I de senere år har Pilea gennemgået en revolution, og den er nu at finde i mange danske hjem, hvor den tager sig smukt ud med sine runde blade.
Planten har rigtig mange kælenavne heriblandt kinesisk pengeplante, missionsplanten og præsten og menigheden. Sidst nævnte er et godt billede på de mange stiklinger, som en pilea sætter, og som mange mennesker elsker den for.
Vi giver dig her blandt andet en guide til, hvordan du på bedst vis kan passe din pilea, samt hvordan du kan omplante de små stiklinger og skabe flere nye pilea.
Hvilke pilea arter findes der?
De fleste mennesker kender kun til pilea-arten med de runde blade, men faktisk findes der mellem 600-715 arter fra slægten pilea i verden. De gror hovedsageligt i tropisk, subtropisk og varmt tempereret klima.
Slægten pilea er kendt for at være bestående af saftige planter, der med glæde opholder sig i skyggen.
Vi har samlet nogle af de mest populære pilea-arter, som passer perfekt ind i din stue.
Kinesisk pengeplante (Pilea Peperomioides)
Den mest populære pilea-plante i danske hjem, og som de seneste år har genvundet sin popularitet, hvilket blandt andet ses på mange blogge og billeder på sociale medier.
Planten, der også kaldes missionærplanten, blev bragt til Norge i 40’erne, hvorefter den blev spredt over hele Skandinavien gennem de små stiklinger.
Planten vokser sig omkring 30 cm høj og bred og får runde, grønne blade, som står flot hele året.
Venskabsplante (Pilea involucrata)
Venskabsplanten stammer fra blandt andet Sydamerika, og den er derfor vild med et fugtigt klima, hvorfor den er god i terrarier eller andre fugtige steder.
Navnet kommer af de stiklinger, planten skaber. De kan med fordel gives til venner og familier, hvorefter de også kan nyde godt af den flotte pilea.
Planten har et meget anderledes udseende end den velkendte pilea. Bladene er knubrede og danner flere forskellige farvenuancer. Når du kigger på planten, er det forståeligt, at den hører under brændenældefamilien.
Aluminiumsplante (Pilea cadierei)
Navnet aluminiumsplante kommer af de aluminiumsfarvede pletter på oversiden af bladene. En smuk, grøn plante, der passer perfekt i en køligere udestue, da den om vinteren ikke skal for meget op i temperatur. Planten bliver omtrent 25-30 cm høj.
I guiden her fokuserer vi på den såkaldte kinesiske pengeplante. Det er den mest populære form for pilea.
LÆS OGSÅ: Vores top-10 lister over krydderurter til vindueskarmen
Pilea guide: Pasning og beskæring af pilea
Pilea er en nem plante at holde, og den vil hurtigt brede sig og vokse sig stor, hvis du følger simple trin. Vi har samlet den vigtigste viden om, hvordan du passer din pilea herunder.
Vanding af pilea
Mange planter kan være krævende at have i hjemmet i forhold til vanding, men når det kommer til pilea, behøver du ikke være helt lige så opmærksom. Den vil blive glad for en ugentlig vandig, men kan sagtens tåle at springe en over.
Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at planten hverken drukner i vand eller tørrer helt ud. For meget vand kan skabe råd i rodnettet, og det kan i værste fald slå planten ihjel. En måde at komme det til livs er ved at vælge en potte med hul i bunden og tilhørerende underpotte. På den måde kan overskydende vand rende fra. Hvis du ikke ønsker den form for potte, kan du vælge at proppe leca kugler i bunden, hvor vandet kan samle sig.
For at sikre sig at pilea ikke bliver for tør, er det bedste, du kan gøre at stikke en finger i jorden og mærke efter. Pilea kan godt tåle at have et par centimeter med tør muld, så længe der er fugt ved rødderne. I forhold til valg af jord, kan planten sagtens nøjes med ganske almindelig blomstermuld.
Du kan også ved hjælp af fugtighedsmålere let holde øje med jordens fugtighed i dine krukker med pilea.
Placering af pilea
Pilea trives bedst i rum med masser af lys, men vær dog opmærksom på, at den ikke må stå i direkte sollys. Det kan være en fordel at placere planten i eksempelvis et nordvendt vindue.
Hvis du oplever at planten er flottest på den ene side, kan det være at lyset ikke er jævnt fordelt. Her kan det være en fordel at vende den i ny og næ, så du få et flot ensartet udtryk.
Beskæring
Pilea vokser hurtigt, og med tiden kan planten få en hel stamme. Hver gang planten oplever forandringer i form af anderledes lys, vand eller placering, kan det stresse den, hvilket kan resultere i gule og kedelige blade. Ved de større planter med en vis højde, kan det resultere i, at den kun bevarer de øverste blade, og det kan gøre den lidt trist at se på.
Ønsker du en mere fyldig pilea, kan du med fordel kaste dig ud at beskære toppen af planten. Det kan virke angstprovokerende at skulle skære i en plante, du har gået og passet og plejet, men det kan være det, der skal til, for at den får nyt liv.
Behandl den afskåret top som med stiklinger. Vi beskriver lidt længere nede i guiden, hvordan du skal gøre med dem.
Sådan får du pilea til at trives
For at samle op på de vigtigste pointer, så skal du sørge for at pilea har en form for dræn i bunden, så rødderne ikke rådner. Derudover skal den stå lyst, men ikke i direkte sollys. Og sidst, men ikke mindst, kan planten sagtens tåle beskæringer, hvis du synes, den bliver for ranglet.
LÆS OGSÅ: Korrekt udplantning og pasning af buksbom (Guide)
Sådan planter du stiklinger fra pilea
Noget er det bedste ved pilea er, at den breder sig som ukrudt og laver nye små planter, som er nemme at få til at vokse individuelt. Læs med her, og find ud af, hvordan du skal håndtere de små stiklinger.
Aftage stiklinger
Stiklinger på en pilea kan enten komme op af jorden som små individuelle planter, men du kan også selv tage dem fra moder-planten ved at skære dem af.
Når det kommer til de individuelle planter, kan du forsigtigt vrikke dem fri og efterfølgende placere dem i en potte for sig selv, hvor de hurtigt vil begynder at vokse. Ved begge typer stiklinger gælder det, at det er godt at vente, til de har en højde på omtrent 5 cm.
Hvis du ønsker at skære stiklinger fra hovedplanten, er det godt at skære dem af helt inde ved roden for efterfølgende at plante dem ud.
Det bedste tidspunkt at plante stiklinger af pilea
Pilea giver ofte stiklinger ved forårstid, som ved udplantning sagtens kan nå at få en vis størrelse, inden det bliver sommer. Da blomsten kræver godt med indirekte lys for at have de bedste kår for at vokse, er foråret et godt tidspunkt at gøre det på, så de små nye kan nå at slå gode rødder, inden de mørkere måneder rammer.
Udplantning
Som tidligere beskrevet er det en god ide med en potte med leca kugler eller med hul i bunden, så vandet ikke samler sig om rødderne. Når du har potten med muld klar, kan du blot placere planten heri, hvorefter den sidste jord fyldes på og trykkes en smule, så der ikke er for meget luft i jorden. Vand herefter planten, og så er det bare at have en smule tålmodighed. Du vil hurtigt kunne se vækst.
Inspiration til andre planter
Hvis du elsker at have planter i hjemmet og måske overvejer en større en af slagsen, kan du med fordel kigge efter opstammede træer og buske. De kan både pryde din have, men også dit hjem, hvis de kommer i store krukker. Opstamning får de flotte planter til at ligne små træer, og de er nemme at holde vedlige.
Er du ikke så havekyndig, som du kunne ønske dig, er det godt at starte med at opbygge en lille vidensbank fra bunden. Vil du have flere farver i haven eller hjemmet, kan du med fordel se på fx Dyrkning af blåregn eller dyrkning af ranunkel blomster.