-

Hjem / Græsplæne / Mos i græsplænen – sådan kommer du det effektivt til livs

Mos i græsplænen – sådan kommer du det effektivt til livs

Fjerne mos i græsplænen

Mos i græsplænen er ikke pænt at se på. Derfor bruger mange haveejere hvert år masser af energi på at fjerne mosset. Men med en målrettet indsats kan du minimere eller helt spare den årlige kamp med mosset, og få den drømmegræsplæne, du altid har drømt om. Læs her, hvordan du gør.

Mange døjer med mos i græsplænen, oftest der hvor græsset ligger i skygge. Det viser sig som store kedelige puder, der skiller sig ud fra og skæmmer det visuelle indtryk af græsplænen. Over tid dræber det helt græsset i det angrebne område eller mindsker væksten ret kraftigt.

Derfor starter mange hvert forår i marts eller april med at give græsplænen den helt store tur med enten en rive eller en vertikalskærer/plænelufter. Riven er nok mest velegnet til mindre mosarealer, mens vertikalskæreren er løsningen, hvis stort set hele plænen er angrebet af mos. Den løsner effektivt jorden i plænen, så mosset rives op og græsrødderne får mere luft.

Ulempen er i begge tilfælde, at plænen kommer til at ligne en slagmark på det behandlede areal. Men mosset er væk – i hvert fald denne sommer. Næste år skal du turen igennem en gang til.

Men heldigvis er der en mere effektiv kur.

Mos er tegn på mangel på kalk og gødning

Mos i græsplænen er et tegn på, at den jord plænegræsset gror i, mangler kalk eller gødning. Derfor er en behandling, der alene fokuserer på mosfjernelse ikke nok. Din plæne skal efterfølgende tilføres næring i form af kalk og gødning, hvis du vil have den græsplæne, du drømmer om.

Følger du den fremgangsmåde, vi skitserer her, vil du i løbet af et par sæsoner helt kunne slippe af med mosset og få en flot, ensartet og helt grøn græsplæne i hele haven.

Sådan slipper du effektivt af med mos i græsplænen

Det kræver dog – som sagt – stadig, at du først skal fjerne mosset i plænen. Her er de mekaniske metoder med rive eller vertikalskærer stadig de mest effektive. Skal du sikre den absolut mest optimale effekt af behandlingen, kan du dog ikke nøjes med riven. Du bør vælge vertikalskæreren og køre den gennem hele græsplænen.

Det fræser ganske vist næsten plænen helt op. Men resultatet bliver så meget bedre.

mos fra græsplænen

Du vil blive overrasket over hvor meget mos du kan rive sammen, efter at have luftet plænen med en effektiv vertikalskærer.

Efter vertikalskæringen river du mosset og eventuelt løst løv væk fra plænen. Nu har du en græsplæne med et oprevet og meget luftigt jordlag. Er der eventuelt bare pletter, hvor der ikke gror noget græs, bør du efterså med nye græsfrø.

Topdressing – den afgørende forskel

Næste skridt er at sprede et lag top- eller plænedressing over græsplænen. Det er en særlig fin blanding af kompost og sand, som hverken indeholder sten, jordklumper, eller andet der kan gøre græsplænen ujævn. Topdressingen tilfører den manglende næring til græsplænen, som er årsagen til, at mosset har fået gode vækstvilkår.

Læs eventuelt vores udførlige guide i, hvordan du anvender topdressing på din græsplæne.

Kalk og nyd resultatet

Når top- eller plænedressingen er jævnt fordelt over hele plænen, kan du efterfølgende sprede et tyndt lag plænekalk over hele plænearealet. Derved har plænen også fået den kalk, som den manglede.

Nu burde du ikke opleve flere problemer med mos den sommer. Samtidig kan du i løbet af en to-tre uger glæde dig over, at du har fået en meget flottere, kraftigere og mere grøn græsplæne.

Gentag behandlingen et par år i træk

Det er dog ikke sikkert, at en enkelt behandling kan holde mosset helt væk fra plænen for altid. Derfor er du oftest nødt til at gentage behandlingen igen næste forår, samt måske igen året efter.

Men herefter burde det være helt slut med mos i græsplænen, ligesom plænen vil beholde sit flotte, kraftige udseende i årene fremefter.

Skal du sikre dig mod fremtidige mosangreb, bør du fortsat gøde og kalke græsplænen hvert år. Derved skulle du dels undgå problemer med mos i fremtiden, og dels få den drømmegræsplæne, du altid har ønsket dig. Gentag eventuelt også plæneluftningen med 3-5 års mellemrum.

Så selv om du skal yde en ekstra indsats i et par år, er effekten af behandlingerne alle anstrengelserne værd. For en flot græsplæne giver anerkendende blikke fra naboer og forbipasserende, ligesom det gør huset meget nemmere at sælge, den dag det skulle komme på tale.

Så gør noget effektivt ved mos i græsplænen. Det betaler sig virkeligt.

   Værd at vide om mosbekæmpelse

Private haveejere må ikke længere anvende jernvitriol

I mange år var ”genvejen” til en græsplæne uden mos at behandle plænen med jernvitriol. Af den vej kunne du komme mosset til livs, uden at skulle yde samme fysiske indsats som med rive og maskiner. Jernvitriol var et jern- og sulfatholdigt granulat, der bare skulle spredes ud over det angrebne areal. Det fik mosset til at gå ud, hvorefter det visne mos let kunne fjernes med en rive.

Virkningen holdt dog oftest kun i kort tid. Derfor skulle behandlingen gentages flere gange i løbet af en sæson, hvis plænen skulle forblive mosfri hele sommeren.

I dag er jernvitriol forbudt at anvende til mosbekæmpelse i græsplænen for private. Det skyldes dels produktets miljøskadelighed, og dels at det ikke opfylder de sundhedsmæssige kriterier for pesticider, som Miljøstyrelsen tillader private at håndtere og anvende.

Turf MossOff – alternativet til jernvitriol

Efter forbuddet mod jernvitriol blev indført, er der kommet nye midler på markedet, som anvender andre virksomme midler mod mos. To af disse er pesticidbaserede, et anvender eddikesyre og må kun anvendes på terrasser og andre flisearealer, og så er der Turfline MossOff.

Det er et fuldt biologisk produkt, der anvender planteolier og stivelse som virksomt stof mod mosvæksten. Det virker ved, at midlet danner et usynligt, nedbrydeligt lag på mosset, som forhindrer det i at optage fugt og næring fra luften. Det svarer til, at du dækkede mosset over med et lag plastik eller lignende.

Uden ilt og fugt går der ikke længe, før mosset visner og dør. Derefter kan du let fjerne det døde mos med en rive.

Men ligesom med den mosbekæmpelse vi har gennemgået tidligere i artiklen, skal du huske at gøde jordarealet med plænegødning eller topdressing, samt efterså med friske græsfrø, der hvor mosset helt har dræbt græsset. Gør du ikke det, får jorden ikke den kalk og gødning, som den mangler – og så går der ikke længe, før mosset kommer igen.

2 comments

  • Jeg kan ikke se hvad der skal strøs ud først – enten kalk til plænen eller NPK gødning? Vi har en græsplæne hvor 50 % eller mere er mos – og vi har forsømt den i flere år – hvad gør vi ? Vi har lidt perlekalk og en del gødning – kan man strø det ud samtidig?

    • Hej Anne
      Du kan sagtens strø kalk og gødning samtidig, men hvis det står så slemt til med jeres græsplæne som du siger, så vil det formentlig ikke afhjælpe problemet med mos.

      Jeg vil anbefale at i lejer/køber en plænelufter og får fjernet alt mosset fra plænen, hvorefter i smider en omgang god plænedressing, nogle nye græsfrø og eventuelt lidt kalk. Så vil i allerede om et par måneder have en meget flottere græsplæne helt uden mos.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *