Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
cylinderklipper

Cylinderklipper – Fordele og ulemper

Cylinderklipperen er den klassiske græsslåmaskine, som alle kender. Cylinderklipperen er god til at at klippe græsset flot og tæt, og det er almindelig kendt, at denne form for plæneklipper, giver det flotteste resultat.

Knivene på cylinderen klipper græsset meget ensartet og i samme højde, uden at græsset lægger sig ned, som det kan være tilfældet med en rotorklipper.


En cylinderklipper – eller en håndskubber, som modellerne uden motor kaldes – er den første ”automatiske” plæneklipper, der kom på markedet. I 1700-tallet blev græsplæner moderne på de franske slotte og herregårde, og hurtigt spredte trenden sig til England og senere til resten af Europa og den store verden.

I starten blev plænerne holdt nede af græssende dyr, og senere af en masse medarbejdere med le, segl og sakse. I 1830 fik en engelsk ingeniør dog patent på en plæneklipper, og dermed var cylinderklipperen født. Princippet med den roterende klippecylinder er det samme, som vi kender i dag. Med nogle få forbedringer i bl.a. materialer er cylinderklipperen forbedret, men det er den oprindelige teknologi, der stadig anvendes.

Fordele og ulemper ved cylinderklippere

Som med alle andre maskiner og hjælpemidler er der både fordele og ulemper ved de forskellige typer af plæneklippere. Mange sværger til rotorklipperen, der har været den dominerende form for plæneklipper i årevis, mens andre holder fast i de gamle dyder og bruger den oprindelige plæneklipper til at holde græsset ekstra flot og grønt.

Hvilken plæneklipper du skal vælge, er naturligvis helt op til dig. Her giver vi dig nogle af fordelene og ulemperne ved en cylinderklipper, så du bedre kan vurdere, om cylinderklipperen er det bedste valg for dig.

Fordele ved cylinderklippere

  • Håndskubberen er billig i indkøb og fås fra omkring 400-500 kr.
  • Cylinderklipperen er meget støjsvag og generer ikke naboerne.
  • Græsset klippes mere ensartet, hvilket giver en flottere plæne.
  • Du får gratis motion og en fuldstændig miljøvenlig klipning.
  • Perfekt til mindre haver, hvor den er let at komme rundt med.
  • Den har let vedligeholdelse, som kun omfatter vask og lidt olie.

Ulemper ved cylinderklippere

  • Er svær at skubbe rundt, hvis plænen er fugtig eller ujævn.
  • Cylinderklipperen er tidskrævende og hård at arbejde med.
  • Græsset skal klippes jævnligt, så det ikke bliver for langt.
  • Ikke velegnet til store græsplæner, medmindre du har god tid.

Cylinderklippere – Hvilke modeller findes der?

Når du er du jagt efter den bedste cylinderklipper til din græsplæne, er der flere modeller at vælge imellem. På trods af at cylinderklipperen har lignet sig selv i 200 år, så er der alligevel mulighed for at benytte moderne teknologi til at lette arbejdet.

Håndskubber

Håndskubberen er en billig cylinderklipper, der passer perfekt til mindre haver. Denne model er let at manøvre rundt og let at vende med. Vægten er minimal, hvilket er genialt, når håndskubberen skal løftes, og når du har mange vendinger.

håndskubber plæneklipper

Den traditionelle håndskubber fylder næsten ingenting, hvilket gør vinteropbevaringen lettere. De billigste håndskubbere koster omkring 500 kr., mens de dyre modeller kan snige sig op på 1.500 kr.

Motordrevet cylinderklipper

Hvis du gerne vil klippe græs med en cylinderklipper, men samtidig vil have hjælp til arbejdet, kan en motordrevet cylinderklipper være det rette valg. Disse modeller trækker plæneklipperen frem, så du kun skal koncentrere dig om at styre i den rigtige retning.

Batteridrevet cylinderklipper

De nyeste ”motoriserede” cylinderklippere er akku-modeller, der drives af strøm fra batterier. Moderne batterier er blevet så kraftige, at de sagtens kan drive en cylinderklipper, og du kan fortsat nyde den støjsvage klipning – blot hjulpet af en praktisk elektrisk motor.

Opsamler til cylinderklipperen

Til mange cylinderklippere er der mulighed for at montere en græsopsamler. Hvis du gerne vil slippe for græstotter på plænen og undgå, at børn og husdyr slæber græs med ind i huset, er opsamleren perfekt.

Græsopsamleren er også god, hvis græsset er blevet langt. Når du samler græsset op, forhindrer du at de lange afklippede græstotter skader græsset nedenunder.

Vedligeholdelse af en cylinderklipper

En cylinderklipper kræver ikke den store vedligeholdelse. Hvis du sørger for, at plæneklipperen står tørt og godt, når den ikke er i brug, så har du en god cylinderklipper i mange år fremover.

Rengøring og vinteropbevaring

Hvis du vælger håndskubbermodellen, er en grundig vask og rengøring ved sæsonens afslutning med til at holde maskinen i topform. Hvis der sidder meget indtørret græs på klipperen i løbet af sæsonen, så skyl det af, og stil plæneklipperen et varmt sted, hvor den hurtigt kan tørre.

Alle bevægelige dele skal have en dråbe olie, og du kan beskytte klingen ekstra, hvis du smører en smule olie på den også.

Hvis du vælger en cylinderklipper med benzinmotor eller med elektrisk motor, er der lidt mere mekanik der skal vedligeholdes, men ikke mere end på f.eks. en rotorklipper.

Slibning af knivene på en cylinderklipper

Om efteråret, når du sætter din cylinderklipper til side for vinteren, kan du passende tjekke om knivene stadig ser skarpe ud. Knivene skal være ensartede og uden hakker og skader. Normalt kræver en cylinderklipper ikke regelmæssig slibning, medmindre du kører meget i sten, der kan skade cylinder og kniv.

En cylinderklipper er konstrueret, så cylinderen og underkniven lige netop kører mod hinanden, og i princippet slibes knivene automatisk. Hvis græsset klippes dårligt, så tjek i første omgang, om kniv og cylinder blot skal justeres.

Det er lidt af en kunst at slibe en cylinderklipper, og ofte kan det skade mere, end det gavner, hvis du selv forsøger at slibe kniv og cylinder. Mange forhandlere og reparatører af havemaskiner tilbyder slibning af cylinderklippere, og de råder over det rigtige specialværktøj til opgaven.

Hvis du har købt en håndskubber til 500 kr., og den efter nogle år trænger til slibning, kan du passende overveje, om du vil ofre en slibning, eller om det er lettere at skifte cylinderklipperen ud med en ny model.

Nu ved du alt om cylinderklippere

Hvis du har læst med indtil nu, er du godt klædt på til at finde den cylinderklipper, der passer bedst til dine behov.

Alt i alt er en cylinderklipper et godt valg for dem, der ønsker en brugervenlig og billig græsslåmaskine. Det er vigtigt at huske på de forskellige typer cylinderklippere, der findes, så du kan finde den, der passer perfekt til din græsplæne.

Cylinderplæneklippere er ideelle til at vedligeholde en flot og jævn græsplæne, og god til dig, der gerne vil forkæle plænen lidt ekstra.

Andre artikler om forskønnelse af græsplæner:

Topdressing til græsplænen – Den store guide

Effektiv bekæmpelse af mos i plænen (Trin-for-trin vejledning)

Gødning af din græsplæne – Guide

Græsplænekalender – Årets plæneopgaver

FAQ

Hvilken cylinderklipper er bedst?

Al-ko Gudenaa 400 er blevet kåret af mange magasiner som den bedste cylinderklippen til prisen. Den er ideel til dig, som har en mindre græsplæne og har kræfter til at håndtere en traditionel håndskubber.

Hvornår skal knivene i en cylinderklipper slibes?

Ved at se på græsstråene i din græsplæne, kan du vurdere om det er på tide at for slebet knivende i din cylinderklipper. Hvis græsstrået er flosset ved skæringspunktet, så er det på tide at slibe knivene, eller alternativt skifte dem helt. Normalt kræver en cylinderklipper ikke regelmæssig slibning, medmindre du kører meget i sten og grene, der kan skade cylinder og kniv.

Hvor højt græs kan en håndskubber klippe?

En håndskubber er ikke velegnet til længere græs. Græs på op til omkring 4-5 cm. kan mange håndskubbede cylinderklippere godt klippe men længere end det kan være et problem. Derfor er det vigtigt at klippe græsset jævnligt.

Hvilke fordele er der ved en cylinderklipper?

Cylinderen er støjsvag, græsset klippes ensartet, man får gratis motion, den er ideel til mindre plæner og der er meget lidt vedligeholdelse ved en cylinderklipper.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove