Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
støbe betongulv

Hvordan støber man betongulv?

Du kan sagtens selv støbe et betongulv, hvis du har modet på det. Det er nemlig noget, der tager lang tid, og hvor du skal bruge en del kræfter på det. Det er dog ikke arbejde, der er svært at udføre.


Der er mange fordele for dig ved at have et betongulv. Først og fremmest kan det være med til at give et nyt look til din bolig, hvis det får lov at ligge råt. Det giver din bolig en vibe af new yorker lejlighed, der er meget in i disse dage. Desuden er det en forholdsvis billigst løsning.

Du kan dog også vælge at lægge en anden belægning på dit betongulv, men stadig have de gode kvaliteter ved at have det. Du kan både lægge fliser og træ oven på et betongulv. Fordelen ved at have beton under er, at det er et meget holdbart gulv, og at du har mulighed for at lægge gulvvarme i det.

Hvis du har hænderne rigtigt skruet på, vil du forholdsvis nemt selv kunne lægge gulvet. Det kommer selvfølgelig til at tage noget tid, men det er ikke kompliceret for dig at udføre.

Grundig planlægning

Når du vil lægge et betongulv, er det først og fremmest vigtigt, at du forbereder dig grundigt. Vil du for eksempel have gulvvarme i gulvet eller ikke? Og er der nogle installationer, der skal gå gennem gulvet? Det er først og fremmest vigtigt at tage hensyn til dem.

Er der allerede et gulv, skal du have fjernet det, og du skal sørge for at få gravet nok ud efterfølgende til, at der er plads til det nye betongulv og det isolerende lag nedenunder det.

Er det et gulv, der skal ligge indenfor, bør du grave 60 cm ud, så der er plads til isolering. Er det et gulv, der skal ligge uden for eller i en uopvarmet garage, behøver du ikke at grave mere end 25 cm ud.

Kapillarbrydende og isolerende lag

Når du har gravet ud, skal du i gang med at skabe det kapillarbrydende lag. Det sikrer, at der ikke trænger vand fra jorden op i gulvet. Du kan bruge leca kugler eller sten med en størrelse på mindst 4 mm til laget.

Det skal ligge i en tykkelse på 15 cm og stampes grundigt eller vibreres med en pladevibrator. Du skal lægge et kapillarbrydende lag, lige meget om det er et gulv i en bolig eller udenfor.

Er det et gulv i bolig, skal du derudover også have et isolerende lag. Det bliver typisk skabt af flamingoplader, som du nemt kan lægge ud. Oven på isoleringen skal du læge en dampspærre på 0,15 mm polyethylenfolie. Den spærrer for, at både fugt og radon kan trænge op i boligen.

Gulvvarme i betongulvet

Hvis du vil have gulvvarme i dit betongulv, er det nu, du skal lægge det ud. Det gør du ved at lægge armeringsjern oven på de lag, som du indtil nu har lagt ud. Oven på armeringsjernet lægger du varmerørene.

Det er vigtigt, at du fordeler varmerørene korrekt over hele gulvet, så du opnår et godt varmeniveau i hele rummet, når gulvet er færdigt. For at være sikker på, at rørene er fordelt korrekt, kan du vælge at få en VVS’er til at hjælpe dig med den del af arbejdet.

Støbning af selve gulvet

Når alt det ovenstående er klaret, er du klar til at støbe selve gulvet. Du kan vælge at købe en færdig støbeblanding eller selv at blande cement, vand og støbemix i en blandemaskine.

Når du ikke har lagt et betongulv før, er det nemmeste, at du sørger for at lægge afretningsrør ud på gulvet med max 2 meters mellemrum. Mellem rørene lægger du en meter beton ad gangen og trækker det så fladt og plant med et bræt.

Du skal trække beton hen over området to gange, så eventuelle huller i betonen bliver fyldt ud. Når du er færdig med rækken, kan du fylde hullerne efter rørene op.

Når hele gulvet er lagt, og du kan gå på det, skal du lægge en plastfolie over, så gulvet ikke tørrer for hurtigt. Du kan lægge folien ud, når gulvet er tørt nok til, at du kan gå på det.

Beton gulv

Slidlag giver gulvet den sidste finish

Når gulvet har tørret i 2-3 dage, skal du lægge et slidlag på det. Igen kan du bruge rør til at måle op, så du påfører i en bredde af to meter, og så laget får den præcis samme tykkelse over det hele.

Slidlaget bliver også skabt af beton som blandes med støbesand, og du skal nu bruge et pudsebræt til at glatte gulvet med, så du får en helt glat overflade. Når det er gjort, skal gulvet bare tørre.

Du kan efterfølgende lægge trægulv eller fliser oven på betongulvet, når det er tørret helt. Du har altså mulighed for at bruge dit betongulv på mange forskellige måder og i mange forskellige rum.

1 kommentar

  1. Hej
    Vi har en havestue med bræddegulv. Ud fra tegninger kan vi se at der ikke er beton under strø og gulvbrædder kun Leca sten, flamingo og damspærre. Tænker: er det muligt at løfte brædderne af og lægge tørbeton og armeringsjern ud over sten og flamingo, for derefter at gøre betonen våd og afvente hærdning?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove