Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
dyrke ægte laurbær

Dyrkning af laurbær (Laurus Nobilis)

Laurbær er en forholdsvis nem busk at have i haven, så længe du sørger for at hjælpe den med at komme godt igennem vinteren. Planten tåler nemlig ikke så meget frost. Med laurbær i haven kan du komme friske laurbærblade i dine gryderetter. Det giver en langt mere intens smag og duft.


Holder du af at bruge laurbær i madlavningen, kan du nemt selv dyrke den i haven. Ja, du kan også have den på altanen, da det er en plante, der er nem at have i en krukke. Planten vokser normalt under varmere himmelstrøg, men det er kun i forbindelse med frostvejr, at du skal være lidt ekstra opmærksom på, hvordan den har det. Resten af året klarer den sig fint.

Når du vil dyrke laurbær, som du skal spise, skal du være meget opmærksom på, at det skal være det, der hedder Ægte Laurbær eller Laurus Nobilis på latin. Du kan også købe kirsebærlaurbær, men de kan ikke spises. Hverken bladene eller bærrene. Faktisk er de giftige. De er dog virkelig gode som hækplanter, hvor almindelige laurbærplanter egner sig bedst til at stå alene.

Læs også: Laurbærkirsebær som hæk – inspiration

Plantning af laurbær

Vil du plante laurbær på friland, er det vigtigt, at du sørger for at vælge den rette placering til dem. Det skal være et sted, hvor planten kan få masser af sol, hvor der er læ, og hvor sandsynligheden for, at jorden bliver bundfrossen om vinteren, er minimal. Det vil derfor være oplagt, at du placerer planten op ad en syd- eller vestvendt husmur, når du planter den på friland.

Laurbær skal stå i en næringsrig og veldrænet jord. Hvis du ikke har det i haven, kan du derfor blande den op med for eksempel vores organiske jordforbedring for at få det. Når du planter den, graver du bare et hul, der er stort nok til, at plantens rodklump kan være i det. Derefter placerer du planten i hullet, sørger for, at den står lige og trykker derefter jord ned omkring den. Sørg for at vande den godt i de første par uger.

Du kan dog også plante laurbær i en krukke. I det tilfælde kan du have den stående uden for i krukken i sommerhalvåret, men rykke den ind et sted, hvor der er frostfrit om vinteren. Det kan for eksempel være drivhuset eller udestuen.

Har du allerede en laurbærbusk i haven, og vil du gerne have flere, kan du tage stiklinger af din nuværende plante. Vælg en rimelig tyk gren, som du klipper af, og sæt den i en potte. Planten har brug for noget ekstra opmærksomhed i starten, men vil derefter hurtigt blive til en selvstændig busk.

Laurbær

Dyrkning af laurbær

Laurbær på friland har ikke brug for at få ekstra vand. De kan fint få nok vand fra jorden. Dyrker du laurbær i potter, må jorden ikke tørre helt ud i løbet af sæsonen. Du skal dog sørge for, at det er muligt for overskydende vand at kunne løbe ud af potten.

Overvintring af laurbær

Det vigtigste at huske i forhold til dyrkning af laurbær er, at de ikke tåler kulden i Danmark så godt. Hvis temperaturen kommer under -15 grader, skal du ikke regne med, at din laurbær overlever. Selv ved mindre frostgrader, er det dog vigtigt, at du beskytter din laurbær.

Har du laurbærren i en krukke, kan du sætte den op ad en husmur, hvor den kan stå i læ, og hvor den kan få så meget sol, som det nu er muligt i en dansk vinter. Hvis det ser ud til at blive hård frost, kan du flytte den ind i et drivhus eller i udestuen.

Har du plantet laurbærren på friland, er det en god idé at dække jorden omkring den til med grangrene eller fiberdug samt barkflis. Det hjælper med til, at jorden ikke bliver helt så kold. Ser det ud til meget hård frost, kan du eventuelt dække til med begge dele.

Har det været en vinter med meget hård frost, kan det være, at det ser ud til, at din laurbær er død. Du bør dog give den noget tid, inden du helt opgiver den. I nogle tilfælde kan det være, at det kun er den del, der er over jorden, der er død, mens rodnettet stadig lever. Planten kan derfor begynde at skyde igen helt nede ved jorden. Det vil imidlertid typisk først ske i løbet af juni måned.

Læs også: Rosmarin dyrkning – Den store guide

Beskæring af laurbær

Laurbær skal beskæres i løbet af sommeren, når der er tale om en mindre beskæring. Det kan du nemt gøre med en almindelig beskæresaks. Hvis du har en ældre laurbærbusk, der ikke skyder så godt længere, kan du i stedet vælge at skære den helt ned, da det kan få den til at skyde igen. Det er bedst, at du gør det over to år, så busken har tid til at komme sig.

Vil du gerne have en busk, som du kan klippe til en figur, kan du også bruge en laurbærbusk, da den kan tåle en rimelig hård beskæring. I det tilfælde bør du klippe lidt i løbet af sommeren, så den kan få den ønskede form. Har du ikke prøvet at klippe buske i figur før, kan det være en god idé, at du køber en form, som du kan klippe efter.

Høst, brug og opbevaring af laurbær

Du kan høste laurbær hele året igennem, så længe det er en busk, der er stor nok til, at den vil skyde om foråret og om sommeren. Det er de færreste, der bruger så meget laurbær i løbet af året, at det bliver et problem for busken, at du går og klipper af den med jævne mellemrum.

Laurbær bliver typisk brugt i gryderetter, hvor du kommer dem i hele. Det kan for eksempel være retter med lam, fisk eller oksekød. Eller til flæskestegen, hvor du sætter dem mellem nogle af sværene.

Du kan godt vælge at tørre laurbærbladene, når du har høstet dem. Hvis du vælger det, er det vigtigt, at du sørger for, at der kommer rigeligt med luft til dem, så de ikke mugner. Det bedste er dog, at du bruger dem friske, da der er langt mere smag og duft i de friske frem for de tørrede.

Hele idéen med at dyrke sine egne krydderurter er jo, at du kan få nogle, der er langt mere smagfulde end dem, du kan købe nede i supermarkedet. Med en laurbærbusk i haven vil det netop være nemt at få lækre og smagfulde laurbærblade året rundt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove