Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
fjeldribs hæk

Fjeldribs guide

Fjeldribs er en smuk hækplante, hvor du tydeligt kan se årstidernes skiften på den. Den får grønne blade tidligt på foråret, røde bær i løbet af sommeren og smukke gule blade om efteråret. Den bliver ikke så høj, men giver en tyk og kompakt hæk, der er nem at passe.


Vil du have en lav hæk rundt om din grund, eller ønsker du en hæk inde på grunden til at dele den op, er fjeldribs et oplagt valg. Hækken bliver mellem 1,5 og 2 meter høj og vokser ikke særlig hurtigt. Bor du på en åben grund, hvor du ønsker privatliv i en fart, er det derfor ikke den rette hæk at vælge.

Med en fjeldribs får du en hæk, der tiltrækker fugle, og som nævnt kan du tydeligt se årets gang på den. Den er en af de første buske til at få blade om foråret, hvilket også gør grenene velegnede at tage ind i februar og stille dem i vand, så de spirer.

Når bladene er helt sprunget ud, har de en flot mørkegrøn farve, og busken får små, fine røde bær. Selvom planten har ribs i sit navn, smager de ikke som de ribs, du ellers kender. De kan dog godt spises, hvilket jo er rart at vide, hvis du har børn, der leger i haven. Om efteråret får buskens blade en flot gul farve, inden den taber dem som en af de sidste planter.

Trin for trin vejledning til fjeldribshæk

Her får du en kort vejledning til, hvordan du skal plante og passe din fjeldribshæk.

  • Fjeldribs kan vokse både i skygge, fuld sol og halvskygge og i al slags jord.
  • Kræver ikke meget pasning, hverken vanding eller gødning har den brug for.
  • Den bør dog klippes en gang om året – helst i august eller alternativt i marts.
  • Hvis den bliver for vild at se på, så klip den helt ned til 10 cm over jorden.
  • Genovervej busken, hvis du har Weymouth fyr og er bange for solbærfiltrust.

Plantning af fjeldribs

Fjeldribs er en meget taknemmelig plante. Den kan vokse både i skygge, fuld sol og halvskygge. Den kan vokse under store træer og i stort set al slags jord. Det eneste krav er, at den ikke kommer til at stå og sumpe i vand. Det betyder også, at du ikke behøver at foretage nogen jordforbedring der, hvor du ønsker at sætte din fjeldribshæk.

Du kan plante fjeldribs fra september til maj. Det er typisk også på det tidspunkt, du kan finde planten på hylderne i planteskolerne. Du skal regne med at bruge fire planter pr. meter hæk.

Læs evt. vores detaljerede guide om hæk plantning.

Sådan passer du hækken

En fjeldribshæk kræver ikke særlig meget pasning. Det er derfor en virkelig god hæk, hvis du ønsker en nem hækplante. Hvis du ønsker et trimmet look, skal du bare klippe den en gang om året. Det er bedst at gøre i august eller alternativt i marts, inden den er sprunget ud.

fjeldribs

Læs evt. vores store guide om hækklipning.

Du behøver ikke at vande hækken eller at tilføre gødning til jorden. Den har heller ikke brug for at blive passet særligt på om vinteren. Den er ekstremt hårdfør. Du skal derfor mere eller mindre bare lade den passe sig selv – og så ellers nyde den som den flotte plante, den er.

Når busken bliver mere end 10 år gammel, kan den godt komme til at se lidt forpjusket ud og være tynd i bunden, men bred i toppen. I det tilfælde bør du klippe den helt ned til 10 cm over jorden. Det tager et par år, før hækken er vokset op igen. Til gengæld vil du få en langt flottere og tættere hæk ud af det.

Kan smitte Weymouth fyr med svamp

Selvom fjeldribs kan virke som en helt uskadelig plante, er den faktisk forbudt flere steder i USA. Det skyldes, at planten er vært for svampen solbærfiltrust, der viser sig som orangerøde plamager på undersiden af bladene. Svampen skifter mellem forskellige værter og har blandt andet brug for at bo på et fyrretræ.

Her foretrækker den Weymouth fyr. Dem har de mange af i USA, men vi har ikke så mange herhjemme. Derfor er det ikke et lige så udbredt problem med svampesygdommen her i Danmark. Har du tilfældigvis en Weymouth fyr i haven, kan det dog være værd for dig at genoverveje, om en fjeldribs nu er den plante, du skal sætte som hæk.

Måske tænker du, at du bare kan stille dine hækplanter langt fra fyrretræet. Det har dog ingen effekt, da det menes, at svampen smitter via de nedfaldne blade fra fjeldribs. Ud over fjeldribs er solbær selvfølgelig også værter for solbærfiltrust, deraf navnet.

Pris på fjeldribs

Som nævnt skal du regne med, at du skal bruge fire hækplanter pr. meter. Planterne koster typisk et sted mellem 10 og 40 kroner. Det kommer helt an på, hvor mange du køber, og hvor høje de skal være, når du får dem leveret.

Vil du gerne have en høj hæk hurtigt, kan du vælge at købe høje planter fra start af. Som nævnt får du med fjeldribs dog ikke den højeste hæk. Til gengæld er den utrolig smuk med sine grønne blade forår og sommer, og gule blade om efteråret.

FAQ

Er fjeldribs giftgige?

De bær som findes på fjeldribs er IKKE giftige for hverken børn eller dyr - De smager dog utrolig dårligt.

Hvor tæt skal fjeldribs plantes?

Du skal bruge ca. 4 fjeldribsplanter per meter, hvis du ønsker en tæt hæk/busk.

Hvor hurtigt vokser fjeldribs?

Fjeldribs er en forholdsvist langsomt voksende hæk, som man ikke skal regne med vokser mere end 10-20 cm. om året.

1 kommentar

  1. Min fjeldribs hæk har fået mange grønne moslignende grene, hvad skyldes det, og skader det hækken? Kan det fjernes?

    Bodil Bindzus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove