Fragt fra 49,- Fri fragt over 899,-
gode nåletræer til haven

Nåletræer til haven og krukker

Nåletræer bliver lidt forbigået i de danske haver, selvom de har utrolig mange kvaliteter. Først og fremmest selvfølgelig, at de er flotte. Nogle nåletræer kræver noget pasning, andre stort set ingen. Det vil derfor være nemt for dig at finde et nåletræ, der passer til dit temperament.


For mange er et nåletræ ikke et førstevalg, når de skal vælge et træ til haven. Det er egentlig lidt synd, da nåletræer er meget smukke træer, der sagtens kan tænkes ind i havens design, så de er med til at give den karakter. For eksempel er et nåletræ rigtig godt at have bag et staudebed, hvor det giver kontrast til de farverige blomster.

Derudover er der den anden vigtige fordel ved nåletræer, at de er stedsegrønne. Ønsker du noget grønt at se på også om vinteren, er det derfor oplagt at have et eller flere nåletræer i haven, hvor de kan lyse op med deres flotte grønne nåle.

Mange forbinder nåletræer med juletræer, men der findes mange andre typer af nåletræer end grantræer. Du behøver derfor bestemt ikke at være bange for, at din have får udseende som en juletræshandel, hvis du planter et eller flere nåletræer.

10 gode nåletræer til haven

Der findes selvfølgelig et utal af forskellige nåletræer, som du kan vælge til haven. Her kommer vi ind på 10 styk, som vi synes, at du bør overveje. Men når du skal vælge et træ til haven, skal du selvfølgelig altid tage udgangspunkt i, hvad der kan vokse på placeringen, og hvad du har brug for.

Når du skal vælge mellem forskellige typer af nåletræer, er det særligt vigtigt at være opmærksom på, hvor høje træerne bliver. Nogle sorter af nåletræer kan vokse sig mange meter høje og kan derfor komme til at dominere hele din have, hvis den ikke er så stor. Heldigvis findes der da også små sorter af nåletræer, der ikke kommer til at fylde så meget i haven.

Bjergfyr

Bjergfyr er et mindre nåletræ, der typisk bliver mellem to og fem meter højt. Det er en smuk plante, der bliver tæt og afskærmer for vinden, samtidig med at den alligevel har et let og luftigt udseende. Den får kogler på 6-10 cm.

Planten foretrækker at stå på en solrig placering, men kan stå i alle typer af jord, også meget næringsfattig jord, uden at den kræver ekstra pasning. Den kan sagtens klare en placering med meget vind, hvorfor den for eksempel er populær som læhegn ved sommerhuse. Bjergfyr behøver nemlig ikke at blive beskåret for at blive ved med at se flot ud.

Almindelig ene

Almindelig ene kan være enten en busk eller et træ. Som træ kan den blive op til 15 meter høj, men det sker dog sjældent. Som busk kan planten krybe hen ad jorden. Planten vokser ikke så hurtigt, og først når den er omkring 25 år, begynder der at komme blomster på den. Blomsterne bliver udviklet til frugter, der kan bruges til snaps.

Planten kan stå på stort set alle placeringer, så længe der er masser af sol. Selv hvis du har en meget næringsfattig jord, behøver du ikke at bekymre dig om enen eller give den særlig opmærksomhed. Den skal nok kunne klare sig selv. Pas på med at plante enen lige op ad havestier og lignende, da dens nåle er meget spidse.

Almindelig taks

Hvis du drømmer om at sætte dit eget præg på dit nåletræ, kan et takstræ være det rette. Det kan nemlig tåle en meget kraftig beskæring og er derfor blandt andet velegnet, hvis du gerne vil formklippe træet. Det kræver noget tid og øvelse. Har du ikke prøvet det før, kan du købe en plante, der allerede er klippet i form, så den bare skal holdes.

Så det er altså en plante, der er nem at få til at passe ind i haven. Det gælder også i forhold til placeringen, da den sagtens kan stå på en skyggefuld placering. Du behøver ikke at vande den mere af den grund, da den er meget modstandsdygtige over for tørke.

Lærk

Modsat andre nåletræer beholder lærk ikke sine nåle om vinteren, men taber dem i løbet af efteråret. Drømmer du om et nåletræ, fordi du er træt af at feje visne blade op om efteråret, er lærk nok ikke det rette træ for dig.

Det er det dog, hvis du gerne vil have et smukt nåletræ, der kan vokse i de fleste former for jord, og som ikke skygger for planterne under det. Lærk har brug for meget lys for at trives, men lader også meget lys slippe gennem sine grene, så der for eksempel kan vokse buske og blomster under træet.

Lærk kan blive meget højt, men tåler meget kraftig beskæring og skyder nemt. Derfor er det nemt at holde det i den form og den højde, som du ønsker.

Hemlock

Har du ikke så meget plads i haven til et nåletræ, kan du overveje en hemlock. Det er et lille kegleformet træ, der typisk ikke bliver mere end to meter højt. Det får smukke kogler på 1-2 cm. Der findes arter, der ikke vokser så hurtigt, så har du en lille have, er det værd at gå efter dem, selvom træet generelt ikke bliver så højt.

Hemlock trives i almindelig eller sur havejord på en placering i enten fuld sol eller halvskygge. Det er fuldt ud hårdført i Danmark og kræver derfor ikke nogen særlig pasning.

Cypres

Cypresser er en stor familie af stedsegrønne træer. De højeste sorter kan blive op til 30 meter høje, så det er derfor vigtigt, at du tænker dig grundigt om, inden du vælger en sort. Når du skal vælge en sort, bør du også tænke over, hvilken farve du foretrækker. Cypresser findes i farvenuancer fra det gyldne til det blågrønne.

Planten trives i almindelig næringsrig jord og på en placering i enten fuld sol eller halvskygge. Cypres er vinterhårdfør i Danmark og kræver generelt ikke så meget pasning, men den kan godt have brug for lidt ekstra vanding i tørre perioder.

LÆS OGSÅ: Cyprestræer i haven – Alt om sorter, plantning og pasning

Koreansk ædelgran

Koreansk ædelgran er kendt for sine særlige kogler, der lækker harpiks. Det giver en meget flot effekt, der dog kun bør nydes udenfor. Det er nemlig frygtelig klistret at få ind i huset. Derudover er koreansk ædelgran et smukt træ med dybgrønne nåle. Træet bliver op til 10 meter højt og 3 meter bredt.

Træet kan stå i alle former for jord og trives bedst med en placering i fuld sol. Det kan dog godt klare at stå i let skygge. Træets nåle er sjældent særligt spidse, hvorfor det sagtens kan blive placeret tæt på en sti eller terrassen.

Cryptomeria

Når cryptomeria skyder, ligner det næsten hanekamme, der stikker i vejret. Det er dog ikke den eneste grund til, at cryptomeria er et meget dekorativt træ. Det er også i forhold til træets kegleformede vækst og flotte, grønne nåle, der bliver bronzefarvede om vinteren.

Træet kan blive op til 10 meter højt og 3 meter bredt. Det trives bedst på en solrig placering i læ i almindelig havejord, men kan også vokse i halvskygge.

Parasolgran

Parasolgran er et langsomt voksende træ, der bliver op til to meter højt, hvis det ikke bliver opstammet. Bliver det opstammet, bliver det op til fire meter højt, og du opnår dermed effekten med at kunne bruge det som en parasol. Det er derfor ideelt at placere en havebænk under det, når det er fuldt udvokset.

Træet kan vokse både i sol og i halvskygge i almindelig jord. Det er rimeligt hårdført og kræver derfor ikke så meget pasning, hvilket selvfølgelig gør det til et nemt træ.

Sumpcypres

Sumpcypres er en form for kraftig voksende cypres, der får fine, bløde, grønne nåle, der bliver bronzefarvede om efteråret. Træet får ikke mange kogler, men dem der er, er omkring 2 cm store. Træet bliver 10-15 meter højt, når det er fuldt udvokset.

Træet trives bedst i enten sol eller halvskygge i en jord, der holder på fugten, men som alligevel er veldrænet. Det vil derfor ikke trives på en placering, hvor vandet samler sig om rødderne. Træet er fuldt ud hårdført i Danmark.

Nåletræer

10 nåletræer, der er ideelle til krukker

Har du kun en lille have eller måske bare en altan, kan du sagtens plante nåletræer i krukker. Her er 10 nåletræer, der vil trives godt i en krukke:

  • Hvidgran
  • Abetræ
  • Blommegran
  • Skarntydegran
  • Tuja
  • Taks
  • Ædelgran
  • Lærk
  • Koreagran
  • Enebær

Placering af nåletræer

Som du kan se af ovenstående, trives de fleste nåletræer bedst på en solrig placering. Nogle af dem kan godt stå i let eller delvis skygge, mens det er få, der vil trives på en direkte skyggefuld placering i haven.

Derudover vil de fleste også foretrække at stå i en almindelig eller sur havejord. Nogle af nåletræerne kan sagtens trives med en næringsfattig jord, men det er langt fra alle sammen, så undersøg det på forhånd.

Plantning af nåletræer

Som udgangspunkt er det altid bedst at plante træer om efteråret. Der er jorden varm efter sommeren, der falder masser af regn, så du ikke behøver at tænke på at vande, jorden er stadig nem at arbejde i, og træet er på vej i dvale, så det ikke kræver så meget pasning. Derudover er der ikke noget ukrudt eller græs, du skal fjerne, så træet ikke skal konkurrere om vand og næring.

Når det er sagt, kan du dog godt plante træer på andre tidspunkter af året. Foråret vil være et andet næsten lige så ideelt tidspunkt, mens du om sommeren skal være særligt opmærksom på, om træet får nok vand. Om vinteren må jorden selvfølgelig ikke være frossen, hvis du vælger at plante på den årstid.

Selve plantningen af træet er meget lige til. Du graver et hul, der er lidt større end den jordklump, der er om træets rødder. Derefter løsner du jorden i bunden, så rødderne vil have nemt ved at trænge igennem den. Hæld vand i hullet, og vent på, at det er sivet væk.

Inden du planter træet, bør du løsne rødderne fra den cirkelform, de vokser i, når træet er i krukken. Er der et net om rødderne, bør du også fjerne det, så træets rødder nemmest muligt kan brede sig. Placer træet i hullet i samme dybde, som i potten. Fyld op med løs jord i siderne, og træd det forsigtigt fast.

Mange træer kan have brug for opbinding i de første år af deres liv. Opbindingen hjælper træet med at få et solidt rodnet. Opbindingen er særlig vigtig, hvis træet står et sted, hvor det blæser meget. Ellers kan træet komme til at stå og rokke frem og tilbage i vinden, hvilket betyder, at det ikke får et solidt rodnet. Når du skal opbinde et træ på et sted med meget vind, bør du bruge tre pæle. På andre placeringer kan du nøjes med to.

Læs vores trin-for-trin vejledning om at opbinde træer her.

Pasning af nåletræer

Mange nåletræer kræver ikke særlig meget pasning. Det gælder ikke mindst for de træer, der er vant til at vokse i meget næringsfattig jord. De har typisk hverken brug for at blive vandet eller gødet. Der er dog nogle nåletræer, der vil have godt af at blive vandet på tørre somre. Tjek derfor altid, hvad den sort af nåletræer, som du har valgt, har brug for.

Har du plantet nåletræer i krukker, skal du dog regne med, at de har brug for ekstra opmærksomhed i form af både gødning og vand. De har jo ikke mulighed for at skabe et dybt rodnet, så de kan ikke selv få vand og næring og er derfor helt afhængige af, at du giver dem det. Derfor kan du heller ikke regne med, at et nåletræ vil trives i en krukke for evigt. En tommelfingerregel siger, at det vil trives i krukken imellem seks og syv år. Derefter bør du overveje at plante det ud på friland.

Se vores udvalg af kvalitetsgødninger her.

Brug træets nåle til surbundsjord

Har du et surbundsbed i haven, ved du, at det er vigtigt at sørge for at holde pH-værdien lav, så dine planter kan trives. Det kan nålene fra et nåletræ faktisk hjælpe dig med. Når de komposterer, giver de nemlig en mere sur jord. Du kan derfor enten sprede grene eller nåle ud i dit surbundsbed, eller du kan blande grene og nåle med almindelig havejord i en beholder, lade det stå til det er omsat og derefter fordele det i bedet.

Det er en smart måde at få brugt de grene, som du alligevel klipper af dit nåletræ.

Beskæring af nåletræer

Nogle nåletræer tåler meget beskæring, andre har slet ikke brug for beskæring. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad der er det bedste for dit træ. Allerhelst inden du vælger et, så du ikke pludselig står med et træ, der skal beskæres meget, selvom du egentlig ikke ønsker det.

Selv for træer der slet ikke har brug for beskæring, gælder det, at du selvfølgelig bør holde øje med, om der er syge eller døde grene og fjerne dem. Det samme gælder selvfølgelig, hvis der er grene, der kan være til gene eller fare, for eksempel hvis de hænger ud over vejen.

Det er altså muligt for dig at få et nåletræ, der passer fuldstændig til dine ambitioner. Det er både i forhold til beskæring og i forhold til pasning generelt. Så vil du nemlig ikke få særligt meget ekstra havearbejde på grund af nåletræet, men kan bare nyde det smukke træ og den kontrast, det skaber til dine blomster om sommeren og til de brune og grå farver om vinteren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove