Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Erantis plantevejledning

Gode råd om plantning og pasning af erantis

Savner du også lidt solskin helt nede ved jorden i dine bede? Så kan det være, du skal plante erantis!

Den lille, fine erantis forveksles ofte med smørblomsten, men det er en fin, flerårig plante, som kan give haven en rigtig flot farve ved bunddækket.


Her kan du læse vores erantis guide, som dækker alt, du har brug for at vide, når du skal plante de små blomster og sprede solskin i bunden af haven.

Hvilke erantis arter findes der?

Der findes otte arter i slægten erantis, og alle er udbredt fra Vesteuropa til Østasien. I Danmark finder du dog kun én af arterne, nemlig den lille, fine eranthis hyemalis, bedre kendt som have-erantis.

Have-Erantis

Have-erantis kan nemt forveksles med smørblomster, men der er en synlig forskel, når de to holdes op mod hinanden. Den flerårige blomst kommer igen samme sted, og det er nemt at glemme den, indtil den hilser med sine klare, gule kronblade.

Have-erantis er en fladedækkende urt, som vokser lavt ved jorden og ikke bliver særlig høj. Den har en meget tidlig blomstring, og den anses for at være én af de allertidligste forårsblomster, der ikke er en vinterplante.

Plantevejledning: Sådan planter du erantis

Erantis er en rigtig fin plante til dig, der gerne vil fylde haven lidt ud nede i jordhøjden. De små blomster er ét af forårets første tegn, og de kan være med til at bringe lys og glæde til din have.

Når du har købt de små erantisløg, kan det være en idé at lægge dem i vand, inden du sætter dem ud. Så bliver de hydrerede og får lettere ved at få fat.

Placering af erantis

Selvom erantis er fint til at dække jorden, skal knoldene ikke sættes ned under buske, der dækker for solen. Blomsten foretrækker nemlig at stå i sol eller halvskygge.

Selve knolden skal sættes ned i en dybde på 3 til 5 centimeter, og de skal gerne stå med en afstand på 8 til 10 centimeter. Grav ned med en bred planteskovl og sæt løgene i, før du dækker til som angivet på posen eller pakken du har købt. Så vil du få fine blomster til foråret.

Valg af jord til erantis

Selvom erantis ikke kræver megen opmærksomhed, foretrækker den en ret så fugtig, humusrig jord, hvor den kan passe sig selv. Ved et vådt forår skal du derfor slet ikke gøre noget, og planten vil tage vare på sin egen vækst. Du kan evt. forbedre jorden med lidt hjemmelavet kompost eller lignende.

Det bedste tidspunkt at plante erantis

Erantis skal plantes om efteråret. De sorte, runde knoldløg sættes i jorden fra september til oktober – du kan ofte finde knoldene på planteskoler eller -markeder og sætte dem ned, inden frosten kommer. Hvis jorden er meget tør, fx under tørke, så giv den lidt vand et stykke tid inden, du sætter knoldene ned.

Flytning af erantis

Du kan sagtens flytte på erantis, når blomsten er i vækst, og hvis planten er ældre og mere veletableret, kan den også deles op. Hvis du har mod på det, kan du høste erantisfrø, mens de er grønne. Det tager lang tid for nye planter at dukke op, når du dyrker fra frø – gerne 4 til 5 år. Men resultatet vil være tilfredsstillende.

OBS! Bemærk, at erantisfrø ikke er til spisning – hele planten er giftig.

erantis

Erantis guide – pasning og beskæring

Erantis er lige planten for dig, der enten ikke har tid eller lyst til at passe haven så meget, eller dig, der allerede har nok at se til. Så længe erantis står, hvor den skal, vil den nemlig hellere passe sig selv.

Der er dog nogle enkelte ting, du kan gøre, for at hjælpe erantis på vej. Du kan bl.a. sørge for, den får ordentlig jord at stå i. Hvis vejret er meget tørt, og jorden ikke er spor fugtig, kan den have godt af et par ekstra dråber.

Pasning

Du behøver ikke passe erantis – blomsten tager vare på sig selv, og du skal kun hjælpe den, hvis der opstår tørke. I perioder med længerevarende tørke og høje temperatur kan du hjælpe den ved at vande den. Husk at det er mest optimal at vande om aftenen, eller tidligt morgen, så vandet ikke fordamper i varmen.

Fjernelse af erantis

Erantis er en flerårig plante og forsvinder om vinteren, før den kommer igen om foråret. Men hvis planten ikke dukker op, og sommeren kommer og går, uden du har set de solskinsgule blade, kan løgene være døde.

Det kan ske, hvis jorden har været vandlidende – altså at der har været for fugtigt om efteråret og vinteren, så løgene er rådnede. Det kan også være, du har fået ubudne gæster, der har spist dem. Lug de døde erantis væk og erstat dem med noget andet.

Sådan får du erantis til at blomstre

Erantis vender gerne tilbage år efter år, medmindre knolden er rådnet eller på anden måde ødelagt. Planten foretrækker at passe sig selv, og den skal nok blomstre, når tiden er inde.

Hvis du planter erantis korrekt, bør du ikke møde nogle problemer med dem. Nogle haveejere glemmer endda helt, at de har plantet erantis, og bliver overrasket år efter år. Blomsten er utrolig let at tage sig af, og selv ved tørke om sommeren er chancen for, at blomsten kommer tilbage til foråret, stor.

Erantis er én af de tidligst blomstrende planter, som ikke anses for en vinterblomst. Med mildt vintervejr kan den titte frem allerede i starten af året, nemlig allerede i januar. Hvis frosten ikke rammer, kan den endda sprede solskin i december.

Inspiration til andre planter

En plante, der minder om erantis, og som også passer sig selv i haven, er vintergækken. Alle danskere er bekendt med den fine, hvide blomst, som ofte er én af de første, der dukker op i både haven og den vilde natur. Vintergækken er også en løgplante, og den kan sås både i krukke og direkte i jorden.

Krokus er endnu en tidligt blomstrende løgplante, som kan sprede farve og glæde allerede fra februar. Den smukke plante er yndig at dyrke ved indkørslen og i bedene, og den kan sagtens stå rundt om andre planter. Der findes også krokus, som blomstrer om efteråret, og arten kan derfor både være de første og de sidste i din have.

Andre smukke blomster til det tidlige forår er bl.a.:

  • Tulipaner
  • Anemone
  • Vibeæg
  • Perlehyacint

Det er flot at blande forskellige blomster i din have, så du får farver hele året. Blomster, der kræver fuld sol eller halvskygge, kan desuden sagtens klare sig i bede, der vil stå i skygge senere på året. Det kan bl.a. være under træer, der endnu ikke er sprunget ud.

FAQ

Hvornår plantes erantis?

Erantis er en knoldplante og skal sættes i jorden i efteråret. Du vil ofte kunne købe planten som knold på planteskoler eller -markeder.

Hvilken jord skal erantis bruge?

Erantis foretrækker en jord, der både er ret fugtig og humusrig, men i længden foretrækker den bare at passe sig selv, og kan også klare andre jordtyper.

Er erantis giftig?

Hele erantis-planten er giftig og kan hverken spises eller bruges i naturprodukter som sæbe eller creme.

1 kommentar

  1. Skal erantis visne ned før man skuffer bedet de står i?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove