Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
amaryllis blomst i haven

Amaryllis plantevejledning

Vil du have en smuk have, selv når sommerens varme er væk? Amaryllis er en utrolig smuk blomst, der vil blomstre om vinteren. Amaryllis kendes også som ridderstjerne. Den er meget imponerende med store blomster, der typisk er røde og en rank stængel.

Blomsten stammer fra Sydamerika, og den vil give dig mange gode tanker om sommer i en mørk tid. Amaryllis kan have flere farver såsom stribet, meleret, fersken, rosa, rød og lilla. Her på siden kan du læse mere om blomsten, hvordan du passer den, og hvilke egenskaber blomsten har.


Hvordan passer man amaryllis?

Når du har fået din amaryllis, vil du naturligvis gerne passe godt på den og vide, hvordan du skal passe den. Du skal tage en god pottemuld og fylde en potte op sammen med vand. Du skal lægge løget, så det står højt i potten, og kun halvdelen af løget skal være dækket af jord. Det er vigtigt at give planten masser af lys og varme. Det er også muligt at købe blomsten i en potte, hvor løget allerede er placeret, hvormed du ikke skal tænke på det. Placer amaryllis på et lyst sted. Så skal planten bare vokse!

Når du skal vande blomsten, skal du vande sparsomt, men jorden må ikke tørre ud. Hvis løget får for meget vand, vil den rådne.

Amaryllis vil blomstre, når rødderne er færdigudviklede, og løget vil vokse op til en 40-80 cm blomsterstængel, og her vil 2-4 blomsterblade vokse frem.

Hvordan får man amaryllis til at vokse år efter år?

På et tidspunkt vil amaryllis begynde at visne og afblomstre. Det er vigtigt, du klipper de visne blomster af. Stilken vil visne af sig selv, og du skal fortsat lade planten stå på et lyst sted.

Når du har klippet de visne blade af, skal du gøde og vande fra marts og til juni. Her vil løget begynde at blomstre igen. Der vil komme grønne blade, og planten er frisk. Fra juli skal du forsigtigt trappe ned på at vande og gøde. Bladene bliver gullige og skal fjernes. Løget skal ikke have vand eller lys, men så køligt i maksimum 18 grader. Du skal blot efterlade det der, indtil der begynder at spire noget grønt frem. Du skal stadig ikke vande, først når knoppen er fremme.

Nu skal du flytte blomsten ud i lyset igen og give den lidt vand. Løg og blomst vil blomstre, og du skal ikke vande særlig meget. Sådan foregår processen år efter år, og du kan have glæde af din amaryllis mange år fremover.

Amaryllis

Er det muligt at have amaryllis uden jord?

Ja, det er faktisk noget nyt, man har fundet ud af. Hvis du svøber løget i voks, behøver du ikke vande, og efter nogle uger vil planten vokse frem. Det er ekstremt nemt, og det er ideelt til et flot juledækket bord. Planten vil blomstre i omkring 3-5 uger.

Hvilket tidspunkt skal man så amaryllis?

Det er bedst at så dem i april-maj. Temperaturen skal gerne være 22-24 grader. Ved spiring kan den dækkes til med glas eller papir for at holde en høj luftfugtighed. Efter spiringen skal temperaturen kun være 18-20 grader. I december-januar skal planten stå så lyst som muligt og med temperatur omkring 14-15 grader. I januar-februar skal frøene stilles væk, og så gror de videre, og de går i hvile til eftersommeren.

Hvilke sygdomme skal man være opmærksomme på?

Der forekommer oftest mider, snegle eller virus hos amaryllis. Snegle bekæmpes med metaldehyd og mider med malathion midler.

Inspiration til andre planter

Amaryllis er en smuk og farverig blomst. Det kan være, du er interesseret i at kombinere den med andre farverige blomster. Solhat er en anden utrolig smuk og farverig blomst. Dahlia er en smukke lilla blomster, som er flotte til haven, og du kan plukke dem op putte dem i en pæn vase. Ranunkel er en anden slags blomst, som giver masser af farve i haven. Ranunkel kan ikke overleve den danske vinter, så du skal grave dem op om vinteren og flytte dem i en krukke.

Amaryllis stammer oprindeligt fra Peru, og den kan minde os om noget eksotisk, da den blomstrer med sine strålende farver om vinteren. Det er ideelt at have blomster, der blomstrer på forskellige tidspunkter af året, så du kan nyde blomster og planter året rundt og ikke kun om foråret eller sommeren.

Farverige planter og blomster

Det er godt for os danskere at have noget farverigt at se på året rundt. Derfor er amaryllis så ideel, da den blomstrer om vinteren.

I dag er der mange, der bor i byerne, og derfor kan man have brug for at have planter i hjemmet, så naturen er tættere på os. Amaryllis er en plante, der kan blomstre efter afblomstringen, og derfor er den også meget bæredygtig. Du behøver ikke skifte blomster ud i tide og utide. Med amaryllis kan du se på den samme smukke blomst igen og igen. Det giver en dejlig genkendelse og et håb om lysere tider, når vinteren er mørkest.

FAQ

Hvordan ser amaryllis ud?

Amaryllis er en flot blomst, hvor bladene enten er røde, lyserøde, lilla, melerede eller stribede. Der kommer som regel 4 blade, som man kalder de fire verdenshjørner. Stilken er lang og høj.

Hvordan passer man amaryllis?

Amaryllis passer man ved at vande den sparsomt og have den stående et lyst sted, hvor den får varme. Blomsten har forskellige processer, hvor den har forskellige behov.

Hvornår skal man plante amaryllis?

Det er bedst at plante amaryllis april-maj. Det er muligt at få den til at genblomstre, efter den er afblomstret. På den måde kan du nyde godt af blomsten igen og igen.

1 kommentar

  1. Slal voksen pilles af en afblomstret Amarylis for at få den til at blomstre igen?

    Ellen Christensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove