Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
dronningebusk til haven

Dronningebusk – Den store guide

Selvom dronningebusken ikke er stedsegrøn, har den noget at byde på hele året og så er den ualmindeligt nem at have med at gøre. Når først den har slået rod blomstrer den rigere end andre buske, om efteråret har den smukke røde farver og om vinteren bærer den små frugter, der er smukke, når de fyldes med rimkrystaller.

Busken har altså i høj grad fortjent sit navn. På latin hedder den Kolkwitzia amabilis, hvilet løst oversat betyder smuk busk, der fortjener kærlighed.


Så vil du gerne have en smuk, yndefuld busk, der nærmest ikke kræver noget, så læs med her.

Hvad er en dronningebusk?

Dronningebusken er en løvfældende busk, der kommer fra Kina. Den sætter små klokkeformede rosa blomster i maj og juni, der tilmed dufter dejligt. Busken blomstrer på andetårsskud, og det betyder, at de nye skud ikke blomstrer det år, de skyder. Om efteråret er busken iklædt smukke høstfarver, mens den bærer små hårede frugter om vinteren. Busken bliver som regel 3-4 meter høj og bred og den er smuk nok til at være central i din haveindretning.

Hvilke sorter af dronningebusk findes der?

Den blomstrende busk Kolkwitzia amabilis med de små lyserøde blomster er den rene art, den oprindelige dronningebusk. Der findes derudover nogle få sorter, der dog ikke adskiller sig meget fra den oprindelige. Her kan du læse mere om dem.

Kolkwitzia amabilis ’Syvdal’

Syvdal er en dansk sort, som er lidt tættere og lidt lavere end den oprindelige plante. Den bliver 1-2 meter høj og op til 150 cm. bred. Den bærer fint duftende rosarøde blomster.

Kolkwitzia amabilis ’Pink Cloud’

Pink Cloud er en engelsk sort, der ligner Syvdal, men har mørkere rosa blomster. Den bliver lidt større end Syvdal, nemlig 2-3 meter høj og lige så bred.

Kolkwitzia amabilis ’Dream Catcher’

Dream Catcher bliver 3 meter høj og lige så bred. Blomsterne er sartrosa med gule halse. Sorten sælges også under sortsnavnet ’Maradco’.

Dronningebusk

Plantning og pasning af dronningebusken

Selvom din busk nærmest ingen pasning kræver, er der alligevel et par ting, der er rare at vide.

Sæt din busk i masser af sol

Busken kan sagtens sættes i helt almindelig havejord. Den skal stå solrigt – jo mere sol, den får, jo flottere bliver den. Den kan sagtens klare sig i halvskygge og halvdårlig jord, men busken blomstrer så mindre. Det tager et par år, før blomstringen kommer ordentligt i gang, men det er værd at vente på.

Din busk skal have plads og lys og trives dårligt under andre træer. Den står altså bedst som solitærplante. Du kan dog også bruge den som hæk, men du skal sætte to-tre meter af i bredden og undgå traditionel hækklipning.

Plant ud forår eller efterår

Du kan både plante den om foråret og om efteråret. Vælger du at gøre det om foråret eller i løbet af sommeren, skal du være god til at vande din busk.

Når du planter er det en god idé at sætte rodklumpen i vand i ti minutter inden. Grav imens et hul, der svarer til potten i dybden, men som er ti-femten cm. bredere hele vejen rundt. Det er fint at løsne jorden i bunden af hullet, men det er vigtigt, at busken sættes i samme niveau, som den står i sin potte fra planteskolen. Fyld op med jord, stamp det til og vand grundigt. Du kan eventuelt vande flere gange imens du fylder jor på.

Pasning er stort set unødvendig

Dronningebusken kræver ikke ret megen pasning. Naturen dækker dens behov, så den behøver egentlig ikke gødning og heller ikke vand, når den er veletableret. Det første år skal du dog være god til at vande, især i tørre perioder.

På trods af sin eksotiske herkomst er busken fuldt ud hårdfør her i landet og behøver altså ikke vinterdækkes.

Beskær busken hvis du vil forny den

Du behøver ikke beskære din busk, men du kan gøre det, hvis du gerne vil bevare dens buskede form. Du beskærer ved at klippe ældre grene af ned ved jorden. Det får planten til at skyde nye grene og derved bevarer den et tæt og frodigt udseende. Gør det om vinteren og tag aldrig mere end en tredjedel af grenene. Og lad være med at tage de unge grene – så hæmmer du blomstringen.

Formering – få flere royale buske i haven

Du kan mangfoldiggøre din busk ved hjælp af stiklinger. Tag dem i juni og giv dem eventuelt et vækststof, der fremmer rodudviklingen. Stik dem i så- og priklemuld og placer dem i en drivbænk. Hold jorden fugtig. Gør du det, skulle stiklingen gerne slå rod i løbet af 3-6 uger.

Du kan også simpelthen stikke afskårne grene i jorden om foråret. Dem kan du sagtens have held med.

Hvis du har lyst kan du også sagtens forsøge dig med at så busken fra frø og du kan faktisk købe frøene, hvis du ikke har lyst til at høste selv. Høster du selv skal du starte med at lægge frøene i vand i 24 timer. Derefter skal de udsættes for kulde i tre måneder. Det gør du ved at blande dem med fugtigt sand og lægge dem i en pose i køleskabet. Tryk frøene en centimeter ned i jorden, tryk jorden til og holde den fugtig. I løbet af 30-45 dage kan du være heldig at se små spirer komme op.

Inspiration – en anden royal busk der pynter i haven

Dronningebusken er ikke den eneste smukke busk med et royalt navn. Kejserbusken er en anden fryd for øjet gennem hele året. Fordelen ved at have dem begge er, at de blomstrer på forskellige tidspunkter. Hvor dronningebusken pynter din have op med lyserøde blomster om sommeren, gør kejserbusken det om vinteren. Vil du vide mere om den, kan du læse vores store guide til kejserbusk.

FAQ

Hvor hurtigt vokser en dronningebusk?

Det tager et par år for busken at få godt fat i, så væksten kan godt gå langsomt de første år. Du kan også opleve, at blomstringen først for alvor begynder efter nogle år.

Kan man spise dronningebuskens frugter?

Nej, du kan hverken spise blomster eller bær. De er ikke som sådan giftige, de er bare ikke egnet til menneskeføde.

Kan man flytte en dronningebusk?

Du kan godt flytte din busk og du bør gøre det sidst på vinteren, for der er rødderne mest saftfyldte. Du skal dog berede dig på et omfattende arbejde, da busken har et stort og kompakt rodnet.

3 Kommentarer

  1. skal man klippe toppen af dronningebusk om vinteren, den sætter mange skud op her i sommer

    k.m.anthonsen
    1. Hejsa

      Jeg har ikke erfaring med det, men her er hvad jeg kunne læse mig frem til:

      Det anbefales normalt ikke at beskære en dronningebusk (Viburnum opulus ‘Roseum’) om vinteren. Dette skyldes, at dronningebusken blomstrer på det gamle træ, hvilket betyder, at blomsterknopperne dannes på grenene i løbet af sommeren og efteråret. Hvis du beskærer busken om vinteren, risikerer du at fjerne de blomsterknopper, der allerede er dannet, og dermed kan du miste blomsterne i den kommende blomstringsperiode.

      Det bedste tidspunkt at beskære dronningebusken er normalt lige efter den har afsluttet blomstringen, altså om sommeren eller tidligt efterår. På dette tidspunkt kan du fjerne de gamle, døde eller beskadigede grene og give busken en let formklipning efter behov.

      Mvh Martin

      Martin Nissen
  2. Hej Martin
    Vi har to store og gamle dronningebuske som vi meget gerne vil placere et andet sted i haven. Jeg kan se at du skriver at det er et stort arbejde. Ved du om det kræver maskiner, eller er det ved håndkraft? Og ved du hvad man skal højde for når man planter den på ny, ift. hullets dybde og rødderne?
    Da dem vi har er meget høje, ville det være en fordel at skære dem ned, men jeg bekymret for om det vil ødelægge buskene, hvad vil du anbefale?

    Vh
    Alexandra

    Alexandra Brink-Larsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove