sphagnum alternativer

Sphagnum Skriv en kommentar

I både private haver og gartnerier er spagnum meget populært at bruge. Det er enkelt at dyrke planter i, fordi du nemt kan styre, hvor meget vand og næring planterne får.

Spagnum bliver dog udvundet af højmoser, der er en truet naturtype. Derudover udleder det CO2 til atmosfæren, når det bliver udvundet. Derfor er der mange, der ikke længere har lyst til at bruge spagnum i haven. Hører du til en af dem, kan du i bunden finde alternativer til spagnum.


Spagnum er nedbrudt plantemateriale, der stammer fra gamle tørvemoser. Dets fysiske og kemiske egenskaber gør, at det er utrolig godt at dyrke planter i, og det er derfor både populært at bruge det på gartnerier og i private haver.

Problemet med spagnum er, at det tager lang tid at danne det, og at udvindingen af det, udleder CO2, fordi moserne normalt binder CO2, der så bliver frigivet. Det gør, at der er stor debat om, hvorvidt det er godt eller dårligt at bruge spagnum.

De fleste anbefaler at bruge det i så små mængder som muligt, men det kan være svært at undgå, da det findes i mange former for færdigjord.

Hvor kommer spagnum fra?

Spagnum stammer fra højmoser. Det er en særlig type af moser, hvor det blandt andet er muligt at finde tørv og spagnum. I Danmark er der meget få arealer med højmoser tilbage, hvilket gør, at de fleste af dem er fredede. Der bliver derfor ikke længere produceret spagnum fra de danske højmoser.

Der er dog nogle arealer med tidligere højmose, hvor det stadig er muligt at udvinde spagnum fra. De firmaer, der har tilladelse til det, forpligter sig dog på at skulle genetablere højmosen, når de er færdige.

Spagnum fra højmoser
Sådan kan det se ud, når man udvinder sphagnum fra en højmose

Udover dansk spagnum kan du også købe spagnum fra udlandet. Det er særligt Irland, Estland, Letland og Litauen, som vi importerer spagnum fra. Der er højmoserne ikke lige så sjældne, hvilket gør, at der stadig udvindes spagnum af nogle af dem.

Fordelene ved spagnum

Spagnum har en række kvaliteter, der gør, at det er virkelig godt at dyrke planter i. Det er derfor ikke underligt, at det er blevet så populært. Spagnum kan indeholde meget vand. Det kan derfor suge vand til sig, når du vander, eller det regner, og så afgive den til planterne, når de har brug for det.

Samtidig med, at spagnum kan indeholde meget vand, kan de også indeholde luft. Når de små porer er fyldt med vand, kan der stadig trænge luft igennem de store. Det gør, at planterne stadig kan få tilført ilt, og at de dermed ikke drukner, hvis de får for meget vand.

Der er ikke særlig meget næring i spagnum, hvilket gør det nemmere for dig at bestemme, hvor meget gødning dine planter skal have. Dermed kan du langt nemmere sikre, at de får den næring, som de har brug for.

Ulemperne ved spagnum

Hvis planterne har stået i ren spagnum, kan du have svært ved at plante dem ud i haven. Planterne har det meget nemt, når de står i spagnum, og de er derfor lang tid om at etablere et stort rodnet, hvilket ellers er essentielt for, at de kan klare sig i almindelig jord.

Hvis du har planter stående i krukker med spagnum, bør du derfor blande sand og lecaperler i, inden du planter dem ud. Dermed vender du dem til, at de skal sende rødderne nedad.

Derudover er problemet med spagnum primært natur- og miljømæssigt. Højmoserne med spagnum binder CO2 til sig. Som bekendt er det et problem, at der er mere og mere CO2 i atmosfæren. Når spagnum bliver udvundet af højmoserne, bliver CO2 frigivet til atmosfæren. Det skaber altså mere CO2 at grave spagnum frem i stedet for at lade det ligge.

Spagnum er en naturresurse, som det tager lang tid for naturen at skabe igen. De steder i Danmark, hvor der stadig bliver udvundet spagnum, skal senere omskabes til højmose igen. Det sker ved, at vandstanden bliver hævet, så mosser vil trives, men træer og andre planter ikke kan. Det tager cirka 10 år for mosserne at etablere sig igen, og derefter går der rigtig mange år, før der bliver dannet de tykke lag af tørv og spagnum, der tidligere var.

Højmoserne er i sig selv en truet naturart. I Danmark er der helt siden jernalderen blevet hentet tørv i højmoserne, og de har derfor meget dårlige vilkår i landet. I lande som Irland, Estland, Letland og Litauen, som vi importerer spagnum fra, har de mere højmose, men da den er så længe om at etablere sig efterfølgende, bliver der hurtigt mindre og mindre af den.

Alternativer til spagnum

Det er helt op til dig, om du vil bruge spagnum eller ej. Ønsker du at holde op med at bruge det, har du dog mulighed for at gøre det. Vi kommer her ind på forskellige former for alternativer til spagnum. Hvilket alternativ, du skal vælge, kommer an på, hvor du skal bruge spagnum henne.

I drivhuset

I drivhuset er det meget populært at dyrke planter i en kapillærkasse, der sikrer, at du ikke skal give planterne vand lige så ofte. Der er det normalt, at du køber en plantesæk, som du kan stille planterne i. De fleste plantesække indeholder dog spagnum, men der findes nogle få uden.

En anden mulighed er, at du vælger at sætte dine planter i drivhuset i stenuld. Det sælges under navnet Grodan. Den har samme evner som spagnum, hvor den hjælper med at fordele vand og næringsstofferne til planterne.

Du kan selvfølgelig også vælge at dyrke planterne direkte i jorden i drivhuset. Det gør, at du måske skal vande noget mere, men du kan i hvert fald være sikker på at slippe for spagnum.

I surbundsbedet

Spagnum giver naturligt planterne et surt miljø at vokse i. Hvis du skal dyrke blåbær og lavendel, har de brug for en sur jord at vokse i. Det er nemt at gøre jorden sur med spagnum. Skal du undgå at bruge spagnum, skal du derfor finde en anden måde at gøre jorden sur på.

Det kan du for eksempel gøre med fyrrenåle, grannåle og blade fra eg og bøg, der bliver blandet med sandjord. Du kan også bruge mos fra din græsplæne, hvis den ikke har fået kalk. Dermed kan du skabe de samme vilkår, som planterne ville have i naturen.

I højbede

Højbede er blevet utroligt populære de seneste år. Det er en nem måde at dyrke blomster og planter på. Dels får du dem op i en højde, der gør det nemmere for dig at arbejde, dels er det nemmere for dig at styre, at planterne ikke breder sig, og du kan nemmere overskue at skulle fjerne ukrudt fra dem.

Højbedene skal fyldes op med jord, og hvis du ikke har jord i din have, skal du ud og købe noget jord. Hvis du ikke vil have spagnum i haven, skal du være opmærksom på, om det er i. Der findes højbedsmuld, der er fremstillet uden spagnum, og som samtidig har det rette forhold mellem sand og ler.

Vores højbedsmuld her på Havehandel.dk er 100% fri for spagnum.

I krukker og potter

Når du skal fylde krukker og potter med jord, er det også nemt for dig at bruge pottemuld med spagnum. Det gør, at planterne nemt kan vokse i krukkerne, og at de enkelt kan få næring og vand fra jorden.

Hvis du vil undgå spagnum, kan du i stedet bruge jord fra haven blandet med grov kompost. Det gør, at jorden er luftig nok til, at planterne nemt kan vokse i krukkerne.

I køkkenhaven

Har du brug for at tilføre ekstra jord til køkkenhaven, har du også mulighed for at tilføre forskellige alternativer til spagnum. Det nemmeste er en god kompost, der er lige ved hånden. Du kan skabe din egen kompost eller hente den på genbrugspladsen.

Du kan også komme tang i jorden i haven. Det må du hente nede på stranden, hvor du må tage det med, som du kan have mellem hænderne.

Halm er også nemt for dig at få fat i. Du skal sørge for at kompostere den, inden du bruger det i køkkenhaven.

Du kan også købe organisk jordforbedring lavet af naturgødning her på Havehandel.dk, som giver utrolig meget næring og virker ukrudtshæmmende i et lag på 3-5. Vores jordforbedring er godkendt til økologisk dyrkning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *