Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
jordbær dyrkning

Dyrkning af jordbær

Jordbær er en lækker frugt, og det er fantastisk, når du kan gå ud i haven og selv plukke den. Planterne er nemme at have med at gøre, og du kan nemt få dine jordbær til at formere sig ved at tage stiklinger af dem.


De fleste af os anser nok jordbær for at være en af de mest danske planter overhovedet. Alligevel er den dog slet ikke dansk, men en krydsning mellem skovjordbær, der gror vildt herhjemme, og to jordbærsorter, der stammer fra henholdsvis USA og Sydamerika. Jordbær har derfor kun været dyrket i Danmark i lidt over 200 år.

Læg dertil, at jordbærret faktisk slet ikke er et bær, men bare en blomsterbund for de små frø, og dit forhold til jordbær vil være helt forandret. ”Bærrene” smager dog lækkert og sødt uanset hvad, og det er derfor ikke underligt, at der er så mange haveejere, der har dem i haven.

Du kan både spise jordbær friske, hvilket er det, som langt de fleste gør. Derudover kan du bruge dem som syltetøj og marmelade, så du kan gemme deres friske og søde smag hele vinteren. Har du en stor høst, kan du sagtens fryse bærrene ned og for eksempel bruge dem i en smoothie eller i en kage om vinteren.

Hvorfor skal jeg dyrke mine egne jordbær?

Det er en ganske særlig fornemmelse at kunne gå ud i haven og høste sine egne jordbær. Det er selvfølgelig først og fremmest derfor, at du skal dyrke dine egne jordbær.

Derudover er det også virkelig rart, at du kan høste dine egne jordbær samtidig med, at en bakke kommer i handlen til fyrstelige summer. Mens andre er nødt til at punge ud eller vente, kan du sidde og mæske dig i jordbær allerede.

Inden du etablerer et jordbærbed

Når du skal etablere et jordbærbed, er det mest almindelige, at du køber færdige jordbærplanter til at gøre det med. Du kan godt så dem fra frø, men det er svært og tager lang tid. Er du interesseret, kan du dog læse mere om det længere nede i teksten.

Når du køber planter, er det vigtigt, at du sørger for at tjekke, at de er sundhedskontrollerede. Du bør derfor ikke tage imod planter fra andre, da du ikke kender deres sundhedstilstand. Derudover kan der sidde æg fra dræbersnegle på dem, hvilket gør, at du kan få dem ind i haven.

Se et stort udvalg af sunde jordbærplanter her.

Jordbærplante

Inden du planter jordbærrene ud i bedet, bør du løsne jorden og tilføre kompost til den. Jordbær har et lille rodnet og har derfor brug for, at der er rigeligt med næring i det øverste jordlag. Du bør dog ikke give andre former for gødning end kompost, da det får planterne til at fokusere på at skabe flere blade frem for jordbær.

Har du ikke din egen kompost fra haven, kan du købe kompost til dyrkning af jordbær.

Udplantning af jordbær

Jordbær skal plantes på et sted med fuld sol, da det giver flest bær. Planten vokser dog oprindeligt i skoven, hvilket gør, at du skal sørge for, at den hele tiden har rigeligt med vand for at imitere den fugtige jord, der findes i skoven.

Du bør plante jordbærrene med 40 cm imellem planterne og 60 cm imellem rækkerne. Dermed er der masser af lys og luft mellem planterne, hvilket dæmmer op for sygdomme. Det gælder både ved udplantning af jordbær i højbede og i friland.

Du kan plante jordbærplanterne ud enten i foråret eller i august. Det bedste er august, da de der får nogle varme måneder, hvor de når at etablere sig, inden vinteren. Planter du dem om foråret, har de ikke lige så meget tid til at etablere sig, og du vil ikke få en så stor jordbærhøst det første år.

Når du sætter planten ned, er det vigtigt, at du ikke dækker midten af den med jord. Det er derfra, planten gror, og den vokser derfor dårligere, hvis midten er dækket. Når du har plantet dem, kan du lægge kompost eller haveaffald ud under dem, men du bør ikke give rigtig gødning.

Vil du have tidlige jordbær, kan du sætte et par planter i krukker eller potter i drivhuset. Der får de ekstra varme til at udvikle sig hurtigere. Du skal sørge for at vande planterne regelmæssigt og at åbne vindue og dør, så bierne kan komme ind og bestøve planterne.

Køb jordbærplanter her.

Jord til jordbærplanter

Jordbær trives bedst i en humusrig jord med organiske materialer, som hele tiden langsomt nedbrydes. Det er dog vigtigt at understrege, at små jordbærplanter ikke har brug for store mængder næring.

Du kan derfor med fordel tilsætte kompost, som ikke er 100% omsat til jorden hvori dine jordbærplanter skal sættes. Alternativt kan du købe færdigblandet jord – Vi anbefaler vores HH plantemuld til jordbær. Brug ikke spagnumbaserede plantesække, da de typisk indeholder uhensigtsmæssige mængder kunstgødning.

Kan man så jordbær fra frø?

Du kan godt købe jordbærfrø og så dem selv. Det er ikke så almindeligt og kræver noget mere arbejde, end hvis du bare køber færdige planter. Det skyldes, at du skal lægge frøene i en pose med jord eller en fugtig køkkenrulle og derefter lægge den i køleskabet i en måned. Først derefter er frøene klar til at blive sået. Frøene har nemlig brug for påvirkningen fra kulde for at kunne spire.

Når frøene har ligget i en måned, kan du tage dem ud og plante dem i en potte. Regn med, at der går seks til syv uger, før dine planter begynder at spire. Det handler derfor om at være tålmodig og være ude i god tid, hvis du gerne vil dyrke dine egne jordbær fra bunden af.

Pasning og pleje af jordbær

Fra jordbærrene blomstrer, og til bærrene er mellemstore, har de brug for rigeligt med vand for at udvikle sig. Specielt, når det er tørt. Det bedste er, at du lægger en siveslange ud, der løbende kan dryppe vand i bedet. Du bør ikke vande så meget, når bærrene bliver større, da det øger risikoen for skimmel.

For at holde på vandet kan du dække jorden mellem planterne med et bunddække af halm eller lignende. Derudover gør det også, at du ikke behøver at luge ukrudt lige så ofte. Det er nemlig vigtigt, at du fjerner ukrudtet, så det ikke stjæler næringen fra jordbærrene.

Som nævnt skal du gøde, inden du planter. Derefter bør du også gøde i sensommeren, når bærrene er plukket. Du bør ikke gøde, mens planten stadig har bær, da det får den til at fokusere på at sætte flere blade og ikke på bærrene. Derudover får det bærrene til at ligge i skygge, hvilket øger risikoen for, at de rådner og får skimmel.

Du gøder i efteråret ved at lægge et lag helt omsat kompost og oven på det et lag halvt omsat kompost. Jordbærrene sætter flere rødder i efteråret, så de bedre kan klare sig om vinteren. Det ekstra lag giver dem næring at arbejde med. Derudover er det med til at gøre, at frosten ikke skubber planterne op af jorden.

Har du remonterende jordbær, der får bær to gange på en sommer, bør du først gøde sent på efteråret, når du har plukket den anden runde af bær.

Tag stiklinger af dine jordbærplanter

Dine jordbærplanter giver flest bær de tre første år. Derfor bør du i deres tredje eller fjerde år tage stiklinger fra dem, så du kan etablere et nyt jordbærbed og blive ved med at have en stor høst af jordbær. Du tager stiklinger ved at grave de udløbere op, som jordbærplanterne selv sender ud. Det er deres naturlige måde at sprede sig på, men som regel passer det ikke ind med den plan, som vi mennesker har med vores have.

Udplantning af jordbær

Udløberne vil typisk have nået at slå lidt rod i jorden, men du kan nemt grave dem op. Det bør du altid gøre, når du har plukket bærrene på moderplanterne, men allersenest 1. august. Det er med til at give stiklingerne tid til at etablere sig, inden det bliver koldt.

Du bør plante stiklingerne i et nyt bed, hvor der ikke har vokset jordbær i en årrække. Det er med til at give et naturligt sædskifte i haven. Alternativt kan du plante dem i en potte. Det gør det nemmere for dig at passe dem, så du kan sikre dig, at de vokser sig store og stærke.

Det er meget forskelligt, hvordan de nye planter vil trives. Derfor bør du løbende holde øje med dem og fjerne dem, der ikke ser sunde ud. Af samme grund bør du aldrig tage imod stiklinger fra andre, fordi du ikke kan vide, hvor sunde moderplanterne er. Derudover er der som nævnt risiko for at få æg fra dræbersnegle ind i haven, når du tager imod planter fra andre.

Udnyt pladsen mellem de nye jordbærplanter

Det første år, efter du har plantet stiklingerne, fylder planterne ikke så meget. Du er dog stadig nødt til at sætte dem med en stor afstand, så bærrene ikke får skimmel senere.

Du kan udnytte pladsen ved at plante jordbærrene tættere, men så fjerne nogle af rækkerne efter det første år. Alternativt kan du plante hvidløg mellem dem de nysåede stiklinger i oktober. Det påvirker ikke smagen på jordbærrene. Til gengæld bør du aldrig plante kål og jordbær ved siden af hinanden.

Sygdomme og skadedyr, der rammer jordbær

Der er en række sygdomme og skadedyr, der kan ramme jordbær. Nogle af de mest almindelige er:

Gråskimmel er en sygdom, der opstår, når det er fugtigt og varmt. Du undgår sygdommen ved at sørge for, at jorden er løs, ikke at give for meget gødning, og at der er lys og luft mellem planterne.

Meldug forekommer typisk, hvis planterne mangler vand. Det er derfor selvfølgelig vigtigt, at du sørger for at vande omhyggeligt, men du kan også forebygge sygdommen ved, at du øger afstanden mellem planterne og bruger en kompost med et lavt kvælstofindhold.

Jordbærdværgmider er et insekt, der medfører, at jordbærplanten ikke udvikler sig særlig meget. Du kan bekæmpe dem ved at vande med udtræk af løg eller regnfang i foråret.

FAQ

Hvornår planter man jordbær?

Du kan udplante jordbærplanter i foråret eller i efteråret. Det mest optimale tidspunkt er dog i efteråret, hvor der både er varmt og varmt, hvilket er ideelt for jordbærplantens udvikling af rodnet.

Hvilken gødning er bedst til jordbær?

Jordbærplanter har ikke brug for store mængder gødning, hvilket betyder at organisk gødning er bedst, fordi næring langsomt bliver frigivet. Brug enten halvt omsat kompost eller jordforbedring.

Hvornår skal jordbær gødes?

Det er bedst at gøde med organisk gødning i sensommeren eller efteråret. Gøder man i foråret risikere man, at jordplanten bruger alt næringen på at sætte blade fremfor jordbær.

Kan jordbær plantes i drivhus?

Man kan med fordel dyrke jordplanter i drivhus, da det giver en tidligere høst i foråret. Hvis man dyrker jordbær i krukker bør de sættes ind i drivhuset henover vinteren.

54 Kommentarer

  1. Hej
    Jeg har en jordbærbed som giver rigtig mange blomster ,jeg gøder den ikke men alligevel kommer der næsten ingen bær på. Blomsterne visner bare.
    Hvad gør jeg forkert?
    Mvh Lior en frustrere jordbær entusiast.

    Lior Varsano
    1. Hej Lior
      Selvom det kan være uhensigtsmæssigt at gøde sit jordbærbed, især med store mængder kvælstof, så er det alligevel vigtigt at jorden i bedet er rig på humus, mineralske salte osv.
      Det sørger man for ved at man hvert år efter høst lægger et lag kompost som jorddække, hvilket sørger for en tilpas tilførsel af næring og god aktivitet fra regnormene. Et godt jorddække beskytter også planten og rodnettet, når det fryser.

      Martin Nissen
  2. Hej Martin
    Tak for svaret.
    Mine jordbær planter har aldrig givet bær de giver kun mange blomster , planterne ser meget fine ud, i farve af bladene og blomsterne, der daner bare ikke bær fra blomsterne.
    Planterne er købt på en planteskole og blev plantede i god og rig jord for ca. 3år siden.

    Lior varsano
  3. Hej.
    Jeg har hørt, fra svigermor, at de bedste stiklinger er 2. stikling på en udløber.
    Jeg kan ikke læse noget om det nogen steder, ved du/I om der er hold i det?

    1. Hej Helle
      Det tør jeg hverken afvise eller give din svigermor medhold i. Det vigtigste i min optik er at man vælger stiklinger som ser veludviklede og sunde ud.

      Martin Nissen
  4. på 4. år har jeg ikke jordbær. Der er blomster og start på bær, men de udvikler sig ikke. Hvad skal jeg gøre?

    Lillian Fabricius
    1. Hej Lillian
      Du svar på dit problem under afsnittet “Tag stiklinger af dine jordbærplanter”.
      Fordi jordbærplanter giver færre og færre bær i takt med at de bliver ældre, bør man tage stiklinger fra sine jordbærplanter og etablere nye jordbærbede. På den måde kan man opretholde en høj forsyning af hjemmedyrkede jordbær.

      Martin Nissen
  5. Hej
    Måske det er et dumt spørgsmål, men jeg har jordbær i en spand på altanen, skal den vandes om vinteren eller hvad gør man 🙂

    1. Planterne skal have vand om vinteren, ikke for meget. Husk at have afløb i bunden

  6. Jeg har en masse tissemyre i jorden ved mine jordbærplanter.. Hvad kan jeg gøre for at slippe af med den..?

    1. Køb noget myredræber, og læg det i en bunke ved siden af jordbærplanterne. Myrene kommer op og ser det søde stads og begynder at spise det. Efter en uges tid var vores myrer ikke eksisterende

    2. Myrerne kommer på grund af lus. Fjern lus med fingrene (de sidder i bunden af bladene), så mindsker du angrebet.

  7. Hvordan trimmer man bedst jordbærbedet. Skal nogle af de gamle blade som måske er lidt halvvisne fjernes og skal stillinger fjernes som de dukker op, eller først efter høst af bær.

    Britt Grønborg Sand
  8. Hvor tæt skal planter stå for at bedrøve hinanden?

    1. De bestøver ikke hinanden. De har brug for bier.

      1. Eller man kan selv bruge en lille fin pensel i hver blomstermidte, på den måde kan pollenen deles og blandes godt mellem dem. Men har man mange kan det godt tage lidt tid, men det er god mindfullness at sidde i skrædderstilling med godt lys fra solen så man samtidig får samlet op på sine d-vitaminer og så bare nusse om de små blomster..

  9. Hej. Skal man klippe planterne ned her i efteråret eller hvad

    Kurt Carlsen
    1. Så snart du har hostet alt, klipper du alle bladene af (med en græstrimmer), så etablerer de nye, stærke blade inden efteråret.

  10. Jeg kunne godt tænke mig at plante jordbær i krukker eller Potter (1 plante i hver). Men hvor store skal krukker/Potter være for at planten vil trives. Regner med at skal have ret mange, så jo mindre Potter/krukker er jo bedre.

    Derudover vil jeg høre hvilken jord i krukkerne i vil mene er de bedste at dyrke jordbær i?

    Mvh. Kristian

    1. Minimum 25 cm i højden. 1 styk per potte. Husk afløb i bunden. Du skal skifte jord hvert år (plantesæk).

  11. Hej 🙂 vi har jordbærplanter (stiklinger vi plantede i sen sommeren) de står i et højbed (palle rammer) Nu her, syntes jeg at mange af dem har visne/døde blade, men kan også se i midten af planterne at der er små helt friske skud/blade på vej nede i jorden. Skal jeg fjerne de visne blade og skal de friske skud dækkes af jord, indtil det bliver lidt varmer i vejret?
    Hilsen Sidse

    1. hej, du skal altid fjerne (klippe) forsigtig de gamle/visne blade, som kan sprede sygdomme. Helst direkte efter host, og bagefter om foråret.
      Du må aldrig tildække de friske skud i midten.
      Husk at skifte jævnlig jord i dit højbed, da den næring bliver opbrugt meget hurtig, og det vil gå over frugter i fremtiden.

  12. Hej. Jeg har købt nogle jordbærplanter, som jeg ville plante ud i nogle helt nye højbede jeg har fået lavet. Jeg har haft planterne stående udenfor og har holdt øje med at deres jord i potterne ikke er tørret ud. Planen var at jeg ville plante dem ud i dag, men her til morgen ser jeg at bladene på planterne er lidt krøllede og ser ikke ligeså fine ud som før. Der har åbenbart været frostvejr i nat og er nu bange for at planterne er ødelagt. Hvad tænker du?
    Vh nybegynderen

    Gitte Demant
    1. De skal nok komme sig. Næsten alle sorter kan klare den danske vinter uden problemer. Første blade på planterne er ofte krøllede, men det betyder ikke så meget. Jo længere tid det går, jo flotte bliver de. Mine planter (fra USA – tåler ingen frost) er allerede i jorden siden den 10 april. Jeg har hjulpet dem på vej med at afdække dem med fiberdug. Og de har det godt.

  13. Jeg læste at man med fordel kunne lægge hø rundt mellem planterne for at mindske ukrudt, kan man lægge træflis i stedet for?

    Pia wollesen
  14. Hej. Nej. Træflis har jeg også prøvet. Det medvirker til svampedannelse i bunden, da det ikke “ånder” tilstrækkelig. Følg proff. jordbær avler og brug halm.

  15. Kan man bruge andet end halm under / omkring jordbærplanterne for at undgå de ligger på jorden?

    1. Jeg har afprøvet en del. Halm er det bedste. Du kan også prøve fiberdug.

  16. Hej jeg har købt jordbær planter og fået nogle gratis af 2 forskellige har plantet dem i mine altankasser de blomstrer rigtig fint og for nye blade.
    Jeg har plantet 1 kasse med kun jordbær planter og 1 kasse med jordbær planter og 3 løg af dværgpåskeliljer.
    Nu lyder mit spørgsmål jeg har købt en universal gødning til grøntsager og blomster.
    Hvor meget kan jeg gøde med det og skal jeg bruge gødning til mine altankasser da jeg kun har brugt blomstermuld til plantning og vender jorden lidt rundt en gang imellem med fingrene for at jorden ikke bliver for kompakt.

    De står et sted hvor der er rigeligt med sollys om eftermiddagen og de kan få alt det regnvejr de kan når det regner.

    Sørger også at vande lidt ekstra når jeg kan mærke jorden er lidt tør med overskydende regnvejr i min vandkande.

    1. Hej Maria

      Jeg ville som udgangspunkt bruge de anbefalede doseringer, som er angivet på gødningen.

      Blomstermulden kan du også godt gøde, hvis den ikke allerede indeholder gødning og/eller det er ved at være en gammel muld.

      Martin Nissen
  17. Bruger planten ikke kraft på at udvikle stiklinger? En kraft som kunne komme bærerne til gode, hvis men fjernede stiklingerne.
    Jeg sammenligner med tomater, hvor man fjerner sideskud, som tager kraften fra planten og tomaterne bliver mindre.

    Mogens Christiansen
    1. Korrekt – og jo før, jo bedre. Med mindre man vil fornye planter i den næste sæson.

  18. (Jeg er ikke dansk, så jeg er ikke så god på at skrive) Jeg har plukket nogen jordbærfø af nogle jordbær, men jeg ønsker først at så dem i april/maj, men jeg har allerede plessered dem i køleskabet. Er der muligt at vente med at så dem, eller går de så til? Jeg vil bare vide om de så blomstrer til våren, vist jeg planter dem nu? (I august)

    Mvh Iris

    1. Hej. Normalt sås jordbær i marts-april måned, og frugter kommer efterfølgende (ikke samme ) år. Frø har brug for meget lys, ellers spirer de ikke. Når du starter i august bliver det ikke til noget, desværre, fordi vinter kommer.
      Det undrer mig, hvorfor du har valgt frø – planter vil blive mindre, og har brug for optimale omgivelser. Det bliver svært.

  19. I skriver, at man skal skifte jorden i sit højbed ofte. Betyder det, at jeg skal grave jordbærplanterne op, for så at skifte jorden, og så plante dem på ny?

    1. Tag nogle stiklinger hvert 2. år i nogle plastikpotter ved siden af morplante, så kan du plante dem ud (fra august måned), når du har skiftet jord.

  20. Jordbær planter lever et godt liv i 2 år. Bagefter bliver de dårligere med mindre udbytte. Jeg planter nye hvert år (“tykke” udløbere fra morplante).
    Hvis du beholder dem f. eks. i 2 år, kan du skifte jord samtidig.

  21. Hej, jeg har jordbærplanter der står lidt for tæt på hinanden i beden, der er masser af bær på dem, kan jeg nå at flytte nogle af dem i en anden bed nu?

    Sara Fredsbo
  22. Mit svar kommer måske lidt sent. Normalt kan man gør det, hvis man har blomster evt. meget små bær. Nu ville jeg bare fjerne nogle stykker, da de “sjæler” maden fra hinanden. Du bestemmer selv, om du vil have mange små, eller ikke så mange, men store bær. Min minimum afstand er 25 cm. og de bliver kæmpe store.

  23. Hej.
    Jeg er ved at etablere 4 højbede som jeg vil bruge til jordbær. Jeg tænker mig at udskifte jord i et bed hvert fjerde år, og så ellers plante nyt. Er det en god idé?
    Bedene blir 120 x 180 cm og jeg forestiller mig jeg kan ha 8 planter i hver. Hvad siger du?
    Mvh. Klaus.

    Klaus Kuhle
    1. Hej.
      Jordbær er kendte for at ikke skulle sættes i samme jord år efter år.
      I mine højbede (25 cm højt – det behøver ikke være mere) udskifter jeg jord (plantesæk) hvert år.
      Det kan godt være, at det er overkilled, derfor har jeg besluttet, at næste år fjerner jeg kun halvdelen af jorden og mixer med gratis kompost fra kommunen, som jeg lagrer minimum 6 måneder på min kompostbunke.

      Bemærk, at planter giver mest kun de første 2 år, bagefter bliver der meget værre (grundet jord, som ikke blev udskiftet og blev udtømt for alle nærringstoffer).

      Så jeg vil foreslå, at du giver hvert 2.år et frisk lag af kompost eller plantesæk i efteråret, og planter nyt.
      Afstand mellem planterne skal være ca 30 cm – det gælder også afstanden til kanten af din højbed, hvor siderne bliver opvarmet af solen, og jorden bliver hurtigere tør de steder. Husk at vande ofte – gerne hver 2. dag, men først, når frugter er bestøvet og vokser.
      Bunden af din højbed skal ikke være lukket, vandet skal kunne løbe ud.
      Hvis du har brombær/hindbær – hold afstand fra dem, da det er de samme skadedyr (hindbærsnudebille), som “betjener” disse buske. År efter år.

      I øvrig: jeg planter nyt hvert år, da min evig blomstrende jordbær ikke kan klare den danske vinter. Men til gengæld har jeg frugter fra juni til oktober 🙂

  24. Jeg har en jordbærplante, som har nogle spøjse jordbær. De hænger ikke, men vokser “opad” så bærrets spidse ende vender op og der kommer blade i spidsen som om der dannes en ny plante. Er de syge? eller kan man måske bruge dem som nye planter?
    Venlig hilsen
    Tina

    1. Det ligner absolut, at de er syge, eller/og misdannede – måske angrebet af skadeinsekter.
      Jeg vil ikke anbefale dem som “morplante” og ville fjerne den hurtigst muligt fra beden.

      Generelt: hvis der kommer spirer nogle blade ud af selve frugten (fra de lillebitte frø, som sidder på jordbær), betyder det oftest, at de har fået for meget vand og/eller det var meget fugtig og kold under opvæksten – det betyder ikke noget og forsvinder med tiden.
      Men hos dig er det jo kun 1 plante, så det er ikke det. vh Marius

  25. Hej
    Vi har jordbær i haven og ville gerne vide hvornår skal man gøre dem vinterklar og hvordan gør man dem vinterklar så de er klar til næste år?
    Og hvornår skal de gøre forårsklar/sommerklar?

    1. Efter alle bær er væk (altså NU) , fjerner du alle blader med f. eks. græstrimmer elle bare med en saks.
      Efterlad bare de 2 yngste, så klip ikke for lav.
      Så har planten tid til at danne masse nye, sunde blader før vinter kommer.
      Husk også at fjerne alle udløber fra morplanten.

      I det tidlige forår fjern alle tørre/gule blader efter vinteren og planten er klar igen.
      Jordbær skal ikke vokse samme sted længere end 2 år, fordi jord er blottet for næringsstoffer.

  26. Hej.

    Hvor mange år kan man have jordbær i samme bed og hvor lang en pause skal bedet så have?
    Og er det noget som er godt at have i beder i den tid der ikke er jordbær?

    Norea Bøge Skov
    1. Jordbær bruger for mange (specifikke) næringsstoffer, for at kunne have dem uafbrudt samme sted.
      Udbytte bliver dårligere følgende år.
      Altså max. 2 år.
      Du kan sagtens bruge jorden til andre grøntsager.
      Jeg bruger honningsurt som grøn gødning, din jord og bier vil takke dig.
      Husk at indarbejde det i jorden før frø dannes. Og så igen.

  27. Må man bruge bøgeblade mellem jordbærplanterne som jorddækken?

    Vh Amy

    Amy johansen
    1. Selvfølgelig kan man det. Dejlig naturlig 🙂

  28. Kan man klippe blade af jordbærplaner fordi de er store og skygger for blomster og bær?

    Birthe Madsbøll
    1. Ja, det kan du godt. Men efterlad minimum 3-4 stk på planten.
      Det gør ikke noget, at de skygger for blomster, da insekter går efter duft og finder dem altid.
      Men bærerne skal selvfølgeligt have meget sol, så bliver de mere søde.

  29. Hej
    Vil det være godt at klippe jordbærrene ned med en rotorklipper lige efter høst ??

    Thomas Tjell Nielsen
    1. Ja, det har jeg også gjort (vær dog forsigtig med dybden – du må ikke odelage springestedet i midten). Nu er det rigtige tidspunkt, hvor der kan komme nye blade efterfølgende.

  30. Jeg har begået den fejl at gøde jorden da jeg plantede jordbærene i tidlig forår, der kom ikke mange jordbær i år, men rigtig mange blade, skærer jeg den helt ned her i efteråret, eller hvad.

    Leif Hornshøj

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove