Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
syren hæk

Syren hæk – Alt du bør vide

En syrenhæk er en tæt hæk, der giver godt med læ i haven og har meget smukke blomster. Den kræver ikke meget pasning, og du vælger selv hvor meget du vil gøre ud af at klippe den.


Med en syrenhæk får du en hæk, der kan holde til meget, skærmer godt for vinden og giver dig nogle utroligt smukke og velduftende blomster i maj og juni. Selvom det ikke er den hækplante, som du ser så tit, er der altså mange kvaliteter ved syrenen, der gør den oplagt til en hæk.

Hvis du dertil ikke dyrker det helt stringente look i din have, men godt kan lide, at det ser lidt vildt ud, er syrenen også ideel. Har du ikke mulighed for at plante den rundt om din grund på grund af regler i ejerforeningen, kan du i stedet bruge den som afskærmning eller læhegn i selve haven.

Det er ikke kun dig, der vil have glæde af de velduftende blomster. Også mange nytteinsekter bliver tiltrukket af dem. Når du gerne vil have en velfungerende have, er det værd at tiltrække så mange nytteinsekterne som overhovedet muligt. De kan for eksempel hjælpe dig af med bladlus.

Trin for trin-vejledning til syrenhække

Her får du en trin for trin-vejledning til, hvordan du planter og passer en syrenhæk. Du kan finde en uddybning af punkterne længere nede på siden.

 1. Sæt syrenplanten i veldrænet, humusrig jord
 2. Spred rødderne ud, og bland dem med jorden
 3. Vand, hvis det næsten ikke har regnet en uge
 4. Gød kun lidt om vinteren – brug syrengødning
 5. Klip planten, når den har blomstret i maj-juni

Plantning af syrehæk

Når du planter syrenhækken, bør du sætte den i et hul, der er lidt dybere, end potten den står i. Løsn rødderne fra potteklumpen, hvis det er muligt, og bland noget af havejorden med pottejorden.

Når du planter en syrenhæk, bør du plante to planter pr. meter for at få en tæt hæk. Syrener kan blive fem meter brede og syv meter høje, hvis de får lov til at brede sig. Du behøver derfor ikke være bange for, at du ikke får en tæt hæk, selvom det måske ikke ser sådan ud lige med det første.

Syrener har brug for at stå i fuld sol eller i halvskygge. Tjek, om der er nogle steder rundt om din grund, hvor det ikke er muligt for planten at stå under de forhold, og overvej, om du skal finde en anden løsning på det eller de steder.

syren hæk i blomst

Jord til syrenhæk

Syrener har brug for at stå i veldrænet, humusrig jord med lidt kalk i. Er der ikke så meget næring i din jord, eller har du et lavt indhold af kalk, bør du enten indarbejde jordforbedring i jorden eller tilføre kalk. Du kan også vælge at købe jord til syren hæk. På den måde er du på den sikre side.

Det er meget vigtigt, at din syren står i veldrænet jord, da den ikke får blomster, hvis den står for vådt. Når du planter dem, bør du derfor tænke grundigt over placeringen i forhold til, om der vil samle sig regnvand omkring rødderne.

Hvornår er det bedste tidspunkt at plante en syrenhæk?

Du kan plante syrener forår og efterår. Det bedste tidspunkt er – som med andre hækplanter og buske – om efteråret. Det giver planten tid til at etablere sig om vinteren, inden den skal til at bruge energi på at danne blade og blomster om foråret.

Pasning af en syrenhæk

En syrenhæk kræver ikke særlig meget pasning. Du bør dog holde øje med, om det er tørt i vejret. For hvis der er gået en uge, hvor der ikke er faldet særlig meget regn, bør du vande planten. Derudover vil planten kunne klare sig fint med almindelige mængder af regn.

Du bør gøde din syrenhæk en gang om året, men i moderate mængder. Får den for meget gødning, vil den ikke blomstre. Du kan købe gødning til syrenhæk, hvor du er sikker på, at planten får det, den skal bruge. Tilfør gødningen sent på vinteren.

I det tidlige forår er det en god idé lægge jordforbedring ud under planten. Det er med til at holde på fugten, give næring til jorden og holde græs og ukrudt væk rundt om planten. For at syrenhækken skal trives optimalt, skal du sørge for, at der ikke vokser græs og andre planter helt op ad hækken.

Klipning af syrenhæk

Klipning er selvfølgelig altid et af de vigtigste emner, når det kommer til en hæk. Du bør klippe din syrenhæk en til to gange om året. Det er ikke så meget for, at den holder et vist udseende, som det vil være med andre hække, men for at sikre at der bliver ved med at komme blomster, og at hækken bliver ved med at være tæt.

Det bedste tidspunkt at klippe din syrenhæk er, efter den har blomstret. Planten har brug for ældre grene for at kunne blomstre. Når du fjerner grene lige efter blomstringen, minimerer du risikoen for, at du klipper blade af, hvor der ville være kommet blomster.

Når du beskærer din syrenhæk, skal du sørge for at fjerne de svage og gamle grene og eventuelle vildskud. Hvis din syren er blevet meget gammel og grim at se på, kan du med fordel klippe den ned til 20-30 cm. Det virker voldsomt, men syrenen vil i løbet af få år komme fornyet tilbage.

Et problem med syrenhække er, at de bliver tynde i bunden, hvis du ikke sørger for at klippe dem. Efter en klipning kommer de dog med en række skud, der er med til at gøre hækken tættere. Ved løbende at have fokus på problemet kan du altså dæmme op for det.

Hvad koster en syrenhæk?

Prisen på syrenplanter varierer, alt efter hvor høje de er, når du køber dem. Drømmer du om en hæk, der allerede er høj, når du planter den, skal du regne med at give omkring 250 til 350 kroner pr. plante. Med to planter pr. meter kan du selv regne ud, hvor meget en ny hæk så kommer til at koste dig.

Du kan også vælge at købe lavere planter, hvor der så går længere tid, inden du får en høj og tæt hæk. Når du køber planter på mellem 40 til 60 cm, skal du regne med at give mellem ca. 15 til 25 kr. pr. plante, alt efter hvor mange du køber. En syren vokser cirka 30 cm om året, så selvom du vælger en lav plante, vil den hurtigt vokse sig stor og tæt.

Det er altså meget forskelligt, hvor meget en syrenhæk kommer til at koste dig. Den er dog en god hækplante for dig, der ønsker en mere frodig hæk, der giver godt med læ og har smukke, velduftende blomster.

FAQ

Hvor hurtigt vokser en syren hæk?

Hvor hurtigt en syren vokser afhænger naturligvis meget af vækstforholdende, men som udgangspunkt kan du godt regne med at den vokser ca. 30 cm om året.

Hvor høj bliver syren?

Det afhænger af sorten, men du kan finde syren hækplanter, som bliver 1 meter og andre som kan blive helt op til 4 meter.

Hvor ofte skal man klippe en syren hæk?

Hvis du ønsker at din syrenhæk skal blive ved med at lave blomster og være tæt, så anbefaler vi at du klipper den 1-2 gange om året.

Er det vigtigt at vande en syren hæk?

En syren hæk er ikke særligt vandkrævende. Det er kun de først 12-24 måneder efter den er nyplantet, at det er vigtigt at den ikke tørrer ud. Herefter har den kun brug for vanding i meget tørre perioder.

5 Kommentarer

 1. Hej,

  Vi skal bruge en dværg syren hæk, som bliver knap 2 m. Gerne hvor de blomstrer så lang tid som muligt.

  Vi skal bruge 35 meter. En blanding af blå og hvid og flowerpower.

  Derudover skal jeg bruge ægte aronia til 35 cm hæk.

  Kan du finde en pris på ovenstående?

  Sarah Bach Munkholm
  1. Hej Sarah.

   Vi forhandler ikke planter.
   Du skal i din nærmeste planeskole og købe dette.

   Med venlig hilsen
   Marc

 2. Hejsa, vil gerne gøde min syren til vinter – hvilken gødning vil I anbefale?

  Mvh Anette

  1. Hej Anette,

   Jeg kan klart anbefale et 3-5 cm. tykt lag organisk jordforbedring, som både holder på varmen, minimere ukrudt og langsomt frigiver næring. Eller som et alternativ en pelleteret organisk gødning.

   Pas på med kunstgødning, da det er nemt at komme til at overgøde med.

 3. Har et hvidt syrentræ hvor halvdelen er næsten uden blade. Skal jeg fjerne alt uden blade?

  Anne Grete Dynesen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove