Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
engelskgræs til haven

Sådan får du succes med engelskgræs i haven

Hvis du vil have en staude, der danner puder eller tuer med det fineste, stedsegrønne løv, der ligner græs eller nåle – og som sætter de smukkeste blomsterhoveder i rød, pink, lilla eller hvid, så skal du vælge engelskgræs.

Du kan kende engelskgræs på dens pudelignende base og det overdådige blomsterflor i de tidlige sommermåneder.

Engelskgræs har en sart sødlig duft af honning, og den er det perfekte valg, hvis du ønsker et langsomtvoksende bunddække, som kan fylde huller ud mellem dine stauder. I tilgift får du masser af ekstra liv i din have. Havens flyvende venner, som insekter og bier, elsker nemlig engelskgræs.


Inden du vælger at plante engelskgræs i din have, er der et par ting, du skal være opmærksom på, så læs med her i vores store guide til den smukke engelskgræs.

Hvilke arter af engelskgræs findes der?

Der findes mere end 100 arter af engelskgræs, på latin kaldet Armeria Maritima, med henvisning til, at den i vild udgave navnlig er at finde i kystnære områder. Vi kender den også i Danmark, hvor den vokser vildt ved strand og i grøftekanten.

Trods sit danske navn har planten intet med England at gøre. Det menes, at ”engelsk” i denne forbindelse blot henviser til gammelt sprogbrug, hvor det var betegnende for ”noget fremmed”. I haver bruges navnlig tre sorter af engelskgræs som stauder.

Engelskgræs – Düsseldorfer Stolz

Düsseldorfer Stolz er en tuedannende staude, der sætter tynde, oprette stængler med blomsterhoveder på 2-4 cm i flotte røde, lilla og pink nuancer. Planten blomstrer fra maj-juni, og du bør vælge denne engelskgræs, hvis du vil have en staude, der har godt med farve at tilføre din have og dine bede.

Den er velegnet til haver i kystnære områder, da den som nævnt fint tåler den salt, der måtte være i luften, samt velegnet til alpine-haver eller stenhaver, da den er yderst nøjsom.

Engelskgræs – Arvi

Denne engelskgræs får små, smukke hvide blomster i maj og juni. Den er som de øvrige arter af engelskgræs langsomtvoksende og både hårdfør og nøjsom. Den klarer sig godt i det danske klima, og er med sine mindelser om blomstrende Edelweiss velegnet til haver med et alpint islæt.

Engelskgræs – Rosa Compacta

Rosa Compacta laver som de øvrige græsser i denne familie tuer, dens blomster er mindre end dem, der ses hos Düsseldorfer Stolz, farven på blomsterne er sart rosa, den er yderst insekt- og bivenlig og blomstrer fra maj-juni.

Vilde varianter, du måske kender fra grøftekanten

Udover haveplanterne, vi har nævnt ovenfor, er der to vilde arter, der vokser i Danmark. Det er strand-engelskgræs og vej-engelskgræs, som lyser op i klitområder og langs grøftekanter med deres rosa blomsterhoveder på langstrakte og hårdføre stilke.

engelskgræs

Sådan planter du bedst engelskgræs

Der er enkelte ting, du bør være opmærksom på, hvis du vil plante engelskgræs i haven. Vi har her lavet en plantevejledning, så du kan blive klogere på placering, jordtype, tidspunkt og udplantning.

Placering af engelskgræs

Med engelskgræs har du med en kompaktvoksende staude at gøre, og vi anbefaler, at du sætter den enkelte plante på en solrig plet, gerne i grupper med flere andre eller sammen med anden gruppebeplantning, da græsserne ellers nemt vil kunne komme til at syne af for lidt – navnlig i de første år.

Engelskgræs er desuden velegnet til at fylde huller ud med i et eksisterende staudebed, hvor den med sine stedsegrønne og græsagtige blade og fine blomsterflor giver en god harmoni både sommer og vinter.

Den bedste jord til engelskgræs

Hvor andre stauder kan være kede af at stå i let eller sandet havejord, da er engelskgræs glad for den magre kost, en sandet eller let havejord giver. I et staudebed med god blomstermuld kan det derfor være nødvendigt at tilsætte sand til jorden inden udplantning – Du kan med fordel bruge vasket støbesand.

Udplantning og tidspunkt

Du kan plante engelskgræs hele året, blot jorden er fri for frost.

Når du har fundet et godt sted med den rette jord til dine puder af engelskgræs, er det blot at grave planterne ned i huller, der ikke er for dybe. Hvis planterne skal sættes i klynger for at give det bedste indtryk af de blomstrende tuer, anbefaler vi, at du sætter mellem 7-9 planter pr. kvadratmeter.

Pasning af engelskgræs

De blomstrende tuer er som nævnt meget hårdføre og nøjsomme. Det betyder, at de kræver meget lidt vand og gødning – og da de er langsomtvoksende, er det sjældent nødvendigt at dele eller udtynde planterne. Engelskgræs er med andre ord en supernem haveplante, der har en god og lang blomstring.

Inspiration – andre planter, der passer sammen med engelskgræs

Engelskgræs gør sig som sagt bedst, når planterne står i klynge sammen med andre. Et godt match til engelskgræs vil derfor være:

Lavendel

Ligesom engelskgræs er lavendel en utrolig nem haveplante, der hverken kræver det store i vanding eller gødning. Med sin flotte, viftende blomster i blå nuancer passer den perfekt sammen med de lave græsser. Læs vores guide til dyrkning af lavendel og se hvordan.

Prydgræsser

Fejende og lette prydgræsser vil være et andet oplagt valg, hvis du ønsker at finde noget, der komplementerer engelskgræs smukt med hensyn til udseende og pasning. Lær, hvordan du sætter prydgræsser i vores guide til prydgræs

FAQ

Er engelskgræs flerårig?

Ja, engelskgræs er en flerårig staude/græsplante, der kommer igen hver eneste sommer med sit fine blomsterflor.

Er engelskgræs nem at passe?

Engelskgræs er en meget nem og nøjsom plante, der vokser og blomstrer fint på selv sandede og lette jorde. Den kræver så godt som ingen pasning, når først den er sat.

Findes der vild engelskgræs i Danmark?

Ja, der er to vilde arter, der er udbredt herhjemme. Det er strand-engelskgræs og vej-engelskgræs, som ses i klitområder og ved grøftekanter, hvor de modsat andre planter ikke har det fjerneste imod hverken salt i luften eller rester af vejsalt.

1 kommentar

  1. Hej Martin, vi får anlagt en opkørsel på 100 meter hvor der nellem fliserne lægges græsarmering. I stedet for græs overvejer vi at blande blomsterfrø i jorden fyldt i græsarmeringen. Overvejede først kællingetand, men faldt også over engelsk græs – vigtigt det er insektvenlig, flerårig, men heller ikke for høj.

    hvad mener du og hvor mange frø skulle der bruges af engelsk græs til en græsarmering 100 x 0,9 meter ?

    Rolf Bonnichsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove