Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
valnøddetræ

Valnøddetræer – Den store guide

Valnøddetræ er ikke bare flot til møbler eller lækkert i salat og bagværk – det er også et fint træ, du kan dyrke i din egen have! Her kan du læse og lære alt om dyrkning og pasning af et valnøddetræ, som er bedst egnet til større haver og parker.

Hvilke arter af valnøddetræ findes der?

Uanset arten foretrækker valnøddetræet at stå alene, men det er flot at se på og en fryd at have i haven. Herunder kan du læse om de syv mest almindelige valnøddearter i Danmark, så du bedst kan beslutte dig for, hvad du skal dyrke i haven.

Almindeligt valnøddetræ

Det almindelige valnøddetræ, Juglans Regia, er det, der typisk ses i Danmark. Det klarer sig bedst i fuld sol, men kan også håndtere halvskygge, og bliver op til 20 meter højt med en kraftig vækst. Det er velegnet til store haver og får valnødder, der er modne i oktober og november.

”Lake” valnøddetræ

”Lake” er en art af valnøddetræ, der får hvidlige, velduftende blomster i juni og juli. Det kan blive op til 20 meter højt og vokser hurtigt. ”Lake” er en art af valnøddetræ, der har bredt sig helt til Norge, og det er en sund art, som er meget velegnet til økologisk dyrkning.

”Jupiter” valnøddetræ

Valnøddetræet ”Jupiter” giver et udbytte ofte allerede efter 4-5 års tid. Det varierer ikke meget fra andre valnøddetræer, og kan sagtens dyrkes i danske haver eller parker, hvor det vil blomstre i løbet af sommeren og have modne nødder hen mod efteråret eller den tidlige vinter.

”Broadview” valnøddetræ

Valnøddetræet ”Broadview” kan også dyrkes i Danmark, og her kan udbytte somme tider ses efter kun 3 år. Frugterne bliver tidligt modne i forhold til andre arter, og kan plukkes allerede i den sene september eller i oktober. ”Broadview” bliver desuden kun mellem 10-15 meter højt, og er altså lidt mindre end andre arter.

”Fernette” valnøddetræ

”Fernette” er et valnøddetræ, der under optimale forhold kan give store nødder på op til 3,6 cm i diameter. Den her art skal ikke beskæres, men de døde grene skal fjernes, og store, stærke træer kan tåle hård beskæring, hvis det breder sig for meget. ”Fernette” er desuden god og hårdfør mod frost.

”Lara” valnøddetræ

”Lara” får sartere valnødder end andre arter, men udbyttet er stadig velsmagende og sundt. Der kan høstes fra midt-september til midt-oktober, og nødderne kan nemt gemmes i flere måneder efter høst. Blomstringen finder sted allerede i maj. ”Lara” er velegnet til det danske klima, men skal helst plantes i landets varmere egne.

”Mars” valnøddetræ

”Mars” er ét af de mindste valnøddetræer, du kan få i Danmark. Det vokser typisk kun til maks. 10 meter og har en knap så kraftig vækst som andre arter. Der er ingen duft ved træet, der modnes omkring oktober, men det er fuldt hårdført overfor den danske vinter.

Plantevejledning: Sådan planter du valnøddetræ

Valnøddetræet arter sig bedst som solitærtræ, altså et træ, der står for sig selv. Det kraftige rodnet og den brede krone gør det besværligt for andre træer og planter at få næring og lys, hvis de står for tæt på.

Placering af et valnøddetræ i haven

Et valnøddetræ kan blive op til mellem 20 og 25 meter højt, og derfor er det ikke velegnet til små haver. Det laver desuden en meget bred, skyggeskabende krone, som dækker for mange af planterne under sig.

Valnøddetræ skal helst stå i fuld sol, da det er meget lyskrævende. Derfor er det heller ikke velegnet til at dyrke i byerne.

Valg af jord

Der er ikke én specifik jordtype, som kræves af valnøddetræet. Hvis du vil gavne den, kan du skaffe dybmuldet og næringsrig jord. Nogle arter af valnøddetræ har særlige behov, du bør læse op på, inden du planter træet.

Optimalt tidspunkt at plante et valnøddetræ

Det er bedst at plante valnøddetræer i april, hvis du planter fra frø eller nød, mens en plante købt på planteskole eller i et havecenter kan sættes ned i løbet af maj. Sørg for at holde det frit fra ukrudt, mens det finder sig tilpas i haven.

Flytning af et gammelt valnøddetræ

Hvis du skal flytte et valnøddetræ, så sørg for at gøre det, inden det bliver for stort, og gør det i forårsmånederne, så frosten ikke vil genere den nye vækst. Valnøddetræet har et stort rodnet, og det er ikke sundt at flytte på veletablerede træer. Grav så mange hele rødder op som muligt, og flyt det hurtigt til den nye placering. Giv det masser af vand og gødning, så det kan komme sig.

Valnøddetræer

Pasning og beskæring af valnøddetræ

De fleste valnøddetræer kræver ikke den store pasning, når det først er etableret. De første år, inden træet er blevet stort og har fundet sig ordentligt tilrette, skal du holde det fri for ukrudt og andre gener, der kan hæmme væksten.

Pasning

Valnøddetræ kræver samme pasning som mange andre frugttræer. Det kan være en god idé at give det organisk gødning, men ikke efter skt. Hans, da det kan forstyrre træets vækstafslutning og øge risikoen for at få frostskader.

Beskæring af træet

Du behøver ikke beskære et valnøddetræ, medmindre kronen er blevet en gene. Fjern helst kun de døde grene på unge træer, mens ældre, veletablerede træer sagtens kan tåle en mere voldsom beskæring. Beskæringen bør foregår mellem august og slutningen af september, så det stadig holder sig sundt og stærkt.

Sådan får du valnøddetræ til at blomstre

Blomsterne på et valnøddetræ kan variere efter arten. Det er meget almindeligt, at der går op til ti år, før du første gang ser frugter på dit valnøddetræ – men de kan godt komme allerede efter fire år. Du skal derfor ikke være bekymret, hvis du ikke ser noget resultat fra dit træ i et godt stykke tid, og under alle omstændigheder er det et smukt træ at se på.

Du forbereder dig bedst på blomstring ved at holde træet sundt og give det gode vilkår, bl.a. med god jord, ordentlig beskæring, gødning og vand i tørre perioder.

Når du endelig får valnødder på træet, kan du høste de umodne nødder i starten af juli, mens de først er modne på træet fra slut-august til september eller endda oktober.

Inspiration til andre planter

Der findes mange nøddetræer, som kan dyrkes i haven, og for dig, der elsker at bruge dem i bagværk eller i din daglige kost, kan det være en fryd at se dem komme op. Hvis du har mod på at dyrke flere træer, som minder om valnøddetræ, kan du overveje de følgende tre:

  • Hasselnød
  • Mandeltræ
  • Kastanjetræ

Et hasselnøddetræ er nemt at dyrke i Danmark, og det er både flot at se på og næsten romantisk at have stående. Nødderne er dækket af grønne blade og får flotte farver til efteråret, og den hårdføre træart kan nemt håndtere det danske klima. Træet kan vokse hurtigt og blive stort, men er værd at have i landhaver.

Mandeltræet minder overraskende nok om et kirsebærtræ, idet det får flotte, lyserøde eller hvide blomster. Mandlen er en særlig nød og én af de ældste i verden, og det er en unik og flot art at have stående i haven, hvor det kan give et flot udbytte – også i Danmark.

Det nemmeste nøddetræ at dyrke i Danmark er dog kastanjetræet, som alle kender fra efterårslandskabet. Kastanjetræet kan blive meget højt, men er også velegnet til haver, hvor det let kan holdes nede med ordentlig beskæring.

FAQ

Hvor lang tid går der, før et valnøddetræ bærer frugt?

Der går gerne alt fra fire år til et årti, før du vil se frugter på dit valnøddetræ – men det er stadig en smuk plante at have stående i haven.

Kan man plante et valnøddetræ fra nød?

Hvis du har en valnød fra et dansk træ, kan du i efteråret putte den i en plasticpose med masser af løst sand, som lægges et køligt sted. Når maj kommer, bør den have et lille skud, som du forsigtigt kan plante i jorden.

Kan man dyrke valnøddetræer i Danmark?

Valnøddetræ kan sagtens vokse i Danmark, og er ikke særlig krævende. Det skal have en ordentlig mængde lys og god plads, men kan sagtens vokse i det danske klima.

2 Kommentarer

  1. Jeg har et gammelt Valnøddetræs, som de sidste år kun har give nødder der er sorte inden i. I år har der kun været meget som som kan spises. Jeg syntes det er så kedeligt for mine egern der pukler rundt og samler nødder, men der er ikke mad i dem! Hvad fejler mit træ. Det er nok over 50 år gammelt!

    Preben Andreassen
    1. Hej Preben,
      Det lyder ikke så godt, jeg ved desværre ikke så meget omkring Valnøddetræer, men jeg har fundet dette på nettet:

      Der kan være flere årsager til denne situation. Her er nogle mulige forklaringer:
      Sygdomme eller skadedyr: Nogle sygdomme eller skadedyr kan påvirke valnødder og forårsage mørke eller sorte pletter indeni. Dette kan omfatte svampesygdomme eller angreb fra insekter. Det kan være gavnligt at inspicere nødderne nøje og se efter tegn på sygdomme eller skadedyr.

      Næringsmæssige mangler: Valnøddetræer kræver passende næringsstoffer for at producere sunde nødder. Hvis jorden mangler visse næringsstoffer, kan det påvirke nødproduktionen og kvaliteten af ​​nødderne. En jordanalyse kan hjælpe med at identificere eventuelle næringsmæssige mangler.

      Miljømæssige stressfaktorer: Valnøddetræer kan reagere på miljømæssige stressfaktorer som tørke, ekstreme temperaturer eller forurenede jordforhold. Disse faktorer kan påvirke nødderne og forårsage kvalitetsproblemer.

      Alder af træet: Et træ, der er over 50 år gammelt, kan vise tegn på aldersrelaterede problemer, herunder reduceret nødkvalitet. I så fald kan det være nødvendigt at overveje at plante nye træer for at opretholde en sund bestand.

      For en mere præcis diagnose og behandling anbefales det at kontakte en lokal gartner. De kan inspicere træet, vurdere jordforholdene og give specifikke anbefalinger baseret på lokale forhold og træets individuelle situation.
      Med venlig hilsen
      Trine

      Trine Gravesen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove