Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
grantræer

Grantræer til haven – Typer, udplantning og pleje

Grantræer er en samlebetegnelse for smukke og plejevenlige træer, der findes i alverdens størrelser og udformninger. Uanset hvordan din have tager sig ud, er der mulighed for, at du kan finde et træ, som matcher den perfekt i forhold til størrelse og type af nåle.

Herunder får du inspiration til at vælge de bedste grantræer til haven. Du får en hjælpsom oversigt over typer af grantræer, og du får gode råd til såning, pasning og gødning.

Oversigt over populære typer af grantræer

Det er en god idé at danne dig overblik over de mange typer af stedgrønne træer, der findes, som du kan plante i din have. Hvert et træ har sine egenskaber og sit unikke udseende, og som haveejer er det vigtigt, at du vælger et træ, som matcher omgivelserne i din have.

De mest populære træer er:

  • Rødgran
  • Nordmannsgran
  • Søjlegran
  • Blågran
  • Sitkagran
  • Hvidgran
  • Sortgran
  • Sukkertopgran

Det er ikke kun det visuelle udtryk omkring hver type træ, du skal have in mente. Du skal også vælge trætype i forhold til anvendelsesformålet. Her er der forskel på, om træet skal bruges til at etablere en lav hæk, eller om du ønsker et træ til forskønnelse og læ.

Hvorfor have grantræer i haven?

Grantræer klassificeres som stedsegrønne træer. Det vil sige, at de i løbet af hele året har smukke farver, som kommer til at forskønne din have visuelt. Nyder du grønne omgivelser? Eller har skove en god indvirkning på dit mentale helbred, er det oplagt at plante grantræer i haven.

Et grantræ passer som udgangspunkt sig selv. Når først det er plantet i haven, og det har fået optimale vækstbetingelser, passer træet sig selv.

Dette skal du vide om udplantning og pleje af grantræer

Du vil opleve, at der kan være delte meninger om, hvorvidt et grantræ skal placeres i direkte sollys, eller om det skal stå på et sted med skygge. Det bedste er at finde et sted med halv skygge og halv sol.

Langt de fleste stedsegrønne træer kan trives i helt almindelig havejord. Det anbefales, at du graver et større hul ud i haven, end jordknolden med træet fylder. Fyld gerne kompostjord eller anden næringsrig jord i, så rødderne fra træet får de bedste forudsætninger for at stabilisere sig. Når du skal finde frem til den bedste placering, skal du have træets kommende trækrone in mente. Undgå at der er større buske og træer omkring dét sted, hvor dit kommende træ skal plantes.

Du skal give dit nyplantede træ gødning de første år, så væksten stimuleres. Det bedste tidspunkt, at udplante et træ på, er om efteråret. På dette tidspunkt er jorden varm, og der er god fugtighed i luften på grund af nedbørsmængderne. På intet tidspunkt må jorden omkring træet være for tør eller for vandet.

Gode råd til udplantning af grantræ i haven

Du skal være opmærksom på både jordhullets størrelse samt behandlingen af rodnettet, når du skal plante dit træ i haven. Sørg for altid at grave et større hul end omkredsen og størrelsen af rodnettet. Når du har gravet hullet ud, skal du hælde vand i det og lade det sive igennem jorden.

Placér rodnettet i samme dybden i jorden i haven, som det befandt sig i potten. Hæld masser af jord på rodnettet, når det er blevet placeret i hullet, og stamp så på jorden. Derved sikres det, at alle rødder kommer i kontakt med jorden. Hæld godt med vand på området omkring det nyplantede træ og brug gerne gødning til at styrke væksten.

Sådan passer du grantræ i haven

Vandingen er det afgørende element omkring dit træs trivsel i de første år efter udplantning. Du skal løbende tjekke jorden omkring træet og sørge for, den altid er fugtig. Efter cirka 3-5 år vil roden have fæstnet sig optimalt til jorden, og træet bliver mere robust. Herefter kan du nøjes med at vanden jorden, når der er særlig, tørre perioder.

Når du skal vælge gødning, er det en god idé at bruge en organisk variant. Dermed behøver du kun gøde jorden omkring træet én gang om året.

Du skal holde øje med ukrudt omkring træet og fjerne det, når du ser det. Ukrudt tager næring fra træets rødder, og det kan forringe væksten på dit træ.

FAQ

Hvilket grantræ til haven skal jeg vælge?

Der findes mage typer af stedsegrønne træer, som egner sig til udplantning i danske haver. Hvilken en sort du skal vælge, afhænger af formålet med træet, samt hvordan din have tager sig ud.

Hvordan udplanter jeg grantræer i haven?

Du skal grave et hul i haven, som er større end rodnettet. Hæld godt med vand i hullet, før du placerer rodnettet. Fyld jord i hullet og komprimér det, så alle rødder kan komme i kontakt med jord. Vand hyppigt jorden omkring træet i det første stykke tid.

Hvor ofte skal nyplantet træ gødes?

Det anbefales, at du bruger en organisk gødning lige efter, du har plantet dit træ. Den organiske variant er langtidsholdbar, og du slipper derfor for at gøde hyppigt i tiden efter udplantning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove