Citronverbena er en fremragende plante, der kan bruges i madlavning og dufter skønt! Som navnet antyder, giver de en dejlig smag af citron, og du kan bruge den som krydderi i retter med både kød og fisk, for ikke at nævne som pynt på desserter og kager.
Her får du alt, du skal vide, hvis du vil dyrke citronverbena derhjemme.
Sådan skal du dyrke citronverbena
Du behøver ikke have en stor have, for at dyrke den lækre og velduftende citronverbena. Planten har det nemlig rigtig godt i en krukke, og den kan derfor nemt holdes på en altan eller i en vindueskarm.
Planten skal kun vandes sparsomt og egner sig fint til udplantning. Den har ikke nogen særlige krav til jorden, men den er desværre ikke hårdfør overfor frost. Selvom den kan dyrkes i jorden, skal den derfor helst være i en krukke, som du kan tage indenfor om vinteren, hvis du vil have, den skal overleve i flere år.
Pleje af citronverbena
Det anbefales at dyrke citronverbena i en krukke – urten kan nemlig ikke overvintre, og bør ikke stå ude i mindre end minus 5 grader. Den skal derfor rykkes ind, og for ikke at chokere planten, er det bedst at have den i en beholder, der nemt kan flyttes.
Bladene minder om citronblade med deres stærke og dejlige duft. Den klarer sig bedst i fuld sol og har det rigtig godt i en krukke, hvor den nemt kan blive opstammet eller formes, som du ønsker det.
Det kan du bruge citronverbena til
Du kan lave lækker mad med citronverbena bl.a. kød, fisk og desserter. Men det kan også bruges som et naturligt middel til at lindre forskellige problemer i kroppen.
De fleste bruger nemlig enten tørrede eller friske blade til at lave en lækker, aromatisk drik. Den fremmer appetit og fordøjelse, men kan også hjælpe i forbindelse med forstoppelse eller mavebesvær.
Der er også beroligende virkninger ved urten. Den kan hjælpe på søvnbesvær og nervøsitet, og er et sundere, naturligt alternativ til andre urter.
Hvis du vil have en god urtehave på lidt plads, bør du overveje at dyrke citronverbena. Det er en skøn plante, som kan bruges både i saft og lemonade, for ikke at nævne desserter. Det er en god erstatning for citronmelisse, og du kan også give dig i kast med at fermentere eller sylte.