Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
arkitektens trøst også kaldet sølvregn

Arkitektens trøst (sølvregn) – Udplantning og pasning

Den smukke plante arkitektens trøst, også kaldet sølvregn, er en slynglignende lian og har en frodig og kraftig vækst. De hvide blomster og det imponerende dække har tjent den sit navn, da den kan dække selv de mest uheldige byggerier eller vinkler.


Her kan du læse alt om arkitektens trøst (sølvregn), så du selv kan dyrke den i haven – enten som dække eller for pryd.

Hvilke arkitektens trøst (sølvregn) arter findes der?

Arkitektens trøst (sølvregn), også kaldet Fallopia Baldschuanica, er en undergruppe af lianer i sig selv, og derfor findes der kun én art af slyngplanten. Planten er giftig, men ser flot ud og kan sagtens dyrkes i både haver, parker og ved virksomhedsbygninger.

Fallopia Baldschuanica

Arkitektens trøst er det bedre kendte navn for planten, der ellers også kaldes sølvregn. Den har en kraftig vækst og er tørketålende, og navnet er et humoristisk spil på, at planten kan dække selv de grimmeste bygninger. Sølvregn har en rodknold med tykke, vidtrækkende hovedrødder, som der skal tages hensyn til, når den skal plantes eller flyttes.

Plantevejledning: Sådan planter du arkitektens trøst (sølvregn)

Arkitektens trøst har en kraftig vækst og bliver under normale forhold op til mellem 1000-1500 centimeter høj, altså 10-15 meter, og vokser gerne til mellem 15-300 centimeter i bredden. Den kan naturligvis holdes nede med jævnlig beskæring.

Vær forsigtig, når du først modtager dine planter – de kan være skrøbelige, mens de er små. Når du planter den, skal du fylde plantehullet med vand og lade det blive optages. Sæt så stor en rodklump i som overhovedet muligt, især når der er tale om en ung plante.

Placering

Arkitektens trøst har brug for at stå i enten fuld sol eller halvskygge, og den skal derfor ikke plantes som bunddække under andre planter. Den skal have plads til at vokse og strække sig, og kan være flot at dyrke op ad et sydvendt skur eller legehus.

Valg af jord

Ligesom mangle andre klatreplanter klarer arkitektens trøst sig bedst i almindelig havejord. Det sagt kan de også trives helt fint i en jord, der er tungere, så længe den er veldrænet og ikke lader planten stå med rødderne dækket af vand.

Tidspunkt

Arkitektens trøst (sølvregn) kan plantes året rundt, men det er en god idé at vente, til frosten er gået for sæsonen, men vejret stadig ikke er for varmt eller tørt.

Flytning af sølvregn

Det er svært at flytte slyngplanter, når de først er blevet etablerede, men du kan forsøge dig ved at skære næsten hele planten ned og grave så meget af rødderne op som muligt. Flyt dem hurtigt til deres nye placering, og fjern så de afskårne grene fra det sted, de sidder fast.

arkitektens trøst (sølvregn)

Pasning og beskæring af arkitektens trøst (sølvregn)

Ofte kræver slyngplanter som arkitektens trøst (sølvregn) ikke den store pasning, når de først er blevet veletableret i haven eller parken, men især i den første vækstsæson er det godt at holde øje med dem. Sørg for, at planten ikke tørrer ud, og giv den gerne rigelige mængder gødning.

Her kan du læse mere om, hvordan du passer dine slyngplanter.

Pasning

Hvis du vil have, at arkitektens trøst skal vokse ret op ad en overflade, fx en mur eller et hegn, skal den bindes tæt ind til den. Efter et stykke tid skal planten nok selv få fat, men det er godt at give den en hånd i starten. Du kan fx bruge espaliersøm eller -tråd som hjælp.

Beskæring af planten

Du kan sagtens beskære arkitektens trøst, og det vil højst sandsynligt også blive nødvendigt før eller siden, så den ikke går helt amok. Det er bedst at beskære slyngplanter af alle arter om vinteren, når vækstsæsonen er gået i stå – perioden fra november til starten af april er et godt valg.

Hvis din arkitektens trøst (sølvregn) er blevet alt for dominerende, kan du tynde ud i den ved at klippe godt og vel en tredjedel af grenene af. De skæres af nede ved basis, så du ganske forsigtigt kan trække grenene direkte ud af resten af planten.

Sådan får du arkitektens trøst (sølvregn) til at blomstre

Arkitektens trøst (sølvregn) får giftige bær og nogle flotte, hvide kronblade, som blomstrer frem om sommeren. Blomsterne har en dejlig duft og har også bidraget til navnet sølvregn.

Din plante bør blomstre hvert år, men hvis du ikke ser nogen blomster overhovedet, kan det skyldes plantestress. Det opstår, hvis planten for nyligt er blevet flyttet, eller hvis det er dens første vækstsæson. Så er alt, du kan gøre, at vente til næste år, og gerne give den ekstra gødning.

Så længe, du får grønne blade på din arkitektens trøst, er den stadig i live. Alle planter kan springe blomstringen over indimellem. Manglende blomstring kan også være et tegn på, at planten er for tæt og står i en for næringsfattig jord – så skal du bare beskære den.

Du er nødt til at sætte arkitektens trøst (sølvregn) i fuld sol eller halvskygge, hvis du vil se resultater. Planten trives ikke i fuld skygge.

Inspiration til andre planter

Der findes mange smukke slyngplanter, som kan få din have til at se næsten magisk ud, og der er andre muligheder end arkitektens trøst (sølvregn), som du kan overveje. Blandt dem er bl.a.:

  • Klematis
  • Klatrerose
  • Kaprifolie

Klematis, også kaldet skovranke, har smukke, store blomster med livlige farver, som vækker opsigt i haven. Den kan vokse flot op ad hegn eller træer, og der findes mere end 100 forskellige arter og hybrider, som er spredt ud over størstedelen af den nordlige halvkugle.

De fleste har set klatreroser i gamle haver, parker eller i romantiske film. Den smukke blomst er nem at dyrke i haven og gror flot op ad en bue eller vægstøtter, og den bringer et romantisk strejf til ethvert sted, den står. Klatreroser giver en dejlig duft og er en pryd for enhver placering.

Sidst er kaprifolie, som har et lidt mere sælsomt udseende, men ikke er mindre smuk af den grund. Det er en lian, som oftest dyrkes i haver, og har en tillokkende, dejlig duft, der kan fylde i sommermånederne. Hele planten er dog giftig, og den skal derfor ikke sættes sammen med bærbuske eller frugttræer.

FAQ

Er arkitektens trøst (sølvregn) giftig?

Arkitektens trøst får røde bær, som er giftige og ikke må spises. Derfor bør de ikke plantes i bærhaver, hvor børn nemt kan forveksle dem med spiselige planter.

Er arkitektens trøst (sølvregn) krævende?

Arkitektens trøst er ikke en krævende plante at passe, og den kræver meget lidt pleje, når først den er etableret. Som med andre slyngplanter skal du være særlig opmærksom i den første vækstsæson.

Kan arkitektens trøst (sølvregn) vokse i haven?

Arkitektens trøst er en kraftigt voksende plante, men den kan sagtens dyrkes i haven. Vær opmærksom på beskæring og sørg for at holde den nede, hvis den ikke skal blive for dominerende.

1 kommentar

  1. Kan man plante arkitektens trøst I stor potte på sydvendt altan?

    Kristiina Jensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove