Både knoldselleri og bladselleri kræver noget arbejde af dig. Du skal derfor være vild med smagen af begge dele for at kaste dig ud i projektet. De skal nemlig både forkultiveres, pottes om, udplantes og derefter have masser af vand og gødning.
Har du mod på det, får du dog en afgrøde, som du kan høste af hele efteråret. For knoldselleris vedkommende også langt ind i vinteren, hvis det er en mild vinter.
Er du en af dem, der er vild med knold- eller bladselleri, kan du kaste dig ud i at dyrke dem selv i haven. Og du skal være glad for grøntsagen for at gøre det. Det er nemlig ikke helt lige til at dyrke selleri i haven. Hører du til en af de mange, der er blevet skræmt af den skarpe smag i selleribøffer eller boller i selleri, er det altså ikke en afgrøde, som du skal kaste dig ud i.
Kan du godt lide den fyldige smag med masser af umami, og får du knækket koden til at dyrke selleri, vil du dog få en afgrøde, der giver et godt udbytte, og som du kan høste af i mange måneder. Bladselleri kan du høste af mellem juli og november, mens du med knoldselleri kan høste det helt indtil december på milde vintre. Derudover kan knoldselleri nemt holde sig i fire til seks måneder efter høst, hvis de bliver opbevaret korrekt.
Forbered jorden til dine selleri
Hvis du vil dyrke selleri, er det bedst, at du går i gang med at forberede jorden allerede efteråret inden, du vil plante dem. Begge typer af selleri kræver nemlig meget næring og ved at tilføre det til jorden i efteråret, kan du give dem de mest optimale forhold.
Du bør derfor blande husdyrgødning eller omsat kompost i jorden på det sted, hvor sellerien skal vokse. Dæk det over med et organisk materiale, der beskytter jorden. Materialet vil være nedbrudt, når du planter dine selleri ud i slutningen af maj eller starten af juni.
Du skal vælge en solrig placering i haven til dine knoldselleri. Kun på den måde vil du få succes med dem. Vil du dyrke bladselleri, kan du godt placere dem i halvskygge.
Forkultivering af selleri
Det er svært at lykkes med selleri, hvis du sår dem direkte på friland. Derfor er det en god idé, at du forkultiverer dem først. Det skal du gøre 10 uger før, de skal plantes ud, altså i løbet af marts måned.
Læg sellerifrøene oven på jorden i potten, og dæk med et let drys af jord. De må endelig ikke være helt dækkede. Kom potten i en plasticpose, pust luft i den, og bind den sammen, når den er pustet op. På den måde skaber du et minidrivhus med høj luftfugtighed. Stil potten i vindueskarmen, hvor den får fuld sol. Der skal være cirka 20° C i rummet.
Har du et drivhus, kan du sætte de små planter derud, når det bliver varmere. Det er dog vigtigt, at temperaturen ikke kommer under 14° C i længere tid, eller 10° C i kortere tid. Hvis den gør det, tror selleriplanten nemlig, at det har været vinter. Og så vil den gå i stok allerede første år, frem for normalt det andet år.
Selleri vokser langsomt, så du skal ikke fortvivle, hvis det tager tid, før de dukker op. Når de har fået to-tre kimblade, skal du potte dem om til en potte på 6-7 cm. Du skal sørge for, at de står i samme dybde som i såpotten. Det kan du se ved, at de lægger sig hen ad jorden. Hvis de står op, lige når de er blevet plantet, er de sået for dybt. Hvis dine planter ligger ned, rejser de sig selvfølgelig op igen, og de bør stå op resten af sæsonen.
Udplantning af selleri
I slutningen af maj eller starten af juni er det tid til, at du kan udplante dine selleri. Dagen inden, du vil udplante dem, bør du gennemvæde potten, så jorden omkring rødderne er nemmere at arbejde med. Sæt dem i samme højde, som de har stået i tidligere. Hvis du kommer til at plante dem for dybt, vil de ikke trives.
Der skal være omkring 50 cm mellem hver række af knoldselleri og omkring 50 cm afstand i rækken. Tommelfingerreglen gælder dog, at jo større afstand, der er mellem knoldene jo større bliver de. Ofte passer en mindre knold godt til en familie, og der er ofte også mere smag i. Det er derfor værd at tænke over, når du planter dine selleri ud.
Bladselleri behøver selvfølgelig ikke nær så meget plads hverken mellem rækkerne eller i selve rækken. De skal jo ikke danne en knold. Derfor er det nok, at der er 25 cm mellem rækkerne og 25 cm’s afstand i rækken.
Du kan godt vente med at plante dine selleri ud til slutningen af juni, når du har høstet de første kartofler, spinat, salat og andre tidlige afgrøder. På den måde kan du altså bruge selleri som anden afgrøde. Hvis du først planter dem ud i slutningen af juni, bliver knoldene på knoldselleri ikke lige så store.
Mange foretrækker, at deres bladselleri er bleg frem for grøn – også kaldet blegselleri. De er nemlig ikke lige så bitre som de grønne. Når du planter dem ud, kan du plante dem i en rende, der er 40 cm dyb og 30 cm bred. I efteråret, når de er vokset op, kan du så dække jord op omkring dem. Efter et par uger vil de være blegede og være klar til høst.
Pasning af selleri
Selleri har brug for masser af vand. Du må aldrig lade den tørre ud. Hvis det ser ud til, at der kommer en tør periode, bør du derfor vande den på forhånd. Tjek derfor regelmæssigt vejrudsigten, og om jorden omkring din selleri er tør.
Da begge typer af selleri er meget vandkrævende, er det en god idé, at du lægger et bunddække rundt om dem af for eksempel afklippet græs, tang eller halvt omsat kompost. Det hjælper med at holde på fugten i jorden.
For at danne store knolde har selleri også brug for rigeligt med gødning. Du bør derfor gøde den helt indtil september. Brug brændenældegødning eller halvt omsat kompost. Bladselleri har ikke brug for nær så meget gødning, da de jo ikke skal danne en knold. Hvis du sørger for at lægge et bunddække rundt om dem, vil det være nok til at dække deres gødningsbehov i løbet af sæsonen.
For at få så store knolde som muligt bør du fjerne sideskuddene på knoldsellerien. Så får du den til at koncentrere sig om at danne knolden. Hvis du gerne vil have lyse knolde, skal du i september dække dem med halm eller tang, så de ikke bliver grønne.
Hvornår er selleri klar til høst?
Du kan begynde at høste knoldselleri fra omkring september. Der er intet tidspunkt, hvor dine selleri skal være høstet. Du kan derfor gå og høste af dem løbende om efteråret. Hvis det ser ud til, at det bliver frostvejr, skal du dække dine selleri med halm eller blade. De kan godt klare let frost, men ser det ud til at blive hård frost, skal du høste dem alle.
Bladselleri kan du høste fra juli til november. De er endnu mere kuldskære end knoldselleri. Du kan godt dække dem over med halm og håbe på, at de overlever let frost, men det bedste er, at du har høstet de sidste, inden det bliver frostvejr.
Opbevaring af knoldselleri og bladselleri
Med knoldselleri får du en afgrøde, som du kan gå og spise af hele vinteren, hvis den bliver opbevaret korrekt. Er det en mild vinter, kan du som nævnt lade den stå i jorden med en overdækning af halm eller visne blade.
Er det en hård vinter, bør du høste dem og lade dem tørre, inden det bliver frostvejr. Når du har høstet dem, kan du opbevare dem i køleskabet. Her kan de holde sig i omkring fire måneder. Har du ikke et stort nok køleskab, kan du fylde en kasse med sand i bunden, sætte dine knoldselleri i og hælde sand imellem dem.
Du kan også opbevare dem i en jordkule i haven. Det gør du ved at grave et hul, som du sætter knoldsellerien ned i. Sørg for at sætte dem tæt, men stadig med jord imellem. Derefter dækker du dem alle til med et lag jord og halm eller visne blade.
Bladselleri kan ikke opbevares lige så længe, men skal spises friskt. Det kan holde sig et par uger i køleskabet. Det tåler ikke at blive frosset ned.
Det kan du bruge selleri til
Knoldselleri kan tilberedes på mange andre måder end de selleribøffer og boller i selleri, som mange er blevet lidt skræmt af. Den blandt andet god at bruge i det vegetariske køkken, hvor den både giver smag og fylde. Du kan eksempelvis bruge den i gryderetter eller lasagne. Du kan også bruge den som tilbehør for eksempel ved at saltbage den.
Bladselleri kan du spise rå. Du kan bruge det som en snack sammen med agurk og gulerødder, hvor du spiser det med dip på. Du kan også bruge den i klassikeren waldorfsalat og andre former for salater. Endelig kan du også tilberede bladselleri og bruge den som fyld og smagsgiver i for eksempel en gryderet.
Almindelige problemer og sygdomme med selleri
Der er en række skadedyr og sygdomme, som du skal være opmærksom på, når du dyrker knoldselleri og bladselleri. De mest almindelige sygdomme er selleribladplet og selleriskurv. Selleribladplet er en svampesygdom, der udvikler sig hurtigt i varmt vejr. Den viser sig som grå plamager på bladene. Du bør fjerne de ramte blade og smide dem ud uden for haven. Hvis planten er hårdt ramt, bør du helt fjerne den fra haven.
Selleriskurv viser sig som brune pletter eller revner på knoldsellerien. Den er ikke lige så alvorlig som selleribladplet. Du kan nemlig godt spise sellerien, hvis du bare fjerner de ramte dele.
Der kan også opstå andre misfarvninger på selleri. Det kan være lilla eller mørke misfarvninger. Det vides ikke præcis, hvorfor de opstår, men eksperterne regner med, at det skyldes, at de ikke har groet under de optimale forhold.
Oplever du, at dine knoldselleri er hule, kan det enten skyldes, at de har stået med for stor afstand, eller at der ikke er nok bor i jorden. Næste år kan du altså prøve at plante dem tættere sammen og på et andet sted i haven, hvor der forhåbentlig er mere bor i jorden.
Skadedyr i selleri
Der er også en række skadedyr, der er glade for knoldselleri og bladselleri. Det er først og fremmest snegle, der kan kaste sig over dem. Er der spist af dine knoldselleri, vil sneglenes slimspor altid afsløre, hvis det er dem, der har været på spil. Du kan undgå dem på en række måder, for eksempel med en sneglekant rundt om dit bed.
Sellerifluen er et andet skadedyr, der er vild med selleri. Dens larver spiser selleriens blade. Både på knoldselleri og bladselleri. Det viser sig som hvide striber på bladene. Du skal fjerne de angrebne dele, så larverne ikke når at sprede sig til resten af planten. Larverne lever i jorden, så det er vigtigt med et godt sædskifte for at undgå dem.
Kan du beskytte dine selleri mod sygdomme og skadedyr, og har du mod på at give dem masser af vand og gødning i løbet af sommeren, får du en lækker afgrøde, som du kan nyde godt af hele vinteren.
nyplantede selleri er angrebet. Der er spist af bladene, men vi har ikke set snegle ell. lign.
Ved nogle få planter er bladene næsten helt væk.
Vi har ikke dræbersnegle i vores have.
Kan man spise knoldselleri der er angrebet af selleribladplet?