Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
kartoffelskimmel

Bekæmpelse af kartoffelskimmel

Kartoffelskimmel (Phytophthora infestans) er en sygdom, som kartofler kan blive ramt af i forbindelse med væksten i jorden. Du skal sørge for at undgå, at dine afgrøder rammes af skimmel, da sygdommen betyder forkortet vækstperiode, råd og lavere knoldudbytte.

Herunder kan du læse mere om bekæmpelse af kartoffelskimmel, og hvad du gør, hvis sygdommen har bredt sig hos dine afgrøder.

Værd at vide om kartoffelskimmel

Det er især i juli måned, at skimmel kan ramme dine kartofler. Det er let at genkende sygdommen, der viser sig i form af grålige blade med store pletter. Voldsomme og ikke-behandlede angreb med skimmelbakterien kan forårsage hvide belægninger på bagsiderne af kartoflernes blade.

Skimmel er en svamp, som trives ideelt under 3 forhold: høj varme, sukker og fugtighed. Den danske sommer er kendetegnet ved netop sin høje luftfugtighed og sin intense varme, hvilket giver optimale vækstforhold for skimmelsvampen. Det er muligt for skimmelsvamp i kartofler at trives over 4 grader.

Skimmelsporerne fordeles og forplanter sig via luften. Som haveejer er det værd at vide, at der er sporer overalt i luften, og at dine kartofler på dén måde er sårbare overfor angreb i sommerperioden.

Sådan undgår du kartoffelskimmel

I princippet er det muligt at helgardere sig mod, at dine velsmagende og nærende afgrøder rammes af skimmel. Der findes nogle praktiske råd, du med fordel kan gøre brug af, når du vil nedbringe risikoen for skimmelvækst i kartoflerne i haven:

 • Undgå at så sent på sæsonen
  Spirer er mere sårbare overfor sygdomme og bakterieangreb end voksende rødder. Derfor skal du så dine kartofler i det tidlige forår, så de når at udvikle et tilpas stærkt forsvar mod skimmelsporer.
 • Foretag høst og beskæring i tørt og køligt vejr
  Du skal så vidt muligt undgå, at dine afgrøder er påvirket af varme og høj luftfugtighed igennem længere tid. Det er en god idé at høste og beskære dine planter på tidspunkter, hvor det er tørt, og hvor der er mest køligt.
 • Undgå overgødning 
  Kvælstof er med til at forsyne både kartofler samt andre vækster med næring – herunder også skimmelsvampe. Vær omhyggelig med doseringen af kvælstof, så kartoffelskimmel ikke får lov at formere sig voldsomt.

Har du kartofler, der er ramt af skimmel, skal du smide dem ud. Du skal være opmærksom på, at andre kartofler også kan være inficerede, og at det er en god idé at holde øje med dette både i forbindelse med opbevaring og spisning.

Undgå at skimmelsvampen breder sig

Er der sket angreb med skimmelsvampen i enkelte eller flere af dine kartofler, skal du gå i gang med at behandle dem. Smid de smittede kartofler ud i skraldespanden. Det er ikke optimalt at komme dem i komposten, da svampen er i stand til at overvintre. Derfor skal du heller ikke bruge de angrebne kartofler som læggekartofler til næste år.

Husk på at kartofler kan være smittede med svampen, uden det kommer til syne under væksten. Derfor skal du løbende holde øje med dine afgrøder under lagring. Svampesporerne kommer længere og længere ned i jorden for hver gang, det regner. Tag dine kartofler op og tør dem godt igennem i solen, før du opbevarer dem et mørkt sted, hvor de ikke kan blive udsat for frost.

Disse produkter kan du bruge til bekæmpelse af kartoffelskimmel

Det kan være ønsket at bruge produkter til bekæmpelse af kartoffelskimmel, der mere effektivt kan bremse svampevæksten. Du skal ikke bruge giftprodukter, da det vil påvirke dine afgrøder.

Der findes forskellige typer af naturprodukter, du kan bruge til forebyggelse af skimmelsvamp i kartofler.

 • Behandling med alge- eller stenmel (ugentlig behandling)
 • Sprøjtebehandling med afkog af hvidløg, skummetmælksvand, kompostudtræk eller algeekstrakt

Uanset hvilken behandlingsmetode du vælger, skal du sprøjte dine afgrøder tidligt om morgenen, hvor luften endnu er kold. Det er ikke nok kun at sprøjte kartoffelbladenes oversider. Undersiderne skal også behandles.

FAQ

Hvordan skal jeg behandle kartofler, der er blevet ramt af skimmelsvamp?

Du skal sætte behandling af dine angrebne kartofler i gang, så snart du opdager, at de er ramt af skimmel. Smidt de angrebne kartofler helt ud, og sprøjt de synligt, raske afgrøder med behandlingen.

Hvilke produkter skal jeg bruge til bekæmpelse af kartoffelskimmel?

Du skal altid bruge giftfrie og naturlige produkter til bekæmpelse af svamp i afgrøder. Du kan bruge kompostudtræk eller algeudtræk, som du sprøjter på toppen af dine kartofler i den tidlige vækstperiode. Produkter med gift i vil gå direkte i dine kartofler, og du vil derefter selv spise giften, når du spiser kartoflerne.

Hvornår kan mine kartofler blive ramt af skimmel?

Det er muligt for din kartofler at blive ramt af skimmel i hele vækstperioden. Des senere du sår dine afgrøder, des større er risikoen for, at de i højsommeren rammes af svampesporer i luften, som så skaber problemer med vækst og trivsel. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove