Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Flisepest rens

Flisepest

Lider dine fliser af flisepest, vil du helt sikkert gerne slippe af med den så hurtigt som muligt. Men hvordan gør du lige det? Det kan du læse mere om herunder. Vi kommer ind på de forskellige muligheder, du har for at slippe af med flisepest.


Flisepest er en form for lav, der kun har brug for lys og vand for at overleve. Det kan derfor leve på selv helt golde overflader som klipper og fliser, hvilket gør det meget svært for dig at forhindre. Du vil derfor ofte opleve det på terrassen, på fliserne i havegangen og i indkørslen.

Der findes over 900 forskellige former for lav i Danmark. Derfor er det forskelligt, hvilken farve din flisepest har. Flisepest er da også bare en fællesbetegnelse for lav på fliser og beskriver ikke en bestemt form for lav.

De seneste år er der faktisk kommet mere flisepest, end der var tidligere. Det skyldes, at der er mindre forurening med svovl. Den svovlholdige luft holdt flisepesten nede, men nu har den altså fået nemmere ved at gro igen.

Hvordan undgår jeg flisepest?

Har du lige lagt nye fliser, handler det om, at du sørger for at forebygge, at flisepesten overhovedet kan etablere sig. Det kan du gøre ved at imprægnere fliserne. Imprægneringen kan bruges på både cement, beton og teglsten, hvilket betyder, at du kan bruge den, lige meget hvilken form for belægning du har i haven.

Imprægneringen af fliserne beskytter dem mod vand, hvilket er noget af det, som flisepest har brug for, for at overleve. Dermed kan det altså være med til at beskytte mod, at det etablerer sig. Samtidig gør imprægneringen det nemmere for dig at rengøre fliserne, hvilket selvfølgelig også altid er en fordel.

Du køber imprægneringen færdigblandet og skal derfor bare påføre den på de rene og tørre fliser. Hvis det er en ældre flisebelægning, du vil behandle, skal du derfor sørge for at have renset den for flisepest først.

Imprægneringen holder ikke evigt, men du kan forvente, at den holder omkring fem år, inden du skal til at imprægnere igen. Den er ikke skadelig for husdyr eller planter, og du kan derfor påføre den uden bekymring for din have.

Behandling og rens af flisepest

Hvis dine fliser er blevet ramt af flisepest, findes der flere forskellige måder, hvorpå du kan behandle dem. Hvilken der er den bedste for dig, kommer blandt andet an på, hvor tålmodig du er, hvor stort et område der er angrebet, og hvor det angrebne område er. For eksempel giver det god mening at have forskellige strategier alt efter, om det er din indkørsel eller din terrasse, der er blevet ramt.

flisepest højtryksrenser

Ved alle metoderne er det vigtigt, at du er opmærksom på, at det ikke er et resultat, der kommer til at holde for evigt. Lys og væde vil flisepesten jo altid have adgang til, og du skal derfor forberede dig på at bekæmpe den gentagne gange, hvis du ikke har imprægneret dine fliser.

Fliserens mod flisepest

Fliserens er et middel, der hjælper dig til at rense dine fliser, så de kommer til at se nye ud igen. Når du skal bruge det, skal du først sørge for at gøre fliserne våde. Derefter blander du fliserensen op i forholdet 1:2 med vand. Du påfører bedst fliserensen med en kost, så du nemt kan fordele blandingen over dem. Det er en god ide, at du tager gummistøvler på.

Du skal lade fliserensen sidde i 20-30 minutter, inden du skrubber fliserne med en gulvskrubbe og masser af vand. Derefter har du nogle fliser, der ser markant pænere ud.

Fliserens er basisk, og du skal derfor passe på med at få det på huden og tøjet, lige som du skal sørge for at holde børn og kæledyr væk fra det, når det er blevet påført. Din græsplæne og planter, der grænser op til fliserne, tager dog ikke skade af fliserens.

Højtryksrenser med terrassevasker (patio cleaner)

En anden nem metode for dig til at slippe af med flisepest er, at du bruger en højtryksrenser med terrassevasker. Det kaldes også en patio cleaner. Den bruger ikke kemi og er derfor oplagt til dig, der gerne vil undgå det.

Selvom du bruger en terrassevasker, kan du med fordel give fliserne en omgang fliserens inden, for at gøre opgaven lidt nemmere og spare på vandet.

Den smarte teknik i terrassevaskeren gør det muligt at fjerne flisepest, snavs og alger fra fliserne og få dem til at have et langt pænere look. Du skal dog være opmærksom på, at metoden også fjerner fugesandet mellem fliserne, og at du derfor er nødt til at lægge det igen.

Vend fliserne om

Flisepest har som nævnt brug for lys og fugt for at overleve. Hvis du vænner fliserne om, så flisepesten er ned mod jorden, vil du altså slå flisepesten ihjel. Det siger dog sig selv, at det kan være en både tung og besværlig opgave for dig at vende fliserne om. Hvis du har en stor terrasse eller indkørsel med mange angrebne fliser, vil det derfor næppe være den løsning, du vælger.

Lægge grus eller ukrudtsdug udover om vinteren

En anden metode til at frarøve flisepesten lys er, at du lægger grus eller ukrudtsdug udover fliserne om vinteren. På den måde kommer der heller ikke lys til lavet, og det vil være væk til foråret.

Metoden er nem at bruge på terrassen, som du alligevel sjældent bruger om vinteren, men den kan være sværere at bruge i en indkørsel med fliser. Du skal jo også have et sted at parkere bilen om vinteren.

Det skal du ikke gøre mod flisepest

Herover har du kunnet læse, hvad du skal gøre for at kunne fjerne flisepest, men der er også nogle metoder, som du bør holde dig væk fra. Først og fremmest hjælper det dig ikke noget, hvis du prøver at bruge vand, brun sæbe og en gulvskrubbe til at rense dine fliser med i stedet for fliserens. Det kræver langt mere arbejde, og du får et dårligere resultat. Det er derfor ikke værd for dig at kaste dig ud i.

Derudover må du ikke bruge en almindelig højtryksspuler til at rense fliserne med. Hvis du bruger en almindelig højttrykspuler, vil den have en alt for hård stråle, og du vil derfor ende med at ødelægge overfladen på fliserne. Dermed ender du faktisk med at gøre det nemmere for flisepesten at etablere sig.

Heldigvis findes der jo mange andre muligheder for dig for at slippe af med flisepest på dine fliser. Dermed behøver du ikke at se på de grimme plamager af lav længere, men kan i stedet nyde en smuk og ren overflade af fliser.

FAQ

Kan man selv fjerne flisepest?

Det er ikke nødvendigt at hyre et firma til at fjerne flisepest, selvom det naturligvis er den letteste løsning. Med et par remedier og lidt knofedt kan man sagtens selv fjerne flisepest.

Kan man skrubbe flisepest væk?

Det er utrolig hårdt arbejde, men flisepest kan godt skrubbes væk. Der heldigvis værktøj, som gør det legende let at fjerne flisepest. Anskaf evt. en terrassevasker, som kan tilkobles din højtryksrenser.

Virker fliserens mod flisepest?

Fliserens er glimrende produkt i kampen mod flisepest. Selvom du bruger fliserens, undgår du ikke at skulle ud og skrubbe med enten en hård kost, eller en højtryksrenser.

Hvad kan man gøre for at forebygge mod flisepest?

Det mest effektive mod flisepest og alger er imprægnering. Du kan selv imprægnere dine fliser, eller hyre en professionel til opgaven.

2 Kommentarer

  1. Hej Martin. Hvilken algefjerner og inprebering vil du anbefale jeg skal bruge til mine heregårssten. Mvh Finn

    Finn nielsen
    1. Jeg kan anbefale produkterne fra Borup-kemi. 🙂

      Martin Nissen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove