Fragt fra 49,- Fri fragt over 899,-
ildsot bekæmpelse

Ildsot plantesygdom

“Ildsot” er navnet på en plantesygdom, som er særlig udbredt i fugtige og varme perioder. Sygdommen opstår via dannelse af bakterier, og den kan få dine planter og træer til at visne.

Herunder kan du læse mere om, hvilke plantearter der er sårbare overfor at blive ramt af sygdommen. Og du får gode råd til at forebygge og behandle, så du kan bevare dine afgrøder i de lune sommerperioder.

Hvilke planter rammes typisk?

Der er nogle planter, som er mere sårbare end andre, når det kommer til at udvikle ildsot. Hvidtjørn, pære og cotoneaster hører til de mest sårbare arter, og ildsot sygdommen rammer generelt flest planter, træer og buske i rosenfamilien og kernefrugtgruppen.

Som udgangspunkt kan du forvente, at planter, buske og træer med blomstring i de varmeste måneder af året er dem, som har størst risiko for at udvikle ildsot plantesygdommen.

Sådan udvikler ildsot plantesygdommen sig

For at kunne bekæmpe og forebygge ildsot har du brug for viden om, hvordan sygdommen udvikler sig. Plantesygdommen er en bakteriesygdom, hvor bakterierne har samme livscyklus som de fleste planter. Det vil sige, at i det sene efterår og igennem vinteren er bakterierne i dvale, mens de kommer til live igen, når varmen kommer til i miljøet.

De første formeringer af nye bakterier begynder i foråret, når nattefrosten er ovre, og dagtemperaturerne begynder at stige op til 10-15 grader.

Nærstuderer du dine planter, vil du kunne se, når sygdommen har ramt din plante. I de første sygdomsstadier kan ildsot ses på de små dråber af slim, som siver ud gennem grenene på planter, træer eller buske.

Plantesygdommen er smitsom, og den kan bæres videre til andre planter via insekter, regn, fugle og endda os mennesker. Er du kommet til at røre en dråbe slim og glemmer at vaske hænder, inden du berører en ny plante, så er der stor sandsynlighed for, at sygdommen er blevet overført til den nye plante.

Både luftfugtighed og temperaturer har stor indflydelse på, hvor smitsom ildsot plantesygdommen er. Det kræver høj luftfugtighed for, at sygdommen kan opstå, og temperaturen skal være over 10 grader.

I miljø med temperatur over 24 grader kan sygdommen formere sig med eksplosiv fart, hvormed den bliver nærmest umulig at kontrollere.

Symptomer på ildsot plantesygdom

Som følge af den høje smitsomhed og den effektive udbredelse er det værd at holde øje med dine planter fra juli til september for at se, om enkelte eller flere af dem skulle have udviklet ildsot.

De første tegn på sygdommen vil kunne ses cirka 1-2 uger efter blomstring. Blade, skud og blomster visner med høj fart, og de bliver i første omgang gullige og brune for derefter at blive sorte. Den tilbageværende gren vil krølle sig sammen, og planten vil hurtigt komme til at se træt ud.

Det første stadie af ildsot plantesygdommen kan forveksles med Griffelråd sygdommen, hvor blomsterne ligeledes også bliver brunlige. Dog rammer de to sygdomme helt forskellige typer planter.

Sygdommen kan brede sig flere centimeter i grene og stammer på blot én dag. På stammen af en busk, plante eller træ opstår der sår, som kan væske med slim.

Du skal være opmærksom på, at frugterne fra en busk eller et træ, som er inficeret af ildsot, ikke må spises. Frugter og bær vil være påvirket af bakteriesygdommen, når selve afgrøden er syg.

Ildsot

Forebyg ildsot med disse tiltag

Det er umuligt 100% at undgå tilfælde med udvikling af bakteriesygdom i planter. Dog kan du med disse simple og gode råd minimere risikoen for, at dine planter udvikler og rammes af ildsot:

  • Hold øje med dine planter i de varme måneder
    Opdager du visne grene eller blade på dine planter, skal disse skæres væk hurtigst muligt. Du skal skære hele det område væk, som er blevet vissen og lægge snittet i frisk og rask grenområde.
  • Vask hænder og havesaks grundigt
    Sørg for at vaske både hænder og tilbehør som har været i berøring med grene eller blade fra en syg plante. Den mest effektive forebyggelse af smittespredning er at brænde de blade og grene, som du har klippet af busken, planten eller træet.
  • Fjern blomster på angrebne planter
    Er der bær eller frugter på de planter, hvor du har skåret visne grene væk, skal disse fjernes. Sørg for løbende at fjerne nye bær og frugter i løbet af blomstringssæsonen.
  • Undgå overgødning 
    Overdreven gødning er medvirkende til, at bakterier kan dannes og formeres. Du skal derfor være omhyggelig med at gøde dine afgrøder og følge anvisninger fra plantevejledninger. Som tommelfingerregel skal du gå efter en surhedsgrad på 7 pH i jorden omkring dine planter.

Vil du effektivt undgå forekomst af bakteriesygdom blandt dine afgrøder, skal du undgå tjørn, ildtorn og cotoneaster i haven.

FAQ

Hvilke planter er i særlig risiko for at udvikle plantesygdommen?

Det er især arter fra rosenfamilien og kernefrugtfamilien, der er i risiko for at blive ramt af bakteriesygdom. Det er værd at tjekke dine planter hyppigt i sommerperioden for at holde øje med planternes sundhed, og så du derved kan minimere en potentiel sygdomsspredning. 

Hvordan forebygger jeg ildsot?

Den bedste måde at forebygge udvikling af plantesygdommen på er ved at skære de grene af, som har tegn på angreb af bakterier. Det kan være i form af mange visnede blade, eller det kan være dryp af slim. Undgå at overgøde jorden hos dine planter. 

Må jeg spise frugter eller bær fra planter med sygdom?

Du skal smide de frugter og bær ud, som stammer fra planter, buske eller træer, der er ramt af bakteriesygdom. Sygdommen spreder sig hurtigt i planten, og derfor vil frugter og bær også være inficeret af bakterier, når grene, stamme og blade er det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove