Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
guldregn plante vejledning

Guldregn – Alt om arter, udplantning og beskæring

Guldregn har fået sit navn helt fortjent. I maj måned lyser den op med lange perlerækker af solgule blomster. Den kønne plante er egentlig en busk, men den fungerer også fint som træ og kan blive 8-12 meter høj. Den er i familie med ærteblomster og vokser naturligt i Alperne, på Balkan og i Jura-bjergene. Busken gjorde sit gyldne indtog her i landet allerede i 1500-tallet, hvor den blev plantet i parker og slotshaver.


Læs med her, hvis du har lyst til at skabe solgul slotsstemning i din egen have. Guldregn er overraskende nem at få til at trives.

Hvilke arter findes der?

Der findes to forskellige arter af guldregn og diverse hybrider – den mest almindelige er Laubernum waterii. Alle bærer de samme karakteristiske perlekæder af gule blomsterklaser, så det er hovedsageligt barkens farve, der adskiller dem. Busken sætter bælge ligesom ærter og det kan være fristende at putte dem i munden, men det skal du ikke gøre. De er meget giftige.

Almindelig guldregn (Laburnum anagyoides)

Anagyoides har let grålig bark og de nye grene er dunede.

Alpeguldregn (Laburnum alpinum)

Alpinum har blank, grøn bark og ingen dun på de nye grene.

To krydsninger

Lauburnum waterii

Waterii har blank, grøn bark og ingen dun på de nye grene. Den er desuden steril og det er sjældent, den indeholder giftige frø. Den producerer ganske enkelt ikke ret mange bælge, og de er som regel tomme. Sorten ’Vossii’ er populær, og det anbefales gerne at vælge en variant af waterii, fordi der er en meget ringe risiko for forgiftning. Og guldregn står for de fleste forgiftningstilfælde blandt børn her i landet.

Lauburnum serotinum

Serotinum adskiller sig fra de andre sorte ved at blomstre to gange på en sæson. Den blomstrer sammen med de andre i maj, men vender tilbage og blomstrer igen i oktober.

Guldregn

Guldregn guide: Udplantning, pasning og formering

Guldregn er dejligt nem, for den trives i de fleste slags jord. Den kan dog godt lide kalk, så hvis du har en plet med kalkholdig jord, er det et oplagt sted at plante den. Planten trives bedst i sol eller halvskygge og tåler både blæst og kulde.

Placering – med eller uden espalier

Guldregn står fint som solitærplante, men kan også bruges i en pergola eller espalier. Gror den ved en pergola, danner den i maj og juni et solgult loft af blomster. Hvis du vil have din plante ved et espalier, skal den bindes op, mens den er ung.

Udplantning af guldregn

Guldregn skal plantes i foråret eller i efteråret, hvor jorden er lun og fugtig. Som de fleste andre planter, har den bedst af veldrænet og næringsrig jord, men den kan sagtens tage til takke med mindre.

Grav et hul, der er lige så dybt, som planten stikker og cirka to-tre gange så bredt. Sæt planten ned, fyld jord på og vand godt. Skal du sætte flere buske, er det passende med 3-4 meters afstand mellem planterne.

Pasning af planten med guldkæderne

Det er ikke nødvendigt at give din busk NPK-gødning, for som andre bælgplanter, producerer den selv det kvælstof, den skal bruge. Busken kan dog godt få brug for lidt ekstra kalium, så det er en god idé at give den aske, kompost eller dyregødning fra fjerkræ. Hvis du ikke lige har høns eller brændeovn, kan du enten selv fremstille din kompost eller købe dig til den.

Beskæring er ikke nødvendig

Guldregn vokser på en fin og åben måde, og det er ikke nødvendigt at beskære planten. Dog er det fint lige at fjerne døde grene og anden misvækst i løbet af vinteren. Hvis du har lyst kan du klippe de nederste grene af og på den måde opstamme planten, så du kan plante noget andet nedenunder.

Busken tager ikke skade af beskæringen, men det skal gøres lige efter blomstringen. Næste års blomster sættes nemlig allerede i efteråret, så hvis du beskærer for sent, får du ingen guldkæder næste forår.

LÆS OGSÅ: Opstammede træer og buske – Inspiration til sorter og arter

Formering via frø

Du kan selv så nye guldregn, hvis du har en af de arter, der sætter frø. Høst dem, når bælgene er modne i efteråret og gem dem køligt hen over vinteren. De skal sås om foråret. Det kræver tålmodighed at formere guldregn selv, da det jo tager mange år for planten at vokse op. Derfor vælger de fleste også at købe deres guldregn i en potte.

Inspiration til andre planter

Guldregn står smukt sammen med andre buske, der blomstrer gavmildt. Det kan f.eks. være snebolle, syren eller tjørn.

FAQ

Er guldregn giftig?

Ja, bælge, frø og blade er giftige, men især frøene. De indeholder et stof, der hedder cytisin, der giver grimme symptomer. I løbet af et kvarter til et par timer får du mavesmerter, voldsomme opkastninger, hjertebanken og feber. I alvorlige tilfælde udvikler det sig til kramper, bevidstløshed og påvirkning af åndedrættet. Der skal kun 5-10 frø til, før der er brug for en læge.

Hvor gammel kan en guldregn blive?

Planten kan blive temmelig gammel. Man kender til eksemplarer, der er blevet mere end 200 år gamle, og det er muligt, de kan blive endnu ældre.

Hvad kan man bruge guldregn til?

Før i tiden blev træet fra planten brugt til at skære musikinstrumenter som blokfløjter og andre træfløjter. Træet er også blevet anvendt i sækkepiber.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove