Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
høstfloks

Høstfloks – Plantning, pasning og beskæring

Høstfloks er en smuk blomst fra phlox-familien, der oprindeligt kommer fra de centrale og østlige dele af USA. Det er en prydplante, der vokser i vide udstrækninger i forskellige tempererede områder, og som er blevet etableret vildt i naturen flere steder i verden.

Det er en skøn staude, du kan have stående i haven derhjemme. Vi giver dig en guide, så du kan komme godt i gang og passe ordentligt på den.


Sådan planter du høstfloks

Floks er en art, der generelt trives godt i både sol og halvskygge. Den har det bedst i fuld sol, så den rigtig kan få energi til de fine farver, men så længe, den ikke står i fuld skygge, skal den nok klare sig.

Med høstfloks skal du helst bruge en jord, der er let fugtig – andre arter af samme familie har andre behov, som du skal være opmærksom på, hvis du blander dem. Så længe der ikke er frossen jord, kan du plante den ud hele året – sørg for at vande grundigt og ofte, hvis du planter ud i en tør sommervarme. Det bedste tidspunkt er dog i det tidlige efterår, men selvom mange tror det, er det ikke en streng regel – mere et husråd fra før i tiden.

Du planter høstfloks ud ved at grave et plantehul, der både er tilpas dybt og bredt. Rødderne må ikke bøjes, når den sættes ned, og sørg for at løsne jorden i bunden for at give de bedste vilkår for rodfæste. Fyld så hullet med en blanding af den rette jord og velegnet kompost, og vand grundigt og rigeligt – både før og efter, du har plantet.

Sådan passer du høstfloks

Høstfloks skal vandes oftere end andre floks-arter, men helst kun nede ved roden. Planten er nemlig ikke glad for våde blade.

Det er en god idé at gøde planten både mens og efter den blomstrer. Jo flere farver, en blomst har, desto mere energi skal den som regel bruge. Vi anbefaler også, at du lægger et kompostlag rundt om rødderne, så du bedre kan beskytte mod påvirkninger udefra…

Hvis du ikke vil have, at planten breder sig, skal du fjerne visne blomsterhoveder. Så vil planten nemlig bruge sin energi på at danne nye skud i stedet for frø.

LÆS OGSÅ: Primula – Alt om sorter, plantning og pleje

Beskæring og vintertid

Normalt blomstrer høstfloks kun i 3 uger, men med lidt let beskæring kan du forlænge det. Fjern de øverste 10 centimeters topskud på stænglens ene side, så nye skud bliver dannet, mens den anden halvdel blomstrer. Når den del afblomstrer, får du blomster på den beskårede del!

Når blomstringen er helt overstået, kan du klippe hele planten ned til en højde på ca. 10 centimeter. Derefter skal den graves op, og her vil du se at midten har fået et træagtigt udseende. Den del kasseres, så de unge planter kan danne nye skud. Der skal i alt være 3-4 skud.

Dét kan høstfloks bruges til

Der er ikke nogen særlige egenskaber hos høstfloks – det er en prydplante, der kan gøre nytte i haven. Med sit høje niveau af nektar er den nemlig meget sommerfuglevenlig, og den kan bidrage til nytteinsekters trivsel og velfærd.

Planten er utrolig smuk og kan også komme ind som bordpynt, hvis du klipper knopperne af inden blomstring. Det kan også potentielt forårsage ny blomstring nogle uger senere, når planten skal rette sin energi og sine ressourcer et andet sted hen.

Der findes spiselige floks-arter, men det er ikke sikkert, om høstfloks er én af dem. Planten bør derfor ikke indtages, men er harmløs ved berøring. Høstfloks er desuden et allergivenligt alternativ til marguerit – så vil du have duften, men ikke allergien, kan denne tages ind i hjemmet.

FAQ

Hvornår blomstrer høstfloks?

Blomsten viser sine smukke farver omkring juli eller august, og den kan stråle helt frem til oktober. Blomstringen tager som regel sted over 3 uger, men det er muligt at forlænge den ved at fjerne topskuddene i de øverste 10 cm.

Kan høstfloks tåle frost?

Høstfloks kan sagtens stå ude om vinteren, så længe du passer den ordentligt. Du skal dog ikke plante den ud, hvis jorden er frossen. Planten er ikke ræd for kulde, men den har brug for ordentlige mængder lys og skal derfor ikke placeres i skyggen.

Er høstflok giftig?

Der er ikke beviser på, at høstfloks er giftig, men det anbefales ikke at indtage planten. Den er ikke farlig ved berøring, men sørg altid for, at en blomst er sikker og spiselig, inden du bruger den i madlavning eller syltning.

1 kommentar

  1. Kan jeg dele min høstfloks?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove