Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
kristtorn i haven guide

Kristtorn i haven – Den store guide

Med sine blanke, mørkegrønne blade og lysende røde bær, pynter kristtornen virkelig op i vinterhaven. Det er en af de få planter, der er farve på i de kolde måneder og af samme grund er den populær i juledekorationer.

Fugle, der overvintrer, især drosselfugle, elsker at guffe de røde bær. Også bierne er glade for kristtorn, så du gør mange glade, hvis du planter sådan en. Det er en nem plante, men der er et enkelt skadedyr, der er glad for de grønne blade.


Læs her, hvad du gør ved det, og hvordan du i øvrigt får held med kristtorn.

Hvilke slags kristtorn findes der?

Kristtorn – eller kristtjørn – er en stedsegrøn busk eller træ, der kan blive op til 10 meter højt Planten vokser vildt i Danmark. Hunplanterne bærer fine røde bær og begge køn har blanke, mørkegrønne blade. Barken er grøn i begyndelsen, men ændrer med tiden farve til lysebrun og bliver til sidst koksgrå. Planten vokser omkring 15 centimeter om året i højden og 5 centimeter i bredden. De grønne blade er kantet med sylespidse torne, der især er fremtrædende på unge blade. Træets blomster er hvide og vækker ikke megen opmærksomhed.

Kristtorn gror helst under større træer, og man ser den tit i bøgeskove. Der er ikke mange andre planter, der trives under bøg, men denne gør. Træet kan godt lide en fugtig skovmuld, som gerne må være sur. Slægten kristtorn er stor og omfattende og tæller omkring 400 arter, men den mest almindelige i Danmark er Ilex aquafolium. Herunder kan du møde arter og hybrider, du kan vælge mellem.

Ilex meserveae ’Blue Angel’

Blue Angel sætter blågrønne, hvælvede blade og hvide blomster på 1-5 cm. Den bliver 2-4 meter høj og 120-150 cm. bred og er oftest kegleformet. Den kan trives i både sol og skygge.

Ilex meserveae ’Blue Prince’

Blue Prince bliver ikke så høj – kun 1-2 meter og den bliver 90-120 cm bred. Træet vokser langsomt og kan godt lide sol eller halvskygge. Dens blade er blågrønne og lancetformede og den sætter hvide blomster i maj.

Ilex aquifolium ’Alaska’

Alaska sætter mørkegrønne, ovale blade og vokser langsomt. Den bliver 2-4 meter høj og 120-150 cm bred og kan trives i sol og halvskygge.

Ilex crenata ’Fastigiata’

Fastigiata er et slankt træ, der bliver 2-4 meter højt og 0,9-1,2 meter bredt. Træet er søjleformet og vokser langsomt. Bladene er mørkegrønne og blanke og planten trives i sol og halvskygge. Træet sætter sorte bær.

Ilex verticillata ’Oosterwijk’

Verticillata kaldes også vinterbær og er en løvfældende art. Hunplanten får masser af røde bær fra oktober til december, men for at få bær, skal du have en hanplante også. Bladene er grønne og tornene bløde, og træet sætter hvide blomster i maj-juni.

LÆS OGSÅ: Inspiration og vejledning i valg af stedsegrønne træer til haven

Kristtorn

Sådan planter du kristtorn

Kristtorn er hårdfør her i landet. Planten kan ikke lide temperaturer under -25 grader, men så hård frost rammer sjældent Danmark. Den kan trives i sol eller skygge alt efter arten og i flere typer jord, så du skal egentlig bare beslutte dig for, hvor du synes, den vil se køn ud.

Jordbund og udplantning

Planten kan klare sig både i surbundsjord og i almindelig havejord, men bryder sig ikke om alkalisk jord. Den kan godt lide at stå i fugtig jord, men skal ikke stå og soppe.

Når du skal plante dit træ, er det en god idé at sætte roden i vand i ti minutter og vande godt i plantehullet. Kristtorn skal plantes i samme niveau, so den står i potten. Kommer den for langt ned, kan rødderne rådne.

Bevar fugten og vand, vand, vand

Når du har placeret planten, fylder du jord omkring, tramper det til og vander igen. Til sidst er det en rigtigt god idé at lægge 5-6 cm. barkflis ovenpå jorden. Du kan også bruge bioklip, der ligeledes holder på fugten. Sådan undgår du, at jorden tørrer ud. Barkflis og bioklip skal holdes et par centimeter fra stammen.

Du kan plante dit træ på et hvilket som helst tidspunkt af året, men de fleste planter etablerer sig bedst, hvis de sættes i lun efterårsjord. I de første uger efter plantning skal du vande en del – f.eks. tyve minutter tre gange om ugen. Tørke er noget af det eneste, der kan tage livet af din nye plante.

Gødning til dit træ

Selvom dit træ er veletableret, skal du stadig vande i tørre perioder. Det er især vigtigt når efteråret nærmer sig. Mens træet er ungt, skal du gøde det et par gange om året med flydende eller pelleteret gødning til surbundsplanter. Når træet er etableret, behøver du kun gøde en gang om året. Det kan du f.eks. gøre med kompost eller jordforbedring.

Beskæring af krisstorn om vinteren

Hvis du beskærer din kristtorn, er det vigtigt at skære helt ind til en grenkrave eller en sidegren. Ellers går der råd i det, der sidder tilbage af den gren, du har klippet i, og det er ikke sundt for træet. Du må ikke klippe de nederste grene kortere end de øverste, da det kan slå træet ihjel. Beskæring skal ske om vinteren, efter planten har sat bær.

Formering – få flere træer i haven

Træet bestøves af insekter og især af bier. De fleste af planterne findes som han- eller hunplanter, men der er også tvekønnede arter. Det røde bær er egentlig en stenfrugt. Hvis du selv vil så skal du høste de modne bær, fjerne frugtkødet og så med det samme.

Du kan også formere træet via stiklinger. Tag nye grene, der stadig er bløde, før september. Stiklingerne skal være 8-15 cm. lange. Stik dem i porøs jord og hold dem fugtige, så slår de rod efter 6-10 uger.

Bekæmpelse af kristtornminérfluen

Kristtornminérfluen er en plage, du desværre er nødt til at leve med. Den kan ikke udryddes. I maj og juni måned lægger fluen æg på kristtornens blade. Æggene klækkes ti dage senere klækkes æggene og larven flytter ind i bladets midterribbe. Først i januar kravler den ud og begynder at spise resten af bladet. Nogle gange bliver bladet siddende selv efter larven er blevet til flue og fløjet væk, men ofte falder det til jorden.

Det skaber en ond cirkel, for når de angrebne blade falder af, lægger de sig under træet og udskiller ætylen – og det får træet til at tabe flere blade. Det er derfor fornuftigt at fjerne de nedfaldne blade.

Små gule prikker på bladene

Det første tegn på at minérfluen har fundet dit træ er små gule prikker på bladene. De kommer, når fluen stikker snablen i bladene og drikker saften inden de lægger æg. Senere bliver bladene gule eller brunplettede.

Kemisk bekæmpelse er ikke en løsning, da du skal ramme fluen og den jo i sagens natur kan være hvor som helst. Heldigvis har minérfluer naturlige fjender, og dem kan du alliere dig med. Snyltehvepse angriber larverne og slår dem ihjel, så du kan indkøbe en skudefuld hvepse og slippe dem løs på din kristtorn. Der er den bonus, at når hvepsene er færdige med fluelarverne, går de efter andre skadedyr i haven – f.eks. bladlus og æbleviklere.

FAQ

Hvorfor hedder det en kristtorn?

Det er der mere end én forklaring på. Ordet kommer af det tyske Christdorn og er forbundet med Kristi tjørnekrone. De røde bær skal i den tolkning symbolisere bloddråberne på Jesu pande. En anden tolkning er, at kristtorn indimellem blev brugt i stedet for palmeblade på palmesøndag og det er derfra forbindelsen til Kristus kommer.

Er kristtorn giftig?

Ja. Alle dele af planten er giftige. Bær og blade indeholder sapponiner, der generer slimhinderne og både stamme, blade og bær indeholder glykosider og stoffer, der minder om digitalis.

Kan man brygge te af kristtorn?

Ja. Der er en enkelt art, der bruges til tebrygning i Sydamerika. I Argentina, Brasilien og Paraguay brygges den traditionelle yerba maté af arten Ilex Paraguyensis.

8 Kommentarer

  1. Hej
    Er det muligt at købe opstammet kristtjørn formet i espalier?

    Kurt rasmussen
    1. Hej Kurt,

      Det tror jeg umiddelbart ikke at der er muligt, jeg har i hvert fald ikke set det før.

      Martin Nissen
  2. Hej Martin, vi har for et par år siden fået en kristtjørn som bare skulle smides ud, den var dømt død.
    Den er i de sidste år blevet stor og rigtig flot, nu har den så pludselig fået gule blade som dog ikke falder af af sig selv.
    Hvad kan det skyldes?
    Bladspidserne er også begyndt at krølle sammen men det antager jeg er bladlus, hvis det er tilfældet kan jeg så bekæmpe dem med en
    opløsning af brun sæbe i vand?
    Mvh Per Sperling

    Per Sperling
  3. Min ellers så sunde opstammede kristtjørn, som står krukke, har mistet alle sine fine knopper. De er simpelthen helt sort/brune og visne. Blade er fine og sunde.
    Hvad er der mon sket ?

    Anna Møller Nielsen
  4. Hej, er det giftigt at blive stukket af kristtorn, eller er det kun ved indtagelse af den?

  5. Hej
    Der står at alle dele af en kristtorn er giftig. Kan man lave plante / træet til flis og gøde haven? Eller gør det mulden giftig?

  6. Hej Martin,
    1.Vil de helt små mini-kristjørn vokse sig store?
    2: Kan man have dem indendørs?

    Anne-Marie Freefield Christjørn Spooner
    1. Hej Anne-Marie,
      Jeg må være dig svar skyldig, men dette er hvad jeg kunne finde på nettet.
      “Nej, helt små mini-kristjørn vil ikke vokse sig store. De vil ikke vokse som levende planter. Hvis du ønsker et juletræ, der kan vokse, skal du købe et levende juletræ i en potte eller plant en juletræsapling i din have og give det de nødvendige betingelser for at vokse.”

      Håber du får en rigtig god dag.
      Mvh Nadia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove