Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Vertikalskærer og plænelufter mod mos i græsplænen

Plænelufter – en effektiv mosfjerner

En plænelufter river op i græsplænen, så græsrødderne får mere luft. Samtidig er det en effektiv måde at fjerne mos i plænen på. Selv om græsplænen ligner en katastrofe bagefter, bliver slutresultatet den sunde og grønne drømmegræsplæne, du altid har ønsket dig.

Læs her, hvornår og hvordan du bruger en plænelufter – samt hvilke alternativer, der er!


Drømmeplænen skal helst ligne et tæt, grønt gulvtæppe i haven. Derfor skærer det os i hjertet, hvis græsplænen pludselig får større eller mindre områder, hvor græsset er tyndt i væksten. Eller – endnu værre – hvis der begynder at komme mos i græsplænen.

Det giver store, kedelige puder, som dels bryder det gulvtæppelignende udseende, og dels meget nemt bliver gult og kedeligt, hvis sommeren bliver tør.

Derfor kommer der mos og tynde pletter i græsplænen

Både tyndt græs og mos er tegn på, at plænen mangler kalk og gødning. Men selv om du giver dig til at kalke og gøde den, kommer du ikke mosset til livs. Slet ikke, hvis du har områder af græsplænen, som ligger i skygge fra træer eller bygninger. Her stortrives mosset oftest, fordi skyggen holder på fugten i jorden.

Så udover at give græsplænen kalk og gødning, skal du også have fjernet mosset rent fysisk. Det gør du med en særlig maskine, der kaldes for en plænelufter.

Læs mere om forebyggelse af mos i dette indlæg om mos i græsplænen.

Hvordan fungerer en plænelufter?

Plænelufteren er en maskine, der river op i overfladen på græsplænen med en række små knive. Derved løsnes det øverste jordlag, så græsrødderne får mere luft – derfor navnet ”plænelufter”. Men samtidig fjerner plænelufteren også vissent græs, visne græsrødder, sneskimmel og mos.

Plænelufteren fås i flere forskellige udformninger, enten med benzindrevet eller elektrisk motor. Du kan få 2 forskellige slags knive, som enten skærer eller “river” i græsplænen.

Vertikalskærer med knive
En plænelufter med knive

Modellen med de skarpe knive er meget anbefalelsesværdig, da den er mest effektivt til at promovere ny græsvækst ved at skære græsplanternes rødder over, så de sætte nye udløbere ud. Derudover kommer den også ned i en dybde, hvor den fjerner plænens filtlag, som over tid kan blive så tykt at det skader væksten.

Plænelufter med fjedre
Denne plænelufter har fjedre

En plænelufter med fjedre er knap så grov ved græsplænen, som den med knivene. Denne model giver en lettere behandling, som er rigtig effektiv til at fjerne mos og gøre det lettere at så nye græsfrø.

Trinvis regulering af skæredybde

Fælles for alle modeller er, at de giver mulighed for at justere, hvor langt ned i plænen knivene skal skære. Det foregår trinvis, oftest i 4 trin. Hvor dybt du ønsker at skære, afhænger helt af, hvor tæt plænen er, samt hvor godt fat mosset har fået.

Som udgangspunkt er det en god ide at vælge trin 2 eller 3, og så justere dybden nedad på de mest mosfyldte arealer. Giver dybden udfordringer for maskinen, sætter du naturligvis knivene et niveau op.

Plænelufteren, vertikalskærer eller mosfjerner – kært barn har mange navne

Plænelufteren kendes også under navne som vertikalskærer eller slet og ret mosfjerner. Som udgangspunkt er der ikke nogen forskel på de tre maskintyper. De er opbygget på samme måde, gør arbejdet på samme måde og giver samme resultat. Det er kun forskellen på knive og fjedre, som er værd at bide mærke i.

Mosfjerner til havetraktoren

Dog skal du være opmærksom på, at det som nogle plænetraktor-fabrikanter kalder for en mosfjerner, ikke helt gør det samme som motoriserede plæneluftere. Det er et redskab, der spændes bag på din plænetraktor. Derved trækkes den gennem plænen, når du kører hen over den med plænetraktoren.

Det er dog blot er en rive med lange, tynde tænder, der går ned i plænen. Den river mosset, visne blade og noget af græsafklippet – hvis du klipper græsset samtidig – sammen og giver også til en vis grad luft til græsrødderne. Men den gør ikke arbejdet nær så effektiv som en rigtig plænelufter.

Mosfjerner til at strø på græsplænen

Endelig findes der også en tredje slags mosfjerner, du strør på græsplænen ligesom kunstgødning. Det kommer vi tilbage til senere i artiklen.

Opsamler eller ej?

De fleste plæneluftere har en opsamler monteret efter maskinen, som samler mos, visne blade og græsrødder, samt andet affald op. Det er en god ide at vælge sådan en model. For så slipper du for at skulle rive affaldet op efter plænelufteren bagefter. Derved skåner du også plænen for en efterfølgende tur med riven.

Standardstørrelsen på opsamleren ligger på omkring 50 liter. Hvor langt du kan køre mellem hver tømning, afhænger helt af, hvor meget mos, visne græsrødder og så videre der er i plænen. Jo mere angrebet plænen er, jo oftere skal opsamleren tømmes.

Skal du vælge en elektrisk- eller benzindrevet plænelufter?

Som sagt kan du både få både elektriske og benzindrevne plæneluftere. Og i princippet gør de arbejdet lige så godt.

MEN: Har du en meget tæt og genstridig eller en meget stor plæne, giver det bedst mening med en benzindreven model.

For det første fordi du får væsentlig mere motorkraft – så du ikke behøver køre plænen igennem flere gange, for at fjerne mosset effektivt. Eller at maskinen sætter sig fast i plænen, så du skal løfte knivene et trin eller to op.

For det andet slipper du for at skulle vente på, at plænelufteren skal lade op. For har du en græsplæne, der er meget større end en 600 til 800 kvadratmeter, rækker en enkelt opladning ikke for din elektriske plænelufter. Det giver ventetid, mens plænelufteren lader op.

Her fortsætter den benzindrevne lystigt arbejdet. Det eneste stop, der er nødvendig, er, hvis du skal fylde benzin på maskinen. Men her kan du arbejde videre, så snart du har tanket op.

Hvornår skal du bruge en plænelufter på din græsplæne?

I princippet kan du bruge en plænelufter hele året rundt. Men det bedste resultat får du, hvis du bruger den i det tidlige forår eller i efteråret. F.eks. i slutningen af marts eller starten af april måned inden græsset for alvor er kommet i vækst, eller slut august hvor vækstbetingelserne ofte er gode for nye græsfrø.

Der er en anden fordel ved at køre med plænelufteren i det tidlige forår. Plænen kan nå at blive pæn til sommersæsonen igen.

Du kan med fordel bruge vores smarte Græsplæne kalender.

For plænelufteren efterlader græsplænen i en forfatning, der er meget langt fra drømmen om det evigfriske, grønne gulvtæppe i haven. Faktisk ligner det nærmest som om, du har forsøgt at rive hele græsplænen op med vilje – og det har du jo faktisk også.

Plænelufteren efterlader græsset løst, så det står hulter til bulter. Samtidig er der er store bare pletter, der hvor mosset har fået overtaget – og nu er fjernet. Samtidig vil du have en bunke mos, som du skal have skaffet dig af med.

Mht. til det sidste er det nemmeste at køre det på genbrugspladsen og aflevere det som haveaffald. Du kan også godt køre det på din egen kompostbunke. Men så skal du sørge for at grave det ned i kompostbunken, så det ikke får sollys. Sker det, og ligger kompostbunken i skygge, kan mosset begynde at gro oven på din kompostbunke – og det er ikke smart. For så risikerer du at få mos, alle de steder hvor du kører kompostjord på.

Vent til det har været tørvejr et par dage

Vil du have ekstra nemt ved at fjerne mosset, skal du vente på, at der har været en tørvejrsperiode på 3-5 dage, før du starter plænelufteren.

Derved har det tørre vejr taget meget af fugten ud af mosset. Det gør det lettere for plænelufteren at skære igennem, ligesom mosset ikke bliver nær så tungt, når du skal fjerne det.

Bliver plænen pæn igen?

Men hvad så med græsplænen? Bliver den pæn igen?

Ja, efter en tre-fire uger har græsplænen groet sig flot og pæn igen. Du bør hjælpe græsset på vej, ved at efterså græs i de pletter, hvor mosset havde kvalt græsset.

Du kan læse vores store guide om eftersåning her.

En omgang kalk og gødning efter endt plæneluftning er også en rigtig god ide. Det forsinker dannelsen af ny mos, og giver en meget pænere græsplæne hen over sommeren.

Endelig er det også en god ide at sprede en såkaldt topdressing ud på plænen. Det er en særlig kompostblanding, der gøder græsplænen, samtidig med at den forhindrer, at eventuelt tilbageværende mossporer kan få sollys. Endelig beskytter topdressingen også græsrødderne mod f.eks. gåsebillelarver og andre skadedyr, der lever af græs og græsrødder.

Se vores udvalg af plænedressing her.

Plæneluftning af græsplæne – sådan gør man

Selve brugen af plænelufteren er ret lige til. Start i det ene hjørne af græsplænen og fortsæt så hele vejen igennem den, ganske som hvis du kørte med din græsslåmaskine.

Den største forskel på græsslåmaskinen og plænelufteren er indstillingen af knivenes dybde. Som allerede nævnt bør du starte med en middeldybde, og kan så sænke knivene der, hvor der er ekstra meget mos, eller græsplænen er meget tæt.

Er der meget mos over hele græsplænen, kan du også vælge at køre den igennem to gange. Første gang på den ene led – f.eks. i længderetningen. Og anden gang på den anden led – f.eks. i bredderetningen.

Derved får du opsamlet mest muligt mos fra plænen, samt luftet ekstra godt ud omkring rødderne. Til gengæld vil det oftest give en noget mere hærget græsplæne.

Alternative metoder mod mos

Behøver du altid en plænelufter, når du skal fjerne mos i græsplænen?

Nej! Der findes andre, men typisk enten mere besværlige metoder, der oftest også har en ringere effekt.

En almindelig mosrive

F.eks. kan du tage en ganske almindelig rive eller købe en særlig mosrive og rive græsplænen igennem med. Det er en løsning, der kræver en masse knofedt. Men den kan være en glimrende løsning, hvis du kun har ganske små arealer i græsplænen, der er angrebet af mos.

Problemet er bare, at mosset hurtigt kommer igen. Så oftest skal du ud med riven både 3 og 4 gange i løbet af en sommer.

Mosfjerner til at strø på græsplænen

Som tidligere nævnt kan du også købe et plejemiddel til græsplænen, der hedder mosfjerner. Det er et granulat, du strør på de mosangrebne arealer. I dag indeholder det udelukkende noget kalk og plænegødning, som er de stoffer græsplænen mangler.

Virkningen er dog oftest minimal – og igen skal du tit ud og sprede mosfjerner flere gang i løbet af en sæson, for at det bibeholder effekten.

Jernvitriol

Tidligere indeholdt mosfjerner også jernvitriol, ligesom jernvitriol i sig selv har været anvendt til fjernelse af mos i græsplænen i mange år. Det er ligeledes et granulat, der spredes ud over mosset. Resultatet er, at det dør og bliver sort. Det tager et par uger, hvorefter du kan rive det døde mos sammen med riven.

Jernvitriol kan også – rigtigt doseret – gøre plænen mere mørkegrøn, så den for alvor ligner idealbilledet af en drømmegræsplæne. Men jernvitriol kan omvendt også give svidningsskader på både græsplænen og andre planter og buske, hvis du strør for meget.

Samtidig er jernvitriol meget skadeligt for både miljøet og dig, der spreder det. Det opfylder nemlig ikke de sundhedsmæssige mindstekrav for pesticider i EU. Derfor har det siden 1. juni 2018 været forbudt at sælge til og bruge af private.

Du kan dog godt bestille professionelle anlægsgartnere til at sprede det ud på græsplænen. Men ligesom de andre alternative metoder til mosfjerning, kræver jernvitriol også, at det bliver spredt flere gange i løbet af sommeren. Over tid gør det jernvitriol til en meget dyrere løsning end en plænelufter, når der skal professionelle folk til at gøre arbejdet hver gang.

En plænelufter er den nemmeste metode

Så selv om der er andre metoder til at fjerne mos fra græsplænen, er plænelufteren både den nemmeste og den mest effektive. Her kan du oftest nøjes med en enkelt behandling hver år – og i nogle tilfælde kan du springe en sæson over, hvis du ikke er så plaget af mos i din plæne.

Så vil du have kvarterets pæneste plæne, er det en plænelufter, du skal investere i!

FAQ

Hvornår er det bedst at bruge en plænelufter?

I princippet kan du bruge en plænelufter hele året rundt. Men det bedste resultat får du, hvis du bruger den i det tidlige forår eller i efteråret. F.eks. i slutningen af marts eller starten af april måned inden græsset for alvor er kommet i vækst, eller slut august hvor vækstbetingelserne ofte er gode for nye græsfrø.

Hvor ofte skal man vertikalskære?

Det kommer an på hvor meget mos der er i plænen og hvor misligholdt den er. Har man ikke plejet sin plæne i lang tid kan man med fordel vertikalskære både i foråret og i efteråret.

Må man bruge en plænelufter i regnvejr?

Vil du have ekstra nemt ved at fjerne mosset, skal du vente på, at der har været en tørvejrsperiode på 3-5 dage, før du starter plænelufteren. Derved har det tørre vejr taget meget af fugten ud af mosset. Det gør det lettere for plænelufteren at skære igennem, ligesom mosset ikke bliver nær så tungt, når du skal fjerne det.

Hvordan fungerer en plænelufter?

Plænelufteren er en maskine, der river op i overfladen på græsplænen med en række små knive. Derved løsnes det øverste jordlag, så græsrødderne får mere luft – derfor navnet ”plænelufter”. Men samtidig fjerner plænelufteren også vissent græs, visne græsrødder, sneskimmel og mos.

8 Kommentarer

  1. Hej Martin,
    jeg skal vertikalskære græsset snart. Du skriver at man kan bruge plænegødning eller kalk efterfølgende. Jeg har meget mos i min græsplane, så skal jeg, efter vertikalskæring, bruge gødning og / eller kalk på den samme tidspunkt?
    Tak for svar.
    Mvh, Pavel

    1. Hej Pavel
      Du kan fint bruge både kalk og gødning samtidigt, og gerne lige efter du har vertikalskåret. Husk ikke at overgøde. Der plejer at stå hvilken mængde man skal sprede, ude på produkternes poser eller kasser, det gør der hvert fald på dem du finder hos os. Husk at det altid er godt at slå græsset ofte – så der kan komme luft ned i bunden af plænen. Mvh Martin

  2. Hej Martin,

    Jeg har planer om at vertikalskære min græsplæne her i starten af april måned.
    Derefter er det planen at give hele plænen en gang topdressing. Er det bedst at give topdressing lige efter plænen er luftet? Eller skal plænen helst have Kalk og gødning inden. Eller er det slet ikke nødvendigt med ekstra kalk og gødning da det allerede er i topdressing? Jeg tænkte jeg ville købe en big bag topdressing inkl. eftersåningsgræsfrø.

    Mvh. Jacob

    1. Hej Jacob
      Man plejer at gøre det lige bagefter ja, så det vil jeg anbefale. Og fint du bruger vores sæt, så du smider eftersåningsgræsfrø samtidigt, det giver det bedste resultat.
      Der er næring i vores HH topdressing, så der skal du ikke smide gødning samtidigt. Kalk afhænger udelukkende af surheden i din plæne, altså pH værdien. Det kan man teste med en pH værdi tester.
      Mvh Martin

      Martin Nissen
  3. Hej Martin,

    Vi overtog vores hus sidste år (1. april) – og de tidligere forpagtere har mildest talt ikke været alt for interesserede i plænen. Dvs. sidste år fyldte vi adskillige affaldsposer med mælkebøtter – så meget af vi havde gang i den store optrækker, hvilket har efterladt vores plæne i en mildest talt noget ujævn tilstand. Når nu jeg har vertikalskåret den i weekenden, skal vi så smide topdressing umiddelbart efter? Og hvad med en tromle – er det noget man kan bruge bagefter eller?.

    Mvh, og tak,
    /Steffen

    Steffen Hansen
    1. Hej Steffen

      Ja så kan jeg helt sikkert anbefale at smide topdressing og en omgang nye græsfrø til sidst. Udover at udjævne din plæne, så giver det også næring og bedre vækstbetingelser for græsplanterne, hvilket modvirker mos og ukrudt.

      Der er mange forskellige meninger om man bør tromle eller ej, jeg foretrækker dog en let tromling til sidst, men det er også helt fint uden. 🙂

      Mvh Martin

      Martin Nissen
  4. Skal kniven i en vertikalskære være skarpt eller have spidser? Den skal vel formodligt ikke have runde hjørner?

    Søren Hornbech
    1. Hej Søren,

      Nej hjørnerne skal ikke være runde – De lyder til at være klar til at blive skiftet 🙂

      Martin Nissen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove