Stedsegrønne hække har en stor fordel: De er grønne året rundt. Hvis du ikke er vild med naboens nysgerrige blikke, eller hvis der er mange forbigående om dagen, er en stedsegrøn hæk ideel.
De er ikke bare praktiske, men de er også flotte året rundt. Du kan desuden få stedsegrønne hække, der vokser hurtigt. Hvis du har bygget nyt hus, er en hurtigtvoksende stedsegrøn hæk god, da den hurtigt vil vokse op og beskytte haven.
8 af de mest populære stedsegrønne hække
- Liguster
Ligusterhækken er meget populær blandt danskerne. De sorter, man bruger til stedsegrøn hæk, er Liga og Storbladet Liguster. Liguster er ikke stedsegrøn, men vintergrøn. Den beholder bladene, indtil nye springer ud til løvspring. Stedsegrønne hække taber aldrig deres blade eller nåle. Ligusterhækken er meget hårdfør, hvilket er godt til det danske klima.
Hækken bliver omkring 1-2 meter, og den tåler både sol og skygge. Du kan beskære hækken året rundt, og i maj-juni vil den få små hvide blomster. Senere får den bær, som fuglene spiser.
Læs flere detaljer om ligusterhækken her.
- Kirsebærlaurbær
Kirsebærlaurbær er også populær, da den har meget store blade, som nemt afskærmer. Den vokser også hurtigt, så du vil forholdsvist hurtigt få en hæk. Hækken er nem at vedligeholde, hvilket også gør den dejlig praktisk.
Hækken bliver omkring 1-2 meter og trives i både fuld sol og halvskygge. Den får hvide blomster i maj måned og senere bær, som fuglene spiser. Den kan beskæres, hvilket er bedst at gøre i slut foråret og igen i efteråret.
Kirsebærlaurbær er vores favorit, derfor har skrevet et detaljeret indlæg om plantning og pasning af kirsebærlaurbær hækken her.
- Bambus
Bambus er et bæredygtigt materiale. Det vokser enormt hurtigt, hvilket gør det til en meget bæredygtig plante. Derfor vil du også se, at man ofte bruger bambus i bæredygtige materialer. Sorten hedder Rufa, og den vil vokse hurtigt op. Hækken bliver 2-2,5 meter, og den kan trives i alle lysforhold. Den er nem at klippe til, så den er super nem at have med at gøre.
Læs endnu mere om bambus som hæk her.
- Buksbom
Buksbom er en langsomt voksende hæk, men til gengæld kan du klippe den, ligesom du ønsker det. Den kan blive op til 4 meter høj, hvorfor du skal beskære den. Den tåler alle lysforhold.
Læs mere i denne buksbom guide.
- Kristtorn
Kristtorn kender du sikkert navnet på. Den har torne, men stikker ikke så meget som andre hække med torne. Den bliver op til 1 meter høj og er derfor ikke så høj. Den kan stå i fuld sol eller halvskygge, og den får hvide blomster i maj. Senere får den bær, som fuglene spiser.
Lyder kristtorn, som et interessant valg, kan du læse mere om her.
- Taks
Taks er en stedsegrøn hæk med nåle. Den er nem at have med at gøre, og den er meget hårdfør. Hvis du bor et blæsende sted, kan det være ideelt med noget læ. Den vokser dog langsomt. Taks kan blive meget høj, 4-5 meter, hvorfor den er ideel til læ for vinden. Den trives i alle lysforhold, og den kan beskæres. Den får giftige bær.
- Cypres
Cypres er meget smuk, og den vokser hurtigt i forhold til at være en stedsegrøn hæk med nåle. Den er tæt og lukker godt af. Nålene er bløde og stikker ikke. Den kan blive meget høj, hvorfor den skal beskæres. Den trives i fuld sol eller halvskygge, og den skal jævnligt beskæres.
Find mere inspiration om cypres her
- Thuja
Thuja er en meget brugt hæk i Danmark. Den vokser hurtigt, og den er grøn året rundt. Den bliver op til 1,5 meter, og den tåler fuld sol eller halvskygge. Du skal beskære den én gang årligt.
Fordele og ulemper ved stedsegrønne hække
Der er næsten kun fordele ved stedsegrønne hække. De er nemlig flotte at se på året rundt, og de dækker godt året rundt, fordi de beholder bladene og nålene. De er ideelle til dig, der har en hæk ud til en vej, eller hvis der er meget vind. Fordelen er også, at stedegrønne hække godt kan vokse hurtigt op. Dog vil du ikke se de smukke efterårsfarver, da hækken er grøn året rundt. Det kan være en ulempe, at hækken ikke skifter farve.
Hvornår planter man stedsegrønne hække?
Du skal plante din stedsegrøn hæk i maj eller august-september. Det er vigtigt at gøre det, når der er jordvarme, hvor rødderne kan udvikle sig. Det er godt at gøre det i regnvejr, da du er sikret, at jorden er fugtig. Det kan være en god idé at vande hækken den første tid, hvis det bliver meget tørt.
Beskæring af stedsegrønne hække
Stedsegrønne nålebærende skal du beskære i april-maj eller august-september. Det vil sige lige før eller efter vækstperioden. Hvis du gerne vil klippe den stramt, skal du klippe i august-september. Det er også en god idé med en trimning om sommeren.
Du ska sørge for, at der er noget grønt tilbage efter klipning. Ellers vil grenstykkerne, der er tilbage, dø. Du kan også skære af inde ved stammen. Kun ved taks kan du beskære dem kraftigt.
Buksbom skal du klippe fra midten af april til 1. august, da de ellers kan blive skæmmet af frost. Du kan altid spørge i dit lokale havecenter, hvis du har brug for svar om beskæring.
Inspiration til andre planter
Når du er i gang med at ordne din have, kan det være, at du ønsker andre planter i samme omgang. Det kan være flot med farvestrålende blomster eller måske noget bunddække, der kan beskytte planterne mod ukrudt, men også se flot ud. Du kan også vælge nogle stedsegrønne træer og buske, som kan være grønne året rundt.