Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
græsplæne med hekseringe

Hekseringe i græsplænen

Hekseringe i græsplænen opstår, hvor smukke elverpiger har danset rundt og slidt græsset tyndt – eller det troede de nordiske middelalderfolk i hvert fald, at de gjorde. Sandheden er dog knapt så gådefuldt, men ikke desto mindre er de ustyrlige cirkler i græsplænen særdeles generende og kan samtidig også være svære at slippe af med.

Herunder kan du læse, hvad du kan gøre for at bekæmpe hekseringe – eller elverringe, som de faktisk også kaldes.


Hekseringe er almindeligt forekommende i ældre græsplæner. De kan være til stor gene for alle haveentusiaster med pæne og velholdte haver og er enhver greenkeepers skræk. Desværre er det et faktum, at hekseringe er særdeles svære at bekæmpe, og det kan være Davids kamp mod Goliat at forsøge.

Der er dog nogle ting, du kan forsøge dig med, og måske er du heldig, at indsatsen lykkes, så græsplænen igen kan stå fin og flot. Du kan naturligvis også bare lade hekseringen være, for over tid forsvinder den nemlig af sig selv.

Hvad er hekseringe?

En heksering er en rund cirkel i græsplænen, hvor græsset ser trist og vissent ud. Hekseringe breder sig, og du vil kunne se, at cirklen bliver større år efter år. Efterhånden som cirklen vokser, vil det tidligere visnede græs igen blive grøn og frodigt.

Hvis du er uheldig, at der er flere hekseringe i plænen, vil ringene aldrig overlappe hinanden. Ringene stopper, når de mødes og vokser ikke ind over cirklen. I stedet kan det opleves, at cirklerne får et mere asymetrisk udseende.

Hvordan opstår hekseringe?

Hekseringe skyldes svampe i jorden. Nogle gange, men ikke altid, vil svampene også være synlige i det tørre græs i ringens omkreds. Forskellige svampe kan være årsag til hekseringens dannelse, og bl.a. elledans-bruskhat og ridderhat kan være nogle af synderne.

Svampene har deres udspring langt nede i jorden, hvilket også er årsagen til, at bekæmpelse kan være meget vanskelig. Svampene lever på organiske plantedele i jorden, og efterhånden som de vokser, udskiller de nogle særlige giftstoffer, der ikke gør det muligt for svampene at vokse videre på samme sted.

LÆS OGSÅ: Svampe i græsplænen – Er de farlige?

Hvorfor er hekseringe runde?

De giftstoffer, som svampene udskiller, er netop årsagen til, at en heksering er rund. Når svampenes første lille udspring er udtømt, vil svampene flytte sig udad i cirklen og søge ny næring, hvorved hekseringen på overfladen vokser, og cirklen bliver større.

heksering med svampe i græsplænen

Hvis du har tid til at vente, vil hekseringen med årene brede sig så meget, at den vokser ud af græsplænen. Det vil dog tage noget tid, og måske vil du forsøge dig med andre midler i mellemtiden.

Bekæmpelse af hekseringe – disse muligheder har du

En heksering kan være mere eller mindre synlig i årenes løb. Synligheden påvirkes af jordtypen i området, men også af mængden af nedbør og dermed indholdet af vand i jorden. Mængden af tilført gødning til græsset kan ligeledes have indflydelse på, hvor synlig ringen vil være.

Svampenes rødder lever et stykke under jordoverfladen, og derfor er bekæmpelse meget vanskelig og nærmest umulig.

Der findes ikke midler i handlen, der kan bekæmpe svampesporerne i hekseringen, men i tidens løb er der foretaget mange undersøgelser og test i forbindelse med bekæmpelse.

Det er bl.a. forsøgt at ændre jordens pH-værdi, men svampene er alligevel konstateret i jord med både høj og lav pH-værdi. Kraftig overvanding af jorden er forsøgt med noget held, men mængden af vand, der skal bruges, er så stort, at det ikke er en løsning, der er praktisk mulig.

Opfræsning af græsset og anlægning af plænen på ny nævnes også som en mulig løsning. Det vil være et større projekt at give dig i kast med, men absolut værd at overveje.

Korrekt gødskning af plænen giver det bedste resultat

Når det nu er så svært at bekæmpe hekseringe i græsplænen, er den bedste og letteste løsning at leve med dem. Ved at gøde plænen korrekt vil du kunne skjule hekseringen i en grad, så den nærmest ikke er synlig.

Gødning af græsplænen er især vigtig, hvis du bruger opsamler på plæneklipperen og dermed fjerner det græsafklip, der ellers vil virke som naturlig og organisk gødning til plænen.

Når der tilføres gødning til plænen, vil græsset både i og uden for hekseringen blive mere grønt og kraftigt, og det vil nedtone ringens synlighed.

Korrekt pleje af græsset minimerer risiko for sygdomme

Generelt vil god pleje og gødning af plænen holde græsset sundt og grønt. Sundt græs er mere modstandsdygtigt over for sygdomme, og plænen vil være langt flottere og mere grøn at se på.

Kunstgødning er en god og effektiv løsning, når du skal tilføre ekstra næring til græsplænen. Kunstgødning er en virkningsfuld udvej, som giver et godt resultat. Du bør tilføre kunstgødning flere gang i løbet af året. Første gang i løbet af foråret og igen i efteråret omkring september måned.

Hvis du vil være ekstra god ved plænen og samtidig udjævne de mindre fordybning og huller, der altid viser sig, kan du med fordel anvende en god topdressing. Topdressing er en blanding af organisk materiale og sand, som tilfører græsset næring og samtidg udjævner plænens fordybninger.

FAQ

Virker kalk mod hekseringe i græsplænen?

Det er svært at garantere at kalk vil virke mod hekseringe i haven, da svampene er konstateret i jord med både høj og lav pH-værdi. Det er dog værd at prøve, da plænekalk er et forholdsvist billigt produkt.

Er svampene i hekseringe farlige?

Svampene i hekseringe er oftest ikke farlige. Blandt andet Elledans-bruskhat og nogle typer af ridderhatte anses sågar for at være spiselige. Dog skal man være varsom, da nogle af sorterne kan indeholde nogle stoffer der ikke er gode at indtage. Du skal altid være meget sikker i din sag, når du selv høster svampe i naturen til spisning.

Hvilke type svampe er der i hekseringe?

Hekseringe skyldes svampe i jorden. Nogle gange, men ikke altid, vil svampene være synlige i det tørre græs i ringens omkreds. Forskellige svampe kan være årsag til hekseringens dannelse, og bl.a. elledans-bruskhat og ridderhat kan være nogle af synderne.

1 kommentar

  1. jeg har haft Hekseringe i Plænen i mange år; men pludselig nu i dette Forår 2024 kan jeg ikke se dem mere; kan det være på grund af den megen nedbør vi har fået dette forår????

    Benny Hansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove