Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
proppe græsplænen med en aerator

Propning af græsplæne – Core aeration

Core aerator, plæne aerator og plænepropper er blot nogle af de navne som værktøjet, der får din græsplæne til at ligne en hullet ost, har fået. I denne artikel skal vi dykke ned i fordelene og ulemperne ved propning af en græsplæne.

Fordele og ulemper ved propning af en græsplæne

Det er ikke uden grund at golfbaner propper deres greens 1-2 gange om året. Det er den mest effektive metode at gradvist udskifte og optimere det øverste muldlag uden at skulle omlægge hele græsplænen.

Fordele:

  • Åbner for ilt, næring og vand til vækstunderlaget ved græsplanternes rødder.
  • Modvirker komprimering af jorden.
  • Lader græsplanterne sætte dybere rødder.
  • Fjerner/mindsker filt i plænen (Filt er dødt ikke-omsat organisk materiale, som blokerer for tilgangen af vand og næring).
  • Giver bedre dræningsevne, hvilket er fordelagtigt i perioder med store mængder nedbør.

Ulemper:

Den eneste ulempe ved propning er at det er en omfattende opgave at udføre på især større plænearealer. En motor drevet core-aerator starter fra ca. 40.000 kr. og er derfor typisk noget man enten lejer eller hyrer en anlægsgartner til. Startprisen for propning af en professionel starter fra ca. 1500-2000 kr. og stiger alt efter hvor stor din plæne er.

Du kan købe en manual aerator til små penge, men det er hårdt og tidskrævende arbejde, især hvis du har en stor græsplæne.

Hvilke græsplænetyper har særligt gavn af propning?

Nogle græsplæner kan have særligt gavn af at få en tur med en propper. Det er især ideelt for græsplæner der er:

  • Meget kompakte
  • Meget trafikerede
  • Har et højt indhold af ler
core aerator til græsplæne
Her er en rigtig fin illustration af hvordan propning hjælper med at skabe et stærkere rodnet.

Hvornår er det bedste tidspunkt at proppe græsplænen på?

Ligesom med så mange andre græsplænediscipliner er det bedst at gøre når græsset er i vækst – Det betyder at det er mest optimalt i foråret og i efteråret.

Jorden må ikke være alt for våd, når propningen udføres. En meget hård og tør jord kan heller ikke proppes.

Skal propperne fjernes?

Propperne skal enten fjernes fra græsplænen, eller du kan lade dem ligge og tørre i et par dage, hvorefter du kører dem over med en plæneklipper eller vertikalskærer, hvilket knuser dem og fungerer som en slags naturlig plænedress.

Skal hullerne fyldes op efter propning?

Det mest optimale er at udlægge topdressing efter at plænen er proppet, da det er en enestående mulighed for at få noget næringsrigt topdressing inkorporeret i det øverste muldlag.

Er din plæne meget kompakt og leret, kan du med fordel vælge en sandet topdressing, eller rent vasket sand – Det er det man gør på golfbanernes greens.

Når det er sagt, så kan du også undlade at fylde hullerne, da de nok skal vokse sammen af sig selv. Efter en uges tid vil du faktisk ikke kunne se hullerne længere.

Kan det svare sig at proppe sin græsplæne?

Det er en forholdsvist omfattende opgave at proppe sin græsplæne, da det enten skal gøres manuelt med en plænepropper i stål, eller du skal booke besøg af en motordrevet aerator, som bestemt ikke er gratis. Derfor er det vigtigt at gøre sig nogle tanker inden du går i gang.

Det er typisk plænenørderne som ønsker en meget sandet og en helt kort cylinderklippet plæne (1-2 mm.), der har mest gavn af propning. Har du en helt almindelig græsplæne, som klippes 1 gang om ugen, og som f.eks. er plaget af en smule mos og ukrudt, vil jeg i stedet anbefale vertikalskæring og topdressing.

Der er dog en undtagelse, hvis du døjer med meget overfalde vand på din græsplæne. Propning øger dræningsevnen i din plæne, så det kan være et godt sted at starte inden du går mere drastisk til værks med f.eks. grubning. Du kan læse mere om sumpede og oversvømmede græsplæner her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove