Jeg har lige fået mit første citrontræ i gave, og er i tvivl om hvor varmt ‘for varmt’ er for planten?

    Jeg bor i en lille lejlighed uden udeareal, og vil derfor heller ikke kunne sætte det i vinterhave eller køligt. Hvordan vil det påvirke planten at stå i en varm men lys stue året rundt, hvis det fugtes løbende?

  17. Har et citrontræ i 1 år nu. Det gror rigtig meget og har flotte grønne blade. Det blomstrer og der dannes frugt. Men de bliver ikke til mere end en lille oliven størrelse hvor de så tørre ind og falder af.
    Der sidder en stor grøn citron på træet. Den har siddet der siden vi købte det. Men alle de andre frugter er som sagt ikke blevet til noget. Hvordan kan dette være?
    Vi vander og gøder regelmæssigt

  18. Hej Martin.
    Jeg har et træ, 10 år gammelt, der har båret mange citroner i almindelig størrelse. I år er der kommet det problem, at citronerne kun er en tredjedel størrelse. Hvad er problemet. På forhånd tak.

    1. Hej Karl,

      Det er lyder mærkeligt, har du gjort noget anderledes i denne sæson? Et bud kunne være manglende gødning, lys eller vand.

      Martin Nissen
  19. Hej.
    Mit citrus træ har fået klisteret blade og drypper også klisteret stads på gulvet.
    Jeg kan ikke se nogle dyr på bladene eller spind. Hvad kan det være?

  20. Jeg bruger mine citroner til limoncello – citron likør.
    Det er super nemt at lave. Og en vis tilfredsstillelse ved at ha produceret det hele – undtagen vodkaen. 🙂

  21. Hej Martin

    Mine 9 forskellige citrustræer kom i drivhuset midt september, mest pga manglende mulighed for at give dem tilpas læ for blæsten.
    De har det som sådan fint, men et par stykker af dem er begyndt at få gule blade. Det er ikke utøj, de bliver tjekket dagligt.
    Du skriver i et svar til anden, at det kan være manglende nitrogen.
    Mine er gødet med langtidsvirkende oscomote og der burde allerede være nitrogen i.
    Hvis det er det de mangler, hvor får jeg så fat i det?
    Er der andet jeg eventuelt kan gøre?

    Gitte Arensberg
  22. Hej. Mine forældre har et citrontræ(med tofarvede blade), de har haft i et års tid. Nu er der begyndt at komme harpiks ud flere steder. Har du nogen ide om, hvorfor den gør det?
    Med venlig hilsen Majbritt

    Majbritt Vilstrup Jensen
    1. Hej Majbritt

      Det kan være sygdom, mistrivsel eller frostskade. Jeg vil anbefale at beskære de områder der er værst ramt og evt. flytte planten over i noget frisk muld. Herefter skal de selvfølgelig sørge for at citrontræet ikke mangler vand eller gødning. 🙂

  23. Hej,
    Vi passer et velfungerende citrontræ, som er 1,5 år gammelt, som bærer en frugt lige nu. Det har stået i vores udestue som har været frostfrit med massere af lys, men nu har der været minusgrader og vi har flyttet det ind i stuen. I den forbindelse er der kommer skud og den er begyndt at blomstre og har ikke smidt frugten. Den ser ikke ud til at have taget skade af at komme ind fra 0-5 grader ind i en stue med 20-22 grader. Kan vi flytte den ud i udestuen igen med 0 til 10 grader eller vil blomstringen tage skade og træet derfor ikke vil bære frugt i 2022?

  24. Mit citrontræ har stået med citroner på vinteren over mit spørgsmål er om jeg skal lade dem hænge eller tage dem af for at de evt ikke tager al nærring fra træet idet den taber blade

    Ulla Kristensen
    1. Hej Ulla.

      Du kan godt tage dem af og gøre brug af dem, såfremt de er modne.

      Med venlig hilsen
      Marc

  25. Hej Martin

    Vil man kunne have et citron i sin spisestue hele året rundt? Det vil så i et sydvendt vindue, som er gulv til loft – altså få rigtig meget sol.
    Men vil det være for varmt om vinteren?
    Jeg har ikke mulighed for at placere det ude.

    Mvh. Katrine

  26. Hej Martin
    Jeg har et citrontræ hvor der efter blomstringen kommer mange små citroner på hver lille gren, skal jeg nippe nogle af dem af?

    Käthe Lemming
  27. Vores citrontræer står på opbevarings hotel om vinteren gennem flere år . Har lige fået dem hjem. De har masser af citroner på, men en del af dem er lange “som en tyk tyk finger, enkelte sprætter i “den ende som hænger ned” – hvordan kan det være citronerne ikke er runde? Og “de lange citroner skal vel plukkes a’ “ så de ikke tager kræft fra de flotte runde runde citroner?

    G.Christensen
  28. Hej Martin
    Jeg har for en lille måned siden købt et citrontræ og det står på en sydvendt altan hvor der er masser af sol. Det får rigeligt med vand – uden at soppe i det – og jeg gøder det med citrusgødning. En type hvor man putter gødning i 3 ud af 4 vandinger. Det skyder allerede nu rigtig mange nye blade og mit indtryk er egentlig at det trives MEN de store blade begynder at blive gule. Gøder jeg det mon forkert eller skal træet bare vænne sig til de nye forhold ? (
    Bh
    Esther

    Esther Jarløv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove