Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
vindheks

vindheks (calocephalus) – Guide

Du har set dem indtørrede i Western-film, men vidste du, at vindheks (calocephalus) faktisk også er rigtig fin i haven? Vi giver dig her en hurtig guide til, hvordan du får en flot, sund vindheks, og hvordan du kan bruge den som dekorativ plante omkring dit hjem.


Sådan dyrker du en vindheks

Vindheks egner sig bedst til krukker. De skal stå solrigt i jord, der er fugtig, men kan drænes, gerne med et lag af leca kugler i bunden. Planten tåler let frost, så i en mild vinter kan den godt overvintre udenfor. Der er dog tale om en enårig plante.

Hvis du vil tørre grenene og bruge dem som pynt indenfor, skal du bare tage dem ind og lade dem værre. De tørrer så fint på egen hånd, så du hurtigt kan tage dem i brug. Vindheks er allerede enårig, men kan sjældent håndtere vinteren herhjemme. Det er altså en flot plante til pynt på terrassen eller altanen, men du kan lige så godt spare dig besværet med at plante den ud i haven.

Pasning af vindheks

Vindheks (calocephalus) skal have masser af sol, men jorden skal gerne være fugtig – samtidig skal jorden kunne drænes, så rødderne ikke risikerer at drukne.

Når vindheksen tørrer ind på grund af for meget varme og for lidt vand, river den sig løs fra jorden og flyver med vinden. Planten vokser vildt på prærien, og derfor ses den ofte i Western-film. Når den får de ideelle levevilkår, kan den vise nogle fine, gule kugleblomster.

LÆS OGSÅ: Prydgræs – Se vores 3 yndlings prydgræsser til haven og krukker

Vindheks (calocephalus) og andre sorter

Der findes omkring 20 forskellige arter af sodaurt, som er den slægt, vindheks tilhører – videnskabeligt hedder slægten Salsola. Planterne kan findes i Nordafrika, Centralasien, Mellemøsten og Europa.

De mest almindelige arter er sodaurt, komarovsodaurt og russisk sodaurt, men der er yderligere 18 forskellige arter. Når man taler om Vindheks, taler man oftest om den indtørrede plante, der blæses over landskabet som tegn på stilhed.

FAQ

Kan vindheks overvintre?

Vindheks tåler ikke hård frost, og derfor egner den sig bedst som dekorativ plante i efterårskrukkerne. Du kan bruge de flotte og unikke grene i dine juledekorationer, hvor de er et godt alternativ til troldegrene.

Er vindheks en flerårig plante?

Vindheks er en enårig plante, der egner sig godt til efterårskrukkerne. De tørrede grene er flotte i juledekorationer, da planten ikke tåler hård frost. Den er flot, men lever ikke flere år.

Hvorfor ses vindheks ofte i Western-film?

Vindheksen kommer fra prærier rundtom i verden. Når den tørrer ud på grund af varmt vejr og ringe nedbør, river den sig fri fra jorden og suser rundt i vinden. Den er derfor blevet et klassisk symbol på mere barsk landskab Western-genren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove