Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Stedmoderblomst

Stedmoderblomst (Viola tricolor) – Såning, plantning og pleje

Stedmoderblomst (på latinsk: Viola tricolor) tilhører violfamilien, og du kan finde den vildt i naturen herhjemme. Viola Tricolor trives i sandet jord, og den kan blomstre både på placeringer i direkte sol samt i halvskygge.

Herunder kan du læse mere om, hvordan du planter og sår stedmoderblomst i haven samt i krukker. Og du får gode råd til at pleje dine stedmoderblomster, så du kan få glæde af dem i lang tid i sommeren.

Derfor er stedmoderblomsten en god valg til haven

Vil du have de smukkeste farver i haven, er stedmoderblomsten et godt valg af blomst. Det særlige ved violen er, at den er i stand til at blomstre til det sene efterår. Derudover kan du begynde at få glæde af violen allerede i foråret. Grunden til den lange periode med blomstring er, at violerne har optimale vækstbetingelser i lave temperaturer.

Selvom der er risiko for nattefrost både i foråret og efteråret, kan du uden problemer plante udvoksede violer ud i haven eller i større krukker. Du vil dog opleve, at Viola Tricolor vil falde lidt sammen, når der har været frost. Så snart solen igen varmer jord og luft, vil blomsten folde sig ud igen.

Du kan få glæde af farverne fra Viola Tricolor fra forår til efterår. Og du vælger selv, om du vil plante violerne direkte i haven, eller om du vil have dem til at forskønne terrasse eller altan i krukker. Eftersom det er muligt for violerne at overvintre og trives i kølige temperaturer, anbefales det, at du vælger frostsikre krukker til at plante dem i.

Værd at vide om violer

Violer er en stor familie af skønne blomster, som alle har dét tilfælles, at de findes i en masse skønne farver. Du kan pryde din have med violer i f.eks. gul, blå, rød, orange og hvid. Det er nemt og ubesværet at få violer til at fremstå smukke i haven. Har du ikke store erfaringer med selv at så og pleje blomster, eller ønsker du ikke at bruge meget tid i haven, er stedmoderblomsten et godt valg.

Mange mennesker kommer til at forveksle stedmoderblomster med hornvioler. De minder i store træk om hinanden, og de har samme egenskaber i forhold til at modstå frost og kulde. Dog kan du kende Viola Tricolor på blomsterhovedet størrelse. Viola Tricolor har større blomsterhoveder end hornvioler.

Violer er populære og afholdte blomster, og du kan finde dem i alle havecentre. Du vælger selv, om du køber dem som frø, eller om du vil have den udvoksede udgave, hvor violen er i små potter.

Såning af stedmoderblomst

Vælger du den billige løsning ved at købe Viola Tricolor som frø, skal du så dem i efteråret, hvis du sår dem direkte i haven. Dette tidspunkt er det bedste for violerne i forhold til at etablere et stærkt rodnet. Til det kommende forår kan du se frem til, at violerne vil begynde at vokse allerede i marts/april. Skulle der komme sne eller frost, efter violerne er vokset ud, vil deres vækst fortsætte, når temperaturen stiger igen.

Vil du forskønne din altan eller terrasse, er det oplagt at så frøene i krukker.

Det særlige ved Viola Tricolor er, at du kan plukke blomsterne af og spise dem. De egner sig ideelt til skønne sommersalater eller som smuk topping på indbydende desserter.

Sådan plejer du stedmoderblomster

Ved at følge få, simple regler kan du få stor succes med at passe og pleje Viola Tricolor. Så gerne violerne i jord, hvor blomsterne får så meget sol som muligt. Har du blomsterne i krukker, er det nemmere for dig at flytte placeringen i forhold til solen.

Dine violer skal vandes regelmæssigt, og jorden omkring dem må aldrig blive udtørret. På samme måde må blomsterne heller ikke stå i jord med store mængder af vand. Har du dine violer i krukker, er det en god idé at have et dræn i bunden. Det kan være lecakugler, eller du kan vælge krukker med praktiske drænhuller.

Lige efter såning skal du være ekstra omhyggelig med at give jorden vand.

I overgangsperioderne (forår og efterår) hvor der er risiko for nattefrost, skal du give violerne gødning, så deres vækst ikke forringes.

I højsommeren skal du løbende holde øje med dine violer og fjerne visne blomsterdele, så der er plads og næring til, at violerne kan blomstre videre helt til det kommende efterår.

FAQ

Hvilken familie tilhører stedmoderblomsten?

Viola Tricolor tilhører violfamilien, der er en populær blomst blandt danske haveejere. Violer findes i masse skønne farver, og de er nemme at pleje. Du kan så violerne både direkte i jorden i haven eller i krukker med dræn.

Hvorfor vælger stedmoderblomster til haven?

Violer vil skabe smukke områder i din have, på terrasse eller altan fra forår til efterår. Blomsterne er nemme at pleje, og de tåler at blive udsat for frost og lave temperaturer i foråret og efteråret. Du kan plukke blomsterhovederne af og spise eller bruge i salater og desserter.

Hvornår skal jeg så frø til stedmoderblomster?

Det anbefales, at du sår frøene i haven i efteråret, hvor jordens temperatur er høj, så spiringen kan blive en succes. Sørg for at vande jorden grundigt. Viola Tricolor tåler ikke at befinde sig i udtørret jord.

1 kommentar

  1. hvis man sår dem i start Oktober vil de så nå at spire i år..? eller napper fuglene dem bare..?

    Lars Munch Jørgensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove