Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
forglemmigej guide

Forglemmigej – Den store guide

Forglemmigejer er med til at bebude foråret, når de dukker op i april. De findes i forskellige farver og er nemme at have med at gøre. For de kræver nemlig stort set ingen pasning. Du kan så dem både på friland og i krukker, og hvis du gerne vil spise dem, kan du faktisk også det. De smager dog ikke af særligt meget, men de ser til gengæld flotte ud på kager eller i salater.

Forglemmigej er smukke små blomster, der af mange bliver set som en forårsbebuder, da de første blomster dukker op i april måned. Planterne kan dog blomstre helt frem til juni måned, og der vil derfor være en lang periode, hvor de er med til at gøre din have mere farverig og indbydende.


Der findes et væld af forskellige sorter af forglemmigej, og det vil af den grund være nemt at finde en, der passer til din have. Når du først har fået sået forglemmigej i haven, vil de som regel så sig selv, og du vil derefter have dem i haven fremover. Det er dog ikke den eneste måde, hvorpå forglemmigej er et nemt bekendtskab som haveejer. For de kræver som nævnt nemlig heller ikke noget pasning.

Slægtsnavnet for forglemmigej er Myosotis. Det stammer fra de græske ord for mus og ører, da plantens blade er små, buttede og bløde som et museøre. Det har altså ikke særlig meget med det noget mere poetiske navn at gøre, som planten er kendt under.

Navnet stammer fra en tysk historie om skabelsen af verden. Da Gud var ved at give alle blomsterne navne, var der en lille blomst, der var bange for at blive glemt. Den råbte derfor: ”Forglem mig ej, forglem mig ej” og dermed fik planten sit navn. I dag er det udbredt på stort set alle sprog, for eksempel på engelsk, hvor de hedder Forget-me-not.

Sorter af forglemmigej

Der findes omkring 60 sorter af forglemmigej. Der er lidt forskel på, hvor de trives med at vokse henne. For eksempel findes der både sorter, der kaldes sump-forglemmigej og eng-forglemmigej. Har du nogle særlige forhold i haven, hvor du er i tvivl om, hvorvidt din forglemmigej vil trives, kan det derfor være en god idé at se nærmere på de forskellige sorter.

Derudover vil det primært være et spørgsmål om farve, når du skal vælge sorter. Der er ikke så stor forskel på forglemmigejerne i højden. De højeste sorter bliver 40 cm, mens de laveste bliver 15 cm. Der er heller ikke så stor forskel på størrelsen af blomsterne eller udseendet ellers.

Mange sorter af forglemmigej har navn efter farven. Det er for eksempel Victoria White, der selvfølgelig er hvid, Victoria Blue, der er blå, og Rose, der er lyserød.

Bedste placering af forglemmigej

Forglemmigej er ikke kræsen i forhold til, hvor den bliver placeret henne. I haven vil du typisk vælge en eng-forglemmigej, der trives med en placering på et solrigt sted eller et sted med halvskygge. Den kan stå i de fleste former for jord, og du behøver derfor ikke at bruge en masse tid på jordforbedring.

I skoven vokser forglemmigej typisk på en skyggefuld placering i skovbunden. Har du brug for bunddække et sted, hvor der er skygge, kan du altså også finde sorter af forglemmigej, der egner sig til det. Særligt i skyggen skal du være opmærksom på, at du vælger et sted, hvor der ikke samler sig vand. Et af de eneste problemer, der kan være med forglemmigej, er, at de kan få svamp, hvis de står for fugtigt.

LÆS OGSÅ: Vores top-15 liste over skønne bunddækkeplanter

Forglemmigej

Plantning og såning af forglemmigej

Du kan både vælge at plante og at så forglemmigej. Hvornår du skal gøre hvad, kommer lidt an på, hvornår på året, du kommer i gang med projektet. Er det i juli eller august, kan du så dine forglemmigej på friland. Frøene skal sås i en dybde af en halv cm og vil spire efter to til tre uger.

Kommer du i gang om foråret, kan du købe forglemmigej på planteskolen, som du kan plante ud i haven. Det giver selvfølgelig den fordel, at du med det samme kan begynde at nyde de flotte blomster. Når du planter, vælger du bare en placering, graver et hul og sætter din forglemmigej ned i det. Nemmere kan det næsten ikke være.

Det er ikke kun på friland, at forglemmigej vil trives. Du kan også sagtens plante dem i krukker eller altankasser. Hvis det er det, du vil, gælder der den samme metode med, at du skal så frøene i en dybde af en halv centimeter.

Pasning af forglemmigej

Forglemmigej kræver som bekendt ikke særlig meget pasning. De har typisk hverken brug for at få tilført mere vand eller få tilført ekstra gødning. Du bør derfor ikke bruge for meget tid på at holde øje med dine forglemmigejer. De skal som regel nok klare sig.

Et tilfælde, hvor det dog kan være en idé at holde øje med dem, er, hvis det ser ud som, at de er ved at få svamp. Det opstår særligt, hvis planterne får for meget eller for lidt vand. Hvis planterne står og sopper i vand, kan du overveje, om der kan gøres noget for at dræne området, eller om du simpelthen skal placere dem et andet sted.

Et andet problem med forglemmigejer kan være, at de får meldug. Det kan ske, når de vokser på et meget tørt sted. Sker det, er det vigtigt, at du sørger for at vande dem. Derudover kan du bruge et svampemiddel for at slippe af med sygdommen.

Spiselige forglemmigejer

Vil du bruge blomster til at pynte kager, desserter og salater, kan du blandt andet bruge forglemmigejer. De er nemlig spiselige. Blomsterne smager dog ikke af så meget, så det er ikke for smagens skyld, at du skal bruge dem. Men de er flotte som pynt.

Forglemmigejer kan altså på mange måder pynte i din have og i dit hjem. Det er smukke blomster, som du vil have glæde af i mange år fremover, når du først har fået dem etableret i haven. Derfor er de også oplagte for dig, der gerne vil have en nem, men smuk have.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove