Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
dyrke bønner

Dyrkning af bønner

Dyrkning af bønner er let, og du kan sagtens kaste dig ud i det som nybegynder. Bønnerne er selvfølgelig også oplagte for dig, der er rutineret og ønsker en nem afgrøde, som du kan være sikker på lykkes – mens du koncentrerer dig om noget andet. Bønnerne kræver nemlig ikke ret meget pasning, når du først har etableret dem.


Bønner er en virkelig nem afgrøde i haven. Så længe du sørger for at så dem på det rigtige tidspunkt og at binde de lange bønnestager op, vil du næsten være sikker på at kunne få et stort udbytte af dine bønneplanter.

Har du kun plads til en lille køkkenhave, er bønner også en god løsning. Med deres opretstående vækst fylder de nemlig ikke meget i haven, særligt ikke i forhold til, hvor stort et udbytte du får af dem. Og bønner er derfor også oplagte både for begynderen og for den øvede, der vil være sikker på at få mange bønner til vinteren, mens du kan koncentrere dig om nogle mere komplicerede planter.

Hvilken sort af bønner skal jeg vælge?

Der findes overordnet to former for bønner – buskbønner og stangbønner. Buskbønnerne giver lave små buskagtige planter, deraf navnet. Bønnerne modner inden for en periode på tre til fire uger, hvilket er smart, hvis du gerne vil plukke dem alle på en gang og for eksempel fryse dem ned.

Stangbønner giver lange bønnestager, der skal bindes op. Deres bønner modner over en længere periode på mellem seks og otte uger. De er derfor gode, hvis du gerne vil gå og plukke af bønnerne løbende og bruge dem i madlavningen.

Hvilken du skal vælge, kommer derfor an på, hvor meget plads du har i haven, hvordan du vil bruge bønnerne, og om du vil spise bønnerne rå med bælg på som for eksempel haricots verts, eller du vil spise dem tørrede som for eksempel pinto-bønner.

Et godt tip i forhold til valg af bønner kan være at vælge nogle, der er gule eller lilla, når de er modne. De er langt nemmere for dig at få øje på, når du skal plukke dem på planten.

Såning af bønner

Bønner skal sås i jord, der er mindst 10 grader varm, gerne mere. Derfor skal du først så dem i slutningen af maj eller starten af juni måned. Sår du dem, når det er for koldt, vil frøene blive angrebet af svamp, og de vil ikke spire. Hvis du ikke har held med de bønner, du sår i slutningen af maj/starten af juni, kan du så en portion mere omkring sankthans. Her kan du være helt sikker på, at jorden er varm nok.

Det nemmeste er, at du sår bønnerne direkte på friland. Her skal du så dem i en dybde af 2,5 cm. Buskbønner skal sås med en afstand på 5-10 cm i rækken og 60-90 cm mellem rækkerne, mens stangbønner skal sås med en afstand på 15-25 cm i rækken og omkring en meter mellem rækkerne.

Hvis du planter flere sorter af bønner, er det en god idé, at du planter en afgrøde mellem sorterne. På den måde undgår du, at der bliver overført sygdomme mellem de forskellige bønner, og at insekter kommer til at krydsbestøve dem.

grønne bønner

Bønnerne trives bedst på en solrig placering i veldrænet jord. Planter du i halvskygge, kan du ikke forvente et lige så godt resultat. Er jorden ikke veldrænet, er der større risiko for svamp.

Pasning af bønner

Lige når du har plantet bønnerne, er det vigtigt, at du vander dem godt. Herefter skal du vande dem efter behov. Det bedste er, at du vander dem om morgenen, da det giver planterne masser af tid til at tørre i løbet af dagen. Er planterne våde, kan det nemlig danne for svamp.

Bønner har ikke brug for gødning. Faktisk tilfører de kvælstof til jorden, da de er det, man kalder kvælstoffikserende. Derfor er det også en god idé, at du ikke dyrker bønner på det samme sted i haven hvert år. Dels kan det danne grobund for sygdomme og skadedyr, dels kan andre planter have glæde af at stå i den kvælstofholdige jord.

Har du valgt at så stangbønner i haven, skal du sørge for at lave et stativ til dem, som de kan gro opad. Tjek, hvor høj sorten kan blive, inden du laver stativet. Nogle sorter kan blive op til tre meter høje. Her er det vigtigt, at stativet er i hvert fald to meter højt for at kunne give nok støtte.

Hvornår er bønnerne klar til høst?

Hvornår bønnerne er klar til høst, afhænger af, om du vil spise hele bønnen med bælg på, eller om du vil have bønner til tørring. Bønner som haricots verts, der spises med bælg på, bliver modne i løbet af sommeren, og du kan gå og høste af dem løbende. Det er vigtigt, at du får dem høstet, inden de bliver for store. Så er de nemlig ikke så lækre at spise længere.

Bønner til tørring skal omvendt have lov at sidde på planten i så lang tid som muligt, så de bliver store inde i bælgen. Hvis det er en tør sommer, kan du tørre dem på selve planten. Bønnerne er helt tørre, når de rasler inde i bælgen. Hvis det ikke er en tør sommer, skal du plukke dem og lade dem ligge et tørt sted. Igen er de helt tørre, når de rasler inde i bælgen. Du kan derefter tage dem ud af bælgen.

Opbevaring og brug af bønner

Du kan opbevare de tørrede bønner i et glas og bruge dem, som du bruger de tørrede bønner, du køber i supermarkedet. Du bør altså bløde dem op, inden du koger dem. Derefter kan du for eksempel bruge dem i gryderetter, supper, salater eller hummus.

Har du så mange friske bønner, at du ikke kan bruge dem alle sammen, kan du fryse dem ned. Bønner skal blancheres hurtigt, inden du fryser dem ned. Ellers mister de deres saft og sprødhed. Herefter vil du kunne tage af dem hele vinteren. Du kan for eksempel bruge dem som tilbehør til kød eller fisk, i salater, i supper og i gryderetter.

bønner i fryseren

Bønnerne indeholder meget protein og kan derfor være gode at bruge i vegetarretter. Hvis du har problemer med, at du får for meget luft i maven af bønner, kan du holde dig til de friske bønner. De tørrede bønner indeholder nemlig mere af de enzymer, der giver luft i maven.

Almindelige problemer med bønner

Fugle er vilde med de nysåede bønner og kan nemt grave dem op med næbbet. For at holde dem væk kan du dække bønnerne med en væksttunnel eller en vækstdug, indtil de er spiret.

Bønnerne kan selvfølgelig også blive angrebet af insekter. Hvis du jævnligt tjekker dine planter, kan du som regel nå at stoppe et angreb, inden det bliver for stort. Ved et regelmæssigt tjek vil du typisk nemt kunne fjerne insekterne ved håndkraft eller med vand og insektsæbe. Sørg for at skabe gode forhold i haven for mariehøns og andre insekter, der spiser for eksempel bladlus.

De mest almindelige sygdomme i forhold til bønner skyldes, at de står for vådt, at de er blevet vandet for meget eller ikke har nået at tørre efter vanding. Det kan give grobund for forskellige former for svampesygdomme og bønnerust. Ved at placere dine bønner på et veldrænet sted og sørge for at vande dem om morgenen og i moderate mængder, kan du altså dæmme op for svamp. Hvis dine planter er blevet angrebet, bør du fjerne de angrebne dele af planten og smide dem ud uden for haven.

Der skal dog meget til, for at din bønnehøst helt går i vasken. Selvom du er nybegynder, vil du altså sagtens kunne prøve kræfter med denne lette og lækre afgrøde.

FAQ

Hvornår er det bedst at forspire bønner?

Ønsker du at forspire dine bønner, er et godt tidspunkt at starte på dette slut marts, så spiringen kan ske i april.

Hvor længe skal bønner ligge i blød inden såning?

Bønner skal ligge i blød i vand ved stuetemperatur i 12 timer. Alternativt kan du væde et viskestykke og lægge bønnerne heri. Bønnerne skal da ligge i samme tid, altså 12 timer.

Hvor høj bliver en bønneplante?

Har du valgt at så stangbønner i haven, skal du sørge for at lave et stativ til dem, som de kan gro opad. Tjek, hvor høj sorten kan blive, inden du laver stativet. Nogle sorter kan blive op til tre meter høje. Her er det vigtigt, at stativet er i hvert fald to meter højt for at kunne give nok støtte.

Har bønner brug for gødning?

Bønner har ikke brug for gødning. Faktisk tilfører de kvælstof til jorden, da de er det, man kalder kvælstoffikserende. Derfor er det også en god idé, at du ikke dyrker bønner på det samme sted i haven hvert år.

2 Kommentarer

  1. Hvordan skal nyreformede bønner ligge i jorden, lodret, med den buede side opad eller nedad?

    Christa if jensen
    1. Hej Christa.

      Jeg vil mene at det kommer an på hvilken bønne du har valgt at bruge i din have.
      Har du været i gang og haft succes med det, vil jeg gerne høre din fremgangs måde.

      Med venlig hilsen
      Marc

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove