Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
dyrke karse

Dyrkning af karse

Karse er en sjov og nem krydderurt at dyrke hjemme i sin vindueskarm eller ude i haven. Frisk karse er en lækker krydderurt at have ved hånden, til at gøre æggemadden eller sommersalaten ekstra indbydende.


Urten hedder faktisk havekarse (Lepidium sativum), men forkortes ofte blot til karse og indgår i kategorien ”mikrogrønt”, som er et forholdsvist nyt begreb. Havekarse er en enårig plante fra Korsblomst-familien, som i vesten bruges som en krydderurt. I andre dele af verdenen anses den for at være ukrudt.

Grotiden for karse er 5-7 dage.

Karse har et højt indhold af C-vitamin og indeholder A-vitaminet beta-caroten, E-vitamin, B-vitaminet folat, og mineralerne kalium og jern.

Sådan dyrker man karse

Karse spirer utrolig nemt og vokser hurtig, bare der er fugt. Der er derfor tale om en meget simpel og taknemlig krydderurt, som er frisk og velsmagende. Det at dyrke karse er en rigtig sjov og livsbekræftende aktivitet for især børn, da den lynhurtigt giver resultater og man næsten ikke kan gøre det forkert.

Karse kan vokse uanset hvad, du kan så dine karsefrø på både køkkenrulle, vat, hampmåtter eller andre materialer, som kan holde på fugt. Den mest populære måde at dyrke karse på er dog på en måtte af vat, som placeres i en beholder.

Det betyder at du hverken skal ud og købe jord, gødning eller andre midler for at dyrke karse med stor succes. Karse får sin næring fra kimen inde i frøet, hvilket er grunden til at du kun skal bruge vand og vat for at dyrke frisk karse.

Du skal bruge:

  • Karsefrø
  • Vat
  • En beholder (f.eks. en bakke, en underkop, bunden af en mælkekarton eller lignende)
  • Vand

Sådan kommer du i gang:

  1. Fyld vat i din beholder, og giv det vand indtil vattet har suget alt hvad det kan. Hæld det overskydende vand fra beholderen.
  2. Drys dine karsefrø ud i vattet – Spar ikke på frøene, jo flere frø jo tættere og fyldigere bliver den lille busk af karse.
  3. Forstøv lidt vand ud over frøene, så de også bliver fugtige på oversiden.
  4. Vand vattet dagligt.

Det er super nemt og efter ca. 1 uge har man frisk karse, som er klar til at blive klippet og brugt i køkkenet. Vil man forsøge at så karse på køkkenrulle, er det også overstående metode man bruger.

Ønsker man en konstant forsyning af hjemmedyrket karse, vil man være nødsaget til at så et nyt hold karsefrø hver uge.

Undgå frøkapsler i karsen

Har man dyrket karse før, kender man også til problemet med frøkapslerne, som følger med når karsen vokser op. Det undgås ved at lægge frøene i blød i så meget vand, at de bliver til en grødet masse efter 3-4 timer. Herefter smører man dem jævnt ud på det fugtige underlag.

karse

Ved at bruge denne metode følger der kun ganske få frøkapsler med op, og dem kan man fjerne ved at stryge hen over den færdige karse med kanten af et stykke køkkenrulle.

Hvor lang tid kan karsen holde sig?

Når karsen er vokset godt til og den nu egner sig til maden, bør den bruges indenfor 3-5 dage. I dette interval er karsen allerbedst, venter man længere mister karsen smag og får et kedeligt udseende.

Karse anvendes altid rå. Den egner sig desværre ikke til at blive hverken tørret, nedfrosset eller konservering.

Dyrker man i jord, kan man lade karseplanterne vokse sig større inden høst, hvilket bringer os videre til næste emne.

Kan man dyrke karse i jord?

Ja det kan man sagtens.

Man kan enten så direkte i jord, eller flytte enkelte karseplanter over i en potte, krukke, altankasse eller direkte ud i sine højbede.

Havekarse kan rent faktisk vokse sig utrolig høj, hvis man dyrker dem i jord, hvor planten får masser af plads til at boltre sig på. Ja man kan faktisk gro knæhøj karse, og bladende bliver desuden tykkere og får en kraftigere smag.

Man skal dog være opmærksom på at jorden ikke må tørre ud, men der må heller ikke overvandes. Man bør også dyrke karsen i en god og næringsrig muldjord – til karse anbefaler vi højbedsmuld.

Inspiration til retter med karse

Har man problemer med at få brugt alt sin karse, kan du her hente lidt inspiration til hvilke retter karse egner sig til.

Karse har en peber- og sennepsagtig smag, hvilket gør den ideel som topping, til et bredt udvalg af forskellige retter. Husk at karse mister meget af sin smag og aroma, hvis den varmes op sammen med retterne.

  • Som frisk topping på æggemadder og smørrebrød generelt.
  • Drys karsen ud over nye kolde kartofler.
  • Som frisk topping oven på sild – Så du kan virkelig få afsat noget karse i tiden med påske- og julefrokoster.
  • Som krydderi i kolde dressinger.
  • Som et frisk pift i salater – karsen fungere rigtig godt med friske sommersalater.

Selvom karse fungerer rigtig godt som en flot og lækker topping på mange forskellige retter, forbinder de fleste karse med æggemadder og kolde kartofler.

FAQ

Kan man dyrke i jord?

Ja det kan man sagtens. Man kan enten så direkte i jord, eller flytte enkelte karseplanter over i en potte, krukke, altankasse eller direkte ud i sine højbede.

Hvor lang tid kan karse holde sig?

Når karsen er vokset godt til og den nu egner sig til maden, bør den bruges indenfor 3-5 dage. I dette interval er karsen allerbedst, venter man længere mister karsen smag og får et kedeligt udseende. Karse anvendes altid rå. Den egner sig desværre ikke til at blive hverken tørret, nedfrosset eller konservering.

Hvordan dyrker man karse?

Du skal bruge: Karsefrø Vat En beholder (f.eks. en bakke, en underkop, bunden af en mælkekarton eller lignende) Vand Sådan kommer du i gang: 1. Fyld vat i din beholder, og giv det vand indtil vattet har suget alt hvad det kan. Hæld det overskydende vand fra beholderen. 2. Drys dine karsefrø ud i vattet – Spar ikke på frøene, jo flere frø jo tættere og fyldigere bliver den lille busk af karse. 3. Forstøv lidt vand ud over frøene, så de også bliver fugtige på oversiden. 4. Vand vattet dagligt.

3 Kommentarer

  1. Hvordan spreder karse sig i det vilde. ?

    Jacob Christensen
    1. Hej Jacob.

      Der findes forskellige typer af karse.
      Nogle typer stammer fra mellemøsten eksempelvis.
      Hvordan de spreder sig, kommer helt an på hvilken type det er og hvilket land den kommer fra.

      Med venlig hilsen
      Marc

  2. Hvor får de karsefrøene fra…altså dem der sælger dem? Kan man ikke selv “lave” karsefrø, så man ikke skal købe nye men kan blive selvforsynende med karse? 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove