Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-

Blommevikler: Undgå orm i blommerne

Har du et blommetræ i haven? Så nyder du sikkert også de saftige blommer, der har modnet på frugttræet. Men det er ikke sikkert, du kan få lov til at nyde blommerne, hvis først Blommeviklerne har været på spil.

Blommevikleren lægger nemlig æg i blommetræets blomster, så larven kan leve af blommen, mens den vokser sig stor.

Hvis du vil beskytte dine blommer mod angreb, får du her en guide til, hvordan du undgår Blommevinkler og dermed orm i blommerne.

Hvad er Blommevikler?

Blommevikler er et sommerfuglelignende insekt, der har udviklet sig til særligt at angribe blommetræer. Insektet har gråbrune vinger med et mønster, der kan have et skær af sølv.

Når foråret kommer, vil insektet lægge sine æg i blomsterne på blommetræer. Når blomsterne udvikler sig til frugter, klækker æggene, så larverne kan leve inde i frugten. Her æder de blommen indefra, så de kan vokse og blive til fuldvoksne Blommevikler.

Blommevikler er ikke skadelige i sig selv, men deres larver kan æde sæsonens blommer, så du ikke selv får lov til at smage på årets høst. Larvernes tilstedeværelse kan også skade træet, og derfor bør du sætte din med forskellige tiltag, når du opdager Blommevikler i dit blommetræ.

Er dit blommetræ angrebet af Blommevikler?

Det første skridt til at undgå orm i blommerne er, at du er i stand til at identificere, om Blommevikleren har været på spil. Fordi insektets larver lever inde i blommerne, vil du kunne se tegn som:

  • Små huller i blommerne fra larverne
  • Blommetræets blade kan skifte farve som tegn på skader eller stress
  • Larveafføring, kaldet frass, på blommer og blade

Er der tegn på Blommevikler, er det en god ide, at du sætter ind med forebyggende metoder, så de ikke får for gode levevilkår.

Forebyg mod angreb af Blommevikler

Der er flere tiltag du selv kan gøre, hvis du vil gøre det mindre fristende for Blommeviklerne at lægge deres æg i netop dit blommetræ.

Vedligehold haven

Først og fremmest handler det om at vedligeholde din have, så insektet ikke har for gode levevilkår. Dette indebærer at fjerne nedfaldsfrugten under dine frugttræer og beskære træerne, hvor Blommevikleren ellers foretrækker at yngle. Når du beskærer dit frugttræ, vil der være mere sollys og luftcirkulation, der ikke er ideelt for insektet.

Derudover bør du sørge for, at din have får den rette mængde vand og gødning, så planterne er sunde og raske og bedre til at modstå angreb fra skadedyr.

Indfør naturlige rovdyr

Blommevikler og deres afkom bliver ædt af blandt andet fugle og andre insekter som parasitære hvepse. Derfor kan du lokke de naturlige fjender til din have, hvor de tager sig af Blommeviklerne.

Der er også en bestemt orm, Nematoder, der kan indføres i haven omkring blommetræerne. De vil nemlig dræbe Blommeviklernes larver.

Kultiver jorden

Når du kultiverer jorden i din have, bør du også sørge for at forstyrre jorden omkring blommetræerne. Når du roder i jorden, forstyrrer du nemlig Blommeviklernes livscyklus, hvilket kan hjælpe med at reducere mængden.

Frastødende planter

Det er ikke alle planter, som Blommevikleren bryder sig om. Derfor kan du med fordel plante eksempelvis lavendel og tagetes omkring blommetræerne som en beskyttende og naturlig barriere.

LÆS OGSÅ: Dyrkning af lavendel (Guide)

Bekæmpelse af Blommevikler

Hvis du opdager tegn på, at dit blommetræ er angrebet af Blommevikler, er der heldigvis ting, du selv kan gøre, så høsten alligevel kan reddes. Her er der forskellige metoder til, hvordan du kan bekæmpe Blommeviklerne med både mindre og mere aggressive tiltag.

Lav dine egne fælder

Du kan opsætte dine egne fælder, der lokker Blommeviklerne til. Blandt andet kan du bruge klisterfælder, som man også bruger til at indfange fluer og hvepse. Blommeviklerne sidder fast på klisterpapiret, og de kommer derfor ikke til at lægge æg i blommetræets blomster.

Du kan også lave en blanding af vand, sukker og en smule opvaskemiddel. Opvaskemidlet fjerner overfladespændingen fra vandet, så insekterne drukner, når de forsøger at drikke fra fælden.

Feromonfælder

Du kan anvende feromonfælder med duftstoffer til at forhindre, at Blommeviklerne parrer sig, og der på den måde ikke bliver nogle orm. Fælderne skal op i træerne, før de blomstrer, og én fælde kan dække et område på op til 500 m2.

Feromonet efterligner huninsektets egne feromoner under parring, hvilket lokker hannerne til. Fælden har foruden duftstoffet også en klistret overflade, så hannerne ikke kan komme væk igen. Hunnerne flyver ganske vist stadig rundt, men da de ikke parrer sig med hannerne, kommer der ingen æg i blommeblomsterne – og dermed undgår du orm i blommerne.

Insekticider

Selvom det er bedst at undgå brugen af insekticider i haven, så kan det være nødvendigt, hvis blommetræet lider under angrebet. Det bør dog være sidste udvej, når andre metoder er forsøgt. Husk at læse anvisningerne på produktet grundigt, så du hverken gør skade på blommetræet, andre nyttige insekter eller miljøet generelt.

Nyd sommerens blommehøst – uden orm

Blommevikleren kan for alvor gøre skade på årets blommehøst, men der er heldigvis ting, du kan gøre, hvis du ikke vil dele blommerne fra egen have med orm.

Skulle du alligevel tage en bid af en blomme med orm, så er Blommeviklerens larver ikke farlige at indtage, selvom det kan være en ubehagelig oplevelse. Du kan skære de dele af frugten fra, hvor der er tegn på orm, og så kan du sagtens spise resten af blommen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove