Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
kardemomme dyrkning

Dyrkning af kardemomme

Kardemomme kender vi fra det indiske køkken, men den er blevet mere og mere populær her i Danmark. Den kan både bruges til karryretter til aftensmaden, men også til kardemommesnurrer og desserter. Alt i alt er det et meget alsidigt krydderi, som du nemt kan bruge i køkkenet.

Når det kommer til dyrkning af kardemomme, kan du også sagtens gøre det selv. Den har brug for nogle særlige vilkår for at gro og spire, så du skal være ekstra opmærksom på dens trivsel.


Læs med her og bliv klogere på kardemomme i denne særlige guide, hvor vi blandt andet gennemgår plantning, pasning og meget mere.

Hvad er kardemomme?

Kardemomme er en eksotisk plante, der kommer fra Indien. Den har været plantet i køkkenhaver i flere tusindvis af år, men har også spredt sig til andre lande i Asien og Mellemamerika. Det latinske navn for kardemomme er elettaria cardamomum og er sammen med safran og vanilje et af de dyreste krydderier i verden.

Planten kan vokse ude i naturen, hvor den kan blive helt op til fire meter høj. Den kan dog også sagtens trives indendørs her i Danmark, men her vil den sjældent blive mere end en meter høj.

Sådan dyrker man kardemomme

Der er ikke ét tidspunkt på året, hvor det er bedst at så og spire kardemomme. Derfor er det helt valgfrit for dig, hvornår du har lyst til at så dine frø. Det første, du skal gøre, er at ‘vække’ frøene i en skål eller kop med vand natten over. Dernæst skal du fordele frøene ud over din pottejord, der gerne må være til den fugtige side. Frøene skal ikke ligge særligt langt nede i jorden, så de skal kun dækkes minimalt af et tyndt lag jord ovenpå.

Det er godt at huske på, at kardemomme i sine originale omgivelser vokser og gror i et subtropisk klima, hvor varme og fugtighed er en selvfølge. Derfor kan du blive nødt til at tage højde for netop det, når du selv planter dine frø. Din opgave er derfor på en måde at simulere et klima som i Indien eller Thailand, så dine frø får de bedst mulige forhold for at spire og gro.

Når der er tale om dyrkning af kardemomme, bliver du også nødt til at være opmærksom på jorden, du planter i. Normal muldjord eller potteplantejord egner sig ikke supergodt, og du bør derimod finde en blanding af krukkeplantejord, jord med højt kalkindhold og sand.

Du kan med fordel stille jorden et varmt sted – normal stuetemperatur plejer at være optimalt. Efter såningen kan du regne med at vente op til to uger, før du kan se de første spirer bryde igennem jorden. Det er vigtigt, at jorden bliver ved med at være fugtig, og derfor bør du vande planten jævnligt og ofte bruge en forstøver til at give den lidt ekstra fugtighed.

Kardemomme

Pasning af kardemomme

Når dine kardemommeplanter er spiret, så handler det stadig om at prøve at genskabe de subtropiske forhold. Dette gør du bl.a. ved at sørge for, at jorden ikke er decideret våd hele tiden. Derimod er det optimalt, hvis du vander planten jævnligt med henblik på kun at skabe fugtighed omkring planten.

Du kan med fordel bevæge planten væk fra radiatoren, der faktisk kan være med til at tørre den ud, hvis der er for varmt og tørt. Det perfekte sted til dyrkning af kardemomme er derfor i et vindue med masser af adgang til sol, men hvor det dog ikke er for varmt på grund af radiator.

Inspiration til andre planter

Hvis du er blevet vild med at dyrke kardemomme – eller måske omvendt har fundet ud af, at det ikke er den rette plante for dig – så er der heldigvis også en lang række af andre nytteplanter, som du kan overveje at plante.

Du kan bl.a. dyrke karse til dine æggemadder eller jordbær til dine sommerdesserter. Du kan også dyrke lavendel, som du kan bruge til at lave velduftende parfumeposer af.

FAQ

Hvor kommer kardemomme fra?

Kardemommen kommer originalt fra Indien, men har bevæget sig ud i verden og dyrkes nu især i Asien, Arabien og Mellemamerika. Den trives godt i subtropiske klimaer, men kan sagtens vokse under de rette forhold her i Danmark.

Hvornår skal jeg plante mine kardemommefrø?

Du kan plante dine kardemommefrø, præcis når det passer dig. Der er ikke noget bestemt tidspunkt, de skal plantes. Du kan regne med at se små spirer allerede to uger efter plantningen.

Hvad kan jeg bruge kardemomme til?

Kardemomme kan bruges til et væld af både udenlandske og danske opskrifter. Du kan blandt andet bruge det i kanelsnurrer eller chai. Derudover virker det også som et godt krydderi i mange kødretter og mange retter omkring juletiden.

2 Kommentarer

  1. Hejsa – jeg har en aflægger fra en “sort kardemomme” plante – nu regner jeg ikke med at der kommer blomster foreløbig 🙂 men hvad er helt præcist forskellen på sort og grøn kardemomme – og hvad er deres respektive latinske navne? Jeg har ikke kunne slå dette op noget sted…

  2. Jeg har i flere år haft en meget stor kardemommeplante, som har stået i drivhus om sommeren og plantehus (ca. 10 grader) om vinteren. I år er planten efter at den er kommet på “friland” begyndt at visne, og nu 1.6 besluttede jeg at smide den ud. Da jeg fik den ud af potten kunne jeg imidlertid se at rødderne havde det fint og at der var masser af nye skud på vej.
    Spørgsmålet er skal jeg skære planten helt ned og vente på de nye skud, eller skal jeg lade stilkene med de visne blade blive stående??
    Bør planten beskærer/skæres tilbage hvert efterår??

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove