Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Fugesand eller stenmel

Fugesand eller stenmel mellem fliser?

Både stenmel og fugesand kan bruges til at fylde fugerne mellem fliser. Der er en håndfuld fordele og ulemper ved begge materialer, som vi vil gennemgå i dette indlæg.

Fugesand mellem fliser

Fugesand findes i mange forskellige udgaver, men forstås typisk som værende en finkornet sandtype uden ler.

Vær opmærksom på at nogle virksomheder sælger strandsand som fugesand. Vi mener ikke at strandsand er et særlig effektivt fugemateriale, da det er rundkornet og derfor ikke låser. Fugesand bør derfor altid være et bakke-materiale.

Fordelene ved brug af fugesand

Nemmere at arbejde med:
Fugesand er lettere at håndtere og feje ned i fugerne. Selvom der er forskel på de forskellige producenters type af fugesand, så er fugesand typisk mere finkornet end stenmel.

Smitter ikke af på belægninger:
Ved brug af fugesand risiker du ikke at lave misfarvninger på din belægning. Uanset hvilken type og farve belægning du har, så bør fugesand ikke smitte af. Jeg kan ikke tale for andre virksomheders typer af fugesand, men det fugesand du kan købe her på Havehandel.dk gør i hvert fald ikke.

Billigere end stenmel
Fugesand er oftest væsentligt billigere en stenmel. Uanset om du skal bruge store eller små mængder, så er der typisk noget at spare ved at vælge fugesand.

Bedre drænevne:
Fugesand er ikke ligeså kompakt som stenmel, hvilket både kan ses som en ulempe men også som en fordel. En mindre kompakt fuge gør det lettere for vand at sive væk. Det er især en fordel, hvis du har områder på din belægning hvor der samler sig vand. Belægning bør dog altid lægges med at korrekt fald, som leder vandet væk.

Justerbarhed:
Fugesand tillader nogle bevægelse mellem fliserne og gør det lettere at foretage justeringer eller reparationer senere.

Ulemper ved brug af fugesand

Potentiel ukrudtsvækst:
Fordi fugesand ikke er ligeså kompakt som stenmel, så er der også større risiko for at ukrudt kan få et fodfæste i fugerne.

Mindre stabilitet:
Fordi fugesandet ikke låser sig ligeså effektivt som stenmel vil det muligvis kræve mere regelmæssig vedligehold.

Minimalt farveudvalg:
Med fugesand får du ikke samme udvalg af farver som du gør ved stenmel.

sand til fuger

Stenmel mellem fliser

Stenmel er et populært materiale at bruge til fugerne mellem fliser og det er der flere grunde til. Lad os starte med at se på fordelene.

Fordele ved brug af stenmel

Stabilitet:
Stenmel er mere stabilt end fugesand og har en tendens til at forblive på plads bedre over tid. Det skyldes at stenmel er lavet af knust granit, som har skarpere kanter og derved låser bedre.

Ukrudtskontrol:
Stenmel hjælper med at minimere ukrudtsvækst mellem fliserne, da det skaber en mere kompakt og uigennemtrængelig overflade.

Styrke:
Når stenmel er komprimeret korrekt, kan det skabe en solid base og forhindre fliserne i at bevæge sig.

Farveudvalg:
Stenmel fås i flere farver som fx grå, hvid, sort og rød. Det kan være en fordel hvis man fx har lagt sorte/mørke fliser og ønsker en mørk fuge, hvilket i faktisk kun er muligt ved brug af stenmel.

Ulemperne ved brug af stenmel

Sværere at arbejde med:
Stenmel er tungere og kræver mere arbejde at jævne ud mellem fliserne. Det har ofte en større kornstørrelse end fugesand og er derfor sværere at feje ned i fugerne.

Kan farve fliserne:
Stenmel kan desværre “smitte af” på fliserne, hvis det får lov til at lægge for længe oven på belægningen. Det er især kritisk, hvis du bruger sort stenmel på en belægning med fx grå fliser.

Sværere at fjerne:
Hvis du ønsker at ændre eller erstatte fliserne senere, kan det være mere besværligt at fjerne stenmel.

Er et dyrere produkt:
Stenmel er oftest et dyrere valg end fugesand, hvilket for mange er en afgørende faktor.

Konklusion

Generelt vil anbefalingen afhænge af dine præferencer og prioriteter. Hvis du ønsker en mere stabil og ukrudtsfri overflade, kan stenmel være det bedste valg.

Hvis du derimod ønsker fleksibilitet, god dræning, et materialer der er let at arbejde med og som er billigere, kan fugesand være mere egnet.

Du kan også overveje at kombinere begge materialer og bruge stenmel i de mere udsatte områder og fugesand andre steder.

FAQ

Hvad er bedst mod ukrudt mellem fliser?

Stenmel bliver mere kompakt end fugesand og er derfor i teorien det mest ukrudtshæmmende til dine flisefuger.

Hvad er bedst stenmel eller fugesand?

Generelt vil anbefalingen afhænge af dine præferencer og prioriteter, da der er fordele og ulemper ved begge materialer. Du kan se fordele og ulemper i vores indlæg og derudfra vælge hvad der er bedst for dig.

6 Kommentarer

  1. Hej,

    Jeg har strandsten i knytnævestørelse og lidt større i 2 lag langs kanten af min græsplæne. Græsset og ukrudt gror lysteligt mellem stenene, og det er svært at fjerne. Jeg har førhen brugt Roundup, hvilket jo er lidt uheldigt. Vil benmel være et godt produkt til at holde græs og ukrudt væk?

    Hilsen Leif.

    1. Hej Leif,

      Ja stenmel vil helt sikkert være det mest optimale med hensyn til ukrudt.

  2. Jeg har lidt større brosten, hvor jeg ønsker stenmel/fugesand.. Hvor store mængder skal jeg beregne pr m2? Ca

    Ragnhild Bennedsen
    1. Hej Ragnhild,

      Det var faktisk et rigtig godt spørgsmål, jeg må dog være dig svar skyldig. Jeg har ikke lige en god tommelfingerregel mht. mængderne af fugemateriale pr m2.

  3. Hej
    Kan man fjerne stenmelsfarven (restfarven) efter jeg har haft brugt stemel som fugemateriale mellem mine fliser?

    Sven Erik Jakobsen
  4. Hej, jeg har kommet til at lade stemmelen ligge for længe på mine nye fliser. Nu er de blevet misfarvet. Kan man på nogen måde få misfarvningen væk? 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove