Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
dyrke salat

Dyrkning af salat

Det er både lækkert og praktisk at have salat i haven, der er økologisk, og som for mange vil opleves mere frisk og sprød end salat, der er købt i forretninger. Der findes en masse forskellige sorter af salat, så du kan vælge mellem de varianter, som matcher din og familiens smag. 

Herunder kan du læse mere om, hvordan du får succes med dyrkning af salat derhjemme. Du får gode råd til både såning og pasning, så du får mest ud af dine timer i haven.


Sådan dyrker du salat i Danmark

Når du køber salat i dit lokale supermarked, er det ofte dyrket i større drivhuse. Vælger du selv at stå for dyrkningen derhjemme i haven, har du 2 fremgangsmåder at benytte dig af.

  • Du kan vælge at så salatfrø direkte i jorden i haven
  • Eller du kan forkultivere jorden i en krukke og have frøene til at spire indenfor. Når dine salatfrø er begyndt at spire frem, skal de dyrkes videre i jorden udenfor.

Vælger du den første løsning, har du optimale muligheder for at så dine frø i løbet af foråret. Du kan selv vælge, om frøene skal sås direkte i jorden, eller om de skal sås i jord i et rummeligt drivhus. Dyrkning af salat er en taknemmelig opgave, da den grønne afgrøde har optimale vækst- og trivselsbetingelser i det danske forårsvejr, hvor der gerne er fugtigt. Salat er i stand til at spire frem ved temperaturer over 4 grader celsius.

Der er sammenhæng mellem temperatur og dyrkningstid. Jo varmere temperaturen er i både jord og luft, desto færre dage skal dine frø bruge på at spire frem. Når temperaturen i luften er omkring 4 grader, skal dine salatfrø bruge cirka 10 dage på at spire. Er temperaturen tocifret, skal frøene kun bruge 4-5 dage på at spire. Du skal være opmærksom på, at din salat ikke må sås i for høje temperaturer. Når der er over 20 grader, vil dine frø stort set ikke spire. I denne situation er det bedre at forkultivere og plante dine spirende frø ud i jorden.

LÆS OGSÅ: Sådan dyrker du dine egne hvidløg i haven

Få styr på de bedste tidspunkter for dyrkning af salat

Du har stor frihed, når det kommer til tidspunkt for dyrkning af salat. Du kan så dine frø på friland fra april til august.

Når først dine små salatplanter har udviklet deres brede blade, vil de hurtigt udvikle sig større og bredere. Din salat vil typisk få en gul eller hvid farve, og salathovederne er klar til at blive “plukket” (skåret af ved roden af blomsterstænglen) efter knap 1 måned.

Du kan uden problemer dyrke salat á flere omgange i løbet af foråret og sommeren. Du kan med fordel gøre det til en god vane at så nye salatfrø med knap 3 ugers mellemrum fra maj til august. På den måde kommer du aldrig til at mangle frisk, lækker og sprød salat til middagsbordet.

Sådan dyrker du salat

Kultivering af jord

Før du sår dine frø på friland, skal du begynde processen med at kultivere jorden. Når jorden er blevet vendt og luftet med en fræser, er du klar til at lave såriller, hvor frøene kan lægges ned i.

Sørg for at lave 30-40cm afstand mellem alle rækker. På den måde kan du lave række nye rækker mellem de eksisterende, når der skal dyrkes mere salat.

Vanding af jorden inden såning

Jorden i sårillerne skal være fugtig. Har det lige regnet, behøver du ikke selv vande rillerne. Fugtigheden i jorden har afgørende indflydelse på, hvordan frøet trives og spirer frem.

I optimal, fugtig jord vil frøet sende sin rod nedad, og det vil skabe et solidt rodsystem med forgreninger, som trækker næring til afgrøden.

Såning af salatfrø

Når jorden er vandet, skal frøene placeres. Husk på at den bedste dyrkning af salat handler om ikke at så frøene dybere end cirka 0,5-1cm ned i jorden. Du behøver ikke nænsomt lægge 1 frø ned i et lille hul i alle rillerne. Du kan drysse frøene, og ved denne fremgangsmåde vil cirka hvert andet frø spire. Lav afstand mellem de steder, du drysser frøene, så salat hovederne ikke vokser sammen.

Pasning og pleje

Når alle dine frø er fordelt, skal de dækkes med mere fugtig jord. Du skal kun fylde rillerne halvt op med jord til at starte med. Bak jorden mod frøene, så alle frø kommer i god jordkontakt. Fordel nu den restende mængde jord i de halvt dækkede riller.

Når det er højsommer, vil dyrkning af salat gå hurtigt, og det vil sjældent være nødvendigt at vande flere gange. Går du i gang med at dyrke salat senere på sæsonen, skal du forvente en mere langsom modningsproces. Du kan dyrke salat frem til september/oktober. Opstår der frost i den periode, du dyrker salat, skal du beskytte afgrøderne mod lave temperaturer. Du kan bruge en drivtunnel med fiberdug lagt over, som er en god løsning til at beskytte salat i urtehaven.

LÆS OGSÅ: Dyrkning af ingefær – Komplet guide

FAQ

Hvornår kan jeg dyrke salat i haven?

Du kan dyrke salat derhjemme fra april og frem til oktober. Du skal beskytte din salat mod nattefrost, så afgrøden ikke tager skade. Salat er i stand til at spire ved temperaturer over 4 grader celsius. 

Hvor mange salatfrø skal jeg bruge?

Det er en god idé at købe en større mængde salatfrø, da du kan plante afgrøden flere gange på en sæson. Det tager cirka 3 uger for et salatfrø at vokse sig stor og spiselig. Opbevar dine frø tørt og mørkt. 

Hvilken type salat skal jeg vælge?

Du har mange muligheder, når det kommer til at vælge salat. Der findes mange spændende varianter, som egner sig til salat og madlavning. Vær opmærksom på at så frø med dén afstand, som salathovederne forventes at få. 

Hvordan opbevarer jeg hjemmedyrket salat?

Det bedste er at opbevare din salat i lufttætte poser eller plastikbeholdere i køleskabet. Et salathoved kan holde sig frisk i cirka 3 dage, når det opbevares korrekt. Høst gerne din salat om morgenen, hvor der er mest væske i salatbladene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove