Fragt fra 49,- Fri fragt over 899,-
Bekæmpelse af mus

Bekæmpelse af mus

Har du fået mus i huset, vil du helt sikkert gerne af med dem hurtigst muligt. Der findes flere forskellige måder, hvorpå du kan forebygge og slippe af med musene. Læs mere om dem herunder.


Mus i hjemmet er et stort problem, som mange boligejere kommer til at døje med på et tidspunkt. Det skyldes, at musene ikke bryder sig om at skulle tilbringe vinteren udenfor, og det er jo sådan set ikke svært at bebrejde dem.

Ikke desto mindre kommer de til at udgøre et stort problem for dig som boligejer. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at dæmme op for, at de kan komme ind i din bolig, og at du sørger for at få dem ud af boligen igen, når de først er der.

Der findes flere forskellige måder, hvorpå du kan forebygge mus i dit hjem, og hvorpå du kan slippe af med dem. Dem kommer vi ind på herunder.

Typer af mus i Danmark

Der findes en række forskellige former for mus i Danmark. Det er dog kun to af dem, der kan finde på at søge ind i vores boliger. De andre mus lever i naturen og vil ikke trives med at bo inden døre. De to, der kan finde på at aflægge et uanmeldt besøg hos dig, er husmusen og halsbåndsmusen.

Husmusen er 8-9 centimeter lang med en hale, der er lidt mindre end kroppen. Den er enten ensfarvet mørkegrå eller har en grå pels med en hvid underside. De kan godt få unger, når de bor indenfor og får 4-6 kuld om året med 4-8 unger i hvert kuld.

Halsbåndsmusen er større. Kroppen er mellem 10-12 centimeter, og halen er lidt længere, end kroppen og hovedet til sammen. Den har en mørkebrun overside og en hvid underside. Under forpoterne er der dog et brunt bånd, der går hele vejen rundt. Halsbåndsmusen får ikke unger indenfor.

Vigtigt at vide, hvilken form for mus der er tale om

Det kan virke mærkeligt, at du skal gå op i, hvilken form for mus der har valgt at flytte ind i din bolig. Det er dog vigtigt af to årsager. Først og fremmest for, at du ved, at det ikke er en rotte, der har slået sig ned i dit hjem. Selvom det er ubehageligt at have mus, er det virkelig ikke sjovt at have fået rotter.

Derudover er det vigtigt at vide, hvilken form for mus der er tale om, hvis du gerne vil sætte fælder med lokkemad op. Det er nemlig forskelligt, hvilken mad de to typer af mus godt kan lide. Halsbåndsmus foretrækker nødder, mandler og andre former for lokkemad med nøddeduft.

Husmus er mere altædende. Der er det vigtigt, at du går efter mad, der bliver ved med at lugte kraftigt i længere tid, og som er nemt for dig at placere i fælden. Det er for eksempel spegepølse, leverpostej, figenpålæg, peanutbutter og rosiner. Modsat den gængse opfattelse er det ikke en god ide at lokke musene med ost, da det hurtigt tørrer ind og derfor holder op med at lugte.

Derfor er mus i dit hjem et problem

Måske tænker du ikke, at én lille mus i dit hjem kan udgøre det store problem. Men det kan den, både fordi den kan blive til flere, fordi den gør skade på dit hjem, og fordi den fører sygdomme med lige som rotter. Selvom mus ikke lever i kloakker, kan de alligevel gøre dig syge, hvis de tisser eller skider i din mad.

Derudover kan de skabe irriterende huller og mærker i møbler, når de er på jagt efter maden. Det gælder både for gardiner, skabe, senge, sofaer og meget andet, som de kan lede efter mad i.

Endelig kan musene også føre til kortslutninger i dine elledninger og i værste fald brand. Musene kan nemlig godt lide at bygge rede inde i væggene, hvor dine elledninger ligger. Hvis de gnaver i ledningerne, kan det altså føre store problemer med sig.

effektive musefælder

Sørg for at forebygge mus i hjemmet

Når du gerne vil undgå at have mus i hjemmet, er det først og fremmest vigtigt, at du sørger for at forebygge, at de kan komme ind. Det kan du gøre på flere forskellige måder.

Sikring af din bolig mod mus

Mus kan komme ind gennem selv meget små sprækker i din bolig. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at gennemgå din bolig grundigt for at se, om der er nogle revner eller sprækker, hvor det er muligt for musen at komme ind. Er der det, skal de selvfølgelig dækkes til.

En god mulighed for det er, at du bruger gnaverstop. Det er rustfrit ståluld, der er nemt for dig at montere i selv små sprækker. Musene og rotterne kan ikke gnave sig igennem det, og du har derfor effektivt lukket af for, at de kan komme den vej ind. Det er for eksempel oplagt at sætte det op omkring rør, der går ind i huset.

Sæt en museskræmmer op

En anden mulighed for at forebygge, at du får mus i huset, er, at du sætter en museskræmmer op. Den skal du bare slutte til en stikkontakt. Den udsender ultralyd, som er rettet særligt mod gnavere. De kan ikke lide lyden og vil derfor holde sig væk fra din bolig.

Har du hund eller kat, skal du være opmærksom på, at de i nogle tilfælde godt kan opfange lyden fra en museskræmmer. Hvis de reagerer på den, vil det derfor ikke være den optimale måde for dig at forebygge mus i dit hus.

Sådan slipper du af med mus

Har du fået mus i dit hjem, selvom du har gjort alt, hvad du kunne for at forebygge, at de kom ind, har du flere forskellige muligheder for at slippe af med dem. Hvilken der er den rigtige, kommer blandt andet an på, hvor musen lever.

Musefælder der slår musen ihjel

En mulighed er, at du sætter musefælder op, der slår musen ihjel. Der skal du vælge de klassiske smækfælder i plast eller metal, der slår musen ihjel med det samme. Du kan lokke musen hen til fælden ved at lægge mad på den. Det er en god ide, at maden sidder lidt fast, så musen skal arbejde for at få maden. Det øger sandsynligheden for, at fælden klapper ned over musen.

Mus går typisk langs med væggene i din bolig. Derfor er det bedst, at du sætter fælden op vinkelret på væggen med smækmekanismen ind mod væggen. Når du har en mus, vil sandsynligheden for, at du fanger den være større, hvis du sætter mange musefælder op i kort tid, frem for at have færre fælder, som du har stående i lang tid.

Musefælder, der fanger musen levende

Kan du ikke nænne at slå den lille mus ihjel, kan du i stedet vælge fælder, der fanger musen levende. I det tilfælde kan du også bruge mad til at lokke musen ind i et bur, der smækker ned og fanger den.

Når du slipper musen fri, er det vigtigt, at du kører mindst et par kilometer væk fra, hvor du bor. Ellers kan musen finde tilbage igen. Sørg for at sætte den fri et sted, hvor der er langt til anden bebyggelse, ellers ender musen jo bare med at blive nogle andres problem.

Musegift

Har du mus indenfor, er det ikke en god ide for dig, at du bruger musegift. Musene dør nemlig ikke med det samme, når de har spist giften, men går lidt og lægger sig så til at dø et andet sted. De kan derfor sagtens nå at kravle ind i deres rede inde i væggen, inden de dør. Det gør, at du dels skal leve med stanken fra en død mus, dels at kadaveret kan tiltrække andre skadedyr.

Hvis du ikke har mus udenfor, men du ved, at de er omkring din bolig, kan du dog lægge gift ud rundt om din bolig. Dermed dør musene jo udenfor og kommer ikke til at lugte. Hvis et rovdyr som en ugle spiser en mus, kan de dog blive forgiftede. Det samme kan være tilfældet med dine børn og kæledyr, og det er derfor en metode, som du skal være varsom med.

Anskaf en kat

En effektiv og helt igennem biologisk måde for dig at fange mus på er, at du anskaffer en kat. Katte er gode til at fange mus og rotter i alle områder, og den vil derfor sørge for at holde huset fri for mus. Inden du anskaffer en kat, skal du dog selvfølgelig overveje, om du har lyst til at have en kat som kæledyr eller ej, for den kræver selvfølgelig også noget pasning.

Der findes altså flere forskellige måder, hvorpå du kan fange mus. Dermed er det nemt for dig at finde frem til den metode, der passer bedst til dit temperament og din situation.

FAQ

Kan man skræmme mus væk?

Man kan bruge en museskræmmer til at skræmme mus væk. Den udsender en ultralyd som er særligt rette mod gnavere. De kan ikke lide lyden og vil derfor holde sig væk.

Hvad er den bedste metode til at fange mus?

En af de bedste metoder til at fange mus, er at bruge musefælder. Sæt mange musefælder op i kort tid, fremfor få fælder i lang tid. Sæt dem langs væggen, og sæt maden derpå lidt fast så musen skal arbejde for den, så er der større chance for at fælden klapper.

Hvad gør man ved mus på loftet?

Har man mus på loftet skal man starte med at finde ud af om det er mus eller rotter. Rotters afføring er større en afføring hos mus. Du kan forsøge ad med at sætte fælder op med eksempelvis rosiner, eller forsøge med en museskræmmer. Er det et større problem skal du have fat i en skadedyrsbekæmper.

Hvad spiser mus?

Mus er ikke kræsne eller selektive med hvad de spiser. De kan spise alt fra mandler til havegryn, kiks, chokolade og hvad du ellers kan finde på.

9 Kommentarer

  1. Hej, tak for beskrivelsen af hvordan jeg bekæmper mus. Jeg har sat tragter på nedløbsrørene, musene blev væk i 2 uger, men har nu fundet en anden vej ind. Jeg er 68 år, og kan ikke ligge på knæ udenfor og tjekke om de kommer ind bag træbeklædningen på huset. Hvem kan hjælpe mig med at tjekke det og evt sætte ståluld fast bag de nederste brædder ?

    Venlig hilsen

    Susanne Nygaard

    Susanne Nygaard
    1. Hej Susanne

      Du bør søge hjælp hos en lokal skadedyrsbekæmpelsesvirksomhed, som forhåbentligt hurtigt og effektivt at lokalisere problemet og derved tage de rette bekæmpelsesmidler i brug – Det koster lidt penge, men de er givet rigtig godt ud.

  2. Jeg har fået halsbåndsmus der genere mig hvær nat når der er ro jeg kan høre den gnaver i karmene og gud det larmer.jeg har købt ultralyd som hjalp et par dage og nu lader det til at den de er ligeglade..den gnaver og gnaver men jeg har ingen huller fundet endnu..hvis den ikke føder børn inde hvad vil den så

  3. Vi har halsbåndsmusen her hjemme hvordan kan vi gøre hvis man irriteret os hele tiden den gnaver hele tiden og lave et hul på væggen. vi har ellers en ultralyd men den virker ikke mere til halsbåndsmusen.

    Regine Mette Søholm
    1. Hej Regine,

      Har i prøvet med fælder placeret langs væggene?

      Mvh Martin.

      Martin Nissen
  4. Hey..
    Jeg døjer rigtig meget med mus i mine skabe og alle steder kan høre dem i mine vægge og på loftet.. har os fanget rotter i min garage, men det er muselort jeg finder her inde i alting hva gør jeg er ved blive sindssyg af det
    Mvh Michelle

    Michelle Meilholm
    1. Hej Michelle
      Du skal læse hele denne artikel, så ved du hvad du skal gøre 🙂
      Mvh Martin

      Martin Nissen
  5. Jeg har Mus udenfor Hvad kan man lokke dem med i fælden ??? Jeg har læst ar rotter ikke kan lide Løg
    Så jeg har lagt løg der hvor de går ind i min plastik Hyndekasse som står udenfor Men det er de helt ligeglade med De vandrer troligt ud og iind hver aften Jeg har stillet en lampe som lyser ved bevægelser så derfor kan jeg se de er der Mvh. Aase Schomacker

    AASE SCHOMACKER
  6. Hejsa. Kan en mus godt overleve at man flytter den til et helt nyt område langt væk fra mit hus. Der har den jo ikke noget territorie eller andre mus den kender?
    Kan det passe at den mus jeg har i mit hus er kravlet ind af et åbent vindue?
    Mvh Sanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove