Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
kvikgræs

Kvikgræs (senegræs) bekæmpelse

Kvikgræs (elytrigia repens), der også kendes som senegræs, kan være meget genstridigt at få bugt med. Ved at luge grundigt om efteråret og foråret og derefter sørge for at luge en gang om ugen kan du dog komme kvikgræsset til livs. Har du ikke tålmodigheden til det, kan du godt bruge gift til det, men så skal du være meget varsom med, at du ikke kommer til at bruge for meget.


Kvikgræs er for mange haveejere en af de allerstørste plager i haven og andre steder. Det flerårige og stride græs kan infiltrere både blomsterbedet, græsplænen og indkørslen og har et stort rodnet, der gør det meget svært at slippe af med. Hvis du føler, at du kæmper en forgæves kamp mod kvikgræsset, er der dog heldigvis håb. Det er nemlig muligt at få bugt med det, hvis du lægger nogle kræfter i det.

Græsset hørte egentlig til på stranden, men forholdene i de danske haver fungerer ganske udmærket for kvikgræsset. Det er tilpasset til det tørre sand ved stranden, og i en have med udækket jord vil der også være tilpas tørt. Samtidig er der ikke meget konkurrence fra andet ukrudt, da du sikkert også arbejder hårdt på at fjerne det.

Du kan godt bruge gift til at fjerne kvikgræs, men du skal være meget opmærksom på, at du ikke bruger for meget, og at det højst sandsynligt kommer til at påvirke planterne, der står omkring kvikgræsset. Græssets rodnet vokser nemlig vandret, og det vil derfor som regel filtre sig sammen med rodnettet på andre planter – lige meget om det er i køkkenhaven, i staudebedet eller i græsplænen. Det bedste er derfor, at du fjerner græsset med håndkraft.

Hvorfor kommer der kvikgræs?

Kvikgræs er en plante, der egentlig løsner jorden. Tidligere kom landmændene den til livs ved at lægge markerne brak og lade deres kreaturer græsse på dem. Den hyppige græsning og de andre planter på marken gjorde, at kvikgræs aldrig kunne få overtaget et helt areal.

Hvis du har et område med kvikgræs, og du lader det være, vil du faktisk kunne se, at kvikgræsset forsvinder, når jorden er blevet helt løsnet af dets rodnet. Hvis du har tid til at vente på det, er det derfor også en måde at slippe af med græsset på.

Kvikgræs trives særligt godt i dag, fordi mange af dets ”konkurrenter” er nemmere at slå ihjel med ukrudtsmidler eller lugning. Det får derfor ikke nær så meget konkurrence fra andre former for ukrudt, som det gjorde tidligere. Det er også derfor, at det kan virke som, at det spreder sig meget voldsomt.

Sådan bekæmper du kvikgræs

Når du vil kvikgræsset til livs, er der overordnet to forskellige måder, du kan anvende. Den ene er at bruge gift, den anden er at bruge håndkraft – og have en god portion tålmodighed.

De fleste professionelle anbefaler, at du ikke bruger gift, da du hurtigt kan komme til at bruge for meget. De fleste haveejere overholder ikke doseringerne på emballagen – de bruger derfor enten for meget på en gang eller har ikke tålmodighed til at vente på, at giften virker og giver derfor mere gift for tidligt.

Overskydende giftmidler kan som bekendt ende i grundvandet, og det er et problem flere steder, at vandet er blevet forurenet. Hvis du vil bruge gift til at fjerne kvikgræs i haven, skal du derfor være meget omhyggelig med at overholde de anbefalede mængder. Når det er sagt, er det selvfølgelig helt op til dig selv som haveejer, om du vil bruge gift eller ej.

Kvikgræs

Gift mod kvikgræs

Du kan bruge Roundup (Glyphosat) og lignende ukrudtsmidler til at fjerne kvikgræs med. Når du bruger det, er det vigtigt, at du enten sprøjter det eller pensler det direkte på kvikgræsset. Kommer det på planterne ved siden af, kan det også slå dem ihjel. Du skal derfor være meget omhyggelig, når du påfører det.

Ukrudtsmidlerne virker på den måde, at de kommer ned i planternes rodnet og ødelægger det. Hvor effektivt giften virker, kommer altså an på, hvor stort et rodnet de har. Kvikgræs kan have et meget stort rodnet. Det er derfor, at det er så svært at komme af med. Bare et lille stykke rod, der får lov til at ligge tilbage i jorden, kan blive til en ny plante.

Hvis du behandler kvikgræs med et meget stort rodnet, kan det være nødvendigt, at du giver det flere behandlinger. Er det tilfældet, er det dog meget vigtigt, at du følger anvisningerne på emballagen, så du ikke kommer til at give græsset for meget. Det kan være fristende at gå ud og sprøjte det igen med det samme, hvis du ikke ser resultater, men det tager tid for giften at virke og slå kvikgræsset ihjel. Selv med denne metode er det derfor vigtigt, at du er tålmodig.

Giftfri fjernelse af kvikgræs

En mere sikker metode er, at du fjerner kvikgræs uden at bruge gift. På den måde er du sikker på, at du ikke kommer til at bruge for meget gift i haven. Har du kvikgræs i græsplænen, er det faktisk rimelig nemt at komme af med det. Du skal bare sørge for at slå græsset 1-2 gange om ugen i hele perioden, hvor det vokser.

Du kan læse mere om bekæmpelse af ukrudt i græsplænen her.

Lige som tidligere hvor køerne spiste græsset, kan kvikgræs ikke tåle, at du bliver ved med at slå delen over jorden ned. Til sidst vil det derfor give op.

Har du kvikgræs i køkkenhaven eller i staudebedet, kan det godt blive mere tricky. Her kan kvikgræssets rødder nemlig have filtret sig ind i rødderne på de andre planter i bedet. For at komme så meget som muligt til livs bør du luge det om efteråret, når du alligevel gør haven klar til vinteren.

Hvis du luger igen om foråret, er du allerede kommet langt i forhold til at dæmme op for kvikgræs. Ved at luge en gang om ugen kan du effektivt holde kvikgræsset nede, selvom du ikke bruger gift.

Det tager altså lidt tid i starten at komme af med kvikgræsset, men når du har fået minimeret mængden af det, kan du forholdsvis nemt holde det nede med regelmæssig lugning. Vælger du at bruge gift, er det vigtigt, at du sørger for at følge instruktionerne på emballagen.

1 kommentar

  1. Hej Martin,
    Vil en vertikalklipper fjerne kvikgræs,, hvis man bruger den i efteråret?
    Vh Marianne

    Marianne Knudsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove