Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Fjerne mos i græsplænen

Mos i græsplænen – sådan kommer du det effektivt til livs

Mos i græsplænen er ikke pænt at se på. Derfor bruger mange haveejere hvert år masser af energi på at fjerne mosset. Men med en målrettet indsats kan du minimere eller helt spare den årlige kamp med mosset, og få den drømmegræsplæne, du altid har drømt om. Læs her, hvordan du gør.


Mange døjer med mos i græsplænen, oftest der hvor græsset ligger i skygge. Det viser sig som store kedelige puder, der skiller sig ud fra og skæmmer det visuelle indtryk af græsplænen. Over tid dræber det helt græsset i det angrebne område eller mindsker væksten ret kraftigt.

Derfor starter mange hvert forår i marts eller april med at give græsplænen den helt store tur med enten en rive eller en vertikalskærer/plænelufter. Riven er nok mest velegnet til mindre mosarealer, mens vertikalskæreren er løsningen, hvis stort set hele plænen er angrebet af mos. Den løsner effektivt jorden i plænen, så mosset rives op og græsrødderne får mere luft.

Ulempen er i begge tilfælde, at plænen kommer til at ligne en slagmark på det behandlede areal. Men mosset er væk – i hvert fald denne sommer. Næste år skal du turen igennem en gang til.

Men heldigvis er der en mere effektiv kur.

Mos er tegn på mangel på kalk og gødning

Mos i græsplænen er et tegn på, at den jord plænegræsset gror i, mangler kalk eller gødning. Derfor er en behandling, der alene fokuserer på mosfjernelse ikke nok. Din plæne skal efterfølgende tilføres næring i form af kalk og gødning, hvis du vil have den græsplæne, du drømmer om.

Følger du den fremgangsmåde, vi skitserer her, vil du i løbet af et par sæsoner helt kunne slippe af med mosset og få en flot, ensartet og helt grøn græsplæne i hele haven.

Sådan slipper du effektivt af med mos i græsplænen

Det kræver dog – som sagt – stadig, at du først skal fjerne mosset i plænen. Her er de mekaniske metoder med rive eller vertikalskærer stadig de mest effektive. Skal du sikre den absolut mest optimale effekt af behandlingen, kan du dog ikke nøjes med riven. Du bør vælge vertikalskæreren og køre den gennem hele græsplænen.

Det fræser ganske vist næsten plænen helt op. Men resultatet bliver så meget bedre.

mos fra græsplænen
Du vil blive overrasket over hvor meget mos du kan rive sammen, efter at have luftet plænen med en effektiv vertikalskærer.

Efter vertikalskæringen river du mosset og eventuelt løst løv væk fra plænen. Nu har du en græsplæne med et oprevet og meget luftigt jordlag. Har du meget mos i græsplænen, vil der formentlig være mange  bare pletter, hvor der ikke gror noget græs.

Når du fjerner mos fra din græsplæne, så skal du altid have nogle nye græsfrø klar til at efterså med, men du bør vente til efter at du har lagt et godt lag topdressing.

Topdressing – den afgørende forskel

Næste skridt er at sprede et lag top- eller plænedressing over græsplænen. Det er en særlig fin blanding af kompost og sand, som hverken indeholder sten, jordklumper, eller andet der kan gøre græsplænen ujævn. Topdressingen tilfører den manglende næring til græsplænen, som er årsagen til, at mosset har fået gode vækstvilkår.

Topdressing er en 100% organisk form for gødning, som forbedre det øverste muldlag i din græsplæne. Du kan i samme omgang bruge topdressingen til at udjævne de huller eller ujævnheder, der måtte være i plænen.

Læs eventuelt vores udførlige guide i, hvordan du anvender topdressing på din græsplæne.

Se vores udvalg af topdressing herunder (Artiklen forsætter).

Kalk mod mos og nyd resultatet

Når top- eller plænedressingen er jævnt fordelt over hele plænen, kan du efterfølgende sprede et tyndt lag plænekalk over hele plænearealet. Derved har plænen også fået den kalk, som den manglede.

Nu burde du ikke opleve flere problemer med mos den sommer. Samtidig kan du i løbet af en 2-4 uger glæde dig over, at du har fået en meget flottere, kraftigere, tættere og mere grøn græsplæne.

Gentag behandlingen et par år i træk

Det er dog ikke sikkert, at en enkelt behandling kan holde mosset helt væk fra plænen for altid – især hvis man ikke fik fjernet alt mos i første omgang. Du kan derfor være nødt til at gentage behandlingen igen inden for 12-24 måneder.

Men herefter burde det være helt slut med mos i græsplænen, ligesom plænen vil beholde sit flotte, kraftige udseende i årene fremefter.

Skal du sikre dig mod fremtidige mosangreb, bør du fortsat gøde og kalke græsplænen hvert år. Derved skulle du dels undgå problemer med mos i fremtiden, og dels få den drømmegræsplæne, du altid har ønsket dig. Gentag eventuelt også plæneluftningen med 3-5 års mellemrum.

Så selvom du skal yde en ekstra indsats i et år eller to, er effekten af behandlingerne alle anstrengelserne værd. En flot græsplæne giver anerkendende blikke fra naboer og forbipasserende, ligesom det gør huset meget nemmere at sælge, den dag det skulle komme på tale.

Så gør noget effektivt ved mos i græsplænen. Det betaler sig virkeligt.

mos

Værd at vide om mosbekæmpelse

Private haveejere må ikke længere anvende jernvitriol

I mange år var ”genvejen” til en græsplæne uden mos at behandle plænen med jernvitriol. Af den vej kunne du komme mosset til livs, uden at skulle yde samme fysiske indsats som med rive og maskiner. Jernvitriol var et jern- og sulfatholdigt granulat, der bare skulle spredes ud over det angrebne areal. Det fik mosset til at gå ud, hvorefter det visne mos let kunne fjernes med en rive.

Virkningen holdt dog oftest kun i kort tid. Derfor skulle behandlingen gentages flere gange i løbet af en sæson, hvis plænen skulle forblive mosfri hele sommeren.

I dag er jernvitriol forbudt at anvende til mosbekæmpelse i græsplænen for private. Det skyldes dels produktets miljøskadelighed, og dels at det ikke opfylder de sundhedsmæssige kriterier for pesticider, som Miljøstyrelsen tillader private at håndtere og anvende.

Alternativer til jernvitriol

Efter forbuddet mod jernvitriol blev indført, er der kommet nye midler på markedet, som anvender andre virksomme midler mod mos. To af disse er pesticidbaserede, et anvender eddikesyre og må kun anvendes på terrasser og andre flisearealer, og så er der biologisk produkter.

De biologiske produkter anvender planteolier og stivelse som virksomt stof mod mosvæksten. Det virker ved, at midlet danner et usynligt, nedbrydeligt lag på mosset, som forhindrer det i at optage fugt og næring fra luften. Det svarer til, at du dækkede mosset over med et lag plastik eller lignende.

Uden ilt og fugt går der ikke længe, før mosset visner og dør. Derefter kan du lettere fjerne det døde mos med en rive.

Men ligesom med den mosbekæmpelse vi har gennemgået tidligere i artiklen, skal du huske at gøde jordarealet med plænegødning eller topdressing, samt efterså med friske græsfrø, der hvor mosset helt har dræbt græsset. Gør du ikke det, får jorden ikke den kalk og gødning, som den mangler – og så går der ikke længe, før mosset kommer igen.

FAQ

Hvordan fjerner man mos i græsplænen?

Sådan fjerner man bedst mos på kort og lang sigt: 1. Kør græsplænen igennem med en plænelufter/vertikalskærer eller manuelt med en rive. 2. Fjern alt det løsnede mos og døde græs. 3. Spred topdressing. 4. Efterså med nye græsfrø. 5. Spred regelmæssigt kalk og gødning.

Hvornår er det bedst at fjerne mos?

Man skal fjerne mosset i sin græsplæne når græsset er i vækst, dvs. i foråret eller efteråret.

Kan man kalke mosset væk?

Nej - Når din græsplæne først er fyldt med mos er det for sent og du er nødt til at fjerne mosset manuelt. Kalk virker forbyggende og du kan derfor ikke fjerne mosset ved udelukkende at sprede kalk.

Kan man så græs ovenpå mos?

Nej - Mosset skal fjernes inden man kan så nyt græs i græsplænen.

10 Kommentarer

  1. Jeg kan ikke se hvad der skal strøs ud først – enten kalk til plænen eller NPK gødning? Vi har en græsplæne hvor 50 % eller mere er mos – og vi har forsømt den i flere år – hvad gør vi ? Vi har lidt perlekalk og en del gødning – kan man strø det ud samtidig?

    anne nielsen
    1. Hej Anne
      Du kan sagtens strø kalk og gødning samtidig, men hvis det står så slemt til med jeres græsplæne som du siger, så vil det formentlig ikke afhjælpe problemet med mos.

      Jeg vil anbefale at i lejer/køber en plænelufter og får fjernet alt mosset fra plænen, hvorefter i smider en omgang god plænedressing, nogle nye græsfrø og eventuelt lidt kalk. Så vil i allerede om et par måneder have en meget flottere græsplæne helt uden mos.

      Martin Nissen
  2. Hej
    Hvad er de optimale NPK tal til græs med mos ?
    Tak fir svar
    Vh
    Werner

    1. Hej Werner
      Jeg er ikke klar over om der er nogle NPK-værdier, som er mere optimale imod mos i plænen. Det vigtigste er at man sørge for gode vækstbetingelser for græsplanterne, hvilket gør at mosset ikke har mulighed for at brede sig.

      Har du allerede mos, så er plæneluftning, eftersåning og eventuelt topdressing den mest effektive løsning. Det er tæt på umuligt at gøde mosset væk, når det først har fået fæste i græsplænen.

      Vil man forebygge mod en mosfyldt græsplæne er det vigtigt at man gøder regelmæssigt med enten almindelig NPK-gødning eller oraginisk gødning. 1-2 gange i foråret og 1 gang i efteråret. Gør man dette, så er selve NPK-værdien en mindre detajler, som jeg synes man skal lade golfbaneejere og greenkeepere om at kloge i.

      Martin Nissen
  3. Hej Martin,

    Min mand og jeg er flyttet i hus, hvor haven desværre ikke er blevet plejet. Der er derfor ikke græs, men kun mos.

    Kan vi starte behandlingen i Marts? Skal vi have lavet en analyse af jorden først eller kan vi bare starte?

    Tak for de gode råd.

    Mvh
    Carina

    1. Hej Carina

      Det er altid vejret, som bestemmer hvornår det giver mening at begynde, men man kan typisk gå i gang midt/slut marts. Det lyder sig at man bør efterså nye græsfrø, når jordtemperaturen er +5 grader, som vi typisk rammer i slutningen af marts.

      Hvis jeres græsplæne er meget misligholdt, så ville jeg bare gå i gang med at vertikalskære, topdresse og efterså nye græsfrø uden at analysere og teste inden.

      Det efterfølgende år kunne i med fordel få lavet en analyse, eller blot teste jordens pH-værdi for at finde ud af om i bør kalke mere regelmæssigt.

      Husk at forsætte med at gøde hvert år, hvis i ønsker en knivskarp græsplæne – Brug evt. vores græsplæne kalender 🙂

  4. Hvordan beregner jeg, hvor meget topdressing jeg skal bruge? Har plæne på ca. 1200 m2 med ca. 85% mos. Tak.

    Tasja Fouchard
    1. Hej Tasja,

      Du skal først have fundet ud af hvor tykt et lag topdressing du vil lægge. Hvis du vælger et lag på 0,5 cm. så skal du bruge 1200 x 0,005 = 6 m3 (6000 liter).

      Det er naturligvis svært at udregne hvad man helt præcis skal bruge, hvis plænen er fuldt med huller og ujævnheder.

      Mvh Martin

      Martin Nissen
  5. Jeg har problem med meget mos i græsset – men det drejer sig om græs på taget. Så løsningen med vertikal skæring er derfor ikke anvendelig.
    Er der et brugbart alternativ til manuel fjernelse af mosset?
    Med venlig hilsen
    Søren

    Søren Undstrup
  6. Hejsa

    Jeg har en ret ujævn græsplæne og har lige fjernet en masse mos.
    Nogle af ujævnhederne er nok 5 (måske 10) cm dybe. Kan man bruge topdresseng for at udjævne her eller hvad er bedst?

    Mvh Heidi

    Heidi Truelsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove