Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
meldug svampesygdom

Meldug – Forebyggelse og bekæmpelse

Meldug er en slags svamp, og den vil ofte ramme planter, som har det meget varmt og derfor er blevet tørre. Melduggen kan ramme alle plantearter, men du ser det særligt på roser og frugtbuske.


I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du bekæmper og forebygger meldug, og hvordan du kendetegner plantesygdommen. Vi hjælper dig med at finde svar på alle dine spørgsmål vedrørende meldug plantesygdom.

Hvordan kan man kende meldug?

Det er nemt at kendetegne meldug, da det lægger sig som en hvidlæg belægning på bladene. Meldug angriber det yderste cellelag, og dermed hæmmer den plantens fotosyntese og på sigt svækker det planten. Planten får meldug til at leve, så den kan ikke findes på visne blade.

Forebyggelse af meldug

Det er godt at forebygge meldug, så dine planter ikke skal blive angrebet af det. Det er vigtigt at vande planterne i tørre perioder, da det vil give planterne mere modstandskraft. Det er ofte tørre planter, som meldug angriber. Her er et par tips:

 • Det er vigtigt at undgå overgødning med kvælstof af planterne. Læs op på, hvilken jordtype der er god for netop din plante.
 • Det er vigtigt at undgå vinterbeskæring, hvilket kan give vanrisdannelse.
 • Du skal undgå stillestående luft omkring planten.
 • At kalke jorden kan forebygge meldug.
 • Fjern de svækkede skud i november, så de ikke bliver angrebet.

Der er flere forsøg, der har vist, at hvidløgsekstrakt virker godt imod meldug. Mange andre svampe har brug for fugtige forhold, men dette er ikke tilfældet for meldug. Den vokser dog ikke kun i tørre perioder.

Hvordan bekæmper man meldug plantesygdom?

Det bedste, du kan gøre, når det handler om at bekæmpe meldug, er at forebygge sygdommen ved at give planten de gode forhold i forhold til lys, gødning og temperatur. Hvis uheldet er ude, og din plante alligevel bliver angrebet, har flere forsøg vist, at hvidløgsekstrakt har en god virkning. For at slippe af med meldug plantesygdommen må du fjerne de angrebne områder på planten.

Der er også forsøg, der viser, at silicium virker. Et husmoderråd er at sprøjte skummetmælk på bladene. Det kan lugte en del, så det anbefales ikke at gøre det indendørs.

Meldug

Hvorfor bliver planter syge?

Desværre kan planter nemt blive syge. Der findes svampesporer overalt i luften, og de vil angribe de planter, der er svækkede, og særligt hvis forholdene er gode for svampen. For meldug gælder det tørre planter. Planter kan være svækkede, hvis de ikke får nok gødning, eller hvis de ikke vokser et godt sted eller har gode forhold. Måske får de for lidt lys eller for meget. Det kan også være, at jorden er for våd, tør, for leret eller andet. Jorden kan også mangle næringsstoffer, hvilket kan svække planten.

Det er en god idé at læse op på internettet eller i havebøger, når du planter nye planter, så du er sikker på, at de får de bedste forhold.

Hvorfor kommer meldug?

Det er almindeligt at få angreb på planter i form af svampe. Det gælder både indendørs- og udendørs planter. Faktisk kan de også angribe vilde planter. Hvis meldug får lov at vokse, vil det vokse til at dække hele bladoverfladen og til stængler.

Varmt vejr er godt for meldug, og det kan vokse aggressivt ved tørre forhold. Det vil ofte være om sommeren, hvor der er stor forskel på dags- og nattetemperaturer.

Konklusion

Det er derfor vigtigt, at du læser op på, hvad der er gode forhold for din plante, inden du planter den. Du skal følge rådene og sørge for at vande planterne, hvis der er tørre forhold. Hvis du er uheldig at få meldug plantesygdom, skal du forsøge at fjerne de angrebne områder eller prøve dig med forskellige metoder. Derefter skal du give planten de gode forhold, den har brug for, så den kan komme på fode igen. Planter er levende mekanismer og har brug for pasning og pleje.

FAQ

Hvad er meldug?

Meldug er en form for svamp, som angriber planter, når forholdene er til det. Det vil svække planterne. Det ses i form af en hvidlig belægning på bladene. 

Hvordan forebygger man meldug?

Meldug forebygger du ved at give planterne gode forhold. Det er særlig vigtigt at vande planterne i tørre perioder, da tørre forhold er godt for meldug.

Hvordan bekæmper man meldug?

Det er vigtigt at give planterne de forhold, de har brug for. Du kan forsøge dig med hvidløgsekstrakt, som flere forsøg har vist hjælper. Ellers skal du fjerne de angrebne områder. 

4 Kommentarer

 1. Hvidløgsekstrakt??? Er det noget man køber eller noget an selv laver?? Hvis det første, hvor og hvis det sidste, hvordan??

  Ann Boye-Hansen
  1. Hej Ann.

   Det er, af hvad jeg ved af, noget man selv laver.
   Der er flere forskellige opskrifter man kan bruge.
   Jeg vil anbefale at google det, så kan du finde den opskrift der passer bedst til dig.

   Med venlig hilsen
   Marc

 2. Hej
  Jeg har 4 planter der står i mit køkken hvor den ene står på mit spisebord og den er ramt af meldug men de 3 andre panter er ikke kan der være forskel hvor de står og jeg har også blomster i min stue og soveværelse men de fejler ikke noget der er kun d en ene der står på mit spisebord

  1. Hej Michael.

   Det kan sagtens være at der er mere tørt ved dit spisebord end i dine vindueskarme, og det er derfor at melduggen har ramt din plante der står netop der.
   Du kan forsøge dig med hvidløgsekstrakt og se om det kan bekæmpe melduggen, ellers skal du fjerne de angrebne områder inden det tager helt over på planten.

   Med venlig hilsen
   Marc

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove