artiskokker dyrkning

Dyrkning af artiskokker Skriv en kommentar

Artiskokker er en forholdsvis nem plante at have med at gøre, så længe du ikke forventer, at den vil overleve mere end en sæson. Drømmer du om det og dermed et større udbytte, kommer du til at have lidt mere arbejde med den lækre grøntsag, der faktisk hører til tidselfamilien.


Normalt ville du sikkert aldrig overveje at plante en tidsel i din køkkenhave, men hvis du drømmer om at dyrke dine egne artiskokker, er det faktisk lige præcis det, du skal i gang med. Artiskokken hører nemlig til tidselfamilien. Det kan du også se på de blomster, der kommer, hvis du lader knopperne sidde.

På trods af, at artiskokker er en form for tidsler, vokser de desværre ikke bare som ukrudt. De kommer fra middelhavslandene og er derfor vant til et noget varmere og tørrere klima, end det vi har i Danmark. Derfor kræver planten noget opmærksomhed, særligt hvis du vil have artiskokplanten til at overleve vinteren.

Trin for trin-vejledning til dyrkning af artiskokker

Her får du en trin for trin-vejledning til, hvordan du skal dyrke artiskokker. Under trin for trin-vejledningen finder du en uddybning af de enkelte punkter.

  1. Så frøene i februar, og lad dem stå i et lyst og køligt rum
  2. Prikl dem om i april måned, og sæt dem ud i drivhuset
  3. Plant dem ud i maj med god plads imellem dem – 60 cm
  4. Husk at vande artiskokplanterne i de ekstra tørre perioder
  5. Sørg for at planterne har nok gødning – tilfør evt. nyt
  6. Hold øje med bladlus, og fjern dem, hvis de dukker op
  7. Høst de første artiskokker i juli og resten i august måned

Sådan sår du artiskokker

Du kan købe artiskokfrø og så dem i små potter i almindelig pottemuld. De skal stå lyst, men køligt. Dog ikke under 15 grader.

Der går nogle uger, inden planterne spirer. Derefter går det rimelig hurtigt med, at planterne vokser. Hold løbende øje med, at planterne ikke bliver for store til potten, og plant dem om, hvis det er tilfældet.

I stedet for at så artiskokkerne fra frø kan du også vælge at købe planter på planteskolen, du kan plante ud. Hvis du har en overvintrende plante, kan du også tage en stikling fra den og plante den.

Hvornår er det bedste tidspunkt at så artiskokker?

Du bør gå i gang med at forspire artiskokker allerede i februar måned, da de har brug for lang spiretid. I april måned har planterne typisk nået en størrelse, hvor de skal prikles om. På samme tidspunkt er det også typisk varmt nok til, at du kan flytte dem ud i drivhuset, hvis du har sådan et.

I maj måned er det varmt nok til, at du kan plante dine artiskokker ud på friland. De har brug for god plads, da de bliver store planter. Du bør derfor plante dem med 60 cm mellem hver plante og 80 cm mellem rækkerne. På den måde kommer planterne ikke til at skygge for hinanden.

Sådan passer du artiskokker

Artiskokker har brug for rigeligt kvælstof i jorden. Når du planter dem ud, er det derfor en god idé, at du lægger kompost, jordforbedring eller andet nærende ud på jorden imellem dem. Dermed kan du dels sikre, at planterne får nok næring, men det sikrer også, at jorden imellem dem ikke tørrer ud, og at der ikke kommer ukrudt.

Fordi artiskokken har brug for meget kvælstof, er det en god plante at have sammen med ærter, kål og solsikker, da de ikke vil konkurrere med den om kvælstoffet.

Du skal vande artiskokken i tørre perioder, men pas på med, at den ikke får for meget. Noget af det, der virkelig kan ødelægge din artiskokhøst, er, hvis jorden er for våd.

Overvintring af artiskokker

I varmere klimaer er det normalt, at artiskokplanter bliver op til fem år gamle. Jo ældre de er, des flere artiskokker kan du høste. I Danmark er det svært at få artiskokker til at blive mere end et år gamle, men det er forsøget værd, da det gør din høst større, hvis du høster fra en flerårig plante.

Når sæsonen er slut, bør du klippe artiskokplanten ned til 25-30 cm og sætte en kurv over den. Dæk kurven med halm, visne blade, en vintermåtte eller spagnum. På den måde er planten beskyttet mod både regn og kulde. Hvis din artiskok ikke overlever vinteren, vil det oftest være på grund af en for våd jord og ikke, at det har været for koldt.

Til maj måned kan du fjerne kurven og udjævne jorden rundt om artiskokken. Du bør også tjekke, om den har sat nogle sideskud, som du kan bruge som stiklinger til nye planter.

Hvornår kan jeg høste artiskokker?

Når den første artiskok er klar til høst i slutningen af juli, bør du høste den. Det gør du ved at skære stænglen over med en almindelig køkkenkniv. Når du høster den første artiskok, vil det få planten til at sætte nye skud med artiskokker. På den kommer der babyartiskokker, som du kan nå at høste, inden sæsonen slutter. Du skal regne med, at du kan høste en stor og en til to små artiskokker fra en etårig plante.

Du bør være opmærksom på, at artiskokkerne ikke går i stok. Hvis nogle af artiskokkerne begynder at åbne sig, skal du høste dem med det samme. Jo længere du lader dem sidde, des mere træede bliver de typisk. Du kan høste artiskokker frem til, at frosten kommer.

Hvis du lader en af artiskokkerne sidde, vil der danne sig en smuk blomst. Når den dukker op, vil du tydeligt kunne se, at artiskokken er en tidselplante, da den har karakteristiske tidselformede blomster. Du kan lade et par af artiskokkerne gå i stok, så du har mulighed for at tage frø fra dem.

Søger du mere inspiration? Se alle vores dyrkningsvejledninger her.

Almindelige sygdomme og skadedyr i artiskokker

Der er ikke så mange sygdomme og skadedyr, du behøver at bøvle med, når du dyrker artiskokker. De mest problematiske er faktisk bladlus. De er vældig glade for de lækre blade og kan blive et problem, hvis du ikke holder øje med dem og får dem fjernet.

Når du vil af med bladlus, er det først og fremmest en god ide, at du sørger for at fremme de dyr, der spiser dem naturligt. Dermed har du nogle allierede, der kan hjælpe dig med at udrydde dem. Du kan dog også vaske planten med insektsæbe eller spule bladlusene af.

I forhold til skadedyr har du altså ikke så mange bekymringer, når det kommer til artiskokker. Når dine artiskokker først er blevet etableret i haven, kræver de ikke meget pasning af dig, inden du kan høste artiskokkerne og gøre dem klar til overvintring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *