Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
ribs dyrkning

Dyrkning af ribs

Ribs er virkelig nemme at dyrke. Vil du have en næsten 100 % sikker høst af bær i haven, skal du derfor vælge ribs. Du skal bare fjerne døde grene, så vil busken kunne klare resten selv. Du kan dog godt dyrke busken mere intensivt, hvis du ønsker en større høst og større bær.


Det er næsten overdrevet at tale om dyrkning af ribs. Det er nemlig en så nem plante at have med at gøre, at du faktisk i vid udstrækning kan lade den passe sig selv, når den først er plantet. Faktisk er det den nemmeste bærbusk at have med at gøre. Samtidig har de fleste ikke et stort forbrug af ribs, hvorfor det er oplagt at have et par buske i haven, der kan stå og passe sig selv, hvis du har pladsen til det.

Vil du gerne have større bær og flere af dem, kan du godt dyrke ribs mere intensivt. Så skal du sørge for at beskære busken og give den gødning en gang om året. Det kommer altså helt an på, hvad dit ambitionsniveau er.

Ribs er en god busk til både større og mindre haver. I store haver kan du bare lade den passe sig selv, mens du i mindre haver kan beskære den, så den ikke kommer til at fylde for meget. Den kan også trives i en krukke, så har du kun en altan, vil den også kunne trives dér.

Hvilken sort af ribs skal jeg vælge?

Hvilken sort af ribs du skal vælge, kommer selvfølgelig helt an på, hvordan du vil bruge dem. Hvis du kun vil bruge ribsene til syltning eller gele, er det smartest, du vælger en sort, hvor ribsene modner på samme tid. Har du flere ribs i haven, bør du vælge den samme sort til alle buskene.

Vil du gerne nyde ribsene friske, bør du i stedet have fokus på at vælge ribs, der modner på forskellige tidspunkter. På den måde kommer du til at have en længere sæson, hvor du kan nyde ribsene, og du behøver ikke at plukke dem alle på en gang.

Der findes både røde ribs (Ribs rubrum) og hvide ribs (Ribes ‘Hvid Hollandsk’). Røde ribs kan både være meget syrlige og let syrlige, mens hvide ribs som udgangspunkt er sødere. Det kan derfor være sjovt, at du har begge i haven, hvis du har plads til det.

hvide ribs

Sådan planter du ribs

Har du har købt en ribsbusk på planteskolen, kan du plante den fra efteråret til foråret. Den etablerer sig bedst, hvis du planter den om efteråret eller vinteren. Det giver den mest tid til at etablere sig inden sommeren.

Ribs foretrækker en solrig placering i læ, men kan også godt stå i halvskygge eller på steder, hvor der kun er sol noget af dagen. Når du vælger en placering i læ, skal du være opmærksom på, at det ikke er et sted, hvor frosten er længere tid om at forsvinde end i resten af haven. Det vil din ribsbusk ikke trives med.

Når du skal sætte ribs, graver du et hul, der er lidt større end dens rodklump. Derefter sætter du planten ned i hullet og fylder jord omkring den. Du skal klippe busken ned til 30-40 cm over jorden, så den koncentrerer sig om at skabe et stort rodnet og ikke om at vokse i højden det første år. Sørg for at give den rigeligt med vand, når du har plantet den.

Tag stiklinger af ribs

Hvis du allerede har en ribsbusk i haven, og du gerne vil have flere, kan du tage stiklinger af dem. Det er bedst at gøre af nye buske, da du kan risikere, at de gamle buske har sygdomme.

Du klipper bare en stikling af og sætter den i jorden dér, hvor du vil have den. Sørg for at vande den godt, så den ikke tørrer ud.

Hvis du vil have en ny ribsbusk ved siden af den nuværende, kan du også tynge en gren ned med sten og lægge jord rundt om den. I løbet af et år vil den del, der er under jorden, have dannet sit eget rodnet, og du vil have fået en ny ribsbusk. Der skal være omkring 1,5 meters afstand mellem ribsbuskene.

Pasning af ribs

Du behøver ikke at bruge meget tid på at passe dine ribs, hvis du ikke ønsker det. Du kan nøjes med at klippe døde grene af og tynde lidt ud i busken, hvis den bliver for tæt. På den måde kan der komme lys og luft til bærrene i midten.

Hvis du vil have større bær og kunne høste flere bær fra dine ribsbuske, kan du dog beskære dem yderligere. Om vinteren bør du klippe alle sideskuddene af og klippe grenene tilbage med en fjerdedel. Om sommeren bør du klippe toppen af de nye skud, så ribsbusken bliver mere kompakt.

Ribes rubrum
Ribes rubrum også kendt som røde ribs eller haveribs

Du bør også have fokus på beskæring, hvis du har en lille have. Ved at beskære ribsbusken kan du forhindre, at den ikke bliver for stor og dominerende. Udvælg nogle få grene, som du vil lade være, og klip så resten af.

Når du vil have flere og større bær, er det også vigtigt, at du sørger for, at din ribsbusk får nok næring. Som udgangspunkt er der næring nok i jorden til, at den selv kan sætte bær. Det er derfor kun for at få et større udbytte, at du skal bekymre dig om det. Du bør give kalium og kvælstof til den en gang om året i foråret.

Hvornår er ribs klar til høst?

Ribs er klar til høst i løbet af juni, juli og august. Hvis du vil sprede høsten ud, kan du vælge sorter, hvor bærrene modner på forskellige tidspunkter. Det nemmeste er, at du plukker hele klaser af busken, og at du så piller bærrene af enkeltvis.

Du kan opbevare ribsene i køleskabet nogle dage eller fryse dem ned, hvis du har for mange til, at du kan nå at spise dem nu og her, inden de bliver dårlige.

Ribs kan spises friske – som rysteribs med sukker i eller som pynt – eller som gelé, syltede eller grød. De meget syrlige ribs egner sig kun til sidstnævnte, men de søde ribs er lækre at nyde friske. Fordi ribs er syrlige, er det en god idé at blande dem med andre bær, for eksempel hindbær og jordbær.

Almindelige problemer med ribs

De mest almindelige skadedyr, som du kan få problemer med, er fugle. De er nemlig vilde med ribs, og hvis der ikke er så mange andre bær i nærheden, kan det være nødvendigt, at du sætter et net over busken for at kunne have dine ribs i fred.

Der findes flere forskellige sygdomme, som ribs kan blive ramt af. Den mest almindelige er skivesvamp, der giver små brunlig-røde pletter på bladene, hvorefter de falder af allerede i sensommeren. Du skal sørge for at fjerne bladene efter løvfald, da det mindsker risikoen for, at busken bliver angrebet næste år. Der findes sorter, der er udviklet, så de ikke bliver ramt af skivesvamp. Det er dog industrisorter, hvilket betyder, at de har mere syrlige bær.

En anden sygdom, som du skal være opmærksom på, er ribsskeblad. Den viser sig ved, at bladene krøller sammen og nedad. Sygdommen skyldes nematoder i jorden, og du er derfor nødt til at fjerne angrebne buske.

Det vil dog være sjældent, at det kommer så vidt med dine ribsbuske. Planter du ribs i haven, kan du regne med at have en nem busk, som vil give dig et godt udbytte – også selvom du ikke giver den så meget opmærksomhed.

FAQ

Skal man gøde ribs?

Hvis du vil gøde dine Ribs skal du gøre det med almindelig havekompost eller jordforbedring. Dette kan du gøre en enkelt gang om året. Ved at gøre dette får du også større og flere bær.

Hvornår er det bedst at plante ribsbuske?

Har du har købt en ribsbusk på planteskolen, kan du plante den fra efteråret til foråret. Den etablerer sig bedst, hvis du planter den om efteråret eller vinteren.

Kan man plante ribs i krukker?

Ribs trives rigtig fint i krukker, så har du minimal plads i haven, eller på fx en altan, vil den også kunne trives rigtig fint dér.

Hvornår er ribs klar til høst?

Ribs er klar til høst i løbet af juni, juli og august. Hvis du vil sprede høsten ud, kan du vælge sorter, hvor bærrene modner på forskellige tidspunkter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove