Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
aronia hæk guide

Surbær hæk (Aronia hæk) Guide

En Surbær hæk er utrolig nem at have. Du behøver hverken at vande den eller gøde den, når den først er etableret. Faktisk behøver du ikke engang at klippe den hvert år. Som belønning for din sparsomme indsats får du en meget smuk hæk, der bliver tæt, skifter farve med årstiden, tiltrækker fugle til haven og producerer bær, der bliver beskrevet som superfood.


Vil du have en hæk, der både er smuk at se på, tiltrækker masser af fugle, er nem at holde og har spiselige bær, er det en surbær hæk, du skal gå med. Den kaldes også en aronia hæk, og dens bær er faktisk blevet beskrevet som en ny form for superfood.

Aronia hække er meget smukke hække, der starter som rødbrune om vinteren. Om foråret får de grønne blade og små hvide, velduftende blomster. Om sommeren er bladene mørkegrønne, og de sorte bær dukker op i sensommeren. Om efteråret bliver bladene gyldne, orange og kraftigt røde og giver dermed et fantastisk farvespil til haven.

Aronia busk efterår
Aronia buskens farver i efteråret.

Aronia kan fint tåle det danske klima med regn og kulde. Faktisk er det muligt at finde planten helt op til de arktiske egne. Den er heller ikke sart over for at stå ved vejen, hvor den kan blive ramt af vejsalt om vinteren eller at stå på en blæsende beliggenhed. Lige meget hvor du vil bruge den, vil det derfor stort set være muligt.

Trin for trin vejledning til surbær hækken

Her får du en kort guide til, hvordan du planter og passer en surbær hæk:

 1. Plant om efteråret eller foråret. Grav en rende, der er 40 cm dyb/bred.
 2. Brug en snor og en makker til at sikre, at dine aronia buske står helt lige.
 3. Vand det første år, men nyd ellers, at hækken ikke har brug for pasning.
 4. Hækken har heller ikke brug for gødning, og du kan beskære efter behov.
 5. Spis bærrene selv, for eksempel i smoothie – eller overlad dem til fuglene.

Plantning af surbær hæk

Surbær hæk kan stå i fuld sol og halvskygge. Når den står i fuld sol, vil dens farver blive bedst fremhævet. Du kan plante aronia buske i foråret og efteråret. Om efteråret får planten mere tid til at etablere sit rodnet inden sommeren, der er klart den hårdeste tid for planterne.

Når du skal plante en hæk, er det nemmeste, at du graver en rende, der er omkring 40 cm dyb og 40 cm bred i hele den længde, hvor du vil sætte hækken. Ved at sætte en pæl i hver ende og trække en snor mellem pælene kan du nemmere få hækplanterne til at stå lige. For yderligere at sikre dig, at dine hækplanter er lige, bør du få hjælp af en anden person. På den måde kan den ene holde planten og sikre, at den er lige, mens den anden skubber jord ned omkring planten.

Har du købt barrodsplanter, skal du sørge for, at de ikke tørrer ud, når du sætter dem. Det handler derfor om, at du er hurtig, når du først har fjernet posen om rødderne. Du skal bruge 2,5 planter pr. meter for at få en tæt hæk.

Pasning og beskæring af aronia hæk

Det første år er det vigtigt, at din aronia hæk ikke tørrer ud. Derfor bør du vande den i tørre perioder. Efter det første år kan hækken godt klare sig selv. Der er det kun, hvis der er virkelig ekstrem tørke, at du bør vande den.

Hækken har heller ikke brug for gødning, men klarer sig fint med det, der findes i jorden. Det er altså en meget nøjsom plante.

Du behøver ikke at beskære din aronia hæk hvert år. Den får nemt selv en tæt vækst. I stedet kan du give den en foryngelsesklipning hvert andet til tredje år, hvor du fjerner nogle af de gamle grene. Det bør du også gøre, hvis din hæk bliver ramt af svamp. Det kan den nemlig godt gøre, hvis den er blevet for tæt, og grenene derfor er for lang tid om at tørre efter et regnskyl.

surbær busk

 

Hvis du gerne vil have en hæk, der er klippet i form, kan du klippe den en gang om året. Da surbær hække er et yndet sted at leve for fugle, bør du klippe den uden for deres ynglesæson, så du ikke forstyrrer dem eller kommer til at klippe i en rede. Når du klipper den, bør du gå efter, at den er smallest foroven og bredest forneden. Det gør det dels muligt for de nederste grene at få sol, dels vil den ikke så nemt kollapse, hvis der falder meget sne.

Hvad kan aroniabær bruges til?

Aroniabær eller surbær, der vokser på denne type af hække, er små sorte bær, der er spiselige for mennesker. De smager rimelig bittert, hvis du spiser dem uden andet til. Det er derfor en god idé at spise dem sammen med andre former for frugt eller mad. Det kan for eksempel være i en smoothie sammen med søde frugter som banan eller på din morgenmad.

Bærrene kaldes for superfood, da de har et højt indhold af polyfenol. Det binder de frie radikaler i kroppen, hvilket blandt andet er dem, der opstår, når du er stresset eller spiser dårligt. Hvis du vil have glæde af polyfenolerne, skal du ikke varme bærrene op. Hvis du for eksempel vil bruge bærrene til saft, skal du derfor koldpresse dem. Surbær kan dog sagtens varmes op. Det kan du gøre, hvis du for eksempel vil bruge dem til marmelade.

Når du plukker surbær, er det vigtigt, at du dækker dig til. Bærrenes sorte saft efterlader nemlig pletter, der kan være meget svære at få af tøjet igen. Hvis du ikke selv spiser dine surbær, kan du være sikker på, at fuglene gør det. De er nemlig helt vilde med bærrene.

Priser på surbær hæk

Priserne på en surbær hæk ligger typisk på mellem 130 og 1.000 kroner. Der er altså stor forskel på, hvor meget det kommer til at koste dig at etablere sådan en hæk. Hvor meget planterne koster, kommer an på, hvor store de er, og hvor mange du køber. På mange planteskoler kan du få mængderabat, så det giver bedst mening, at du køber alle hækplanterne på en gang.

Selvom prisen på en surbær hæk måske ligger over prisen på andre former for hække, er den bestemt alle pengene værd, når du slipper for at skulle klippe den flere gange om året, og du endda kan høste bær fra din hæk.

FAQ

Er aronia en stedsegrøn hæk?

Bladene på aronia skifter farve henover vinteren, men beholder sine blade. Den er ikke stedsegrøn, men giver alligevel læ og privatliv året rundt.

Hvor tæt skal man plante aronia?

Du skal bruge 2,5 planter pr. meter for at få en tæt hæk. Det betyder at du skal sætte hækplanterne med ca. 40 cm mellemrum.

Skal man klippe en surbær hæk hvert år?

Du behøver ikke at beskære din surbær hæk hvert år. Den får nemt selv en tæt vækst. I stedet kan du give den en foryngelsesklipning hvert andet til tredje år, hvor du fjerner nogle af de gamle grene.

3 Kommentarer

 1. Hej Tak for god information vedrørende Aronia buske – jeg har et spørgsmål:
  Vi har en flot og stor Aronia busk der stå på Øst siden af vores hus I delvist blandet alm havejord og spagnum , den klarer sig flot med delvis sol.
  Den forrige ejer af vores grund have flere hundrede Rhododendron, så jorden er noget af et mix. og det får vi ikke lige lavet om på.
  Nu til spørgsmålet – Vi har et område mod sydsiden af grunden, hvor der er en del skygge i løbet af dagen dog er der både morgen og aftensol . Her er et bed hvor vi overvejer netop Aronia – mon det kan være en mulighed der ? Der står 3 buske som vi holdt meget af men de er desværre gået ud nu , efter tænker vi et langt og godt liv siden den forrige ejer af huset.
  Jeg kan ikke huske hvad de hedder men tager gerne et billede og sender af dem så det måske giver en ide´om haven, bedet og hvad de buske hedder, som er der nu, – selv om vi tænker i Aronia bær nu af flere grunde ,for eks bær til os og fugle samt smukke efterårsfarver so vi savner at have i vores have . MVH Vibeke

  vibeke krogsgaard
  1. Hej Vibeke,

   Aronia er ikke så sart hvad angår både placering og mulden den plantes i. Jeg vil mene at i sagtens kan plante aronia i det omtalte bed. Ved plantning bør i tilføre lidt jordforbedring, så den får en god start. 🙂

   Mvh Martin.

   Martin Nissen
 2. Vil der være forskel på de typer af Aronia, der egner sig bedst til at bruge som hæk?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove