Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Dyrkning af dild

Dyrkning af dild

Dild er en ganske almindelig krydderurt, som er meget anvendt i de danske køkkener. Dild er en enårig urt fra skærmplante-familien, som stammer fra Mellemøsten, hvor den er vildtvoksende. Der kan dyrkes dild i havens højbede, i drivhuset og i potter/krukker.


Dild er en af populær krydderurt, som er forholdsvis let at dyrke, hvis man ved hvordan den skal gribes an. I dette indlæg lærer vi dig hvad du skal være opmærksom på, når du dyrker dild, og hvordan du får mest muligt ud af din tid i køkkenhaven.

Sådan dyrker du dild

Dild spirer hurtigt og skal derfor sås flere gang i løbet af plantesæsonen, hvis man ønsker at være konstant forsynet af frisk dild. Man kan ca. regne med at der skal sås nye dildfrø hver 3-4 uge.

Man skal være opmærksom på at dild meget hurtigt går i blomst, og den skal høstes inden da. Går den først i blomst, har den ikke længere samme smag og duft og er langt fra ligeså lækker som frisk dild.

Dild kan dyrkes i både foråret, hele sommeren og i efteråret, men det er nemmest i forår og efterår. Når temperaturen er lidt kølig, går dilden langsommere i blomst. Det er både nemmere at styre dilden i de kølige klimaer, men man får også en mere velsmagende dild og et større udbytte.

Vær dog opmærksom på at dild ikke tåler frost, så sørg derfor altid for at få dilden høstet inden den første nattefrost i efteråret.

Sådan får du dild til at spire

Udover at dild kræver sol, så det er vigtigt at jorden hele tiden er fugtig fra såning frem til at dilden begynder at spire, sørg derfor at vande jævnt og gerne dagligt. Jorden hvori du dyrker dilden skal være fugtig og veldrænet, men bør selvfølgelig også være rig på næring.

Sørg derfor for at gøde jorden med jordforbedring, almindeligt drivhusgødning eller lignende, hvis det er nødvendigt.

Dild kan dyrkes i rækker, klynger, potter osv. Dild kan også forkultiveres i det tidlige forår, hvis man ønsker at have sin egen dildforsyning tidligt på året. Dild kan ikke lide omplantning, så de skal forkultiveres i potter eller rootrainer.

Det er en god ide at tynder ud i planterne, så de får en planteafstand på min. 10 cm, hvilket giver mulighed for at få en stor flot dildplante. Tynd eventuelt ud til 5 cm. i første omgang og høst så hver anden plante. Ved for tæt planteafstand kan man risikere at dilden hurtigere går i blomst.

dild friland

Husk, at dild på grund af jordtræthed ikke kan plantes samme sted to år i træk.

Høst og nedfrysning af dild

Som sagt går det hele en smule hurtigt, når man dyrker dild, så man kan risikere lige pludselig at have store mængder dild, som man ikke kan nå at få brugt. Heldigvis kan det overskydende dild nemt og hurtigt fryses ned.

Sådan gør du:

  1. Vask dilden grundigt.
  2. Læg dilden til tørring på en rist eller lignende.
  3. Riv dildbladene fra stilken.
  4. Put dilden i en frysepose, sørg for at posen er tæt og at der ikke kan gå hul på den i fryseren. Brug evt. en dobbeltpose.
  5. Læg dilden i fryseren

Dilden kan anvendes i madlavning direkte fra fryseren, uden at man hverken mister smag eller aroma.

Dild sorter

Der findes en flere forskellige sorter af krydderurten dild (Anethum graveolens), som inddeles i bladdild og skærmdild. Det er dog bladdild vi er interesserede i, da bladdild går senere i blomst og derved giver meget større afkast til brug i det almindelige køkken.

Skærmdild anvendes typisk som krydderi i lagen ved syltning af f.eks. asier, rødbeder og græskar. Blomsterskærmene fra skærmdild bliver desuden også brugt i snapse og dildeddike.

FAQ

Hvor høj bliver dild?

En dildplante kan blive helt op til 1 meter høj.

Hvilke sorter af dild findes der?

Der findes en flere forskellige sorter af krydderurten dild (Anethum graveolens), som inddeles i bladdild og skærmdild. Det er dog bladdild vi er interesserede i, da bladdild går senere i blomst og derved giver meget større afkast til brug i det almindelige køkken.

Hvordan fryser man dild ned?

Når du har for meget dild tilovers, så kan man med fordel fryse det ned. Sådan gør du: 1. Vask dilden grundigt. 2. Læg dilden til tørring på en rist eller lignende. 3. Riv dildbladene fra stilken. 4. Put dilden i en frysepose, sørg for at posen er tæt og at der ikke kan gå hul på den i fryseren. Brug evt. en dobbeltpose. 5. Læg dilden i fryseren

3 Kommentarer

  1. Min dild ser ud til at vokse godt, men man kan ikke dufte noget som helst???

    Kommer aromaen senere eller er der noget helt galt i min dild? 🙂

  2. Hvilken slags jord skal man bruge til dild? Jeg er nu på 2, forsøg. Dilden spirer hurtigt
    vokser op til ca. 7 cm og begynder at sætte små dildblade af, og der bliver den så eller
    dør.

    1. Hej Annette.

      Du kan bruge en god højbedsmuld til at plante dild i.
      Den er også sprængfyldt med næring som dilden kan gøre brug af.

      Med venlig hilsen
      Marc

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove