Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
boysenbær dyrkning

Dyrkning af boysenbær

Boysenbær ligner brombær og smager næsten lige sådan, bare mildere og med et strejf af hindbær. Busken er nem at dyrke, bare du sætter den det rigtige sted, og den bærer gavmildt frugt, der begynder at modnes i september.

Hele sommeren kan du til gengæld nyde buskens hvide blomster. Busken er selvbestøvende, og bærrene kan spises friske eller bruges i marmelade, desserter og kager. Du kan såmænd også brygge vin af den eller bruge den til snaps.


Læs med herunder, hvordan du får den californiske busk til at trives i din have.

Hvad er boysenbær?

Boysenbær er en krydsning mellem tre andre bær, nemlig hindbær, brombær og loganbær. Loganbær er i sig selv en krydsning mellem hindbær og brombær, så helt grundlæggende er der kun hindbær- og brombærgener i boysenbær. Manden bag den særlige krydsning hed Rudolph Boysen, og derfra fik planten sit navn.

Buskens botaniske navn er Rubus loganobaccus x laciniatus x idaeus. Den bliver 1-2 meter høj og ca. 1 meter i bredden. Blomsterne springer ud i maj og bærrene kan høstes fra september. De skal spises med det samme, syltes, fryses eller tørres.

Dyrkning af boysenbær – sådan planter og passer du din busk

Boysenbær elsker varme, og får de ikke varme nok, modner bærrene ikke. Når de skal gro i vores klima, skal du derfor placere busken et godt lunt sted, for eksempel op ad en solvarm, vestvendt mur. Muren oplagrer varmen fra eftermiddagssolen og afgiver den i løbet af natten, så din busk ikke får det for koldt.

Boysenbær skal helst plantes i sensommeren, når jorden er lun. På den måde når planten at etablere rodnet før kulden sætter ind. Busken gror fint i almindelig havejord.

Overvintring af en boysenbusk

Da busken jo kommer fra et lunere klima end vores, skal den have lidt hjælp til at klare vinteren. Du kan for eksempel lægge grene fra juletræet hen over planten i januar. De beskytter ikke kun mod kulden, men også mød udtørring.

Pasning

Du behøver ikke gøde din busk, men det er en god idé at lægge et lag jordforbedring på jorden omkring planten. I tørre perioder er det desuden en god idé at vande, så bærrene kan udvikle sig bedst muligt.

Beskæring og opbinding

Ligesom brombær vokser boysenbær med lange ranker, men den bliver ikke helt så rodet at se på som brombær. De fleste undersorter har små torne, så det er en god idé at have handsker på, når du arbejder med busken.

Lidt rod vil boysenbær gerne lave, og det undgår du ved at binde op og beskære. Når der kommer nye skud på planten, skal du binde dem op på et espalier eller noget lignende. Vælg to gode ranker, du binder op og klip alle andre nye skud af. På den måde bliver busken ikke filtret ind i sig selv.

Når efteråret kommer skal du lade planten sætte et par nye skud, som du ikke klipper af. Efter høst skal du nemlig klippe de frugtbærende grene ned til jordhøjde, og så er det godt at have et par nye skud at binde op.

Dyrkning af boysenbær

Formering – få flere buske i haven

Du kan selv trylle din busk om til mange ved at tage stiklinger i foråret eller om sommeren. Du kan for eksempel bruge de nye skud du klipper af, hvis du beskærer. De nye skud skal være ca. 20 cm lange og du kan med fordel sætte dem i dybe potter, så kun de øverste centimeter stikker op.

Sæt dem i så- og priklejord, vand godt og pak potterne ind i plastik, så jorden ikke tørrer ud. Stil potterne et sted med både lys og skygge. Efter tre-fire uger har dine stiklinger slået rod. Sætter de blomster, så pil dem af, så de små planter kan bruge energien på at danne rodnet.

Inspiration til andre søde bær

Hvis du er blevet begejstret for ideen om at høste søde bær i din have, er kirsebær et nemt og kønt træ. Du kan også invitere en af boysenbærs forældre indenfor og plante brombær. Er du en havehaj, kan du kaste dig over tranebær, som er en noget sværere busk at have med at gøre. Er du derimod helt grøn, er en ribsbusk en næsten sikker succes.

FAQ

Kan man brygge te af buskens blade?

Ja, du kan brygge te af både friske og tørrede blade fra boysenbærbusken. Det kan du også af hindbærblade og brombærblade. I bærsæsonen kan du også putte et par af dem i teen – og hvis du er vild med smagen kan du tørre bærrene, når du alligevel tørrer blade.

Hvordan tørrer man boysenbær?

Du kan investere i en tørremaskine, hvor bærrene bliver tørre på et par timer, men du kan også tørre dem i ovnen ved 50 grader i 6-8 timer. En gang i timen skal du åbne og omfordele bærrene forsigtigt. Du kan teste, om de er færdige, ved at rulle et bær mellem håndfladerne. Et tørret bær klistrer ikke og smitter ikke af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove