Hjem / Køkkenhaven / Dyrkning af jordbær

Dyrkning af jordbær

jordbær dyrkning

Jordbær er en lækker frugt, og det er fantastisk, når du kan gå ud i haven og selv plukke den. Planterne er nemme at have med at gøre, og du kan nemt få dine jordbær til at formere sig ved at tage stiklinger af dem.


De fleste af os anser nok jordbær for at være en af de mest danske planter overhovedet. Alligevel er den dog slet ikke dansk, men en krydsning mellem skovjordbær, der gror vildt herhjemme, og to jordbærsorter, der stammer fra henholdsvis USA og Sydamerika. Jordbær har derfor kun været dyrket i Danmark i lidt over 200 år.

Læg dertil, at jordbærret faktisk slet ikke er et bær, men bare en blomsterbund for de små frø, og dit forhold til jordbær vil være helt forandret. ”Bærrene” smager dog lækkert og sødt uanset hvad, og det er derfor ikke underligt, at der er så mange haveejere, der har dem i haven.

Du kan både spise jordbær friske, hvilket er det, som langt de fleste gør. Derudover kan du bruge dem som syltetøj og marmelade, så du kan gemme deres friske og søde smag hele vinteren. Har du en stor høst, kan du sagtens fryse bærrene ned og for eksempel bruge dem i en smoothie eller i en kage om vinteren.

Hvorfor skal jeg dyrke mine egne jordbær?

Det er en ganske særlig fornemmelse at kunne gå ud i haven og høste sine egne jordbær. Det er selvfølgelig først og fremmest derfor, at du skal dyrke dine egne jordbær.

Derudover er det også virkelig rart, at du kan høste dine egne jordbær samtidig med, at en bakke kommer i handlen til fyrstelige summer. Mens andre er nødt til at punge ud eller vente, kan du sidde og mæske dig i jordbær allerede.

Inden du etablerer et jordbærbed

Når du skal etablere et jordbærbed, er det mest almindelige, at du køber færdige jordbærplanter til at gøre det med. Du kan godt så dem fra frø, men det er svært og tager lang tid. Er du interesseret, kan du dog læse mere om det længere nede i teksten.

Når du køber planter, er det vigtigt, at du sørger for at tjekke, at de er sundhedskontrollerede. Du bør derfor ikke tage imod planter fra andre, da du ikke kender deres sundhedstilstand. Derudover kan der sidde æg fra dræbersnegle på dem, hvilket gør, at du kan få dem ind i haven.

JordbærplanteInden du planter jordbærrene ud i bedet, bør du løsne jorden og tilføre kompost til den. Jordbær har et lille rodnet og har derfor brug for, at der er rigeligt med næring i det øverste jordlag. Du bør dog ikke give andre former for gødning end kompost, da det får planterne til at fokusere på at skabe flere blade frem for jordbær.

Udplantning af jordbær

Jordbær skal plantes på et sted med fuld sol, da det giver flest bær. Planten vokser dog oprindeligt i skoven, hvilket gør, at du skal sørge for, at den hele tiden har rigeligt med vand for at imitere den fugtige jord, der findes i skoven.

Du bør plante jordbærrene med 40 cm imellem planterne og 60 cm imellem rækkerne. Dermed er der masser af lys og luft mellem planterne, hvilket dæmmer op for sygdomme.

Du kan plante jordbærplanterne ud enten i foråret eller i august. Det bedste er august, da de der får nogle varme måneder, hvor de når at etablere sig, inden vinteren. Planter du dem om foråret, har de ikke lige så meget tid til at etablere sig, og du vil ikke få en så stor jordbærhøst det første år.

Når du sætter planten ned, er det vigtigt, at du ikke dækker midten af den med jord. Det er derfra, planten gror, og den vokser derfor dårligere, hvis midten er dækket. Når du har plantet dem, kan du lægge kompost eller haveaffald ud under dem, men du bør ikke give rigtig gødning.

Vil du have tidlige jordbær, kan du sætte et par planter i krukker eller potter i drivhuset. Der får de ekstra varme til at udvikle sig hurtigere. Du skal sørge for at vande planterne regelmæssigt og at åbne vindue og dør, så bierne kan komme ind og bestøve planterne.

Kan jeg så jordbær fra frø?

Du kan godt købe jordbærfrø og så dem selv. Det er ikke så almindeligt og kræver noget mere arbejde, end hvis du bare køber færdige planter. Det skyldes, at du skal lægge frøene i en pose med jord eller en fugtig køkkenrulle og derefter lægge den i køleskabet i en måned. Først derefter er frøene klar til at blive sået. Frøene har nemlig brug for påvirkningen fra kulde for at kunne spire.

Når frøene har ligget i en måned, kan du tage dem ud og plante dem i en potte. Regn med, at der går seks til syv uger, før dine planter begynder at spire. Det handler derfor om at være tålmodig og være ude i god tid, hvis du gerne vil dyrke dine egne jordbær fra bunden af.

Pasning og pleje af jordbær

Fra jordbærrene blomstrer, og til bærrene er mellemstore, har de brug for rigeligt med vand for at udvikle sig. Specielt, når det er tørt. Det bedste er, at du lægger en siveslange ud, der løbende kan dryppe vand i bedet. Du bør ikke vande så meget, når bærrene bliver større, da det øger risikoen for skimmel.

For at holde på vandet kan du dække jorden mellem planterne med et bunddække af halm eller lignende. Derudover gør det også, at du ikke behøver at luge ukrudt lige så ofte. Det er nemlig vigtigt, at du fjerner ukrudtet, så det ikke stjæler næringen fra jordbærrene.

Som nævnt skal du gøde, inden du planter. Derefter bør du også gøde i sensommeren, når bærrene er plukket. Du bør ikke gøde, mens planten stadig har bær, da det får den til at fokusere på at sætte flere blade og ikke på bærrene. Derudover får det bærrene til at ligge i skygge, hvilket øger risikoen for, at de rådner og får skimmel.

Du gøder i efteråret ved at lægge et lag helt omsat kompost og oven på det et lag halvt omsat kompost. Jordbærrene sætter flere rødder i efteråret, så de bedre kan klare sig om vinteren. Det ekstra lag giver dem næring at arbejde med. Derudover er det med til at gøre, at frosten ikke skubber planterne op af jorden.

Har du remonterende jordbær, der får bær to gange på en sommer, bør du først gøde sent på efteråret, når du har plukket den anden runde af bær.

Tag stiklinger af dine jordbærplanter

Dine jordbærplanter giver flest bær de tre første år. Derfor bør du i deres tredje eller fjerde år tage stiklinger fra dem, så du kan etablere et nyt jordbærbed og blive ved med at have en stor høst af jordbær. Du tager stiklinger ved at grave de udløbere op, som jordbærplanterne selv sender ud. Det er deres naturlige måde at sprede sig på, men som regel passer det ikke ind med den plan, som vi mennesker har med vores have.

Udplantning af jordbærUdløberne vil typisk have nået at slå lidt rod i jorden, men du kan nemt grave dem op. Det bør du altid gøre, når du har plukket bærrene på moderplanterne, men allersenest 1. august. Det er med til at give stiklingerne tid til at etablere sig, inden det bliver koldt.

Du bør plante stiklingerne i et nyt bed, hvor der ikke har vokset jordbær i en årrække. Det er med til at give et naturligt sædskifte i haven. Alternativt kan du plante dem i en potte. Det gør det nemmere for dig at passe dem, så du kan sikre dig, at de vokser sig store og stærke.

Det er meget forskelligt, hvordan de nye planter vil trives. Derfor bør du løbende holde øje med dem og fjerne dem, der ikke ser sunde ud. Af samme grund bør du aldrig tage imod stiklinger fra andre, fordi du ikke kan vide, hvor sunde moderplanterne er. Derudover er der som nævnt risiko for at få æg fra dræbersnegle ind i haven, når du tager imod planter fra andre.

Udnyt pladsen mellem de nye jordbærplanter

Det første år, efter du har plantet stiklingerne, fylder planterne ikke så meget. Du er dog stadig nødt til at sætte dem med en stor afstand, så bærrene ikke får skimmel senere.

Du kan udnytte pladsen ved at plante jordbærrene tættere, men så fjerne nogle af rækkerne efter det første år. Alternativt kan du plante hvidløg mellem dem de nysåede stiklinger i oktober. Det påvirker ikke smagen på jordbærrene. Til gengæld bør du aldrig plante kål og jordbær ved siden af hinanden.

Sygdomme og skadedyr, der rammer jordbær

Der er en række sygdomme og skadedyr, der kan ramme jordbær. Nogle af de mest almindelige er:

Gråskimmel er en sygdom, der opstår, når det er fugtigt og varmt. Du undgår sygdommen ved at sørge for, at jorden er løs, ikke at give for meget gødning, og at der er lys og luft mellem planterne.

Meldug forekommer typisk, hvis planterne mangler vand. Det er derfor selvfølgelig vigtigt, at du sørger for at vande omhyggeligt, men du kan også forebygge sygdommen ved, at du øger afstanden mellem planterne og bruger en kompost med et lavt kvælstofindhold.

Jordbærdværgmider er et insekt, der medfører, at jordbærplanten ikke udvikler sig særlig meget. Du kan bekæmpe dem ved at vande med udtræk af løg eller regnfang i foråret.

8 comments

 • Hej
  Jeg har en jordbærbed som giver rigtig mange blomster ,jeg gøder den ikke men alligevel kommer der næsten ingen bær på. Blomsterne visner bare.
  Hvad gør jeg forkert?
  Mvh Lior en frustrere jordbær entusiast.

  • Hej Lior
   Selvom det kan være uhensigtsmæssigt at gøde sit jordbærbed, især med store mængder kvælstof, så er det alligevel vigtigt at jorden i bedet er rig på humus, mineralske salte osv.
   Det sørger man for ved at man hvert år efter høst lægger et lag kompost som jorddække, hvilket sørger for en tilpas tilførsel af næring og god aktivitet fra regnormene. Et godt jorddække beskytter også planten og rodnettet, når det fryser.

 • Hej Martin
  Tak for svaret.
  Mine jordbær planter har aldrig givet bær de giver kun mange blomster , planterne ser meget fine ud, i farve af bladene og blomsterne, der daner bare ikke bær fra blomsterne.
  Planterne er købt på en planteskole og blev plantede i god og rig jord for ca. 3år siden.

 • Hej.
  Jeg har hørt, fra svigermor, at de bedste stiklinger er 2. stikling på en udløber.
  Jeg kan ikke læse noget om det nogen steder, ved du/I om der er hold i det?

  • Hej Helle
   Det tør jeg hverken afvise eller give din svigermor medhold i. Det vigtigste i min optik er at man vælger stiklinger som ser veludviklede og sunde ud.

 • Lillian Fabricius

  på 4. år har jeg ikke jordbær. Der er blomster og start på bær, men de udvikler sig ikke. Hvad skal jeg gøre?

  • Hej Lillian
   Du svar på dit problem under afsnittet “Tag stiklinger af dine jordbærplanter”.
   Fordi jordbærplanter giver færre og færre bær i takt med at de bliver ældre, bør man tage stiklinger fra sine jordbærplanter og etablere nye jordbærbede. På den måde kan man opretholde en høj forsyning af hjemmedyrkede jordbær.

 • Hej
  Måske det er et dumt spørgsmål, men jeg har jordbær i en spand på altanen, skal den vandes om vinteren eller hvad gør man 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *