klatrehortensia i haven

Klatrehortensia – Den store guide Skriv en kommentar

Med sine store duftende blomsterskærme kan klatrehortensia pryde din husmur, din pergola eller dit stakit. Plantens løv er tæt og grønt om sommeren og lyser op i høstfarver til efteråret før bladene falder af.

Klatreplanten er nem at have med at gøre, og du kan også bruge dem som pynteligt bunddække – det sker helt af sig selv, den ikke har noget at klatre opad. At den tiltrækker sommerfugle er bare endnu en bonus.


Her kan du læse mere om, hvordan du giver din klatrehortensia de bedst mulige betingelser for at blomstre smukt og længe.

Hvilke klatrehortensia-sorter findes der?

Klatrehortensia er i familie med den almindelige buskede hortensia, men denne variant klatrer villigt op ad lodrette flader eller danner en lav, bred, bunddækkende busk. Den bliver 4-6 meter høj og 2-3 meter bred og blomstrer i juni og juli. Grenene er krogede og kraftige og barken bliver med tiden mørkebrun. Klatrehortensia vokser i skove og på klipper i fugtige skovområder i Kina, Japan og Korea. Plantens botaniske navn er hydrangea anomala og der findes både flere undersorter og varianter på planteskolerne.

Hydrangea anomala ssp. petiolaris ’Silver Lining’

Silverlining har bleggrønne hvidrandede blade og løvet er således pynteligt i sig selv. Blomstrer med relativt små hvide blomster i juni og juli og bliver 4-6 meter høj. Silver Lining kan gro i sol og halvskygge.

Hydrangea anomala Glabra ’Crug Coral’

Denne planter adskiller sig fra de fleste af dens artsfæller ved at sætte røde blomster, der ændrer farve til rosa-creme. Blomstringen varer helt fra juni til september. Planten bliver 5 meter høj og kan gro i både sol og skygge.

Hydrangea anomala ssp. petiolaris’Flying Saucer’

Flying Saucer har fået sit navn fordi den sætter temmelig store blomsterskærme, der kan blive op til 25 cm. i diameter. Blomsterne er creme til hvide og kan nydes i juni til august. Planten kan blive 6 meter høj og står godt i sol eller halvskygge.

Hydrangea anomala ssp. petiolaris’Miranda’

Miranda adskiller sig fra sine artsfæller ved at kunne blive hele 9 meter høj. Den har friskgrønne blade med en gulli-hvid kant og sætter hvide randblomster, der springer ud i maj og juni. Miranda står godt i både sol og halvskygge.

Klatrehortensia

Sådan planter og plejer du din klatrehortensia

Klatreplanten er ret nem at have med at gøre og der er ikke så meget at huske på. Her får du en gennemgang af, hvordan du giver din plante en god start og en lige så god fortsættelse.

Placering af en klatrehortensia

De fleste sorter kan bedst lide at stå i halvskygge, men enkelte kan også trives i skygge eller sol. Fælles for dem alle er, at de står bedst i læ, fordi blæsevejr kan være hårdt ved fangarmene.

Sætter du planten et sted, hvor den kan klatre, gør den det. Den er derfor meget velegnet til vertikale haver. Planten kan dog også stå som busk, hvor den kommer til at virke som et tykt, tæt bunddække.

Du kan udplante hele sommerhalvåret. Det er en god idé at sætte rodklumpen i vand i ti minutter før du sætter planten i jorden, ligesom du skal vande rigeligt imens du fylder jord i hullet.

Jord, vand og gødning

Den klatrende hortensia kan godt lide at stå i en luftig og næringsrig spagnumholdig jord. Jorden skal holdes fugtig og det er meget vigtigt at huske at vande i tørre perioder. Du kan også sætte din hortensia i en krukke, men i så fald skal du give den mulighed for at klatre, f.eks. op ad en mur.

Din plante skal have gødning to gange om året – i foråret og til efteråret. Om foråret skal du klippe de visne blomsterhoveder af, men ellers behøver du ikke beskære din hortensia. Hvis du gerne vil begrænse dens vækst kan du dog godt gøre det – det skal i så fald være i februar-marts. Dog skal du ikke beskære din plante de første to-tre år.

Klatrehortensia er en nem klatreplante. Den behøver hverken pergola eller opbinding for at klatre – den skal bare have noget at klatre opad. Den kan ganske enkelt hæfte sig til enhver overflade uden hjælp.

Mangfoldiggør din klatrehortensia

Du kan forholdsvist nemt trylle din ene klatreplante om til flere ved at tage stiklinger eller ved nedkrogning.

Nedkrogning er den nemmeste metode. Du tager ganske enkelt en af de nederste grene og tynger den ned, så den har kontakt med jorden. Hvis du gerne vil fremskynde rodsætningen, kan du fjerne bladene fra stilken og skære en overfladisk ridse i barken lige under en knop på den yngste del af grenen. Du kan for eksempel bruge en mursten til at sikre, at grenen beholder jordkontakt. Det er bedst at nedkroge i foråret. I løbet af vækstsæsonen slår din nedkrogede gren rødder og kan klippes fri og flyttes.

Sådan tager du stiklinger

Du kan også tage en stikling og få en ny plante ud af den. I så fald skal du tage nye skud i foråret. De nye skud sætter ikke blomster før næste sæson, så er du i tvivl, kan du kende dem på de manglende knopper. Fjerne de nederste blade og sæt stiklingen i så og priklemuld. Vand godt og dæk stikling og potte med en plasticpose og stil dem lyst og ikke for varmt. Når stiklingen begynder at vokse, er den etableret.

Inspiration til andre klatrende planter

Hvis du er glad for vertikale blomsterbede, er der flere andre bud på smukke klatreplanter. Blåregn er et smukt syn med sine hængende blålige eller rosa blomsterklaser. Klematis er også en fryd for øjet og fås i mange farver. Desuden er de nemme at passe. Leder du efter noget, der klatrer og dufter indendørs, er engletrompet et smukt og eksotisk bud.

FAQ

Hvorfor blomstrer min klatrehortensia ikke?

Hvis din plante er sat for skyggefuldt, er det muligt, den aldrig kommer i blomst og så må du flytte den. Normalt tager det dog et par år fra du har plantet din klatrehortensia til den sætter blomster.

Kan jeg ændre farven på min klatrehortensia?

Nej. Det kan du læse nogle steder, men det er en misforståelse. At ændre jordens surhedsgrad ændrer kun farve på den almindelige hortensias blomster - den art hedder hydrangea macrophylla. Hvis blomsterne er hvide kan du dog ikke ændre farve på dem - uanset arten.

Hvem spiser min klatrehortensia?

Klatrehortensia er ikke ret modtagelig overfor skadedyr, men er til gengæld en lækkerbisken for mange større dyr; hunde, katte, mus, fugle, harer og rådyr kan godt lide at gufle i din plante. Nogle af dem spiser de nye skud og andre gnaver i barken. Så det er en god idé at sikre din have mod ubudne gæster, især hvis du bor landligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *