Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
violfrøstjerne guide

Violfrøstjerne – Komplet guide

Violfrøstjerne (Thalictrum delavayi) er yndig og indbegrebet af elegance i staudebedet. Den står over en meter høj med sine hundredvis af duftende violblå blomster, sine tynde, forgrenede stilke og det lette lysegrønne løv.

Blomsterne kan minde lidt om en svævende lyslilla sky. Blomsterne er som regel violfarvede – deraf navnet – men den fås også i andre farver. Den kønne plante blomstrer gennem juli og august og nogle sorter blomstrer helt ind i september. Blomsterne gør sig smukt i buketter, hvis du kan nænne at klippe af dem og bierne elsker dem.


Læs her hvordan du får held med den charmerende staude.

Hvilke varianter findes der?

Den yndige plante med de nikkende blomster kommer oprindeligt fra det vestlige Kina. Her gror den på græsningsarealer og i skovbund, hvor jorden er fugtig men veldrænet. Stauden hører til i ranunkelfamilien, og den findes i mange varianter, der bliver fra 30 cm. op til 2 meter høje. Her får du et udpluk af sorter, som alle tilbyder noget forskelligt.

Thalictrum delavayi ’Splendide White’

Splendide White sætter – ikke overraskende – hvide blomster. Den bliver 180 cm. høj og blomstrer i juli til september. Blomsten skal stå i sol eller halvskygge og du skal sætte 4-6 planter pr. kvadratmeter for at fylde bedet.

Thalictrum delavayi ’Hewitts Double’

Hewitts Double pynter haven op med rosa blomster fra juli og helt til september. Blomsterne er ekstra fyldte, som navnet fortæller. Planten bliver 125 cm. høj og trives bedst i halvskygge. Der skal 4-5 planter til at fylde en kvadratmeter. Hewitts Double er steril og kan kun formeres via deling.

Violfrøstjerne
Violfrøstjerne (Thalictrum delavayi) “Hewitts double”

Thalictrum delavayi ’Elin’

Elin bliver ret høj – op til 180 cm.- og fremviser sine blålilla blomster i juni-august. Den vil gerne gro i halvskygge, og du skal bruge 4-5 planter pr. kvadratmeter.

Thalictrum delavayi ’Splendide’

Splendide sætter lilla blomster og kan blive helt op til 150 cm. høj. Den blomstrer fra juli og helt til september og vil gerne stå i halvskygge. 4-5 planter kan fylde en kvadratmeter.

Thalictrum delavayi ’Little Pinkie’

Little Pinkie er lavere end sine artsfæller og bliver kun 50 cm. høj. Den blomstrer også lidt tidligere – nemlig maj-juli – og dens blomster er mørkrosa. Planten trives bedst i halvskygge, og du skal have 5-7 af dem for at fylde en kvadratmeter.

Sådan dyrker du violfrøstjerner

Du kan både købe din staude i potte på en planteskole og som frø. Køber du en potte, får du hurtigere blomster. Det kan tage frøplanter 2-3 år før de blomstrer.

Frøene kan sås hele året – også om vinteren og skal kun dækkes ganske let med jord.

Stauden gror gerne i almindelig havejord, men den kan også sagtens trives i dit surbundsbed. Eller i en krukke på altanen. De fleste varianter vil helst have halvskygge og de vil alle sammen gerne have fugtig, men veldrænet jord. I tørre perioder er du nødt til at vande din plante godt.

Om efteråret kan du med fordel fordele jordforbedring på jorden, hvor din staude gror.

Formering af violfrøstjerne

Hvis sommeren er lang og lun nok, drysser violfrøstjernen gavmildt sine frø ud i haven. Du kan dog komme den i forkøbet og dermed styre, hvor i haven, de elegante blomster dukker op. Du skal være hurtig og tage frøene lige før de modnes og bliver brune, ellers spreder de sig selv. Frøene skal helst sås med det samme.

En anden måde at få flere planter, er at dele dem. I så fald skal du grave stauden op og skære rodklumpen over med din spade. Derefter kan du genplante.

Inspiration til andre smukke blomster til dit bed

En anden blomst, der har en lysende smuk, blå farve er hjulkrone. Ligesom violfrøstjernen tiltrækker hjulkrone insekter, men også mennesker kan spise den kønne blå blomst. Skærmliljer er også utroligt kønne i haven, men insekterne er ikke interesserede, så det må andre blomster stå for.

FAQ

Er violfrøstjerne flerårig?

Ja. Stjernen er en staude, og på trods af sin eksotiske oprindelse, overvintrer den fint her i landet og kommer igen året efter med sine lette og fine blomsterstande.

Er violfrøstjerne en surbundsplante?

Både og. Stauden trives fint i surbundsbedet, hvilket hænger godt sammen med, at den gror vildt i kinesiske skove. Den trives dog lige så fint i helt almindelig havejord, så den er ikke bundet til surbundsbedet som nogle planter er.

Er violfrøstjerne giftig?

Ja, som mange andre planter i ranunkelfamilien er denne staude også giftig, men ikke i nævneværdig grad for mennesker. Hunde kan til gengæld slet ikke tåle den.

2 Kommentarer

 1. Jeg vil gerne vide om violfrøstjerne vil trives på nordsiden af vores hus. Der kan være lidt sol tidlig på dagen og lidt når solen går om i vest.
  Venlig hilsen
  Jane

  Jane Vestrup
  1. Hej Jane,

   Det tænker jeg at du sagtens kan få succes med. 🙂

   Martin Nissen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove