Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
stjerneskærm

Stjerneskærm – Såning, udplantning og pleje

Den fine plante stjerneskærm er udbredt i både Lilleasien, Kaukasus og Europa. Den har en grundstillet roset, der er lavet af håndfligede blade og forgrenede skud, der er oprette og har små, tætte skærme. Det er en flerårig urt, og fordi den har en tæt, tæppedannende vækst, kan den være rigtig fin i haven!

I den her guide hjælper vi dig med alt det, du skal vide, for at dyrke stjerneskærm derhjemme.


Sådan planter du stjerneskærm

Du kan både plante stjerneskærmen i en krukke eller på friland. Stauden har det dog bedst med at vokse frit, gerne omgivet af mere dominerende planter omkring sig.

Hvis du planter den fra frø, kan du starte med at så i køleskabet, i en drivkasse eller bakker udenfor fra januar helt frem til slutningen af april. Den har det nemlig godt med en jordtemperatur på mellem 0 og 6 grader.

OBS! Husk at være forsigtig, hvis du bruger køleskabet, så du ikke får bakterier i maden.

Selvom det er let at få planten til at spire, skal du være forberedt på, at de små planter er langsomme til at vokse. Placer den i halvskygge i jord, der er let fugtig og høj på næring, og værn dig med tålmodighed. Du kan plante den ud i løbet af hele året, så længe jorden ikke er frossen eller for tør!

Grav et dybt hul, så rødderne ikke kan bøjes, og sørg for at vande både før og efter plantningen. Plant gerne ud i jord, der er blandet med kompost.

Pasning og pleje af stjerneskærm

I meget varme eller tørre perioder samt i løbet af foråret er det vigtigt at vande og gøde planten.

Det vil være en fordel at dele og flytte stjerneskærmen ca. hvert 4. år. Det sikrer nemlig, at du kan bevare en blomsterrig og frisk plante. For at dele planten op er alt, du skal gøre, at dele rødderne i to med en spade og plante dem ud hver for sig.

Stjerneskærm er en vinterhårdfør plante, så der er ingen grund til at dække den til, når det bliver koldt. Faktisk kræver den ikke så meget opmærksomhed, i hvert fald ikke når det kommer til vand eller gødning. Så længe jorden er næringsrig, og du er opmærksom på den i hede perioder, kan den ofte klare sig selv.

LÆS OGSÅ: Hjortetrøst i haven – Plantevejledning

Forskellige sorter af stjerneskærm

Stjerneskærm er ikke beslægtet med så mange arter, men der er nogle forskellige sorter. Den er af slægten Astrantia.

Astrantiamajor er stor stjerneskærm, som nemt kan forveksles med astrantia carniolica – den brune stjerneskærm. Sidstnævnte har dog svøbblade med brunlige spidser, mens astrantia major er lysere.

Kaukasisk stjerneskærm, også kaldet astrantia maxima, har rosa blomster, der er større end astrantia major. Den bliver op til 90 cm høj og breder sig op til 60 cm. Planten er yndig og kan give en flot, sart farve til haven – derfor er den også særligt populær i England, hvor den har vundet Royal Horticultural Society’s Award of Garden Merit.

Den mindste i familien kaldes, meget passende, liden stjerneskærm, eller astrantia minor. Dens blomster er mindre, og den har smalle blade med en flot hvid farve.

Stjerneskærm i haven – værd at vide

Stjerneskærm er rigtig fin at se på og kan pynte i haven, men selvom det er en urt, bør den ikke indtages. Den er nemlig svagt giftig og er før i tiden blevet brugt som et afføringsmiddel.

Det sagt, så vil den være til stor glæde for havens insekter. Det er primært en prydplante og en dejlig nem staude, men bier og brumbasser er også vilde med den. Den bidrager med rigeligt pollen og nektar, og da flere sorter hører hjemme i Europa, kan det rette valg også være godt for økosystemet.

Stauden kan give nogle flotte farver i haven, for selvom der ikke findes mange variationer, er de få, der er, skønne at se på. Den kan vokse i klynger og skabe fylde i haven, eller stå højt og smukt i en krukke og flyttes efter behov.

FAQ

Er stjerneskærm giftig?

Stjerneskærm er let giftig, men ikke decideret dødelig. Planten er før blevet brugt som afføringsmiddel, og den bør derfor ikke indtages.

Kræver stjerneskærm meget pasning?

Stjerneskærm er en meget nem plante til haven. Hvis den placeres optimalt og får de levevilkår, den har brug for, skal du næsten ikke give den noget opmærksomhed – heller ikke om vinteren.

Hvornår kan man plante stjerneskærm ud?

Du kan plante stjerneskærm ud året rundt, så længe jorden hverken er for tør eller frossen. Sørg for at give den de rette vilkår, så skal den nok slå rod og være en fryd for øjet i mange år frem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove